LIFESTYLE By: SGMS Faida March 12, 2018 @ 6:12am

Fenomena Panama Dance, “Wajib kalau suami suruh,”

Kegilaan tarian Panama kini makin menjadi-jadi di kalangan anak-anak muda! Sana sini pengguna memuat naik skill Panama Dance di laman sosial masing-masing.

Ada yang suka, tak kurang juga ada yang mengecam tindakan segelintir pengguna ini…

Menerusi laman Facebook pendakwah muda Fakhrul, beliau ada menulis pandangannya berhubung tarian yang kini sedang menular di laman sosial.

Menurut beliau, menari ini banyak hukum termasuklah wajib, harus dan haram.

“ Hukum wajib sekiranya suami suruh, harus pula sekiranya seorang atau sama-sama kawan satu jantina, atau sesama mahram, sementara haram pula kalau menari dengan bukan mahram sama ada berdua atau beramai-ramai. Itupun kalau cara tarian dan tempat yang tidak menimbulkan fitnah,” tulisnya di laman Facebook.

Beliau berkata demikian bagi mengulas berhubung isu tarian Panama yang tular di laman sosial sekarang.

Tarian Panama sebelum ini menjadi tular apabila ia dilakukan secara beramai-ramai antaranya di agensi kerajaan, hingga ia ‘berjangkit’ untuk dilakukan oleh kebanyakan masyarakat kita.

Dalam pada itu, beliau turut menjelaskan ada sebab hukum tarian itu jatuh haram.

“Orang kata pulak, ‘haram tang mana pulak ustaz oi’, tu yang kamu dok lenggok badan, pusing-pusing punggung, lompat terselak kain-kain tu tak jelas ke haramnya?

“Perlu dalil al-Quran, Hadith ke? Alaaaahhhh nak seronok lepas stres (tekanan) sikit pun tak boleh!” Apa kata kita seronok sampai masuk syurga. Pasti tak stres kat sana,” katanya.

Dalam pada itu, beliau menasihati agar jangan ada lagi kapsyen ‘kami sudah ‘berpanama dance’ ramai-ramai ni, korang bila lagi?’.

“Kita buat benda haram, jangan ajak orang lain sama ya. Buat trend tu biarlah trend yang kita dapat pahala, pahala orang lain pun kita dapat sama, Islam itu mudah tapi jangan bermudah-mudah,” katanya.

 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

LIFESTYLE Sat, 8 Jun 2019

Khasiat Tersembunyi Dalam Garam Selain Penyedap Masakan

Garam mempunyai khasiatnya tersendiri dan bukan setakat menjadi penyedap sesuatu hidangan.

Fab Foodies! Tue, 28 Aug 2018

Minum Air Kelapa Selama Seminggu Apa Jadi?

Minum air kelapa tanpa ditambah gula kerana ia lebih segar dan semula jadi.

Fab Foodies! Tue, 23 Jan 2018

情人节送什么?齐做巧克力互送对方,好像OK窩~

还在犹豫情人节要送些什么吗?女的送花,男的送草?不如两人一同报名“情人节心形马卡龙和巧克力工作坊”亲手制作情人节礼物,互送对方,让感情升华之余又可一解买礼物的烦恼。

LIFESTYLE Fri, 19 Oct 2018

Penting Kenal Ubat Kalau Tidak Mahu Kena Kesan Alahan Teruk

Penting Kenal Ubat Kalau Tidak Mahu Kena Kesan Alahan Teruk Pada Badan

LIFESTYLE Sun, 9 Sep 2018

Ciri-Ciri Pasangan Main Kayu Tiga

Tanda-tanda pasangan curang boleh dikatakan klise dan selalu dilakukan oleh pasangan yang pernah curang sebelum ini

LIFESTYLE Fri, 20 Jul 2018

午睡有「5大好处」抗衰老、摆脱金鱼脑…15分钟就够

「午睡」被誉为健康最天然的充电器,不仅能养眼、修复肌肤、延缓衰老、摆脱金鱼脑,甚至还可以降低罹患心血管疾病的风险,而且午睡只要15分钟就够了!

Fab Foodies! Thu, 24 May 2018

挑选红枣的7个秘诀!太红、太软都不行?

红枣又称之为大枣,可用来入菜、当零食或者也可以是一味中药,中国自古就有「一日三枣 不显老」的说法。但是市面红枣繁多,要如何挑选合适的红枣?

LIFESTYLE Sat, 20 Jul 2019

4 Petua Cintai Dan Hargai Diri Sendiri

Terlalu menjaga hati orang lain, sering kita abaikan diri kite sendiri bukan . Dengan alasan menghormati orang lain kita boleh lupa pada diri juga. ; Kadang-kadang kita juga menganggap orang lain jauh lebih baik hanya […]

LIFESTYLE Mon, 26 Mar 2018

Apa Perlu Dibuat Bila Gaji Rendah Tapi Nak Menabung?

Lebih-lebih lagi jika gaji awak dalam kategori rendah, beringat ya wak! Sampai bila nak ada sikap menunggu gaji masuk, ye tak? Kami kongsikan tips cara menyimpan duit bagi korang yang bergaji sederhana atau rendah…

Fab Foodies! Sun, 16 Sep 2018

Jeruk Kulit Limau Dari China Dikesan Ada Plumbum

Sebuah produk jeruk kulit limau yang berasal daripada China dikesan mengandungi plumbum melebihi had yang ditetapkan, menurut laporan akhbar tempatan, South China Morning Post. Produk yang terkenal di negara Tembok Besar itu turut dipasarkan kepada […]

| Live TV