LIFESTYLE By: SGMS Enal January 7, 2020 @ 12:09pm

Gajet Bukan “Babysitter” Buat Kanak-Kanak

Teknologi sentiasa berkembang dari semasa ke semasa. Namun, adakah perkembangan itu beri manfaat kepada anak-anak anda? Beberapa tahun lalu, di mana kebanyakan rumah mengupah penjaga dalam pembesaran anak-anak, menggantikan ibu bapa yang sibuk bekerja, tetapi kini boleh dilihat seolah-olah gajet sudah mula mengambil alih tugas tersebut.

 

Secara umumnya, teknologi kerap diperbaharui untuk kebaikan manusia jika kita manfaatkan dengan cara yang betul. Kesedaran ibu bapa tentang hal ini kurang diambil peduli hanya kerana ingin memudahkan mereka mengawal tingkah laku anak-anak di dalam mahupun luar rumah. Penerapan teknologi kepada anak-anak kecil tidak boleh dipandang remeh dan dilakukan dengan sewenang-wenangnya.

Hal ini disebabkan kesilapan di peringkat awal yang menerapkan teknologi dalam pendidikan awal kanak-kanak, kini menjadi sukar dalam proses pembetulan semula. Ada golongan ibu bapa yang merasakan pendedahan gajet di usia muda ini bagus dan membantu anak-anak menjadi lebih pintar. Apakah benar mereka lebih pintar? Atau hanya sekadar nak bagi mereka ralit saja?

Pada dasarnya kelihatan begitu sebab kanak-kanak dikatakan dapat mempelajari dan memahami penggunaan gajet dengan cepat. Mereka juga dapat mengenal pasti fungsi aplikasi dan kekunci yang terdapat pada gajet. Namun, ada kajian yang menunjukkan kanak-kanak di bawah umur 2 tahun yang dibiarkan begitu lama terdedah dengan gajet ini akan mengalami kesan negatif yang menggangu perkembangan bahasa, cara membaca serta ingatan memori mereka.

Secara tidak langsung, kesannya juga akan menggangu tidur dan tumpuan anak-anak apabila mereka meningkat dewasa. Peringkat awal tumbesaran mereka ini sangat penting dan harus diberikan perhatian. Pada jangka masa ini kanak-kanak harus diajar membentuk tingkah laku dan membina keyakinan diri.

Perkembangan anak-anak boleh dilihat daripada aktifnya mereka berinteraksi dengan ibu bapa atau penjaga dan juga sebanyak mana mereka melihat interaksi itu berlaku. Semakin kurang perbualan anak-anak dan ibu bapa, semakin kuranglah pembelajaran perkataan baru. Semakin kurang jugalah perkara berfaedah diserap ke otak mereka. Antara sebab ramai anak lambat bercakap juga adalah kerana kurangnya perbualan.

Otak kanak-kanak perlu disuap dengan ilmu-ilmu yang bermanfaat. Apa yang dipaparkan dan ditunjukkan kepada mereka, begitulah cara menggambarkan perkembangan pemikiran itu berlangsung.

Bukanlah nak mempertikaikan teknik ibu bapa dalam hal perkembangan anak-anak ini, tetapi jauh lebih banyak cara yang boleh dilakukan untuk membantu rangsangan positif pada minda mereka. Tidak salah untuk mendapat pendedahan daripada gajet, cuma jangan menyalahgunakan teknologi ini sahaja. Kanak-kanak masih kecil, mereka hanya menurut kata-kata orang dewasa.

 

Jangan amalkan kebiasaan untuk jadikan gajet sebagai “babysitter” kepada anak-anak anda. Lebih baik jika mereka kerap didedahkan kepada buku ataupun banyakan komunikasi dan interaksi bersama ibu bapa.

 

Sumber: Awal

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

LIFESTYLE Sun, 29 Dec 2019

Makanan Pedas Boleh Kurangkan Risiko Sakit Jantung & Berat Badan

Makan makanan pedas tidak asing lagi bagi rakyat Malaysia. Lambakan kedai yang menjual pelbagai makanan viral berasaskan sensasi rasa pedas pasti diserbu tak kiralah dimana ia dibuka. Tak kira siapa pun anda, keinginan untuk menjamah […]

LIFESTYLE Wed, 20 Jun 2018

Pakai Shampoo Mahal Tapi Rambut Tetap ‘Sedih’, Apa Perlu Korang Buat?

Jangan amalkan sikap Asal Boleh! Ini tidak, anda guna saja syampu yang ada depan mata dan tak payah keringkan rambut atau menyisir kemas rambut yang dibiarkan kusut masai. Walhal itu antara penyumbang rambut mudah rosak.

LIFESTYLE Sun, 7 Apr 2019

Kenapa Perlu Rosakkan Bunga Untuk ‘Berselfie’

, manusia kadang-kadang terlupa hendak menghargai apa yang alam telah beri kepada mereka malah merosakkannya tanpa disedari. Begitulah gelagat pengunjung di sebuah ladang bunga yang telah merosakkan tumbuhan di sekitar tempat itu hanya kerana sekeping […]

LIFESTYLE Mon, 10 Sep 2018

Gastrik Ketika Hamil Merungsingkan Ibu

Gastrik ketika hamil dan pedih ulu hati adalah suatu perkara yang normal dan dialami oleh 45%-80% wanita. Ia turut dikaitkan sebagai gastroesophageal reflux disease(GERD), di mana ia melibatkan ketidakselesaan pada bahagian sekitar perut dan ulu hati, terutamanya pada […]

LIFESTYLE Wed, 5 Dec 2018

2019年十二生肖流年运程:鼠

鼠(1948 / 1960 / 1972 / 1984 / 1996) 肖鼠的朋友去年度过了一个中规中矩的年份后,今年因为有贵人星的出现,运程会有渐渐好转的迹象。 【事业运】 今年在事业上特别容易得到男性贵人扶助,令今年事业得心应手,扶摇直上。 事业运虽然有望提升,但还是存有变数,事业发展往往节外生枝,若不小心全力以赴,很可能功败垂成,特别要小心是非和权力被夺,避免惹上意想不到的麻烦! 【财运】 财运方面平平,再加上外来的诱惑相当大,必须要小心谨慎地用钱,同时也切忌借钱给朋友或做担保人,以免受骗,最终导致经济陷入困境。 【感情运】 今年由于人缘运相当不错,因此社交频繁,感情生活特别多姿多彩,不过却必须要小心堕入桃色问题而产生纠纷。此外,言行必须检点,以免惹起不少是非。 【健康运】 今年健康良好,身心康泰,但需防酒色伤身,切勿沉迷酒色,否则难以自拔! ✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿ 【幸运号码】 3212、2334 【开运颜色】 蓝色、 白色、 银色 【开运贴士】 多出席男性聚会场合,容易认识贵人;同时也要多储蓄以防万一!   ■ 资料提供:风水达人何宜娟《猪年报喜2019己亥年开运大全》 ■ 您也可透过八度空间于2019年2月5日(年初一)中午12时观看电视版《丰衣足食己亥年》

Fab Foodies! Mon, 4 Nov 2019

饭后「3件」长寿事!你一定要坚持

以前我们说到养生和长寿的话题,总觉得那是上了年纪的人才会去讨论的,但是现在从报纸新闻和网路上面,我们都可以很直观的看到现在年轻人也越来越注重养生了……

LIFESTYLE Sat, 23 Feb 2019

你洗澡洗「对」了吗?

洗澡是日常生活中、每天都要做的事情之一,但你知道什么时候洗澡最合适吗?

LIFESTYLE Tue, 12 Jun 2018

你最需要改善的缺点是什么?

世界上没有完美的人,我们如果能像看别人缺点一样,如此准确般的发现自己的缺点,那么我们的生命将会不平凡。想知道你最需要改善的缺点是什么吗?现在就来测一测吧!

LIFESTYLE Wed, 20 Mar 2019

地球上12间「美到会让你忘记吃饭」的极致美景餐厅

地球上有非常多美丽的地方值得我们一生中至少要去过一次,如果还能一边享受美食、一边欣赏眼前的美景,这将会是一场令人难忘的视觉与味觉飨宴。

LIFESTYLE Fri, 14 Jun 2019

咖啡渣别急着丢!竟有6大惊人妙用

咖啡渣别急着丢!这6大惊人妙用很多人不知道~

| Live TV