LIFESTYLE By: SGMS Enal September 10, 2018 @ 12:42pm

Gastrik Ketika Hamil Merungsingkan Ibu

Gastrik ketika hamil dan pedih ulu hati adalah suatu perkara yang normal dan dialami oleh 45%-80% wanita. Ia turut dikaitkan sebagai gastroesophageal reflux disease(GERD), di mana ia melibatkan ketidakselesaan pada bahagian sekitar perut dan ulu hati, terutamanya pada trimester pertama dan kedua kehamilan.

Gastroesophageal reflux disease(GERD) berlaku apabila asid perut kerap mengalir kembali ke tiub yang menyambungkan mulut dan perut (esofagus). Backwash ini (asid reflux) boleh mengganggu lapisan esofagus anda(1).

Dalam pencernaan normal, lower esophageal sphincter (LES) terbuka untuk membolehkan makanan masuk ke dalam perut dan ditutup untuk mencegah jus perut makanan dan berasid dari mengalir kembali ke esofagus.

Reflux gastroesophageal berlaku apabila LES lemah atau melegakan tidak sesuai, yang membolehkan kandungan perut mengalir ke dalam esofagus(2).

Gambar : The healthsite

Punca Gastrik Ketika Hamil

Tubuh wanita akan mengalami banyak perubahan ketika hamil, dan salah satu daripadanya ialah gas yang dihasilkan oleh badan mampu menyebabkan ketidakselesaan. Ini adalah perkara normal pada setiap wanita yang sedang mengandung(3).

Progesteron hormon adalah salah satu punca utama gas berlebihan semasa kehamilan. Oleh kerana badan menghasilkan lebih banyak progesteron ketika mengandung, fungsi progesteron adalah untuk melegakan otot di dalam badan(3).

Ini termasuk otot-otot usus. Otot usus akan bergerak lebih perlahan bermakna pencernaan wanita hamil akan mengambil masa yang lama. Dengan ini, ia membolehkan gas untuk dihasilkan lebih banyak menyebabkan kembung perut dan wanita hamil akan sentiasa sendawa bagi mengeluarkan angin(3).

Gambar : slideshare.net

Apabila asid perut naik ke bahagian esofagus dan sesekali hingga ke tekak atau mulut, ia akan meninggalkan rasa masam dan pahit(4).

Setiap individu akan buang angin sebanyak 12 kali atau lebih sehari. Apabila rahim wanita mengembang ketika hamil, ia akan mengambil ruang pada rongga abdomen dan menjadi punca proses pencernaan menjadi lambat daripada biasa(3).

Gejala

Berikut merupakan gejala yang berkaitan dengan gastrik bagi wanita yang hamil(3):

  • Perut kembang
  • Rasa pedih ulu hati
  • Sembelit
  • Banyak angin dalam badan
  • Rasa ketidakselesaan pada badan

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

LIFESTYLE Fri, 6 Dec 2019

Jantung Terhenti Boleh Terjadi Bila-Bila Masa Walaupun Sedang Bersukan

Jika anda mempunyai sakit jantung kurangkan bersukan ya

LIFESTYLE Tue, 13 Feb 2018

儿童玩手机不应超过17分钟

家长们注意了!一项全球研究的结果指出,儿童玩平板电脑或手机每日不应该超过17分钟,以避免孩子的实力严重受损。

LIFESTYLE Mon, 29 Jan 2018

Kongsi 3 Cara Memerahkan Bibir Hitam

Bibir yang merah merona menjadi daya tarik tersendiri bagi seorang wanita. Dengan warna bibir yang merah membuat wanita lebih tampil cantik maksimal, dan menjadi perhatian bagi banyak orang. Banyak sekali cara untuk membuat bibir Anda menjadi […]

LIFESTYLE Wed, 20 Nov 2019

Anak Kedua Lebih ‘Nakal’ Dari Anak Sulung Betul Ke?

Ha.. betul ke tak ini hanyalah kajian , jangan diambil serius pula ye

Automobile Mon, 25 Nov 2019

10 Hak Anda Perlu Tahu Sebelum Kereta Kena Tarik !

Kereta Kena Tarik? Apa perlu anda buat

Fab Foodies! Thu, 26 Jul 2018

Would You Spend RM1,000 for an Ice Cream Cake?

It looks extremely gorgeous!

Events Fri, 24 Aug 2018

Wow…Jenama Kereta Ini Rupanya Paling Laku Sepanjang Julai!

Honda City menjadi kegemaran Malaysia kerana berbaloi dengan nilainya selain cirinya yang ideal untuk kegunaan persendirian atau keluarga.

LIFESTYLE Thu, 21 Nov 2019

Ada Sebab Ya Tandas Awam Guna Jamban Bentuk ‘U’

Ramai Tak Tahu, Ini Sebab Rupanya

LIFESTYLE Sat, 28 Apr 2018

10项首投族「你一定要知道的事!」

随着国会4月7日解散,选委会宣佈第14届大选投票日将落在5月9日。在本届大选中,有超过197万个选民都是首次参与投票的「首投族」。在投票时,到底有哪些事项是要注意的呢?

Fab Foodies! Thu, 17 May 2018

Apa Di Dapur Bersama Chef Imelda Harris

Tak sampai 30 minit, hidangan boleh tersedia di atas meja. Menu sesuai untuk anda yang pulang kerja lewat dan mahukan juadah yang memikat rasa…

| Live TV