LIFESTYLE By: SGMS Enal August 12, 2019 @ 3:16pm

Guna ”Seat Belt Clip” Tipu, Akibatnya ..

Tali pinggang keledar merupakan satu kelengkapan penting yang perlu ada pada setiap kereta. Fungsinya adalah untuk memastikan kedudukan pemandu atau penumpang kekal pada posisi ketika terlibat dalam hentakan yang kuat. Selain itu, tali pinggang keledar juga dilihat dapat mengurangkan risiko kecederaan daripada terhantuk pada stereng ketika kereta merempuh sesuatu pada bahagian depan.

Kebanyakan kereta keluaran terbaru akan memberi amaran kepada pemandu dengan mengeluarkan bunyi bagi menandakan tali pinggang keledar tidak dipasang. Namun begitu, kebanyakan pemandu memilih untuk menggunakan alat yang dikenali sebagai ‘seat belt clip’ supaya bunyi tersebut tidak lagi mengganggu mereka.

Menerusi perkongsian oleh seorang seorang Doktor di dalam laman Facebook, penggunaan alat ini telah menyebabkan mangsa kemalangan tercampar keluar kereta.

Saya pernah tegur seorang pemandu, kenapa beliau gunakan “seat belt clip”.

“Senang doktor, takde berbunyi alarm tu. Runsing saya!”

Masa tu, saya baru sahaja pindah ke tempat bertugas yang baru. Takkan baru seminggu jagung, nak terus tunjuk taring kan?

Bagi yang kali pertama dengar tentang “seat belt clip”, ia adalah suatu alat untuk “menipu” penggera tali pinggang keledar dalam kebanyakan kenderaan moden. Klipkan sahaja di ruang klip tali pinggang keledar dan bunyi bingit penggera akan hilang begitu sahaja.

Hebatkan inovasi orang kita? 
Kita berjaya menipu sistem yang dibangunkan orang Barat. Kita berjaya jatuhkan Illuminati, Rockefeller dan Yahudi. Syabas!

Ok, jangan jadi pembaris pergi percaya ayat akhir tu. Itu namanya Sarcasm.

Tuan – tuan, perasan tak sejak kebelakangan ini banyak mangsa kemalangan jalan raya yang maut akibat tercampak dari kenderaan?

Pada tahun 2017, ada satu kes kemalangan maut dimana pemandu tercampak keluar dari kenderaan. Dalam salah satu gambar yang dikongsi, jelas kelihatan “seat belt clip” telah digunakan. Airbag berfungsi dengan baik (deployed) kerana kenderaan “tertipu” menyangka pemandu telah memakai tali pinggang keledar. Malangnya klip dan airbag tidak mampu menyelamatkan mangsa dari tercampak keluar.

Syarikat Volvo yang mencipta tali pinggang keledar 3 point (3 point seatbelt) tidak mahu meletakkan patent ke atas ciptaan mereka kerana mahukan ciptaan mereka menyelamatkan sebanyak nyawa yang mungkin. Ia ciptaan yang “low tech, high impact”. Orang putih cakap “It’s simple Physics”.

Tapi di Malaysia, tak ramai yang mampu fahami “simple physics”, malah “simple logic” pun susah. Sistem yang dibina untuk selamatkan nyawa, dianggap menyusahkan.

Dah beli kenderaan berharga puluhan ribu Ringgit dengan berbagai sistem keselamatan pasif dan aktif, ditambah pula aksesori berharga hingga RM 20 untuk “tipu” sistem yang ada.

Saya mohon rakan – rakan hentikan “menipu” sistem keselamatan kenderaan. Hentikan buat perkara tak berguna macam ni.

“Aah, aku drive elok – elok. 20 tahun bawak kereta takde masalah punya. Takdenye nak accident.”

Ya, setiap kemalangan jalan raya yang berlaku semuanya berlaku tanpa disangka. Nama pun “accident”. Tapi, kita mesti la berikhtiar. Kena la usahakan supaya jika berlakunya kemalangan jalan raya, kita tidak tercampak keluar dari kenderaan.

Selamatkan nyawa. 
Pakai tali pinggang keledar. 
Buckle up.

Dr Ahmad Firdaus Bin Mohd Haris 
Medical Mythbusters Malaysia

Sumber: Ahmad Firdaus

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

LIFESTYLE Tue, 22 Oct 2019

Apa Gunanya Garisan Hitam Atas Jalan Raya?

Memandu atau mengunggang di atas jalan raya sememangnya menimbulkan pelbagai persoalan dalam kalangan pengguna. Apa tidaknya, pelbagai perkara atau pembinaan yang membuatkan pengguna tidak habis berfikir akan kegunaannya. Antara persoalan yang sering timbul di atas […]

LIFESTYLE Sun, 25 Nov 2018

你睡对了吗?4大类疾病的病患睡姿大不同

良好的睡眠可治病!尤其当身体不舒服时,好好睡一觉病就像是好了一半!

LIFESTYLE Wed, 8 May 2019

为什么你始终放不下过去情感?

想回头但感情早就已经结束,想往前心中却有疙瘩;面对这样的情感困境,感到厌烦了吗?

LIFESTYLE Tue, 16 Apr 2019

Go on a Wild Adventure at These 5 Wonders of Nature

What is life without some adventurous fun?

Fab Foodies! Tue, 22 May 2018

Transformation Tuesday: This Old Junk Turned into KL’s First Class Dining Hot Stop

Plane in the City is one of the newest experiences everyone must try.

LIFESTYLE Sun, 3 Mar 2019

Maksud Setiap Warna Pada Emoji Berbentuk Hati

Sebenarnya setiap emoji tersebut mempunyai maksud yang tersendiri.

LIFESTYLE Mon, 5 Mar 2018

Indulge Yourself Into This Relaxing Restaurant While Dining In The River

If you feel tired of city life, it’s time to escape to a small town and surround yourself with beautiful Mother Nature. This restaurant is dubbed the best place for gatherings.

Automobile Thu, 3 Oct 2019

HUAWEI Lancar 13 Produk Terbaharu Hari Ini

Wow! So, apa tunggu lagi dapatkan produk terbaru yang pastinya hot dari HUAWEI

LIFESTYLE Tue, 22 May 2018

「过度使用社群软体」可能使女性对自己身材更不满

觉得每天滑脸书、Instagram,让妳对自己的身材越看越不开心吗?

LIFESTYLE Mon, 11 Dec 2017

Elak Tidur Waktu Malam Dengan Lampu Terbuka

Mengapa Anda Perlu Elak Tidur Waktu Malam Dengan Lampu Terbuka Dan Kaitannya Dengan Kanser

| Live TV