LIFESTYLE By: SGMS Enal January 10, 2018 @ 1:46pm

Ibu Kongsi Teknik Lekat Lencana Tahan Lama

Masuk seminggu sesi persekolahan bermula.  Hujung minggu ibu-ibu dah bersedia bersihkan baju anak-anak sebelum boleh digunakan minggu depannya pula.  Masalah biasa yang selalu dihadapi bila mesin baju sekolah anak-anak, lencana sekolah akan tercabut sebab hanya lekat menggunakan gam daripada lencana.  Sudahnya, bergumpal lencana yang tercabut tadi dalam mesin basuh.

Tapi tips daripada Roselina Zie menerusi laman Facebooknya ini, basuhlah berapa kali dalam mesin basuh pun, lencana tetap ‘maintain’ melekat dekat baju.  Boleh ikuti perkongsian Puan Roselina dibawah.

It’s time of the year again – tampal lencana aka badge & nametag time !! (Psst.. sek anak saya suka suki je nak letak yg mana atas yg mana bawah so jgn komen hahaha)

Testimoni : Setahun keluar masuk washer & dryer masih tiptop. Kalau nampak mcm terkopek boleh je refill tape ataupun iron je balik lama2 nanti gam dia lekat balik.

UPDATE : Tape ni ada jual kat Shoppee. Silakan hihi

 
Ni je alat2 yg perlu. Tape tu (double sided) boleh beli kat kedai kraf atau kedai jual brg menjahit harga lebih kurang rm10 – 15. Panjang x sure maybe dlm 5m kot bertahun pakai utk 3 anak x habis lg.
 

Make sure jangan silap side, kang selamat la nak mengikis iron korang ? Yang berkilat tu side yg ada gam yg nampak matte tu takde. Ni dah potong siap2 ikut size nametag. Tape tu x silap ada 2 size, yang lebar sikit saya guna utk lencana.

Letak yang bahagian gam hala ke bawah.  Iron dulu 1st time untuk lekatkan dia pada lencana.  Yang mana pakai steam iron tu jangan gatal tembak awal kang terbang segala tape tu.  Kalau tak confident, boleh je start tindih dari tepi pelan-pelan . Jangan lama-lama, nak kasi gam cair sikit je.  Lambat nak kopek sebab sebelah tangan rekod.  Semua dah ada gam kat belakang baru la susun kat tempat dia & tembak lagi. Kali ni biar lama sikit kasik gam serap dalam fabrik. Pastu iron belah belakang jugak. Kalau senget boleh koyak balik iron balik xde tinggal stain.

Biasa saya pulun lekat gam kat belakang nametag & lencana secara berjemaah dulu. Kalau tiba2 ada hal lain pun leh simpan & siapkan later.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Contest Fri, 18 Oct 2019

Stand A Chance To Be Up Close and Personal with KARD now!

ASICS combining with KARD to bring front bolder and more striking colourways for GEL-BND™ sneakers.

Events Tue, 15 Oct 2019
Fab Foodies! Fri, 5 Apr 2019

抽烟喝酒那个糟?研究:女喝一瓶酒等同抽10支烟

抽烟、喝酒是许多人的坏习惯,长期下来不仅伤肾,甚至让自己身体变差,更恐怖可能罹癌。

Fab Foodies! Sat, 6 Oct 2018

早餐第一口吃什么最养胃?

一般早餐店所提供的食品,为迎合大家的口味,大多具有高脂、高蛋白、高热量、高糖的特性,若常以这类食品当早餐,不仅导致营养失衡,甚至潜藏致病因子。

Contest Fri, 18 Oct 2019

Win an HONOR 20 and More by Just Snapping the Most Picturesque #DayNight Shot

Flaunt your creativity with HONOR’s #DayNight Photography Contest.

LIFESTYLE Sun, 13 Jan 2019

Bringing Indian Traditional Costumes into the Modern Fashion Scene

Designer Hariharan Arasu has just launched his inaugural menswear collection, which comprises loose tops and pants in breathable materials, writes Nadia Badarudin FROM the day he rolled out his first collection in 2012, Hariharan Arasu […]

LIFESTYLE Sun, 3 Feb 2019

Tentang Kopi Yang Anda Perlu Tahu

Antara kopi yang perlu anda tahu adalah arabika, robusta dan luwak

LIFESTYLE Thu, 13 Dec 2018

Tahniah! Ilham, Alia Erika Pemenang Pencarian SAFARI GROM

Penampilan khas oleh penyanyi Andy Flop Poppy dan pelakon Gambit Saifullah turut menyerikan suasana pada petang itu.

Events Fri, 18 Oct 2019
LIFESTYLE Mon, 6 Jan 2020

4 Skincare Steps That Are For Sure, Definitely And Most-Probably Will Improve Your Skin In 30 Days!

These might be some of the extra additional skincare steps that you might want to consider incorporating in your skincare routine.

| Live TV