LIFESTYLE By: SGMS Enal December 10, 2019 @ 4:04pm

Info Penting Tentang Penyakit Polio Yang Perlu Tahu

Polio atau nama penuhnya poliomielitis adalah sejenis penyakit yang boleh menyebabkan pesakit yang menghidap penyakit ini mengalami masalah lumpuh. Ianya berpunca daripada penyakit berjangkit yang disebabkan oleh poliovirus.

Penyakit ini boleh menyebabkan kelemahan otot yang mengakibatkan ketidakupayaan pesakit untuk bergerak. Penyakit ini boleh memberikan komplikasi seumur hidup dan juga boleh menyebabkan kematian ke atas setiap pesakitnya.

@aensaari merupakan seorang doktor telah berkongsi serba sedikit mengenai penyakit ini. Peringatan dan penyampaian yang disampaikan juga mudah difahami supaya masyarakat lebih berjaga-jaga dan mengambil serius mengenai perkara ini.

Poliovirus adalah sejenis penyakit yang sangat mudah untuk merebak. Penyakit ini boleh disebarkan melalui virus  cecair badan ataupun najis.

Pesakit yang mengalami penyakit polivirus boleh menyebabkan pesakit boleh diserang lumpuh kerana virus tersebut telah menyerang sel otak dan juga saraf tunjang mereka.

Penyakit ini juga boleh menyebabkan kematian kerana ianya akan melemahkan otot pernafasan sehingga pesakit tidak boleh bernafas langsung.

Penyakit ini telah muncul sejak zaman mesir purba lagi. Namun, pada ketika itu tiada pencegahan yang telah ditemui keatas penyakit ini.

Ramai yang telah terkorban disebabkan penyakit ini terutama bagi golongan kanak-kanak. Vaksin polio ini muncul pada sekitar tahun 1954-1955.

Sumber: Dr. Aen

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

LIFESTYLE Sun, 27 May 2018

Risiko Untuk Hidap 13 Jenis Kanser Ini Kalau Anda Tidak Kawal Berat

Lebih Berat Badan Atau Obesiti Rasa Biasa? Baca Risiko Untuk Hidap 13 Jenis Kanser Ini Kalau Anda Tidak Kawal Berat Dari Sekarang

LIFESTYLE Thu, 28 Jun 2018

Bijan: The Handbag Every Malaysian is Talking About Now

Bye bye Birkin. You’re not hot anymore.

LIFESTYLE Tue, 13 Mar 2018

Alamak, Tersalah Hantar Mesej… Sempat Padam Tak Ni?

Walaupun para pengguna dapat melakukan ‘padam untuk semua’ atau ‘delete for everyone’, pengguna lain masih dapat mengetahui terdapat teks yang dipadam.

LIFESTYLE Sat, 11 Aug 2018

Tips Elak Kulit Kering Sewaktu Melancong Musim Sejuk

Tahukah yang kulit muka lebih cepat kering dan menjadi tidak selesa sewaktu musim ini.

LIFESTYLE Tue, 5 Dec 2017

Kongsi Langkah-Langkah Elak Sistem Peranakan Wanita Diserang Penyakit

Penyakit-penyakit yang melibatkan peranakan adalah amat ditakuti oleh kaum wanita. Punca penyakit seperti kanser, cyst dan fibroid masih lagi tidak tahu apa puncanya

LIFESTYLE Sun, 25 Nov 2018

Inilah Angel Falls Air Terjun Tertinggi Di Dunia

air terjun tertinggi di dunia yang terletak di Venezuela. Air terjun ini terletak di dalam kawasan Taman Negara kedua terbesar milik negara itu iaitu Taman Negara Canaima.

LIFESTYLE Wed, 21 Feb 2018

KENAPA MALU BERKOMUNIKASI DALAM BAHASA IBUNDA?

Kemerosotan penguasaan bahasa ibunda dalam kalangan generasi muda agak ketara. Ini disebabkan ramai ibu-bapa masa kini tdak berminat mewariskan bahasa ibunda kepada anak mereka.

LIFESTYLE Sun, 5 Aug 2018

Tips Mengatasi Kemurungan:

Meluahkan apa yang terbuku di hati mungkin jalan terbaik untuk melegakan perasaan bagi anda yang mengalami kemurungan. Kalau tidak apa kata baca tips lain yang boleh atasi kemurungan

Fab Foodies! Fri, 20 Apr 2018

「7种食物」便便卡住时千万别吃

根据美国国家卫生研究院的数据指出,便秘为每周排便少于3次,且粪便硬难以「通过」,这是一个常见的问题。有营养师指出,多吃高纤食物能使排便顺畅,前提是还要加入碳水化合物,吸取水分并软化粪便,最重要的是保持水份。

Fab Foodies! Tue, 17 Jul 2018

食物GI值排行大公開「薯條、冰淇淋」非第一

每个人都关心吃什么能够让自己青春不老,的确,饮食的内容与饮食的方法(例如吃饭时间等)都会对身体造成不同影响,所以讲究饮食很重要……

| Live TV