LIFESTYLE By: SGMS Enal December 10, 2019 @ 4:04pm

Info Penting Tentang Penyakit Polio Yang Perlu Tahu

Polio atau nama penuhnya poliomielitis adalah sejenis penyakit yang boleh menyebabkan pesakit yang menghidap penyakit ini mengalami masalah lumpuh. Ianya berpunca daripada penyakit berjangkit yang disebabkan oleh poliovirus.

Penyakit ini boleh menyebabkan kelemahan otot yang mengakibatkan ketidakupayaan pesakit untuk bergerak. Penyakit ini boleh memberikan komplikasi seumur hidup dan juga boleh menyebabkan kematian ke atas setiap pesakitnya.

@aensaari merupakan seorang doktor telah berkongsi serba sedikit mengenai penyakit ini. Peringatan dan penyampaian yang disampaikan juga mudah difahami supaya masyarakat lebih berjaga-jaga dan mengambil serius mengenai perkara ini.

Poliovirus adalah sejenis penyakit yang sangat mudah untuk merebak. Penyakit ini boleh disebarkan melalui virus  cecair badan ataupun najis.

Pesakit yang mengalami penyakit polivirus boleh menyebabkan pesakit boleh diserang lumpuh kerana virus tersebut telah menyerang sel otak dan juga saraf tunjang mereka.

Penyakit ini juga boleh menyebabkan kematian kerana ianya akan melemahkan otot pernafasan sehingga pesakit tidak boleh bernafas langsung.

Penyakit ini telah muncul sejak zaman mesir purba lagi. Namun, pada ketika itu tiada pencegahan yang telah ditemui keatas penyakit ini.

Ramai yang telah terkorban disebabkan penyakit ini terutama bagi golongan kanak-kanak. Vaksin polio ini muncul pada sekitar tahun 1954-1955.

Sumber: Dr. Aen

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Fab Foodies! Thu, 24 May 2018

Apa Di Dapur Bersama Chef Imelda Harris

Ikan Salmon antara hidangan terbaik memandangkan ia datang dengan sumber protein berkualiti tinggi. Harganya mungkin sedikit mahal berbanding ikan lain, perlu tahu…ikan Salmon kaya dengan asid lemak omega-3 (baik untuk kesihatan kulit dan rambut)

LIFESTYLE Sun, 25 Feb 2018

7 Tips Ingin Anak Pandai Pegang Pensel Dan Menulis

Tips yang dikongsikan untuk anda yang mempunyai anak masih belum boleh memegang pensil. Didik dari mula sewaktu kecil agar cepat dipratikkan

LIFESTYLE Thu, 28 Jun 2018

Bijan: The Handbag Every Malaysian is Talking About Now

Bye bye Birkin. You’re not hot anymore.

LIFESTYLE Sat, 16 Dec 2017

ADA APA DENGAN NEELOFA DAN FASHION VALET?

Neelofa sekali lagi mencipta nama dalam bidang fesyen apabila berkolaborasi bersama jenama fesyen terkenal iaitu Fashion Valet

LIFESTYLE Sun, 24 Dec 2017

THIS PLACE IN ED SHEERAN’S PERFECT MV IS EVERYONE’S DREAM CHRISTMAS SPOT

Ever since the music video came out in November, 2017, people have been crazy in love with this beautiful town.

LIFESTYLE Tue, 6 Feb 2018

Tip Hilangkan ‘Kerak Kepala’ Pada Bayi

Manfaat Menyikat Rambut Dan Tip Hilangkan ‘Kerak Kepala’ Pada Bayi

LIFESTYLE Tue, 9 Jul 2019

每天走多少步才健康?如果可以尽量到达这个步数

走路是每个人每天都必须进行的,但一天要走多少步才算健康呢?如果可以,尽量到达这个步数~

LIFESTYLE Sun, 8 Jul 2018

暧昧好久没结果?这3大星座谈恋爱「喜欢慢慢来」

有的人因为一见钟情3秒就能订终生,也有的人谈恋爱时需要花上大把时间深入了解另一半,而你属于哪一种呢?

Fab Foodies! Mon, 2 Apr 2018

Petua Kempis Perut Untuk Anda Yang Bersalin Ceaser

Bagaimana ingin menurunkan berat badan atau pun perut menjadi kempis. Ini kami kongsikan untuk anda dimana dalam 2 minggu sudah nampak kesannya. Pecahkan lemak degil yang ada dalam badan 

Fab Foodies! Wed, 5 Dec 2018

| Live TV