LIFESTYLE By: SGMS Enal December 10, 2019 @ 4:04pm

Info Penting Tentang Penyakit Polio Yang Perlu Tahu

Polio atau nama penuhnya poliomielitis adalah sejenis penyakit yang boleh menyebabkan pesakit yang menghidap penyakit ini mengalami masalah lumpuh. Ianya berpunca daripada penyakit berjangkit yang disebabkan oleh poliovirus.

Penyakit ini boleh menyebabkan kelemahan otot yang mengakibatkan ketidakupayaan pesakit untuk bergerak. Penyakit ini boleh memberikan komplikasi seumur hidup dan juga boleh menyebabkan kematian ke atas setiap pesakitnya.

@aensaari merupakan seorang doktor telah berkongsi serba sedikit mengenai penyakit ini. Peringatan dan penyampaian yang disampaikan juga mudah difahami supaya masyarakat lebih berjaga-jaga dan mengambil serius mengenai perkara ini.

Poliovirus adalah sejenis penyakit yang sangat mudah untuk merebak. Penyakit ini boleh disebarkan melalui virus  cecair badan ataupun najis.

Pesakit yang mengalami penyakit polivirus boleh menyebabkan pesakit boleh diserang lumpuh kerana virus tersebut telah menyerang sel otak dan juga saraf tunjang mereka.

Penyakit ini juga boleh menyebabkan kematian kerana ianya akan melemahkan otot pernafasan sehingga pesakit tidak boleh bernafas langsung.

Penyakit ini telah muncul sejak zaman mesir purba lagi. Namun, pada ketika itu tiada pencegahan yang telah ditemui keatas penyakit ini.

Ramai yang telah terkorban disebabkan penyakit ini terutama bagi golongan kanak-kanak. Vaksin polio ini muncul pada sekitar tahun 1954-1955.

Sumber: Dr. Aen

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

LIFESTYLE Sun, 12 May 2019

Pengguna Vape Terdedah Dengan Kanser Mulut

Dikesan mempunyai kandungan tinggi bahan kimia bersifat karsinogen di dalam badan yang diakitkan dengan kanser mulut dan kanser tekak

LIFESTYLE Mon, 8 Apr 2019

Be the Heat with Sevenfriday’s ‘The Urban Explorer’

There is a selection of sunnies to complete the look too!

LIFESTYLE Tue, 31 Jul 2018

LEGO推出超壮观「霍格华兹城堡」

LEGO在今年陆续推出许多哈利波特系列的乐高、人偶组,最近更发出了「LEGO 71043 霍格华兹城堡」将于9月1日全球发售的消息!城堡中的细节难计其数,会动的楼梯、消失的密室、爱哭鬼麦朵的厕所通通都有!

LIFESTYLE Thu, 21 Jun 2018

Selalu Tak Bangun Tidur Dan Mata Sembab Walaupun Cukup Tidur?

Selalu Tak Bangun Tidur Dan Mata Sembab Walaupun Cukup Tidur? Hati-Hati Mungkin Kita Ada Masalah Buah Pinggang Tidak Berfungsi Dengan Baik!

Events Wed, 14 Aug 2019

Lazada Malaysia Partners Up with KL Fashion Week for Its 2019’s Runway

Now getting designer brands got 100 times easier!

LIFESTYLE Thu, 22 Nov 2018

Jangan Main-Main, Kenali Simptom Denggi Lebih Awal!

Lebih baik mencegah dari merawat dimana secara tidak langsung dapat memberi kita membuat keputusan dengan pantas dengan terus ke hospital untuk mengambil rawatan

Fab Foodies! Mon, 31 Dec 2018

Tanda- Tanda Kolestrol Tinggi Dalam Badan

embentukan kolesterol adalah sebahagian daripada proses yang menyempitkan arteri, yang disebut aterosklerosis, di mana plak membentuk dan menyebabkan sekatan aliran darah.

LIFESTYLE Fri, 29 Jun 2018

Sila Buang Air Mineral Yang Tertinggal Dalam Kereta

Tahukah anda, air yang terkandung dalam botol yang terdedah dengan panas yang melampau dan sinaran matahari itu akan mendorong terjadinya barah?

LIFESTYLE Tue, 3 Apr 2018

女孩们别再生气了!除了老得快,还会影响胸部发育

女孩,可以别再生气了吗?如果妳也是爱生气一族,奉劝别再生气了,生气对人体的影响,超乎我们所想像,而且根据研究显示,爱生气竟然会影响胸部发育,所以快点笑一个~

LIFESTYLE Sat, 18 Aug 2018

没有墙、屋顶的真实「露天」旅馆!要你看着星空入眠

你走遍了世界各地,住过各种豪华饭店,但这间超真实的「露天」旅馆,你绝对没有遇过!

| Live TV