LIFESTYLE By: SGMS Enal December 11, 2017 @ 4:17pm

Elak Tidur Waktu Malam Dengan Lampu Terbuka

Buka lampu atau tutup lampu ketika tidur?

Soalan tersebut diajukan bertujuan untuk menilai sama ada anda berada dalam golongan yang berisiko menghidapi penyakit kanser. Kajian yang dibuat oleh para saintis walaupun tidak dapat disahkan sepenuh namun mendapati adanya perkaitan antara cahaya lampu dengan penyakit kanser.

Cahaya lampu yang dimaksudkan disini termasuklah cahaya daripada gajet anda seperti telefon pintar dan tablet. Televisyen juga diambil kira. Betulkan, ada yang tidak boleh tidur lena jika tidak membelek terlebih dahulu telefon masing-masing atau menonton televisyen.. Namun tidak ramai yang tahu bahawa cahaya tiruan yang dipancarkan oleh gajet kita sebenarnya boleh menjejaskan kesihatan tubuh badan.

.

 

Tetapi ia bukan bermakna anda tidak boleh langsung menyentuh gajet anda pada waktu malam ataupun sebelum tidur, namun pakar menyarankan anda menghentikan semua aktiviti anda bersama gajet sekurang-kurangnya 30 minit sebelum tidur bagi mendapatkan tidur yang berkualiti dan menjaga kesihatan anda.

Kenapa tak boleh tidur dalam keadaan lampu terbuka? Untuk menjawab soalan ini dan memahami kenapa pendedahan kronik cahaya lampu pada waktu malam adalah tidak sihat, kita perlu melihat bagaimana manusia di masa lampau tidur pada waktu malam sebelum terciptanya teknologi lampu.

Manusia pada zaman lampau hanya bergantung kepada cahaya semula jadi matahari pada waktu siang dan cahaya bulan pada waktu malam untuk menjalankan sebarang aktiviti. Hanya dua cahaya ini sahajalah yang mampu memainkan peranan sebagai penstabil kepada circadian rhythmicity, iaitu perubahan fizikal, mental dan tingkahlaku berdasarkan peredaran waktu harian dan ia bertindak balas terhadap cahaya dan kegelapan dalam sesuatu persekitaran. Dan contoh kepada circadian rhythmicity adalah kita berjaga pada waktu siang kerana cahaya dan tidur pada waktu malam kerana gelap.

Tetapi masalahnya pada hari ini, gajet yang diguna pakai setiap hari tidak mengeluarkan cahaya seperti cahaya matahari yang mampu menstabilkan circadian rhythmicity, sebaliknya ia dihasilkan secara tiruan sama ada cahaya LED, AMOLED, LAN dan sebagainya.

Kajian juga menunjukkan bahawa tidur dengan lampu terbuka sebenarnya mampu mengurangkan kadar melatonin anda kepada 90 minit. Dan membuat ia lebih teruk adalah cahaya yang dipancarkan melalui LED contohnya pada tablet mampu mengatasi melatonin anda.
Jadi kesimpulanya, tidurlah dalam keadaan bergelap kerana selain untuk mendapatkan kualiti tidur yang baik dan menjaga kesihatan anda, ia juga mampu mengurangkan penggunaan elektrik sekaligus menjimatkan perbelanjaan bulanan anda.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

LIFESTYLE Mon, 5 Feb 2018

‘BANGKIT’ LEPAS JATUH, WANITA INI NEKAD KEMBALI KE DAPUR

Sudah jatuh ditimpa tangga, itulah perumpamaan sesuai untuk wanita berasal dari Singapura ini. Ujian demi ujian dilalui apabila bisnes pengurusan konferens yang diusahakan bersama rakan niaganya ‘lingkup’ di tengah jalan. Lebih perit, beliau dibebani dengan […]

Fab Foodies! Tue, 4 Sep 2018

Halia Membantu Dalam Menyembuh Penyakit

Halia biasa di gunakan dalam masakan tidak kira kaum tetapi jika dapat membantu dalam menyembuhkan beberapa penyakit kenapa tidak diamalkan

LIFESTYLE Fri, 30 Mar 2018

5 Jawapan Win Untuk “Bila Nak Kahwin Nie?”

Rimas kot dengan persoalan bila nak kahwin ? bukan sahaja tak nak kahwin tapi..

Automobile Fri, 6 Dec 2019

Mahu Jimatkan Masa Guna Windows 10?

Melalui kemaskini dari semasa ke semasa , Windows 10 menjadi lebih baik dari sebelumnya. Bagi anda yang menggunakan Windows 10, disini kami senaraikan 10 tips yang mungkin anda belum tahu dan boleh menjimatkan masa. 1. […]

LIFESTYLE Fri, 15 Nov 2019

原来呼吸会瘦?!揭密脂肪怎么排出

我们都知道减肥不是减体重,而是减掉多余的脂肪,那么脂肪最后是怎么排出体内的呢?不是透过排泄或汗水,也不是脂肪会转换成肌肉,而是透过「呼吸」。

LIFESTYLE Mon, 15 Apr 2019

为什么久坐对健康非常不好?

最近的研究表明,坐着对人类健康的危害比任何人想像的都要大。

Fab Foodies! Tue, 5 Jun 2018

Apa Di Dapur Bersama Chef Imelda

Goreng daging dengan mix vege sehingga masak sedikit dan ketepikan, pukul telur dengan susu, serbuk parsley, paprika dan canyene pepper sehingga kembang. Nyums!

LIFESTYLE Mon, 11 Jun 2018

Malaysia Bakal Mula Projek Kereta Nasional Baharu

Aspirasi kita sekarang ialah untuk memulakan sebuah lagi projek kereta nasional, mungkin dengan kerjasama negara serantau.

LIFESTYLE Thu, 21 Jun 2018

看起来好好吃!被做成包包的食物都超时髦~

每换一季,许多品牌都会推出新款式的包包,但是除名牌外,你知道现在最流行的食物包吗?

Contest Wed, 27 Nov 2019

| Live TV