LIFESTYLE By: SGMS Enal January 10, 2018 @ 1:46pm

Ibu Kongsi Teknik Lekat Lencana Tahan Lama

Masuk seminggu sesi persekolahan bermula.  Hujung minggu ibu-ibu dah bersedia bersihkan baju anak-anak sebelum boleh digunakan minggu depannya pula.  Masalah biasa yang selalu dihadapi bila mesin baju sekolah anak-anak, lencana sekolah akan tercabut sebab hanya lekat menggunakan gam daripada lencana.  Sudahnya, bergumpal lencana yang tercabut tadi dalam mesin basuh.

Tapi tips daripada Roselina Zie menerusi laman Facebooknya ini, basuhlah berapa kali dalam mesin basuh pun, lencana tetap ‘maintain’ melekat dekat baju.  Boleh ikuti perkongsian Puan Roselina dibawah.

It’s time of the year again – tampal lencana aka badge & nametag time !! (Psst.. sek anak saya suka suki je nak letak yg mana atas yg mana bawah so jgn komen hahaha)

Testimoni : Setahun keluar masuk washer & dryer masih tiptop. Kalau nampak mcm terkopek boleh je refill tape ataupun iron je balik lama2 nanti gam dia lekat balik.

UPDATE : Tape ni ada jual kat Shoppee. Silakan hihi

 
Ni je alat2 yg perlu. Tape tu (double sided) boleh beli kat kedai kraf atau kedai jual brg menjahit harga lebih kurang rm10 – 15. Panjang x sure maybe dlm 5m kot bertahun pakai utk 3 anak x habis lg.
 

Make sure jangan silap side, kang selamat la nak mengikis iron korang ? Yang berkilat tu side yg ada gam yg nampak matte tu takde. Ni dah potong siap2 ikut size nametag. Tape tu x silap ada 2 size, yang lebar sikit saya guna utk lencana.

Letak yang bahagian gam hala ke bawah.  Iron dulu 1st time untuk lekatkan dia pada lencana.  Yang mana pakai steam iron tu jangan gatal tembak awal kang terbang segala tape tu.  Kalau tak confident, boleh je start tindih dari tepi pelan-pelan . Jangan lama-lama, nak kasi gam cair sikit je.  Lambat nak kopek sebab sebelah tangan rekod.  Semua dah ada gam kat belakang baru la susun kat tempat dia & tembak lagi. Kali ni biar lama sikit kasik gam serap dalam fabrik. Pastu iron belah belakang jugak. Kalau senget boleh koyak balik iron balik xde tinggal stain.

Biasa saya pulun lekat gam kat belakang nametag & lencana secara berjemaah dulu. Kalau tiba2 ada hal lain pun leh simpan & siapkan later.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

LIFESTYLE Thu, 29 Nov 2018

The Perahu Bangau Costume; When Traditional Culture Mixes with Fashion

This is the story behind Miss Universe Malaysia’s unique Perahu Bangau costume

LIFESTYLE Thu, 28 Jun 2018

健忘不是笨!研究证实:忘东忘西的人,其实是天才!

你也会时常出现忘东忘西的状况吗?一点点小事却记不住,然后被别人碎念嫌弃,其实健忘不是缺点更不是笨,日前就有研究针对这一现象做出解释,原来忘东忘西的人才是最聪明的!

LIFESTYLE Thu, 28 Dec 2017

大牌明星跟你一起倒数!2018人气一定旺

还有3天的时间就要结束2017年,是时候想想该怎么除旧迎新,迎接2018年的到来!已经决定好要去哪里倒数了吗啊?有没有想过跟你熟悉的那位海内外的明星艺人一起倒数呢?

LIFESTYLE Sun, 13 Oct 2019

Sesetengah Juling Boleh Dirawat Sebelum Usia 6 Tahun

Permaisuri Kongsi Pengalaman Juling Masa Kecil

Fab Foodies! Tue, 23 Apr 2019

Ibu Tiga Anak Ini Kongsi Rahsia Turun 30 Kilogram Cara Selamat

Berat saya pernah mencecah sehingga 80 kilogram sehingga saya sendiri tertekan untuk berjumpa orang.

LIFESTYLE Thu, 13 Sep 2018

Kenali Label PAO Penentu Tarikh Luput Produk Kosmetik

Kenali Label PAO Penentu Tarikh Luput Produk Kosmetik, Jadi Tak Perlu Pelik Jika Perfume Dah Tak Wangi Lepas Ini

LIFESTYLE Thu, 28 Nov 2019

IMAGINATRICKS杂技大汇演迎新阵容!二著名团队加入表演行列

IMAGINATRICKS杂技大汇演第二季新阵容终于登场!

LIFESTYLE Sat, 18 Jan 2020

Tanda Tanda Anda Seorang Yang Gelojoh Sewaktu Makan

3 Tanda Anda Seorang Yang Gelojoh Ketika Makan

LIFESTYLE Sun, 30 Jun 2019

Fresh Graduate Dengan 2 Tahun Pengalaman Bekerja, Betul Ke?

Betul Ke Tak Logik Fresh Graduate Dengan 2 Tahun Pengalaman Bekerja? Baca Dulu Sebelum Merungut

LIFESTYLE Sun, 16 Dec 2018

4 Khasiat Mandi Air Panas Yang Bagus Untuk Kesihatan

Mandi Air Panas Sama Manfaatnya Seperti Jalan Kaki 30 Minit

| Live TV