LIFESTYLE By: SGMS Enal August 12, 2019 @ 3:16pm

Guna ”Seat Belt Clip” Tipu, Akibatnya ..

Tali pinggang keledar merupakan satu kelengkapan penting yang perlu ada pada setiap kereta. Fungsinya adalah untuk memastikan kedudukan pemandu atau penumpang kekal pada posisi ketika terlibat dalam hentakan yang kuat. Selain itu, tali pinggang keledar juga dilihat dapat mengurangkan risiko kecederaan daripada terhantuk pada stereng ketika kereta merempuh sesuatu pada bahagian depan.

Kebanyakan kereta keluaran terbaru akan memberi amaran kepada pemandu dengan mengeluarkan bunyi bagi menandakan tali pinggang keledar tidak dipasang. Namun begitu, kebanyakan pemandu memilih untuk menggunakan alat yang dikenali sebagai ‘seat belt clip’ supaya bunyi tersebut tidak lagi mengganggu mereka.

Menerusi perkongsian oleh seorang seorang Doktor di dalam laman Facebook, penggunaan alat ini telah menyebabkan mangsa kemalangan tercampar keluar kereta.

Saya pernah tegur seorang pemandu, kenapa beliau gunakan “seat belt clip”.

“Senang doktor, takde berbunyi alarm tu. Runsing saya!”

Masa tu, saya baru sahaja pindah ke tempat bertugas yang baru. Takkan baru seminggu jagung, nak terus tunjuk taring kan?

Bagi yang kali pertama dengar tentang “seat belt clip”, ia adalah suatu alat untuk “menipu” penggera tali pinggang keledar dalam kebanyakan kenderaan moden. Klipkan sahaja di ruang klip tali pinggang keledar dan bunyi bingit penggera akan hilang begitu sahaja.

Hebatkan inovasi orang kita? 
Kita berjaya menipu sistem yang dibangunkan orang Barat. Kita berjaya jatuhkan Illuminati, Rockefeller dan Yahudi. Syabas!

Ok, jangan jadi pembaris pergi percaya ayat akhir tu. Itu namanya Sarcasm.

Tuan – tuan, perasan tak sejak kebelakangan ini banyak mangsa kemalangan jalan raya yang maut akibat tercampak dari kenderaan?

Pada tahun 2017, ada satu kes kemalangan maut dimana pemandu tercampak keluar dari kenderaan. Dalam salah satu gambar yang dikongsi, jelas kelihatan “seat belt clip” telah digunakan. Airbag berfungsi dengan baik (deployed) kerana kenderaan “tertipu” menyangka pemandu telah memakai tali pinggang keledar. Malangnya klip dan airbag tidak mampu menyelamatkan mangsa dari tercampak keluar.

Syarikat Volvo yang mencipta tali pinggang keledar 3 point (3 point seatbelt) tidak mahu meletakkan patent ke atas ciptaan mereka kerana mahukan ciptaan mereka menyelamatkan sebanyak nyawa yang mungkin. Ia ciptaan yang “low tech, high impact”. Orang putih cakap “It’s simple Physics”.

Tapi di Malaysia, tak ramai yang mampu fahami “simple physics”, malah “simple logic” pun susah. Sistem yang dibina untuk selamatkan nyawa, dianggap menyusahkan.

Dah beli kenderaan berharga puluhan ribu Ringgit dengan berbagai sistem keselamatan pasif dan aktif, ditambah pula aksesori berharga hingga RM 20 untuk “tipu” sistem yang ada.

Saya mohon rakan – rakan hentikan “menipu” sistem keselamatan kenderaan. Hentikan buat perkara tak berguna macam ni.

“Aah, aku drive elok – elok. 20 tahun bawak kereta takde masalah punya. Takdenye nak accident.”

Ya, setiap kemalangan jalan raya yang berlaku semuanya berlaku tanpa disangka. Nama pun “accident”. Tapi, kita mesti la berikhtiar. Kena la usahakan supaya jika berlakunya kemalangan jalan raya, kita tidak tercampak keluar dari kenderaan.

Selamatkan nyawa. 
Pakai tali pinggang keledar. 
Buckle up.

Dr Ahmad Firdaus Bin Mohd Haris 
Medical Mythbusters Malaysia

Sumber: Ahmad Firdaus

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

LIFESTYLE Tue, 23 Oct 2018

Tips Penjagaan Kuku Buat Jangkitan Kulat Kuku

Jangkitan Kulat Kuku, Rawat Cepat Sebelum Melarat, Doktor Ini Kongsi Tips Penjagaan Kuku

LIFESTYLE Fri, 13 Sep 2019

Lobster Dua Ton Warna Yang Sangat ‘Rare’

Untungnya dapat temui lobster yang ada 2 ton warna

LIFESTYLE Fri, 22 Nov 2019

麦当劳经典玩具再现!Happy Meal欢庆40周年纪念

麦当劳隆重推出Surprise Happy Meal限量版套餐,14款Happy Meal玩具等你来收集!

FESYEN Fri, 13 Dec 2019

Top 5 Collaboration Shoes That You Might Want To Look For In 2020

They say new year, new me; but why not new year, new kicks?

Fab Foodies! Sun, 23 Sep 2018

Sapuan Losyen Boleh Cegah Kanser Kulit?

Masyarakat di negara ini kurang prihatin untuk mengoles wajah atau tubuh dengan pelindung matahari sedangkan impak pancaran UV boleh menyebabkan kanser kulit.

LIFESTYLE Tue, 1 Jan 2019

Sebab- Sebab Individu Tidur Berdengkur

Berdengkur Boleh Hentikan Nafas Lebih 10 Saat, Atasinya Dengan Cara Ini

LIFESTYLE Mon, 18 Jun 2018

Usahawan Tempatan Disaran Perbaiki Mutu Penggunaan Bahasa Inggeris

Vivy yang hadir di Menara Ilham bagi menghadiri mesyuarat Majlis Penasihat Kerajaan, sebentar tadi menyuarakan pendapat usaha ini bersesuaian bagi keperluan pasaran global.

Fab Foodies! Wed, 31 Oct 2018

Khasiat Kunyit Kepada Kesihatan, Bukan Untuk Masakan Sahaja

Anda tiada alasan untuk tidak mengamalkan pemakanan kunyit ini kerana senang diperolehi

Fab Foodies! Tue, 4 Sep 2018

Halia Membantu Dalam Menyembuh Penyakit

Halia biasa di gunakan dalam masakan tidak kira kaum tetapi jika dapat membantu dalam menyembuhkan beberapa penyakit kenapa tidak diamalkan

LIFESTYLE Sun, 25 Feb 2018

7 Tips Ingin Anak Pandai Pegang Pensel Dan Menulis

Tips yang dikongsikan untuk anda yang mempunyai anak masih belum boleh memegang pensil. Didik dari mula sewaktu kecil agar cepat dipratikkan

| Live TV