Sertai misi di www.jomheboh.com.my dan berpeluang memenangi 5 juta koin Shopee, barangan Xiaomi dan beras ERA! Penyertaan dilanjutkan sehingga hari Jumaat 7 Mei 2021. Sertai sekarang!
LIFESTYLE By: SGMS Enal November 1, 2018 @ 8:26am

Hanya Kerana Pisang, Usus Adik Ini Hampir Pecah

kebaikan pisang dengan kandungan kaya nutrisi, vitamin dan zat besi.  Selain dijadikan sebagai menu pencuci mulut, pisang juga sentiasa dijadikan sebagai pengganti makanan utama untuk mereka yang sedang diet.

Tapi, tahukah kita keburukannya jika diambil secara berlebihan? Pisang sering kali dimanfaatkan sebagai salah satu cara mengubati sembelit.  Tapi satu kajian menunjukkan bahawa pisang tidak matang akan memberi kesan kepada pencernaan serta menyukarkan proses pembuangan air besar.

Coretan daripada ibu, Niena Samsir berkongsi pengalaman anaknya sendiri yang mengalami kesukaran membuang air kerana pengambilan pisang.  Mari kita baca perkongsiannya.  Semoga bermanfaat.

#KISAH_APRIL2017

Scroll album, terjumpa gambar Haziq masa warded di Hospital Sultanah Aminah di Johor Bharu.

Waktu tu, kami sebenarnya nak pergi bercuti ke JB. Dalam perjalanan ke sana, Haziq moody. Makan tak nak, minum pun kena paksa. Tapi kami anggap mungkin sebab dia demam.

Sampai hotel nak check in, Haziq menangis non stop. Serba tak kena. Masuk tandas, tengok diaper kering. (Aik, takkan tak kencing langsung. Pelik ni.)

Haziq mula nangis sekuat hati, tak ada kompromi dah. Dia cakap sakit kat perut. Tekan perut da keras, pundi da keras. Tak sempat check in, kami pi klinik. Hari Ahad, klinik banyak tutup. Syukur jumpa satu klinik yang buka

Doctor check, doctor minta terus ke Hospital, bahagian kecemasan. Kami blur. Doctor explain, Haziq tak kencing dah lebih 4 jam. Sangat bahaya untuk kanak-kanak. Boleh akibatkan pundi kencing pecah! (Masa ni, Allah je tahu apa perasaan kami).

Hujan lebat, kami redah cari hospital berhampiran. Terus berlari bawak Haziq ke bahagian kecemasan. Bila doctor panggil dan check Haziq, doctor terus refer ke bahagian red zone! (Ummi da nak nangis masa ni)

Datang doctor pakar, minta Haziq buat xray. Saluran air kencing da penuh dan terlalu sendat. Usus Haziq dah membengkak, kalau lambat keluarkan air kencing, boleh effect buah pinggang Haziq! Allahuakbar, ummi rasa nak pengsan. Kaki dah tak kuat, seram sejuk badan, dukung Haziq. Ayah Haziq kat luar menunggu.

Doctor ambil darah Haziq, Haziq pun meraung kesakitan. Ummi mampu peluk dan pujuk Haziq je. Paling gerun, bila doctor nak masukkan tiub untuk keluarkan air kencing Haziq. Risiko? Ya, ada risiko nya. Tapi, tu je cara yang ada.

Dua kali Doctor cuba, tak juga boleh. Haziq da pucat kesakitan menangis. Merayu kat ummi, nak balik. Ummi mampu peluk je Haziq, ummi tak kuat nak pandang mata Haziq waktu ni. Apa yang silap, kenapa Haziq tak boleh kencing macam biasa.

Doctor kata, kena buat operation jugak! OT room doctor dah booked. Tunggu doctor pakar datang. Ya allah, ummi rasa nak pitam. Takkan sampai kena operate!!!

Haziq kena naik ke ward sementara, tunggu Doctor pakar datang. Ada sesi interview. Nurse tanya bila last Haziq buang air besar, apa menu Haziq makan dan minum, berapa kali kekerapan yang biasanya Haziq buang air besar dan kecik.

Habis tu, Doctor pakar datang. Tengok result darah dan xray Haziq. Doctor minta izin cuba masukkan sekali lagi tiub untuk keluarkan air kencing Haziq. Ummi dengan berat hati, terpaksa akur. Ayah Haziq pun ada sekali, sama-sama risau tengok anak yang dalam kesakitan.

Tiub yang ada besar, doctor explain apa risikonya. Kalau silap cara, boleh akibatkan luka dan maybe boleh akibatkan kemandulan pada Haziq. Ya allah, berita apa lagi ni. Kami tak ada pilihan. Kami serahkan pada doctor pakar buat keputusan. Selebihnya, kami mampu berdoa saja pada Allah untuk Haziq.

Alhamdulillah, doctor berjaya keluarkan air kencing Haziq. Kemudian, doctor masukkan ubat untuk pelembut najis. Haziq tak membuang baru 1 hari, tapi kami tak sangka hasilnya sampai buat dia sakit macam tu. Selalunya dia akan membuang setiap hari sekali sekurang-kurangnya.

Bila borak dengan doctor, doctor syak Haziq jadi macam tu sebab ‘pisang’. Yea, pisang! Doctor explain gambar xray usus dan pundi Haziq. Usus penuh dan padat langsung tak ada ruang. Najis terlalu banyak, kalau tak keluarkan, usus boleh pecah.

Dan, paling buat kami terkejut, doctor kata pisang adalah salah satu punca kanak-kanak sembelit teruk. Bukan Haziq sorang, tapi dah banyak kes jadi macam tu sebab makan pisang.

Haziq suka pisang. Kebetulan memang seminggu tu dia kerap makan pisang. Menu yang lain semua sama je. Air masak dia minum jugak, tapi tak cukup doctor kata. Kalau makan pisang, kena lebihkan ambil air kosong daripada biasa.

Pisang akan buat najis jadi banyak, dan usus akan jadi sendat, padat. Maafkan ummi sayang. Ummi ingatkan pisang ni melawaskan, tapi sebaliknya.

Sejak dari kes tu, kami kawal Haziq. Kalau makan pisang, cukup sebiji je. Lepastu, memang kami akan bagi dia air kosong banyak-banyak.

Ni lah kisah yang kami takkan lupakan. Hanya kerana pisang, Haziq nyaris kena operate. Sejak Haziq hadir dalam hidup kami, slowly banyak perkara yang kami tak pernah tahu, jadi tahu. Benda yang kami tak pernah kisah, sekarang jadi keutamaan kami.

Betul kata orang, bila kau dah ada anak, hidup kau akan berubah 360°!! Tu la kisah Haziq, Ummi ter throw back malam ni. Hehe, ada ke ni yang baca?

Ingat ya, siapa ada anak kecik. Jangan bagi anak makan pisang banyak sangat. Kalau anak tak kencing lebih 4 jam, terus ke Hospital tau. Jangan pergi Klinik.

Banyak lagi kisah Haziq ni. Nanti ada masa kita sembang lagi. Sampaikan pada kawan-kawan yang ada anak kecik tau. Pantau diaper anak selalu.

#HanyaKeranaPisang

Sumber: Niena Samsir

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

LIFESTYLE Fri, 18 Dec 2020
LIFESTYLE Thu, 13 Dec 2018

Kenali ‘Roda Warna’ Agar Kamu Tak Runsing Ke Tempat Kerja

Beranikan diri untuk padankan shawl bewarna hijau dan top kuning yang bakal menimbulkan gaya feminin.

LIFESTYLE Sun, 5 Aug 2018

Tips Mengatasi Kemurungan:

Meluahkan apa yang terbuku di hati mungkin jalan terbaik untuk melegakan perasaan bagi anda yang mengalami kemurungan. Kalau tidak apa kata baca tips lain yang boleh atasi kemurungan

LIFESTYLE Sat, 11 Aug 2018

不想洗坏心爱的衣服?5个方法先「固色」就不怕衣服褪色

相信大家都有浅色衣服不小心被染脏了的经验,大部分的人只知道深色衣服和浅色衣服要分开洗,但是这样只能防止深浅色衣服互相沾染,而不能防止衣服渐渐褪色。

Fab Foodies! Fri, 3 Jan 2020

Kesan Buruk Gula Terhadap Tubuh Badan

Berhenti Jadikan Anak Anda Penagih Gula, Ketahui Kesan Buruk Gula Terhadap Tubuh Badan

LIFESTYLE Fri, 28 Jun 2019

Cuti Am 30 Julai Ini

Bagi Sabah dan Sarawak, tindakan akan diambil oleh kerajaan negeri masing-masing mengikut undang-undang negeri.

LIFESTYLE Wed, 5 Dec 2018

2019年十二生肖流年运程:马

马(1942 / 1954 / 1966 / 1978 / 1990) 肖马的朋友去年和太岁相合,而今年又与太岁暗合, 所以运势还是相当畅顺。 再加上今年命宫中有很多吉星守护,所以运势将大幅度彪升,不论是事业、财运、爱情或健康等都会有不错的表现。 【事业运】 今年因为有贵人相助,所以事业进展更加得心应手,大有可为,必须要把握时机奋发向上,必定可以脱颖而出,扶摇直上!不过由于命宫中还是有小人是非星在作梗,所以切勿志得意满而目中无人,以免众叛亲离而位高势危。 若能谦虚地保持低调则可减少许多是非纷争,确保胜利成果。 【财运】 财运方面以正财为主,只要多劳多得,收入自然成正比增加,只要好好把握机会,应用得当,可说是呼风唤雨的大吉年。 【爱情运】 在感情方面,今年易退难进,因此必须小心维系,否则便会情海翻波! 【健康运】 健康方面只要多作休息,致上都没有什么大毛病的出现;由于今年有化煞星的照耀,凡事都能够逢凶化吉! ✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿ 【幸运号码】 0717 、 3212 【开运颜色】 紫色、啡色、橙色 【开运贴士】 今年适合多使用有植物清新味道的香水;同时培养储蓄习惯以面对2020年的变化!   ■ 资料提供:风水达人何宜娟《猪年报喜2019己亥年开运大全》 ■ 您也可透过八度空间于2019年2月5日(年初一)中午12时观看电视版《丰衣足食己亥年》

LIFESTYLE Tue, 13 Aug 2019

Boleh Ke Panggil Isteri Dengan Gelaran Ummi, Ibu Atau Mama?

Jangan Ambil Mudah, Ini Hukum Yang Perlu Anda Tahu

LIFESTYLE Fri, 28 Sep 2018

Jangan Disangkal Kehebatan Lidah Buaya, tumbuhan paling banyak KHASIAT!

Walaupun aloe vera memberi banyak manfaat kepada kesihatan, namun ia juga boleh memberi kesan sampingan kepada sesetengah individu

LIFESTYLE Tue, 7 May 2019

韩国品牌推介丰盈口红系列!女性每日活力能源

韩国品牌LA’SOUL全新推介丰盈口红系列!女性每日活力能源~

| Live TV