LIFESTYLE By: Syafiqa Irdina October 9, 2019 @ 2:46pm

Hati-hati! Ini Mungkin Petanda Anda Sedang Menghidapi “Anxiety Disorder”

Sekarang ni, ramai yang menghidapi anxiety disorder atau penyakit keresahan. Anxiety Disorder merupakan sebuah penyakit di mana seseorang mengalami gangguan berlebihan sehingga mengganggu rutin dan kerja harian mereka.

Stress dan resah disebabkan kerja atau nervous memang normal, tetapi kalau stress sehingga menangis tidak tentu arah memang pelik bukan? So, macam mana korang nak tahu jikakorang sekarang ini sedang mengalami penyakit ini.

Nah, Xtra  listkan petanda-petanda Anxiety Disorder yang mungkin korang tak tahu.

  1. Perasaan Takut Tiba-tiba

Jika anda berasa takut secara tiba-tiba tanpa sebab, segeralah berjumpa dengan doktor dan berinteraksi dengan orang ramai. Takut tanpa alasan yang munasabah seperti takut terhadap ketinggian, hujan dan perkara lain. Hati-hati sebab itu adalah tanda-tanda anxiety disorder tau!

 

  1. Susah Untuk Tidur

Gangguan untuk tidur sememangnya berkaitan dengan pelbagai keadaan kesihatan sama ada fizikal mahupun psikologi. Tetapi, kalau korang susah untuk melelapkan mata disebabkan perkara yang kecil yang korang sendiri tak tahu jalan penyelesaiannya,  make sure korang check dengan kadar segera okay! 

 

  1. Panic Attack!

Serangan panik boleh menjadi sesuatu yang menakutkan kerana ianya seakan-akan sama dengan serangan jantung. Seseorang yang diserang ‘panic attack’ akan menyebabkan mereka susah untuk bernafas, sakit dada, pening, berpeluh-peluh,  jantung berdebar dan lemah tubuh badan.

Bukan semua orang yang mengalami serangan panik ini mengalami ‘anxiety disorder’, tetapi mereka yang mengalaminya berulangkali, bermaksud korang berpotensi mempunyai  simptom anxiety disorder!

                                                                                                  

  1. Sukar Menjalinkan Hubungan

Lagi satu, jika korang mempunyai peristiwa lampau mesti akan trauma dan sentiasa terbayang tentang peristiwa tersebut bukan? Hal ini boleh menjadi punca anda sukar mempercayai seseorang dan sukar menjalinkan hubungan yang mendalam dengan orang yang dianggap istimewa. Malah, hubungan dengan orang terdekat juga mungkin turut terjejas atau semakin renggang. Korang mungkin melakukannya tanpa sedar kerana terlalu takut kehilangan mereka. 

Jadi, sekiranya korang mempunyai tanda-tanda yang Xtra listkan ni, pastikan korang cari jalan penyelesaian dengan melakukan ujian saringan di klinik berdekatan supaya korang dapat mengetahui tahap kerisauan dan depresi yang korang alami melalui keputusan ujian tersebut.

Berinteraksilah dengan orang ramai atau kenalan terdekat untuk meredakan keresahan yang korang alami.

 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Tue, 26 Nov 2019
Hiburan Thu, 20 Jun 2019

Tiket ‘Licin’, 911 Gegarkan Quill Convention Center Sabtu Ini!

Kumpulan vokal popular dari United Kingdom, 911 mengakui teruja tiket konsert 911 The Reunion akan berlangsung pada 22 Jun ini di Quill Convention Center, Kuala Lumpur, habis terjual sejak tiga hari lalu.

LIFESTYLE Tue, 17 Apr 2018

Pencarian Wanita Melayu Paling Menawan 28 April ini!

Setiap mentor akan mengendalikan 3 finalis yang akan dibentuk personaliti, keyakinan serta imej mereka sebagai wanita Melayu dalam beberapa aktiviti yang telah disusun. Kelas solekan, etika, pertandingan memasak dan aktiviti luar sebagai riadah telah disusun sepanjang tempoh seminggu sebelum mereka melangkah ke sesi final PWM2018.

LIFESTYLE Tue, 30 Jan 2018

ZARA IS SELLING THE SARONG FOR RM380!

How far will western fashion labels go to stealing Asian stuff as their own?

Hiburan Tue, 7 May 2019

Darah Keluar Dari Mulut Tanpa Henti, Nonny Nadirah Mohon Doa Peminat

Doakan Nonny sembuh & mohon tiada apa yang serius berlaku!

Events Fri, 30 Nov 2018

Nick Jonas, Priyanka Chopra Kahwin ESOK?

Wedding Of The Year ini bakal dihadiri oleh kaum keluarga Jonas yang terbang dari Amerika Syarikat termasuk Joe Jonas dan tunangnya, aktres Britain, bintang ‘Game of Thrones’, Sophie Turner.

Fab Foodies! Wed, 8 May 2019

Serius Ke? Sajian Buffet Ramadhan Serendah RM 88 Di Dorsett Kuala Lumpur!

Wah, buffet Ramadhan RM 88 per person di Dorsett Kuala Lumpur! Jom try!

LIFESTYLE Thu, 5 Sep 2019

前任还会主动和我联系吗?

分手后,有时被提分手的一方,总是苦苦守着手机,希望接到前任的联系……

LIFESTYLE Wed, 14 Aug 2019

Petua Mudah Lembutkan Daging Merah

Daging adalah salah satu bahan mentah yang banyak digunakan dalam masyarakat kita. Kerana sifatny yang mudah dikendalikan selain versatil, daging boleh diolah menjadi menu apa pun, yang pastinya sentiasa kena dengan tekak.Masak sedap-sedap pun tapi […]

Hiburan Wed, 1 Aug 2018

Bekas Kekasih Harap Justin Bieber Cepat Kahwin?

Aik, kenapa pula ni? Penyanyi Selena Gomez yang sudah ‘masak’ dengan sikap Justin Bieber memberitahu dia amat berharap Justin berkahwin secepat mungkin.

| Live TV