Fab Foodies! By: SGMS Faida June 28, 2018 @ 7:09am

Jangan Bazir Makanan, Alam Flora Kutip 22,000 Tan Sisa Makanan!

Wow! Alam Flora Sdn Bhd mengumumkan sebanyak lebih 22,000 tan metrik sisa domestik, pukal dan kebun dikutip dalam tempoh 10 hari pertama bulan Syawal.

Tiga lokasi yang terlibat adalah Kuala Lumpur, Putrajaya dan Pahang.

Ketua Pegawai Eksekutifnya, Datuk Mohd Zain Hassan berkata jumlah kutipan sisa berkenaan turut mencatat penurunan hampir 1,700 tan metrik berbanding tempoh sama tahun sebelumnya.


“Daripada jumlah keseluruhan sampah yang dikutip, hampir 70 peratus adalah sisa makanan yang menjadi penyumbang terbesar, manakala selebihnya sisa pukal dan sisa kebun.

“Penurunan kutipan mungkin disebabkan ramai warga kota masih menyambut Aidilfitri di kampung masing-masing dan jumlah kutipan dijangka meningkat pada minggu berikutnya apabila aktiviti rumah terbuka giat berlangsung terutama pada hujung minggu,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Beliau berkata, tabiat pembaziran semasa menghadiri majlis rumah terbuka dapat dielakkan sekiranya masyarakat mengamalkan konsep 5R iaitu Refuse (menolak), Reduce (mengurangkan), Reuse (guna semula), Recycle (kitar semula) dan Recovery (pemulihan/diperbaharui).

Contohnya, tuan rumah dinasihat menggunakan pinggan mangkuk yang boleh dicuci dan diguna semula serta memastikan anggaran jumlah makanan yang disediakan kepada tetamu tidak berlebihan.

Orang ramai boleh menghubungi Pusat Khidmat Pelanggan Alam Flora di talian 1-800-88-7472 yang beroperasi setiap hari bermula 8.00 pagi hingga 8.00 malam untuk sebarang aduan atau berkongsi maklumat mengenai tahap kebersihan di kawasan masing-masing. – Bernama

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Wed, 28 Feb 2018

Nur Sajat Has Her Own Show!

The lady has been the icon of controversy for the longest of time now but that does not mean her influence isn’t strong. Now, she has even has her own reality show!

Hiburan Thu, 5 Apr 2018

16 Tahun Tanpa Album, Jackie Chan Siap Sedia Asah Suara!

Bakal tampil dengan album terbaharu tak lama lagi, pelakon berusia 64 tahun ini dah tak sabar untuk menghiburkan kita dengan lagu-lagu terbarunya. Fuh, mesti gempak ni!

Hiburan Sun, 16 Dec 2018
Events Wed, 15 May 2019
Hiburan Mon, 23 Jul 2018

Perginya Pelakon Khalid Salleh Di Usia 70 Tahun, Al-Fatihah

Khalid Salleh, 70 meninggal dunia di Pusat Perubatan Ampang Puteri sekitar jam 3 petang tadi

Hiburan Wed, 26 Feb 2020
Hiburan Fri, 12 Jul 2019
Hiburan Mon, 30 Apr 2018

Alicia Amin Tunjuk F**k Tak Dapat Arak Di KLIA?

Ini bukanlah kali pertama Alicia Amin mempersoalkan perkara sebegini. Alicia memutuskan untuk bersikap lebih terbuka dan tidak mahu menjadi gadis kolot.

Events Tue, 27 Aug 2019

Resorts World Genting Sets Fireworks in the Sky in Celebration of Merdeka

Stunning music-synchronized fireworks display at Resorts World Genting to mark Independence Day.

Hiburan Wed, 9 Jan 2019

Kehilangan Pekan Jadi Tanda Tanya, Rita Rudaini Buat Laporan Polis

Semoga Pekan cepat ditemui, kesian Mummy Rita dah rindu sangat tu…

| Live TV