LIFESTYLE By: SGMS Enal November 3, 2018 @ 8:42am

Jangan Minum Sejuk Atau Makan Ais Krim Ketika Batuk?

Kita selalu mendengar pesan orang-prang tua jika batuk, elakkan daripada meminum minuman berais atau makan makanan sejuk seperti ais krim. Walaupun ketika itu kita tidak mengerti, kita ikut sahaja.

Malah kami yakin, hingga sekarang, pesanan igtu dibawa turun temurun dan anda sendiri mungkin pada hari ini memberi nasihat yang sama kepada anak-anak setiap kali mereka demam kan. Begitulah hebatnya pesanan orang-orang tua kita dahulu.

Namun sebernarnya, alasan tidak membernarkan ais dan makanan sejuk diambil ketika anda sedang batuk sudak dibuktikan melalui saintifik dan ada sahihnya dalam dunia perubatan, seperti info-info ilmiah yang dikongsikan oleh Dr. Abdul Rahim ini.

 

Nak tahu apa kaitannya sejuk dengan batuk? Jom baca perkongsian beliau di bawah.

ILMU BATUK & SELSEMA. Artikel 777. ( Jawapan daripada Artikel 776)

” Boleh tak MINUM AIS atau AIS CREAM ketika Batuk Selsema ? Mengapa ketika ni AIR SUAM PANAS terbaik?

A. Nak bedal ais ke, ais kacang ke, ais krim ke. Dipersilakan. Rezeki selera kita time cuaca panas-panas ni. Tapi kalau Doc/anda dijangkiti BATUK, SELSEMA atau BERKAHAK try elak atau corner daripada AIS atau AIS CREAM .

Ni sebab-sebabnya Doc nak share dengan you’ll sebagai ilmu bersama :

A. Doc dan you’ll suka betui minuman ais atau ais krim. Bila Doc/ anda telan je ais/ais krim, ia bergerak ke bawah esofagus anda (saluran makanan) bersebelahan trakea anda (saluran penafasan) menjadi SEJUK daripada Suhu badan anda. Badan anda cara automatik akan respond dengan “cough refkeks”/ refleks batuk sebagai respond bila keadaan di kawasan tu terlalu sejuk yang lama.

B. Apatah lagi jika Doc/anda berkahak/mukus/ lendir berada di persimpangan esofagus/trakea ni, ia memburukan lagi keadaan bila esofagus/trakea disejukkan oleh ais/ais krim, kahak mengeras dan jadi lebih tebal dan melekek serta ganggu saluran penafasan dan makanan anda. Maka badan bertindak balas dengan BATUK bertubi-tubi untuk CLEAR UP saluran-saluran ni daripada kahak ni untuk mudahkan anda bernafas. Apatah lagi kalau you’ll ada Asthma.

Waspada tau! Kalau kahak tersumbat. Lelah lagi teruk. Kuman membiak. Kalau kuman merebak keatas ke hidung anda. SELSEMA le anda. Kalau kuman di kahak masuk paru-paru terutama kanak-kanak. PNEUMONIA le diterima. Terpaksa le ramai ibubapa mai suruh Doc SEDUT KAHAK anak-anak mereka sebab anak mereka susah menyusu atau bernafas bila NEUBULISER tak beri kesan.

Tapi ingat : Dilarang beri makan minum 2 jam kepada kanak-kanak sebelum buat SEDUTAN / SUCTION KAHAK. Supaya masa sedutan kahak susu/makanan tak kekuar bersama kahak. Semasa sedutan kahak Doc/doktor pakar tu akan ajar anda cara menepuk belakang badan kanak-kanak/ physiotherapy mengeluarkan kahak ketika Suction.

C. Air suam panas terbaik sebab suhunya lebih kurang sama dengan suhu fisiologi badan Doc/ anda. Ia merangsang metabolisme tubuh dengan tingkatkan aliran darah ke seluruh tubuh kita dan fungsinya. Jika dalam keadaan sejuk batuk, AIR SUAM PANAS membantu mencairkan lagi membersihkan kahak, kurangkan keradangan kerengkung dan ” cough refkeks” di perantaraan saluran mknn dan trachea. Maka batuk, selsema dan kahak berkurangan.

Maka Terbaik minum Air Suam Panas jika anda BATUK, SELSEMA atau BERKAHAK. Tapi Tiada halangan jika anda masih suka minum AIS atau AIS KRIM ketika ni jika anda rasa berbaloi.

 

Sumber : Dr. Abdul Rahim

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

LIFESTYLE Tue, 1 May 2018

Suka Mandi Lambat? Nah, Sedikit Perkongsian Untuk Anda!

Kerap demam, selesema dan berhingus itu semua punca dari sikap mandi lewat. Kajian mendapati mandi pagi boleh menghasilkan lebih darah putih untuk meningkatkan sistem imuninasi badan.

Fab Foodies! Tue, 12 Feb 2019

Need a Last-Minute Restaurant for Valentine’s Day? Go to Paya Serai at Hilton PJ!

Call to make a booking now if you haven’t gotten a place yet!

LIFESTYLE Sun, 7 Jan 2018

Jika Pasport Anda Hilang Atau Dicuri Semasa Bercuti

Kalau boleh, ‘scan’ passport, kad pengenalan dan dokumen lain sebelum ke luar negara dan emailkan ke diri sendiri.

Fab Foodies! Wed, 17 Jan 2018

HAVE YOU TRIED THESE VIRAL RAINBOW GRILLED CHEESE TOAST?!

See if there’s pot of gold at the end of that rainbow cheese strings too! *winks*

LIFESTYLE Mon, 29 Jan 2018

Kongsi 3 Cara Memerahkan Bibir Hitam

Bibir yang merah merona menjadi daya tarik tersendiri bagi seorang wanita. Dengan warna bibir yang merah membuat wanita lebih tampil cantik maksimal, dan menjadi perhatian bagi banyak orang. Banyak sekali cara untuk membuat bibir Anda menjadi […]

LIFESTYLE Tue, 19 Jun 2018

日本惊现「超巨大观音」降世!

最近日本一系列「巨大观音现世」照片在网路上疯传,从图片可以看到,观音大到非常惊人,让人有种奇怪的违和感,这到底是发生了什么事啊?

Fab Foodies! Thu, 8 Feb 2018

KENTANG GORENG RAWAT MASALAH BOTAK?

Maklumlah, melihat kepada kuantiti minyak dalam kuali, boleh pengsan dibuatnya…

Fab Foodies! Sat, 26 May 2018

百香果:缓解便秘的好帮手

百香果,不仅含有丰富的维生素而且浓郁的果香,酸酸甜甜的味道,都让吃客们无不喜欢。但针对百香果,又有什么好处和禁忌呢?

Contest Mon, 28 Oct 2019

#xtragiveaway World’s First-Ever “Train To Busan” Horror House Experience Contest; 12 Free Tickets To Give Away!

You know what’s better than a good haunted house during Halloween? Yup, it’s FREE haunted house! So what are you waiting for? Join in the contest now!

LIFESTYLE Wed, 10 Jan 2018

Ibu Kongsi Teknik Lekat Lencana Tahan Lama

Jenuh Lekat Lencana Sekolah Anak Setiap Minggu’, Ibu Kongsi Teknik Lekat Lencana Tahan Lama

| Live TV