LIFESTYLE By: SGMS Faida March 28, 2018 @ 5:49am

Hanya Guna Vending Machine, Korang Dah Boleh Beli Kereta…

Kalau dulu kita ke vending machine untuk membeli air atau makanan, tapi kini korang boleh membeli sebuah kereta! Wow, tanpa perlu bantuan jurujual, proses pembelian kereta tak perlu memakan masa yang lama, siap hantar ke rumah lagi. Fuh, hebat!

Bertempat di Guangzhou, China, teknologi yang dibawa oleh syarikat gergasi e-perniagaan terbesar Alibaba Group Holding Limited ini bakal memudahkan jutaan penduduk di sana.

Vending Machine setinggi lima tingkat itu memuatkan 42 biji kereta. Individu yang berminat untuk melakukan pembelian harus melayari aplikasi yang dibangunkan oleh syarikat berkenaan. Wow, hebat bukan?

Menerusi aplikasi berkenaan, pembeli harus menyatakan waktu penghantaran kereta. Bagi tujuan keselamatan, pembeli harus selfie terlebih dahulu bagi memastikan penghantaran dibuat kepada individu yang tepat.

Bayaran deposit pula boleh dibuat secara elektronik menerusi aplikasi Tmall. Wow, mudah betul zaman sekarang! Pendek kata, segalanya di hujung jari saja.

Vending Machine ini bakal beroperasi pada 23 April depan. Bakal pembeli boleh melakukan pandu uji atau test drive tiga hari sebelum pembelian dilakukan.

Khabarnya, vending machine menjual kereta ini bakal dilancarkan di Beijing dan Hangzhou tak lama lagi. Diharapkan teknologi ini bakal sampai ke Malaysia juga, tak perlu lah kita ke bilik pameran lagi lepasni, ye tak?

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

FESYEN Tue, 13 Feb 2018

IDA SURAYA CIPTA SEJARAH DUNIA FESYEN

Sebagai Ahli Lembaga Penasihat, usahawan berusia 46 tahun itu akan menjadi juri untuk semua pertandingan dan anugerah selain bertanggungjawab merangka pembangunan perniagaan fesyen di dunia merentasi Dubai hingga ke kota fesyen di Paris, Perancis.

Fab Foodies! Fri, 16 Feb 2018

过年狂吃发福?避开饮食「3大高热量地雷」

农历新年就快来临,令人迫不及待的除了领红包,就期待的就是跟家人朋友团聚、吃年饼。所以一般在春节后的发胖率高达30~40%,平均体重增加大约是2公斤。这数字其实一点都不夸张,从年菜、零食和过年常见的伴手礼…等食物中,就可以找出发胖的原因了。

Hiburan Mon, 20 Aug 2018

Sharifah Amani Bagi Warning?

Namun, sebaik sahaja ditanya oleh netizen filem manakah yang mengundang spekulasi pelakon popular Gubra ini, Amani bagaimanapun tidak menjawab persoalan tersebut dengan hanya berdiam diri

Hiburan Thu, 27 Jun 2019

‘Raya Ni Asyik Dapat Soalan Pasal Kahwin’- Azira Shafinaz Mula Stress?

Jodoh kan aturan Allah…sampai masa nanti kahwinlah dia. Ye tak?

Featured Tue, 27 Jul 2021

“Beliau Banyak Korban Masa Dan Tenaga”- Ramai Pertahankan DG Hisham

Tindakan pelakon Lana Nodin dan Rita Rudaini yang mencadangkan agar Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Datuk Seri Dr Noor Hisham Abdullah meletakkan jawatan mendapat pelbagai reaksi daripada warganet. Menerusi laman sosial, rata-rata warganet tidak bersetuju […]

LIFESTYLE Sat, 30 Nov 2019

Kenapa Wujud Tanda Lahir ‘Port Wine Stain’ Pada Tubuh Anak?

Ini Fakta ‘Port Wine Stain’ Yang Perlu Ibu Bapa Tahu Jika Ada Anak Anda Mengalaminya!

Hiburan Thu, 19 Dec 2019

Hanya Mampu Berdoa, Saharul Ridzwan Harap…

Untungnya dapat suami yang memahami…

Hiburan Mon, 1 Oct 2018

Dakwah Cara Anak Muda, Da’i Adam Mahu Kerap Turun Padang

Jika diberi peluang untuk mengacara sesebuah program, saya memilih program untuk mendekati belia di luar sana dan memperbanyakkan aktiviti turun padang untuk berdakwah. Insya Allah jika diizinkan-Nya, doakan agar segalanya dipermudahkan…

LIFESTYLE Mon, 17 Sep 2018

The Epic History of Sentul Depot at Sentul West

Rich in history and Instagram-ready spots 😉

| Live TV