Sertai misi di www.jomheboh.com.my dan berpeluang memenangi 5 juta koin Shopee, barangan Xiaomi dan beras ERA! Penyertaan dilanjutkan sehingga hari Jumaat 7 Mei 2021. Sertai sekarang!
LIFESTYLE By: SGMS Enal September 10, 2018 @ 12:42pm

Gastrik Ketika Hamil Merungsingkan Ibu

Gastrik ketika hamil dan pedih ulu hati adalah suatu perkara yang normal dan dialami oleh 45%-80% wanita. Ia turut dikaitkan sebagai gastroesophageal reflux disease(GERD), di mana ia melibatkan ketidakselesaan pada bahagian sekitar perut dan ulu hati, terutamanya pada trimester pertama dan kedua kehamilan.

Gastroesophageal reflux disease(GERD) berlaku apabila asid perut kerap mengalir kembali ke tiub yang menyambungkan mulut dan perut (esofagus). Backwash ini (asid reflux) boleh mengganggu lapisan esofagus anda(1).

Dalam pencernaan normal, lower esophageal sphincter (LES) terbuka untuk membolehkan makanan masuk ke dalam perut dan ditutup untuk mencegah jus perut makanan dan berasid dari mengalir kembali ke esofagus.

Reflux gastroesophageal berlaku apabila LES lemah atau melegakan tidak sesuai, yang membolehkan kandungan perut mengalir ke dalam esofagus(2).

Gambar : The healthsite

Punca Gastrik Ketika Hamil

Tubuh wanita akan mengalami banyak perubahan ketika hamil, dan salah satu daripadanya ialah gas yang dihasilkan oleh badan mampu menyebabkan ketidakselesaan. Ini adalah perkara normal pada setiap wanita yang sedang mengandung(3).

Progesteron hormon adalah salah satu punca utama gas berlebihan semasa kehamilan. Oleh kerana badan menghasilkan lebih banyak progesteron ketika mengandung, fungsi progesteron adalah untuk melegakan otot di dalam badan(3).

Ini termasuk otot-otot usus. Otot usus akan bergerak lebih perlahan bermakna pencernaan wanita hamil akan mengambil masa yang lama. Dengan ini, ia membolehkan gas untuk dihasilkan lebih banyak menyebabkan kembung perut dan wanita hamil akan sentiasa sendawa bagi mengeluarkan angin(3).

Gambar : slideshare.net

Apabila asid perut naik ke bahagian esofagus dan sesekali hingga ke tekak atau mulut, ia akan meninggalkan rasa masam dan pahit(4).

Setiap individu akan buang angin sebanyak 12 kali atau lebih sehari. Apabila rahim wanita mengembang ketika hamil, ia akan mengambil ruang pada rongga abdomen dan menjadi punca proses pencernaan menjadi lambat daripada biasa(3).

Gejala

Berikut merupakan gejala yang berkaitan dengan gastrik bagi wanita yang hamil(3):

  • Perut kembang
  • Rasa pedih ulu hati
  • Sembelit
  • Banyak angin dalam badan
  • Rasa ketidakselesaan pada badan

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Fab Foodies! Mon, 3 Sep 2018

照「6时机喝水」结果好惊人…起床喝1杯了吗?

正确饮水方式及饮水黄金时段,你有喝对吗?

LIFESTYLE Sun, 22 Sep 2019

烟霾来袭该如何饮食?

炎热天气和印尼烧芭烟霾的夹击,让大家的健康似乎出现了问题,如眼睛干涩、喉咙痛等;到底烟霾来袭该如何饮食?

Fab Foodies! Fri, 10 Aug 2018

番茄汁连喝8周「腹部脂肪少一半」研究证实:是真的!

承认吧!好吃懒做、宅在家吹冷气追剧的结果,就是你那圆滚滚的小腹。想瘦,却总是做个几下仰卧起坐就没力?

Events Tue, 20 Nov 2018

Keputusan UPSR, PPSR Keluar 29 November

Dup dap dup dap…Tinggal sembilan hari saja lagi, keputusan PPSR & UPSR akan diumumkan. Pasti nervous kan?

Fab Foodies! Sun, 10 Mar 2019

鸡蛋该冷藏吗?「放错位置」臭更快…

鸡蛋需要冷藏吗?大多数欧洲国家认为没有必要将鸡蛋冷藏储存,但美国却认为将鸡蛋储存在室温下是不安全的,谁才是正确的?

LIFESTYLE Fri, 1 Jun 2018

Wow! Kedai Buku Beroperasi 24 Jam Kini Di Tamarind Square

Walaupun kedai jauh dari Lembah Kelang, ia dapat menarik pelanggan kerana harga buku yang lebih murah akan menjadi faktor penarik pencinta buku untuk mengunjunginya malah bukan sahaja dari Lembah Kelang tetapi juga penduduk di Selangor, Negeri Sembilan dan Melaka.

Fab Foodies! Tue, 20 Mar 2018

Chilli Crab Gelato: Yay or Nay?

What happens when sweet meets savoury? Will it be the best thing ever or our worst nightmares come true?

LIFESTYLE Mon, 18 Jun 2018

Tabung Harapan Kini Cecah RM 74.6 Juta

Tabung Harapan Malaysia dilancarkan 30 Mei lalu sebagai usaha rakyat untuk membantu kerajaan mengurangkan hutang negara yang mencecah RM1 trilion.

LIFESTYLE Wed, 29 Aug 2018

你是会为了爱情奋不顾身的人吗?

谈恋爱时每个人都不一样,有的人平淡如水,有的人为了另一半放弃全世界,今天就奥斯一起来看看,你恋爱时有多投入?

Fab Foodies! Thu, 27 Jun 2019

运动前喝咖啡速燃脂!「3种人」别碰

运动前喝咖啡有助加速燃脂,主要是跟咖啡因会加速心跳、增强血液循环有关,不过营养师警告,「高血压、慢性肾衰竭、肾功能不好者」不建议这样做,恐影响原本病情。

| Live TV