Fab Foodies! By: SGMS Putri November 20, 2017 @ 8:28pm

Hati-Hati Apabila Menjamah 7 Makanan Yang Enak Ini Secara Mentah

Bagi sesetengah orang, jika ingin nikmati makanan pada kualiti terbaik, makanlah ia secara mentah. Ada yang berpendapat, makanan yang mentah khasiatnya lebih tinggi dan rasanya lebih semula jadi. Malah, ada kedai makan yang turut menawarkan juadah mentah untuk dinikmati pelanggannya.

Tapi sebenarnya, tanpa anda sedar, anda seringkali menjamah makanan secara mentah tanpa mengetahui sebenarnya ia amat ditegah oleh ahli perubatan. Tegahan ini dibuat berdasarkan beberapa bukti kajian yang menunjukkan makanan mentah mengandungi banyak bakteria berbahaya kepada kesihatan diri.

Inilah senarai makanan yang anda tidak digalakkan makan secara mentah, walau apa pun alasannya.

1. Ubi Kentang

Ubi kentang antara sayuran yang seringkali kita temui dalam juadah makanan harian, dan ia sesekali tidak boleh dimakan mentah. Menurut Dr Lisa Davis, Ketua Penasihat Nutrisi Terra Kitchen, ubi kentang mentah boleh menyebabkan perut kembung dan pelbagai lagi masalah kesihatan melibatkan sistem pencernaan. Ia disebabkan ubi kentang mengandungi kanji yang tidak boleh dihadam perut, bagaimanapun ia boleh terlarut apabila dimasak.

Satu lagi, jika ubi kentang dibiarkan terlalu lama terdedah pada suhu hangat, ia boleh berubah menjadi ubi beracun. Ubi kentang yang terbiar lama akan bertukar menjadi hijau pada bahagian-bahagian tertentu. Warna hijau ini yang dikenali sebagai solanin boleh menyebakan keracunan makanan jika di makan.

2. Ubi Kayu

Ubi kayu lebih mudah ditemui di kampung-kampung dan ditanam mungkin oleh ibu atau nenek kita. Jadi pesanlah pada mereka jangan sesekali makan ubi kayu secara mentah. Di bahagian hujung ubi kayi mengandungi bahan kimia yang dikenali sebagai cyanogenic glycosides, dan ia membebaskan cyanide apabila di makan. Satu bahan kimia yang sangat bahaya.

Bagaimanapun ubi kayu masih boleh dimakan namun perlu dibasuh dengan teliti, dikupas kulitnya dan wajib dimasak terlebih dahulu.

3. Kacang Buah Pinggang

Kekacang seperti kacang buah pinggang adalah makanan berkhasiat kerana mengandungi serat, protein dan antioksidan, namun boleh menyebabkan ‘kacau-bilau’ dalam perut jika dimakan mentah.

Kacang buah pinggang mentah mengandungi bahan toksik yang dikenali sebagai phytohemagglutinin yang boleh menyebabkan ketidakselesaan pada perut, dengan tanda-tanda seperti mengalami keracunan makanan. Jika anda penggemar kacang buah pinggang, anda dinasihatkan untuk mendidihkan terlebih dahulu selama 10 minit sebelum dijamah.

4. Sosej

Sosej pada asalnya bukanlah makanan yang berkhasiat, namun jika dimakan mentah, ia menjadi lebih tidak berkhasiat dan berbahaya. Orang ramai sering kali salah anggap dan berpendapat bahawa sosej adalah makanan pre-coocked, maka ia boleh dimakan terus tanpa perlu dimasak semula. Menurut Pentadbiran Makanan Dan Ubat-Ubatan (FDA) Amerika Syarikat, sosej mentah mengandungi bakteria Listeria, yang hanya boleh dimusnah dengan cara dipanaskan semula.

5. Susu Mentah

Kita disarankan untuk meminum susu segar kerana ia mempunyai khasiat yang baik, dan susu tidak mungkin dimasaka. Namun jika anda meminum susu sebaik sahaja ia diperah di ladang, anda mungkin dalam bahaya kerana susu yang belum dipasturkan mengandungi bakteria seperti e.coli dan salmonela.

Menurut FDA, orang yang menikmati susu mentah 150 kali lebih berisiko untuk mendapat penyakit bawaan makanan berbanding mereka yang mengambil produk tenusu lain.

6. Taugeh

Taugeh seringkali ditemui dalam hidangan orang Malaysia. Selain berkhasiat, harganya yang murah antara faktor menjadi pilihan pengguna. Bagaimanapun, kita perlu mengelak daripada memakan taugeh mentah.

Taugeh mentah berbahaya disebabkan cara penanamannya di tempat lembap dan gelap, di mana bakteria seperti e.coli, salmonela dan listeria membiak dengan subur.

Jadi anda disarankan untuk membasuh dan memasak terlebih dahulu taugeh sebelum dimakan.

7. Terung

Terung memang sedap dibuat ulam atau digoreng bersama sayuran yang lain, namun jangan sesekali menjadikan terung sebagai juadah mentah. Terung mentah, terutamanya terung muda mengandungi solanin, satu bahan bertoksin yang turut ditemui pada ubi kentang.

Sumber : Reader Digest

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

LIFESTYLE Mon, 10 Feb 2020

国际舞狮精英齐聚云顶!争夺世界狮王「最高荣耀」赢取丰厚奖金

狮王荣耀,享誉全球!2020年《第14届云顶世界狮王争霸战》定于2020年7月10日至12日在云顶云星剧场举行。

Fab Foodies! Thu, 17 May 2018

Apa Di Dapur Bersama Chef Imelda Harris

Tak sampai 30 minit, hidangan boleh tersedia di atas meja. Menu sesuai untuk anda yang pulang kerja lewat dan mahukan juadah yang memikat rasa…

Fab Foodies! Tue, 1 Oct 2019

Minum Kopi Buat Ibu Mengandung Boleh Risiko Keguguran?

Sedikit perkongsian ya boleh dinikmati tetapi berpada-pada ye

LIFESTYLE Tue, 7 Jan 2020

「全马最大型」年货市集又回来啦!11日开幕云集大马天王天后

「全马最大型」年货市集又回来啦!11日开幕惊喜连连,除了云集大马天王天后唱响2020年,更是出动399台无人机队,呈现空前特效灯光秀。

LIFESTYLE Thu, 16 Aug 2018

Pisang Hijau Ada Kelebihan Buat Kesihatan

Ini bukan bermaksud pisang hijau adalah pisang mentah. Pisang hijau ini pun mempunyai manfaat dan kelebihan untuk kesihatan.

LIFESTYLE Thu, 4 Jul 2019

Peminat Marvel Jangan Lupa Dapatkan Koleksi Setem Adiwira Marvel Mulai 4 Julai 2019

Siri Setem Terulung Koleksi Adiwira Marvel sempena Ulang tahun ke-80 Marvel

LIFESTYLE Thu, 15 Nov 2018

Elakkan Makanan Ini Jika Anda Mengalami Penyakit Gout

Individu dengan gout harus mengelakkan diet rendah karbohidrat

Fab Foodies! Thu, 11 Oct 2018

Makan Papadom, Sekeping Bersamaan 857mg Garam

Bahaya Makan Papadom, Sekeping Bersamaan 857mg Garam

LIFESTYLE Wed, 27 Jun 2018

Wow! Beg Jenama Bijan Mula Jadi Sebutan Netizen

Pelanggan House of Bijan dikatakan adalah bekas Presiden Amerika Syarikat, Barack Obama, pewaris takhta diraja Britain, Putera Charles, pengasas majalah Playboy, Hugh Hefner dan Raja Monaco, Putera Rainer.

Fab Foodies! Wed, 5 Sep 2018

| Live TV