LIFESTYLE By: SGMS Enal December 11, 2017 @ 4:17pm

Elak Tidur Waktu Malam Dengan Lampu Terbuka

Buka lampu atau tutup lampu ketika tidur?

Soalan tersebut diajukan bertujuan untuk menilai sama ada anda berada dalam golongan yang berisiko menghidapi penyakit kanser. Kajian yang dibuat oleh para saintis walaupun tidak dapat disahkan sepenuh namun mendapati adanya perkaitan antara cahaya lampu dengan penyakit kanser.

Cahaya lampu yang dimaksudkan disini termasuklah cahaya daripada gajet anda seperti telefon pintar dan tablet. Televisyen juga diambil kira. Betulkan, ada yang tidak boleh tidur lena jika tidak membelek terlebih dahulu telefon masing-masing atau menonton televisyen.. Namun tidak ramai yang tahu bahawa cahaya tiruan yang dipancarkan oleh gajet kita sebenarnya boleh menjejaskan kesihatan tubuh badan.

.

 

Tetapi ia bukan bermakna anda tidak boleh langsung menyentuh gajet anda pada waktu malam ataupun sebelum tidur, namun pakar menyarankan anda menghentikan semua aktiviti anda bersama gajet sekurang-kurangnya 30 minit sebelum tidur bagi mendapatkan tidur yang berkualiti dan menjaga kesihatan anda.

Kenapa tak boleh tidur dalam keadaan lampu terbuka? Untuk menjawab soalan ini dan memahami kenapa pendedahan kronik cahaya lampu pada waktu malam adalah tidak sihat, kita perlu melihat bagaimana manusia di masa lampau tidur pada waktu malam sebelum terciptanya teknologi lampu.

Manusia pada zaman lampau hanya bergantung kepada cahaya semula jadi matahari pada waktu siang dan cahaya bulan pada waktu malam untuk menjalankan sebarang aktiviti. Hanya dua cahaya ini sahajalah yang mampu memainkan peranan sebagai penstabil kepada circadian rhythmicity, iaitu perubahan fizikal, mental dan tingkahlaku berdasarkan peredaran waktu harian dan ia bertindak balas terhadap cahaya dan kegelapan dalam sesuatu persekitaran. Dan contoh kepada circadian rhythmicity adalah kita berjaga pada waktu siang kerana cahaya dan tidur pada waktu malam kerana gelap.

Tetapi masalahnya pada hari ini, gajet yang diguna pakai setiap hari tidak mengeluarkan cahaya seperti cahaya matahari yang mampu menstabilkan circadian rhythmicity, sebaliknya ia dihasilkan secara tiruan sama ada cahaya LED, AMOLED, LAN dan sebagainya.

Kajian juga menunjukkan bahawa tidur dengan lampu terbuka sebenarnya mampu mengurangkan kadar melatonin anda kepada 90 minit. Dan membuat ia lebih teruk adalah cahaya yang dipancarkan melalui LED contohnya pada tablet mampu mengatasi melatonin anda.
Jadi kesimpulanya, tidurlah dalam keadaan bergelap kerana selain untuk mendapatkan kualiti tidur yang baik dan menjaga kesihatan anda, ia juga mampu mengurangkan penggunaan elektrik sekaligus menjimatkan perbelanjaan bulanan anda.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

LIFESTYLE Thu, 10 Jan 2019

Every Man Needs At Least One Set of Suit

As per Barney Stinson’s words, “Suit up!”

Fab Foodies! Mon, 30 Apr 2018

Kafe Ini Wajib Dilawati Buat Pencinta Kucing Tegar!

Konsep kafe ini berasal dari Taiwan dan mendapat sambutan yang baik di Malaysia. Selain dapat bermain dengan kucing yang diimport dari luar negara, anda juga boleh menjamu makanan western yang istimewa di sini

LIFESTYLE Sun, 14 Oct 2018

Lelaki Ini Kongsi Kepentingan ‘Alone Time’ Buat Suami Isteri

“Buatlah Macam Mana Pun Asalkan Ada Masa Berdua-duaan,” Lelaki Ini Kongsi Kepentingan ‘Alone Time’ Buat Suami Isteri

LIFESTYLE Tue, 10 Dec 2019

这个周末你不容错过的大促销!好天气好心情疯狂的购物

年终有好康!云顶年终大促销将于本周13日至15日引爆,让你在好天气和心情下,疯狂的购物。

LIFESTYLE Thu, 13 Dec 2018

Kenali ‘Roda Warna’ Agar Kamu Tak Runsing Ke Tempat Kerja

Beranikan diri untuk padankan shawl bewarna hijau dan top kuning yang bakal menimbulkan gaya feminin.

Fab Foodies! Sat, 10 Mar 2018

This Sheep Cafe In Korea Will Make You Go ‘Bah Bah’

Pet cafes are the in thing right now as it is the most trending cafe style. But have you ever seen sheep cafe before?!

LIFESTYLE Fri, 5 Jul 2019

Tips Simpan Duit RM10,000 Sama Usia Dengan Anak 17 Tahun

Sentiasa ingat simpanan hari ini akan memudahkan kehidupan anak di kemudian hari.

LIFESTYLE Mon, 27 Nov 2017

可以计划下明年去哪里啦!2018年将有4个长周末

2018年公共假期多落在星期一及星期五﹐所以打工一族将有3天连续假期﹐可以轻松充电再冲刺﹗

Fab Foodies! Mon, 29 Jul 2019

泡咖啡千万别犯这些「关键失误」!营养全没还伤身

如果你在泡咖啡的过程,犯了以下「关键失误」,咖啡营养可能就掰掰,甚至还会对身体造成负担!

Fab Foodies! Mon, 22 Apr 2019

The Nasi Lemak Fiesta is BACK in IKEA Malaysia for a Limited Time Only!

It’s for a super limited amount of time so don’t miss out.

| Live TV