LIFESTYLE By: SGMS Enal January 7, 2020 @ 12:09pm

Gajet Bukan “Babysitter” Buat Kanak-Kanak

Teknologi sentiasa berkembang dari semasa ke semasa. Namun, adakah perkembangan itu beri manfaat kepada anak-anak anda? Beberapa tahun lalu, di mana kebanyakan rumah mengupah penjaga dalam pembesaran anak-anak, menggantikan ibu bapa yang sibuk bekerja, tetapi kini boleh dilihat seolah-olah gajet sudah mula mengambil alih tugas tersebut.

 

Secara umumnya, teknologi kerap diperbaharui untuk kebaikan manusia jika kita manfaatkan dengan cara yang betul. Kesedaran ibu bapa tentang hal ini kurang diambil peduli hanya kerana ingin memudahkan mereka mengawal tingkah laku anak-anak di dalam mahupun luar rumah. Penerapan teknologi kepada anak-anak kecil tidak boleh dipandang remeh dan dilakukan dengan sewenang-wenangnya.

Hal ini disebabkan kesilapan di peringkat awal yang menerapkan teknologi dalam pendidikan awal kanak-kanak, kini menjadi sukar dalam proses pembetulan semula. Ada golongan ibu bapa yang merasakan pendedahan gajet di usia muda ini bagus dan membantu anak-anak menjadi lebih pintar. Apakah benar mereka lebih pintar? Atau hanya sekadar nak bagi mereka ralit saja?

Pada dasarnya kelihatan begitu sebab kanak-kanak dikatakan dapat mempelajari dan memahami penggunaan gajet dengan cepat. Mereka juga dapat mengenal pasti fungsi aplikasi dan kekunci yang terdapat pada gajet. Namun, ada kajian yang menunjukkan kanak-kanak di bawah umur 2 tahun yang dibiarkan begitu lama terdedah dengan gajet ini akan mengalami kesan negatif yang menggangu perkembangan bahasa, cara membaca serta ingatan memori mereka.

Secara tidak langsung, kesannya juga akan menggangu tidur dan tumpuan anak-anak apabila mereka meningkat dewasa. Peringkat awal tumbesaran mereka ini sangat penting dan harus diberikan perhatian. Pada jangka masa ini kanak-kanak harus diajar membentuk tingkah laku dan membina keyakinan diri.

Perkembangan anak-anak boleh dilihat daripada aktifnya mereka berinteraksi dengan ibu bapa atau penjaga dan juga sebanyak mana mereka melihat interaksi itu berlaku. Semakin kurang perbualan anak-anak dan ibu bapa, semakin kuranglah pembelajaran perkataan baru. Semakin kurang jugalah perkara berfaedah diserap ke otak mereka. Antara sebab ramai anak lambat bercakap juga adalah kerana kurangnya perbualan.

Otak kanak-kanak perlu disuap dengan ilmu-ilmu yang bermanfaat. Apa yang dipaparkan dan ditunjukkan kepada mereka, begitulah cara menggambarkan perkembangan pemikiran itu berlangsung.

Bukanlah nak mempertikaikan teknik ibu bapa dalam hal perkembangan anak-anak ini, tetapi jauh lebih banyak cara yang boleh dilakukan untuk membantu rangsangan positif pada minda mereka. Tidak salah untuk mendapat pendedahan daripada gajet, cuma jangan menyalahgunakan teknologi ini sahaja. Kanak-kanak masih kecil, mereka hanya menurut kata-kata orang dewasa.

 

Jangan amalkan kebiasaan untuk jadikan gajet sebagai “babysitter” kepada anak-anak anda. Lebih baik jika mereka kerap didedahkan kepada buku ataupun banyakan komunikasi dan interaksi bersama ibu bapa.

 

Sumber: Awal

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

LIFESTYLE Thu, 8 Nov 2018

为何在旅店就睡得特别好? 揭5星饭店「好眠」的秘密

有发现出国时住饭店,都会睡的特别香甜吗?

Fab Foodies! Sat, 10 Mar 2018

This Sheep Cafe In Korea Will Make You Go ‘Bah Bah’

Pet cafes are the in thing right now as it is the most trending cafe style. But have you ever seen sheep cafe before?!

LIFESTYLE Tue, 5 Jun 2018

Lebih Ramai Pasangan Bercerai Disebabkan Alasan Tak Masuk Akal!

Hanya kerana si isteri tertinggal barang yang dibeli di pasar berlaku pertengkaran ketika dalam perjalanan pulang dengan menaiki motosikal sehingga suami melafazkan talak kepada isterinya.

LIFESTYLE Sun, 5 May 2019

Penyakit Beguk Boleh Berjangkit Ke?

Ia boleh bertambah beng­kak jika berlaku aktiviti mengunyah, menelan dan bercakap.

Fab Foodies! Mon, 6 Aug 2018

你挑食吗?8种「难吃蔬菜」每个都是营养高手

多吃蔬菜对身体好!蔬菜种类非常之多,但总有你不喜欢吃的食物,你最不喜欢吃哪一种?

LIFESTYLE Sun, 22 Dec 2019

Top Places Malaysians’ Heading For New Year; Joining In The Fun Or Avoiding The Crowd?

To have a New Year celebration of the lifetime, we have to strategically strategize!

Fab Foodies! Sun, 19 Nov 2017

7 Tabiat Penjagaan Kebersihan Yang Boleh Memudaratkan Anda

Menjaga kebersihan diri sememangnya satu perkara yang amat penting dalam kehidupan. Cara kita menjaga kebersihan berkait rapat dengan status kesihatan diri. Sesetengan orang, hanya berkawan dengan mereka yang mempunyai penampilan yang bersih sahaja. Begitulah betapa […]

LIFESTYLE Wed, 26 Dec 2018

Jangan Marah kalau Isteri Buat Silap, Lelaki Ini Berkongsi Pengalaman

Lelaki Ini Kongsi Pengalaman Kenapa Jangan Marah kalau Isteri Buat Silap

LIFESTYLE Tue, 12 Feb 2019

睡觉时有这「3症状」请即刻就医

每个人的心愿都是睡顿好觉,不过每10个人就有一人为失眠问题所苦;医师提醒您,要是在睡觉时出现三个状况,那就该找医师咨询了!

| Live TV