LIFESTYLE By: SGMS Enal August 12, 2019 @ 3:16pm

Guna ”Seat Belt Clip” Tipu, Akibatnya ..

Tali pinggang keledar merupakan satu kelengkapan penting yang perlu ada pada setiap kereta. Fungsinya adalah untuk memastikan kedudukan pemandu atau penumpang kekal pada posisi ketika terlibat dalam hentakan yang kuat. Selain itu, tali pinggang keledar juga dilihat dapat mengurangkan risiko kecederaan daripada terhantuk pada stereng ketika kereta merempuh sesuatu pada bahagian depan.

Kebanyakan kereta keluaran terbaru akan memberi amaran kepada pemandu dengan mengeluarkan bunyi bagi menandakan tali pinggang keledar tidak dipasang. Namun begitu, kebanyakan pemandu memilih untuk menggunakan alat yang dikenali sebagai ‘seat belt clip’ supaya bunyi tersebut tidak lagi mengganggu mereka.

Menerusi perkongsian oleh seorang seorang Doktor di dalam laman Facebook, penggunaan alat ini telah menyebabkan mangsa kemalangan tercampar keluar kereta.

Saya pernah tegur seorang pemandu, kenapa beliau gunakan “seat belt clip”.

“Senang doktor, takde berbunyi alarm tu. Runsing saya!”

Masa tu, saya baru sahaja pindah ke tempat bertugas yang baru. Takkan baru seminggu jagung, nak terus tunjuk taring kan?

Bagi yang kali pertama dengar tentang “seat belt clip”, ia adalah suatu alat untuk “menipu” penggera tali pinggang keledar dalam kebanyakan kenderaan moden. Klipkan sahaja di ruang klip tali pinggang keledar dan bunyi bingit penggera akan hilang begitu sahaja.

Hebatkan inovasi orang kita? 
Kita berjaya menipu sistem yang dibangunkan orang Barat. Kita berjaya jatuhkan Illuminati, Rockefeller dan Yahudi. Syabas!

Ok, jangan jadi pembaris pergi percaya ayat akhir tu. Itu namanya Sarcasm.

Tuan – tuan, perasan tak sejak kebelakangan ini banyak mangsa kemalangan jalan raya yang maut akibat tercampak dari kenderaan?

Pada tahun 2017, ada satu kes kemalangan maut dimana pemandu tercampak keluar dari kenderaan. Dalam salah satu gambar yang dikongsi, jelas kelihatan “seat belt clip” telah digunakan. Airbag berfungsi dengan baik (deployed) kerana kenderaan “tertipu” menyangka pemandu telah memakai tali pinggang keledar. Malangnya klip dan airbag tidak mampu menyelamatkan mangsa dari tercampak keluar.

Syarikat Volvo yang mencipta tali pinggang keledar 3 point (3 point seatbelt) tidak mahu meletakkan patent ke atas ciptaan mereka kerana mahukan ciptaan mereka menyelamatkan sebanyak nyawa yang mungkin. Ia ciptaan yang “low tech, high impact”. Orang putih cakap “It’s simple Physics”.

Tapi di Malaysia, tak ramai yang mampu fahami “simple physics”, malah “simple logic” pun susah. Sistem yang dibina untuk selamatkan nyawa, dianggap menyusahkan.

Dah beli kenderaan berharga puluhan ribu Ringgit dengan berbagai sistem keselamatan pasif dan aktif, ditambah pula aksesori berharga hingga RM 20 untuk “tipu” sistem yang ada.

Saya mohon rakan – rakan hentikan “menipu” sistem keselamatan kenderaan. Hentikan buat perkara tak berguna macam ni.

“Aah, aku drive elok – elok. 20 tahun bawak kereta takde masalah punya. Takdenye nak accident.”

Ya, setiap kemalangan jalan raya yang berlaku semuanya berlaku tanpa disangka. Nama pun “accident”. Tapi, kita mesti la berikhtiar. Kena la usahakan supaya jika berlakunya kemalangan jalan raya, kita tidak tercampak keluar dari kenderaan.

Selamatkan nyawa. 
Pakai tali pinggang keledar. 
Buckle up.

Dr Ahmad Firdaus Bin Mohd Haris 
Medical Mythbusters Malaysia

Sumber: Ahmad Firdaus

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Fab Foodies! Fri, 2 Aug 2019

4 Easy Healthy Pasta Dishes that are Guilt-Free even at 12AM

This is for the boys and girls out there who are constantly on a struggle of keeping that summer bod on point but crave for carbs 25/7!

LIFESTYLE Sat, 28 Sep 2019

Tarian Tradisional Malaysia Melebarkan Sayap Di Seoul

Pastinya menarik bukan tarian dipersembahkan di pembukaan rasmi Pertandingan Tari Sedunia Cheonnan

Fab Foodies! Sun, 10 Mar 2019

鸡蛋该冷藏吗?「放错位置」臭更快…

鸡蛋需要冷藏吗?大多数欧洲国家认为没有必要将鸡蛋冷藏储存,但美国却认为将鸡蛋储存在室温下是不安全的,谁才是正确的?

Events Mon, 6 Jan 2020

Love At First Sight Hanya Di Mangala Resort & Spa

Mangala Resort & Spa, Gambang, Kuantan Memukau dan mempesonakan!

Fab Foodies! Mon, 11 Jun 2018

Apa Di Dapur Bersama Chef Imelda; Sup Kambing Berempah

Sebelum Ramadhan melabuhkan tirai beberapa hari lagi, resepi ini mungkin ini boleh dijadikan pilihan untuk juadah berbuka puasa hari ini. Penggemar daging kambing, tunggu apa lagi, yuk pekena Sup Kambing Berempah petang ini.  Bahan- Bahannya; […]

Fab Foodies! Thu, 8 Feb 2018

KENTANG GORENG RAWAT MASALAH BOTAK?

Maklumlah, melihat kepada kuantiti minyak dalam kuali, boleh pengsan dibuatnya…

LIFESTYLE Mon, 30 Dec 2019

这时间别洗头!这些恐怖坏习惯快戒掉

每个人生活中都难免有些小习惯,例如睡前小酌、早上洗头等,这些小习惯感觉似乎不会影响健康。

LIFESTYLE Mon, 4 Dec 2017

Tiga Benda Comel Ini Sebenarnya Bahaya Kepada Bayi,

Tidak semua barangan bayi yang comel sebenarnya sesuai kerana ada yang membahaya tanpa disedari

Fab Foodies! Tue, 4 Sep 2018

Halia Membantu Dalam Menyembuh Penyakit

Halia biasa di gunakan dalam masakan tidak kira kaum tetapi jika dapat membantu dalam menyembuhkan beberapa penyakit kenapa tidak diamalkan

LIFESTYLE Sat, 7 Apr 2018

5 Tips Guna Soda Bikarbonat 

Nampak sahaja kecil botolnya tetapi banyak kegunaan dan memberikan kesenangan di dalam kerja rumah

| Live TV