LIFESTYLE By: SGMS Enal September 10, 2018 @ 12:42pm

Gastrik Ketika Hamil Merungsingkan Ibu

Gastrik ketika hamil dan pedih ulu hati adalah suatu perkara yang normal dan dialami oleh 45%-80% wanita. Ia turut dikaitkan sebagai gastroesophageal reflux disease(GERD), di mana ia melibatkan ketidakselesaan pada bahagian sekitar perut dan ulu hati, terutamanya pada trimester pertama dan kedua kehamilan.

Gastroesophageal reflux disease(GERD) berlaku apabila asid perut kerap mengalir kembali ke tiub yang menyambungkan mulut dan perut (esofagus). Backwash ini (asid reflux) boleh mengganggu lapisan esofagus anda(1).

Dalam pencernaan normal, lower esophageal sphincter (LES) terbuka untuk membolehkan makanan masuk ke dalam perut dan ditutup untuk mencegah jus perut makanan dan berasid dari mengalir kembali ke esofagus.

Reflux gastroesophageal berlaku apabila LES lemah atau melegakan tidak sesuai, yang membolehkan kandungan perut mengalir ke dalam esofagus(2).

Gambar : The healthsite

Punca Gastrik Ketika Hamil

Tubuh wanita akan mengalami banyak perubahan ketika hamil, dan salah satu daripadanya ialah gas yang dihasilkan oleh badan mampu menyebabkan ketidakselesaan. Ini adalah perkara normal pada setiap wanita yang sedang mengandung(3).

Progesteron hormon adalah salah satu punca utama gas berlebihan semasa kehamilan. Oleh kerana badan menghasilkan lebih banyak progesteron ketika mengandung, fungsi progesteron adalah untuk melegakan otot di dalam badan(3).

Ini termasuk otot-otot usus. Otot usus akan bergerak lebih perlahan bermakna pencernaan wanita hamil akan mengambil masa yang lama. Dengan ini, ia membolehkan gas untuk dihasilkan lebih banyak menyebabkan kembung perut dan wanita hamil akan sentiasa sendawa bagi mengeluarkan angin(3).

Gambar : slideshare.net

Apabila asid perut naik ke bahagian esofagus dan sesekali hingga ke tekak atau mulut, ia akan meninggalkan rasa masam dan pahit(4).

Setiap individu akan buang angin sebanyak 12 kali atau lebih sehari. Apabila rahim wanita mengembang ketika hamil, ia akan mengambil ruang pada rongga abdomen dan menjadi punca proses pencernaan menjadi lambat daripada biasa(3).

Gejala

Berikut merupakan gejala yang berkaitan dengan gastrik bagi wanita yang hamil(3):

  • Perut kembang
  • Rasa pedih ulu hati
  • Sembelit
  • Banyak angin dalam badan
  • Rasa ketidakselesaan pada badan

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Automobile Mon, 4 Mar 2019

Jangan Terlepas Untuk Menonton Rancangan Menarik Di Saluran DW Mac Ini!

Saluran rancangan Inggeris, DW tampil dengan pelbagai variasi rancangan menarik pada bulan ini

LIFESTYLE Wed, 2 Jan 2019

Taiping Just Got a Wonderful Record in World’s 100 Sustainable Cities

It’s the only Malaysian city to make it into the list.

Fab Foodies! Fri, 16 Feb 2018

过年狂吃发福?避开饮食「3大高热量地雷」

农历新年就快来临,令人迫不及待的除了领红包,就期待的就是跟家人朋友团聚、吃年饼。所以一般在春节后的发胖率高达30~40%,平均体重增加大约是2公斤。这数字其实一点都不夸张,从年菜、零食和过年常见的伴手礼…等食物中,就可以找出发胖的原因了。

Events Mon, 9 Sep 2019

Get Inside KLFW 2019 Exclusive Collection By Ezuwan Ismail And Alia B, These Are Our Top 5 Favourite Looks

It was all about edgy prints and fairytales fantasy with these two local designers.

LIFESTYLE Tue, 8 May 2018

4 Tips Rancang Cuti- Cuti Dengan Bijak Dan Jimat

Untuk memastikan ianya indah dan dalam masa yang sama jimat, ini di kongsikan antara tips rancang cuti-cuti yang biasa di amalkan sebelum bercuti

LIFESTYLE Tue, 23 Jan 2018

5 Tempat Percutian Yang ‘Wajib’ Anda Pergi Sekali Seumur Hidup

20 Tempat Percutian Yang ‘Wajib’ Anda Pergi Sekali Seumur Hidup

LIFESTYLE Thu, 18 Oct 2018
LIFESTYLE Wed, 21 Aug 2019

面对前任的回头你是否犹豫了?到底该不该重新接受呢?

面对前任的回头你是否犹豫了,会不会又重蹈覆辙呢?

LIFESTYLE Wed, 14 Aug 2019

Petua Mudah Lembutkan Daging Merah

Daging adalah salah satu bahan mentah yang banyak digunakan dalam masyarakat kita. Kerana sifatny yang mudah dikendalikan selain versatil, daging boleh diolah menjadi menu apa pun, yang pastinya sentiasa kena dengan tekak.Masak sedap-sedap pun tapi […]

LIFESTYLE Sat, 8 Sep 2018

Jangan ‘Cuwak’ Bila Passport Hilang, Si Kaki Travel Sila Ikut Langkah Di Bawah!

Menerusi perkongsian dari Yusoff Ahmad, lelaki ini pernah kehilangan passport ketika bercuti ke Frankfurt. Lebih mendebarkan, dia ke sana berseorangan. Jadi, ini sedikit perkongsian ilmu untuk korang yang bakal bercuti tak lama lagi!

error: Content is protected !!