LIFESTYLE By: SGMS Enal October 28, 2019 @ 12:37pm

Gaji Minimum RM1,200 Bagi Individu Masih Bawah Anggaran Gaji Kehidupan Wajar

Gaji minimum RM1,200 sebulan bagi individu dewasa yang tinggal di Lembah Klang masih di bawah anggaran gaji kehidupan wajar, menurut seorang ahli ekonomi.

Profesor ekonomi Sunway University Business School Dr Yeah Kim Leng berkata dengan gaji minimum tersebut, kemungkinan individu berkenaan perlu mempunyai sumber pendapatan tambahan untuk hidup di kawasan itu, sama ada melakukan dua pekerjaan, atau perniagaan sampingan.

“Menurut kaji selidik Jabatan Perangkaan Malaysia mengenai pendapatan isi rumah pada 2016, median pendapatan bulanan isi rumah berpendapatan rendah (B40) di Kuala Lumpur adalah RM5,344.

“Terdapat dua peratus atau 55,600 isi rumah di Kuala Lumpur daripada sejumlah 2.8 juta isi rumah kumpulan B40 di negara ini. Tanpa pecahan lanjut mengenai profil pendapatan kumpulan B40, sukar untuk menentukan kadar kemiskinan mutlak dan relatif di ibu negara, ” katanya kepada Bernama.

Beliau berkata seperti yang dilaporkan dalam kajian Bank Negara Malaysia pada 2018, gaji kehidupan wajar bagi seorang dewasa di Kuala Lumpur adalah RM2,700 sebulan, untuk pasangan tanpa anak (RM4,500 sebulan) dan pasangan dengan dua anak (RM6,500 sebulan).

“Bagi isi rumah B40 yang mempunyai median pendapatan bulanan sebanyak RM5,344 (pada 2016) di Kuala Lumpur, adalah mencabar bagi isi rumah yang berpendapatan kurang daripada gaji kehidupan wajar untuk membeli rumah, kereta dan barangan lain,” katanya.

Gaji kehidupan wajar atau living wage ditakrifkan sebagai pendapatan minimum yang diperlukan untuk pekerja memenuhi keperluan asas mereka termasuk makanan, perumahan dan keperluan penting lain.

Menteri Kewangan Lim Guan Eng ketika membentangkan Belanjawan 2020 pada 11 Okt lepas berkata kerajaan mencadangkan gaji minimum dinaikkan kepada RM1,200 sebulan di bandar utama berkuat kuasa tahun hadapan.

Selain di Kuala Lumpur, isu kos sara hidup yang tinggi di bandar besar turut berlaku di negeri-negeri dan yang paling ketara adalah di Selangor, dengan penduduknya berhadapan dengan kos sara hidup yang lebih tinggi berbanding negeri lain, walaupun secara purata pendapatan mereka lebih tinggi.

Penganalisis ekonomi Putra Business School Universiti Putra Malaysia (UPM) Dr Ahmed Razman Abdul Latiff berkata walaupun pendapatan di Selangor lebih tinggi berbanding di negeri lain, penduduk di Selangor berhadapan dengan komitmen hutang rumah dan harga barangan yang lebih tinggi.

Beliau berkata secara purata isi rumah di Selangor membelanjakan 26 peratus pendapatan untuk perumahan, air, elektrik dan gas, manakala 14.8 peratus pula untuk makanan dan minuman bukan alkohol.

“Perbelanjaan ketiga tertinggi adalah untuk restoran dan hotel (14.6 peratus) dan keempat tertinggi merupakan pengangkutan (13.7 peratus). Kerajaan harus memantau isu isi rumah ini terutamanya dalam kategori B40 supaya mereka tidak tercicir dalam menikmati arus pembangunan di Selangor.

“Pada 2018, Selangor merupakan satu dari enam negeri yang menyumbang 72.1 peratus kepada KDNK (Keluaran Dalam Negara Kasar) nasional dan pertumbuhan KDNK Selangor sendiri adalah 6.8 peratus, iaitu melebihi paras nasional. Disebabkan itu, rakyat Selangor memperolehi purata pendapatan yang lebih tinggi berbanding negeri lain,” katanya.

Ahmed Razman berkata purata pendapatan kasar isi rumah setiap bulan di negeri ini ialah RM4,307 bagi B40, RM8,790 (M40), manakala RM21,125 bagi pendapatan T20. – BERNAMA

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

LIFESTYLE Fri, 29 Nov 2019

Tak Sangka Berjalan Laju Boleh Panjang Umur

Pada siapa yang nak panjang umur, boleh mula dengan jalan lebih laju ya!

LIFESTYLE Mon, 7 May 2018

3 Tips Cara Jimat Melancong Dalam Negara

Tips Cara Jimat Melancong Dalam Negara

LIFESTYLE Sat, 29 Jun 2019

Bahaya Simpan Makanan Dimasak Dalam Peti Sejuk Lebih Dari Empat Hari

jangan kerana sayang nak membazir kesihatan sendiri diabaikan

LIFESTYLE Thu, 7 Jun 2018

Ruhainies成为Guerisson马来西亚首位代言人!

继去年Guerisson品牌代言人李光洙来马后,如今Y.I.T Sdn Bhd、Claire’s Korea以及合作伙伴 SaSa Malaysia再次联手,找来大马知名女演员Ruhainies成为首位马来西亚品牌代言人!

LIFESTYLE Fri, 5 Jul 2019

Tips Simpan Duit RM10,000 Sama Usia Dengan Anak 17 Tahun

Sentiasa ingat simpanan hari ini akan memudahkan kehidupan anak di kemudian hari.

LIFESTYLE Mon, 8 Jul 2019

Pentingnya MedicAlert Untuk Pesakit Alzheimer

Jika nampak ini “MedicAlert- Alzheimer, Hypertension 016-400678x” bermaksud cepat-cepat hubungi no tertera pada gelang itu

Fab Foodies! Sat, 24 Aug 2019

传统精髓及全新口感!为顾客带来舌尖上的非凡体验

9月13日是今年的中秋节,为了迎接这个最受欢迎的传统农历节日之一,云顶世界特推出一系列不同种类的招牌月饼,为顾客带来舌尖上的非凡体验。

LIFESTYLE Mon, 28 Jan 2019

孤单寂寞觉得厌世!这三个年龄层最严重

现代人孤独感深重,已不是新闻!国际精神病学杂志一篇新研究指出,年近30岁、55岁前后、80多岁后期,是孤独感出现的高峰。

Fab Foodies! Mon, 14 Oct 2019

Resorts World Genting Opens Up New World-Class Contemporary Chinese Food at FUHU Restaurant & Bar

FUHU Restaurant & Bar brings vibe dining to the skies with world-class food by Michelin-starred Chef Alvin Leung.

LIFESTYLE Tue, 16 Oct 2018

Senaman Hanya 1 Minit Boleh Ubah Bentuk Badan

Jangan Kata Senaman Hanya 1 Minit Tak Boleh Ubah Bentuk Badan Anda, Ini Buktinya

| Live TV