LIFESTYLE By: SGMS Enal November 3, 2018 @ 8:42am

Jangan Minum Sejuk Atau Makan Ais Krim Ketika Batuk?

Kita selalu mendengar pesan orang-prang tua jika batuk, elakkan daripada meminum minuman berais atau makan makanan sejuk seperti ais krim. Walaupun ketika itu kita tidak mengerti, kita ikut sahaja.

Malah kami yakin, hingga sekarang, pesanan igtu dibawa turun temurun dan anda sendiri mungkin pada hari ini memberi nasihat yang sama kepada anak-anak setiap kali mereka demam kan. Begitulah hebatnya pesanan orang-orang tua kita dahulu.

Namun sebernarnya, alasan tidak membernarkan ais dan makanan sejuk diambil ketika anda sedang batuk sudak dibuktikan melalui saintifik dan ada sahihnya dalam dunia perubatan, seperti info-info ilmiah yang dikongsikan oleh Dr. Abdul Rahim ini.

 

Nak tahu apa kaitannya sejuk dengan batuk? Jom baca perkongsian beliau di bawah.

ILMU BATUK & SELSEMA. Artikel 777. ( Jawapan daripada Artikel 776)

” Boleh tak MINUM AIS atau AIS CREAM ketika Batuk Selsema ? Mengapa ketika ni AIR SUAM PANAS terbaik?

A. Nak bedal ais ke, ais kacang ke, ais krim ke. Dipersilakan. Rezeki selera kita time cuaca panas-panas ni. Tapi kalau Doc/anda dijangkiti BATUK, SELSEMA atau BERKAHAK try elak atau corner daripada AIS atau AIS CREAM .

Ni sebab-sebabnya Doc nak share dengan you’ll sebagai ilmu bersama :

A. Doc dan you’ll suka betui minuman ais atau ais krim. Bila Doc/ anda telan je ais/ais krim, ia bergerak ke bawah esofagus anda (saluran makanan) bersebelahan trakea anda (saluran penafasan) menjadi SEJUK daripada Suhu badan anda. Badan anda cara automatik akan respond dengan “cough refkeks”/ refleks batuk sebagai respond bila keadaan di kawasan tu terlalu sejuk yang lama.

B. Apatah lagi jika Doc/anda berkahak/mukus/ lendir berada di persimpangan esofagus/trakea ni, ia memburukan lagi keadaan bila esofagus/trakea disejukkan oleh ais/ais krim, kahak mengeras dan jadi lebih tebal dan melekek serta ganggu saluran penafasan dan makanan anda. Maka badan bertindak balas dengan BATUK bertubi-tubi untuk CLEAR UP saluran-saluran ni daripada kahak ni untuk mudahkan anda bernafas. Apatah lagi kalau you’ll ada Asthma.

Waspada tau! Kalau kahak tersumbat. Lelah lagi teruk. Kuman membiak. Kalau kuman merebak keatas ke hidung anda. SELSEMA le anda. Kalau kuman di kahak masuk paru-paru terutama kanak-kanak. PNEUMONIA le diterima. Terpaksa le ramai ibubapa mai suruh Doc SEDUT KAHAK anak-anak mereka sebab anak mereka susah menyusu atau bernafas bila NEUBULISER tak beri kesan.

Tapi ingat : Dilarang beri makan minum 2 jam kepada kanak-kanak sebelum buat SEDUTAN / SUCTION KAHAK. Supaya masa sedutan kahak susu/makanan tak kekuar bersama kahak. Semasa sedutan kahak Doc/doktor pakar tu akan ajar anda cara menepuk belakang badan kanak-kanak/ physiotherapy mengeluarkan kahak ketika Suction.

C. Air suam panas terbaik sebab suhunya lebih kurang sama dengan suhu fisiologi badan Doc/ anda. Ia merangsang metabolisme tubuh dengan tingkatkan aliran darah ke seluruh tubuh kita dan fungsinya. Jika dalam keadaan sejuk batuk, AIR SUAM PANAS membantu mencairkan lagi membersihkan kahak, kurangkan keradangan kerengkung dan ” cough refkeks” di perantaraan saluran mknn dan trachea. Maka batuk, selsema dan kahak berkurangan.

Maka Terbaik minum Air Suam Panas jika anda BATUK, SELSEMA atau BERKAHAK. Tapi Tiada halangan jika anda masih suka minum AIS atau AIS KRIM ketika ni jika anda rasa berbaloi.

 

Sumber : Dr. Abdul Rahim

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

LIFESTYLE Mon, 14 Oct 2019

Pengalaman Melancong Lebih Seronok Dari Sebuah Perkahwinan?

Betul ke tak? Masing-masing mempunyai pendapat sendiri

Events Sat, 30 Mar 2019

MEERACLE Hadiah Mercedes-Benz Kepada Wakil Jualan

Produk penjagaan wajah Meeracle menghadiahkan kereta Mercedes- Benz kepada empat orang wakil jualan mereka, baru-baru ini. Pengasas MEERACLE, Puan Meera Nordin ketika ditemui di majlis penyerahan kunci mengumumkan empat orang wakil yang telah mencecah sasaran […]

FESYEN Mon, 17 Jun 2019
Fab Foodies! Mon, 22 Oct 2018

Ginseng Korea Vs Ginseng Amerika: Manakah yang Terbaik?

Apakah perbezaan antara Ginseng Amerika dan Ginseng Korea?Ketahuinya dengan lebih lanjut disini.

LIFESTYLE Thu, 11 Oct 2018

A Taste of Tokyo in Just 3 Days

Here’s an interesting itinerary to check out.

Fab Foodies! Tue, 24 Jul 2018

这8种食物「吃一口胖1公斤」想减肥请戒除

饮食习惯更是控制体重的一大关键!想要成功瘦身,那么以下8种食物你千万要忌口,否则很可能让你的减肥计画通通泡汤,吃一口胖3斤!

LIFESTYLE Wed, 25 Jul 2018

3个方法学习肯定自己「你不完美但也不糟糕」

每次听朋友炫耀家庭、工作有多美满时,不免会心生妒忌,甚至在求学时期,就常觉得自己不如他人,总是羡慕那些会玩又会念书的人,但一辈子都在羡慕他人与否定自己间无限轮回,不觉得这样的人生很辛苦吗?

LIFESTYLE Thu, 13 Dec 2018
LIFESTYLE Fri, 26 Oct 2018

「走一走肚子就消失」减肥法! 3个月狂瘦10KG

许多人为了减肥常常饱受饥饿的苦,甚至花大钱上健身房,只为求得像偶像明星一般的纤细身材。但现在,有个方法让大家的减肥之路可以不用这么辛苦啰~

LIFESTYLE Thu, 30 Jan 2020

Anda Penghidap Astraphobia?

Terlalu Takut Pada Petir Dan Guruh?

| Live TV