LIFESTYLE By: SGMS Enal January 10, 2018 @ 1:46pm

Ibu Kongsi Teknik Lekat Lencana Tahan Lama

Masuk seminggu sesi persekolahan bermula.  Hujung minggu ibu-ibu dah bersedia bersihkan baju anak-anak sebelum boleh digunakan minggu depannya pula.  Masalah biasa yang selalu dihadapi bila mesin baju sekolah anak-anak, lencana sekolah akan tercabut sebab hanya lekat menggunakan gam daripada lencana.  Sudahnya, bergumpal lencana yang tercabut tadi dalam mesin basuh.

Tapi tips daripada Roselina Zie menerusi laman Facebooknya ini, basuhlah berapa kali dalam mesin basuh pun, lencana tetap ‘maintain’ melekat dekat baju.  Boleh ikuti perkongsian Puan Roselina dibawah.

It’s time of the year again – tampal lencana aka badge & nametag time !! (Psst.. sek anak saya suka suki je nak letak yg mana atas yg mana bawah so jgn komen hahaha)

Testimoni : Setahun keluar masuk washer & dryer masih tiptop. Kalau nampak mcm terkopek boleh je refill tape ataupun iron je balik lama2 nanti gam dia lekat balik.

UPDATE : Tape ni ada jual kat Shoppee. Silakan hihi

 
Ni je alat2 yg perlu. Tape tu (double sided) boleh beli kat kedai kraf atau kedai jual brg menjahit harga lebih kurang rm10 – 15. Panjang x sure maybe dlm 5m kot bertahun pakai utk 3 anak x habis lg.
 

Make sure jangan silap side, kang selamat la nak mengikis iron korang ? Yang berkilat tu side yg ada gam yg nampak matte tu takde. Ni dah potong siap2 ikut size nametag. Tape tu x silap ada 2 size, yang lebar sikit saya guna utk lencana.

Letak yang bahagian gam hala ke bawah.  Iron dulu 1st time untuk lekatkan dia pada lencana.  Yang mana pakai steam iron tu jangan gatal tembak awal kang terbang segala tape tu.  Kalau tak confident, boleh je start tindih dari tepi pelan-pelan . Jangan lama-lama, nak kasi gam cair sikit je.  Lambat nak kopek sebab sebelah tangan rekod.  Semua dah ada gam kat belakang baru la susun kat tempat dia & tembak lagi. Kali ni biar lama sikit kasik gam serap dalam fabrik. Pastu iron belah belakang jugak. Kalau senget boleh koyak balik iron balik xde tinggal stain.

Biasa saya pulun lekat gam kat belakang nametag & lencana secara berjemaah dulu. Kalau tiba2 ada hal lain pun leh simpan & siapkan later.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Fab Foodies! Mon, 25 Feb 2019

「3种食物」舍不得丢?当心省出「癌症」来

预防胜于治疗,专家提醒「3种食物」千万不能舍不得丢掉,否则可能省出「癌症」来!

LIFESTYLE Thu, 13 Dec 2018
LIFESTYLE Wed, 25 Apr 2018

Suami Alami Electronic Screen Syndrome? Doktor Kongsi Tips ‘Ikat’ Suami

Dia akan berhias cantik macam puteri raja. Dia tahu lelaki ni akan kalah dengan visualnya sendiri. Memang dia tahu kelemahan suami adalah pada matanya jadi dia gunakan benda ni untuk mengalahkan godaan handphone tu. Haaa, para isteri di luar sana, cubalah!

Fab Foodies! Thu, 11 Apr 2019

早餐只啃面包?8成癌症患者都这样吃

早餐求快只啃面包?营养师:8成癌症患者把它当早餐

LIFESTYLE Wed, 26 Sep 2018

Thinking of a Road Trip but Not Sure Where to Go? Check These Routes Out

They’re curated specifically based on people’s interests.

LIFESTYLE Sun, 28 Oct 2018

Tips Menjaga Muka Dengan Cara Paling Simple

Selalulah membasuh muka dan rutin yang paling ringkas

LIFESTYLE Thu, 27 Dec 2018

Bengkak Pada Leher Mungkin Petanda Kanser?

Bengkak Pada Leher Mungkin Petanda Kanser? Baca Perkongsian Doktor Ini

LIFESTYLE Tue, 19 Jun 2018

日本惊现「超巨大观音」降世!

最近日本一系列「巨大观音现世」照片在网路上疯传,从图片可以看到,观音大到非常惊人,让人有种奇怪的违和感,这到底是发生了什么事啊?

Fab Foodies! Mon, 4 Nov 2019

饭后「3件」长寿事!你一定要坚持

以前我们说到养生和长寿的话题,总觉得那是上了年纪的人才会去讨论的,但是现在从报纸新闻和网路上面,我们都可以很直观的看到现在年轻人也越来越注重养生了……

LIFESTYLE Sat, 30 Nov 2019

Kenapa Wujud Tanda Lahir ‘Port Wine Stain’ Pada Tubuh Anak?

Ini Fakta ‘Port Wine Stain’ Yang Perlu Ibu Bapa Tahu Jika Ada Anak Anda Mengalaminya!

| Live TV