LIFESTYLE By: SGMS Enal January 10, 2018 @ 1:46pm

Ibu Kongsi Teknik Lekat Lencana Tahan Lama

Masuk seminggu sesi persekolahan bermula.  Hujung minggu ibu-ibu dah bersedia bersihkan baju anak-anak sebelum boleh digunakan minggu depannya pula.  Masalah biasa yang selalu dihadapi bila mesin baju sekolah anak-anak, lencana sekolah akan tercabut sebab hanya lekat menggunakan gam daripada lencana.  Sudahnya, bergumpal lencana yang tercabut tadi dalam mesin basuh.

Tapi tips daripada Roselina Zie menerusi laman Facebooknya ini, basuhlah berapa kali dalam mesin basuh pun, lencana tetap ‘maintain’ melekat dekat baju.  Boleh ikuti perkongsian Puan Roselina dibawah.

It’s time of the year again – tampal lencana aka badge & nametag time !! (Psst.. sek anak saya suka suki je nak letak yg mana atas yg mana bawah so jgn komen hahaha)

Testimoni : Setahun keluar masuk washer & dryer masih tiptop. Kalau nampak mcm terkopek boleh je refill tape ataupun iron je balik lama2 nanti gam dia lekat balik.

UPDATE : Tape ni ada jual kat Shoppee. Silakan hihi

 
Ni je alat2 yg perlu. Tape tu (double sided) boleh beli kat kedai kraf atau kedai jual brg menjahit harga lebih kurang rm10 – 15. Panjang x sure maybe dlm 5m kot bertahun pakai utk 3 anak x habis lg.
 

Make sure jangan silap side, kang selamat la nak mengikis iron korang ? Yang berkilat tu side yg ada gam yg nampak matte tu takde. Ni dah potong siap2 ikut size nametag. Tape tu x silap ada 2 size, yang lebar sikit saya guna utk lencana.

Letak yang bahagian gam hala ke bawah.  Iron dulu 1st time untuk lekatkan dia pada lencana.  Yang mana pakai steam iron tu jangan gatal tembak awal kang terbang segala tape tu.  Kalau tak confident, boleh je start tindih dari tepi pelan-pelan . Jangan lama-lama, nak kasi gam cair sikit je.  Lambat nak kopek sebab sebelah tangan rekod.  Semua dah ada gam kat belakang baru la susun kat tempat dia & tembak lagi. Kali ni biar lama sikit kasik gam serap dalam fabrik. Pastu iron belah belakang jugak. Kalau senget boleh koyak balik iron balik xde tinggal stain.

Biasa saya pulun lekat gam kat belakang nametag & lencana secara berjemaah dulu. Kalau tiba2 ada hal lain pun leh simpan & siapkan later.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

LIFESTYLE Thu, 21 Nov 2019

全球首间《尸速列车》鬼屋开抵大马!再不逃就没命了

全球首个实境还原韩国丧尸巨作《尸速列车》惊悚鬼屋等您来挑战!

LIFESTYLE Wed, 18 Sep 2019

Topeng N95 Yang DiGuna Waktu Jerebu Ada Kelemahannya !

La, ingatkan topeng nie boleh ada juga keburukan.. Tak mengapa lebih baik mencegah dari merawat

Fab Foodies! Fri, 1 Jun 2018

Apa Di Dapur Bersama Chef Imelda

Perap ayam dengan kesemua bahan, tambah sedikit garam dan lada. Biarkan selama 30 minit & bakar pada suhu 180 selama 20 minit sehingga masak. Siap!

Fab Foodies! Wed, 28 Aug 2019

减肥好朋友?研究:低糖饮料越喝越胖

无热量?喝低糖是「自我感觉良好」!研究:喝越多吃得越胖~

Fab Foodies! Thu, 17 May 2018

5 Buah Yang Sesuai Untuk Anda Yang Sakit Jantung

” An apple a day keeps the doctor away” antara buah yang dapat membantu dan mencegah penyakit jantung

Fab Foodies! Thu, 22 Aug 2019

韩式泡菜、饮料可以扭转脱发?

韩式泡菜有助于保持肠道健康,但现在科学家发现,韩式泡菜甚至可以用来逆转脱发?

Fab Foodies! Thu, 7 Feb 2019

Impress Your Partner By Bringing Them Out on a Fancy Date at GRAZE

Gorgeous people deserve gorgeous food on Valentine’s Day.

LIFESTYLE Thu, 8 Aug 2019

Apa Maksud ”Chersonesus Aurea”?

negara kita mempunyai satu lagi nama iaitu “Golden Chersonese” atau “Semenanjung Emas”.

LIFESTYLE Mon, 17 Jun 2019

永远睡不饱?小心这怪病缠身!

上班族生活好累,怎么睡都睡不饱,看医生又找不到原因?小心,你可能得了「这种病」!

Fab Foodies! Sun, 19 May 2019

Grand Bazar Ramadan Raya 2019 Himpun 300 Gerai, Meriah Beb!

Jom ajak keluarga & kawan-kawan ke Grand Bazar Ramadan Raya 2019, macam-macam ada tau!

| Live TV