LIFESTYLE By: SGMS Enal November 3, 2018 @ 8:42am

Jangan Minum Sejuk Atau Makan Ais Krim Ketika Batuk?

Kita selalu mendengar pesan orang-prang tua jika batuk, elakkan daripada meminum minuman berais atau makan makanan sejuk seperti ais krim. Walaupun ketika itu kita tidak mengerti, kita ikut sahaja.

Malah kami yakin, hingga sekarang, pesanan igtu dibawa turun temurun dan anda sendiri mungkin pada hari ini memberi nasihat yang sama kepada anak-anak setiap kali mereka demam kan. Begitulah hebatnya pesanan orang-orang tua kita dahulu.

Namun sebernarnya, alasan tidak membernarkan ais dan makanan sejuk diambil ketika anda sedang batuk sudak dibuktikan melalui saintifik dan ada sahihnya dalam dunia perubatan, seperti info-info ilmiah yang dikongsikan oleh Dr. Abdul Rahim ini.

 

Nak tahu apa kaitannya sejuk dengan batuk? Jom baca perkongsian beliau di bawah.

ILMU BATUK & SELSEMA. Artikel 777. ( Jawapan daripada Artikel 776)

” Boleh tak MINUM AIS atau AIS CREAM ketika Batuk Selsema ? Mengapa ketika ni AIR SUAM PANAS terbaik?

A. Nak bedal ais ke, ais kacang ke, ais krim ke. Dipersilakan. Rezeki selera kita time cuaca panas-panas ni. Tapi kalau Doc/anda dijangkiti BATUK, SELSEMA atau BERKAHAK try elak atau corner daripada AIS atau AIS CREAM .

Ni sebab-sebabnya Doc nak share dengan you’ll sebagai ilmu bersama :

A. Doc dan you’ll suka betui minuman ais atau ais krim. Bila Doc/ anda telan je ais/ais krim, ia bergerak ke bawah esofagus anda (saluran makanan) bersebelahan trakea anda (saluran penafasan) menjadi SEJUK daripada Suhu badan anda. Badan anda cara automatik akan respond dengan “cough refkeks”/ refleks batuk sebagai respond bila keadaan di kawasan tu terlalu sejuk yang lama.

B. Apatah lagi jika Doc/anda berkahak/mukus/ lendir berada di persimpangan esofagus/trakea ni, ia memburukan lagi keadaan bila esofagus/trakea disejukkan oleh ais/ais krim, kahak mengeras dan jadi lebih tebal dan melekek serta ganggu saluran penafasan dan makanan anda. Maka badan bertindak balas dengan BATUK bertubi-tubi untuk CLEAR UP saluran-saluran ni daripada kahak ni untuk mudahkan anda bernafas. Apatah lagi kalau you’ll ada Asthma.

Waspada tau! Kalau kahak tersumbat. Lelah lagi teruk. Kuman membiak. Kalau kuman merebak keatas ke hidung anda. SELSEMA le anda. Kalau kuman di kahak masuk paru-paru terutama kanak-kanak. PNEUMONIA le diterima. Terpaksa le ramai ibubapa mai suruh Doc SEDUT KAHAK anak-anak mereka sebab anak mereka susah menyusu atau bernafas bila NEUBULISER tak beri kesan.

Tapi ingat : Dilarang beri makan minum 2 jam kepada kanak-kanak sebelum buat SEDUTAN / SUCTION KAHAK. Supaya masa sedutan kahak susu/makanan tak kekuar bersama kahak. Semasa sedutan kahak Doc/doktor pakar tu akan ajar anda cara menepuk belakang badan kanak-kanak/ physiotherapy mengeluarkan kahak ketika Suction.

C. Air suam panas terbaik sebab suhunya lebih kurang sama dengan suhu fisiologi badan Doc/ anda. Ia merangsang metabolisme tubuh dengan tingkatkan aliran darah ke seluruh tubuh kita dan fungsinya. Jika dalam keadaan sejuk batuk, AIR SUAM PANAS membantu mencairkan lagi membersihkan kahak, kurangkan keradangan kerengkung dan ” cough refkeks” di perantaraan saluran mknn dan trachea. Maka batuk, selsema dan kahak berkurangan.

Maka Terbaik minum Air Suam Panas jika anda BATUK, SELSEMA atau BERKAHAK. Tapi Tiada halangan jika anda masih suka minum AIS atau AIS KRIM ketika ni jika anda rasa berbaloi.

 

Sumber : Dr. Abdul Rahim

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Fab Foodies! Wed, 19 Sep 2018

Pahit TAPI Peria Boleh Panjangkan Umur?

Sayur peria memang terkenal dengan rasanya yang pahit. Tapi, sekiranya kena dengan cara masakan, peria yang pahit ini boleh bertukar menjadi satu hidangan lauk yang lazat.

LIFESTYLE Wed, 13 Jun 2018

如何减肥不复胖?掌握「5大减重法」让你永远当瘦子

好不容易瘦身成功,却不知道如何维持?许多人为了保持身材而绞尽脑汁,运动、节食毫不手软,但却在成功那刻放松下来,多数人会渐渐开始复胖,甚至变得比以前更胖!

LIFESTYLE Wed, 19 Sep 2018

面对下一段感情,你准备好了吗?

感情中总是害怕重蹈覆辙,你已准备好面对下段感情了吗?

Hiburan Fri, 20 Jul 2018

Gelagat Artis Malaysia Menari #KekeChallenge Memang Cool!

Inilah antara gelagat artis Malaysia menyahut cabaran #kekechallenge

LIFESTYLE Tue, 14 Aug 2018

Bahan ‘Magik’ Dalam Produk Kosmetik Mungkin Racun Tanpa Sedar

Produk kosmetik yang dicampurpalsu dengan hydroquinone lazimnya dipasarkan untuk tujuan mencerahkan kulit, merawat masalah jeragat dan kulit tidak sekata manakala produk kosmetik yang dicampur palsu dengan tretinoin biasanya dipromosikan untuk tujuan merawat masalah jerawat dan membantu mengurangkan kedutan.

LIFESTYLE Sat, 27 Apr 2019

5 Mei Tarikh Melihat Anak Bulan Ramadan

Pejam celik rupanya dah nak puasa ye

FESYEN Thu, 9 Aug 2018

Meriah! KLFW 2018 Penuh Warna

Alami kehangatan KLFW dengan pelbagai jenama yang pastinya akan membuatkan anda rambang mata!

LIFESTYLE Thu, 6 Sep 2018

‘ Saya Pilih Jadi Isteri Ketiga Sebab…’ Wanita Ini Kongsi Pendapat Pilih Hidup Poligami

Menerusi perkongsian seorang wanita bernama Haryani Ithnen, dia menjelaskan mengapa memilih jalan untuk bergelar isteri ketiga.

LIFESTYLE Tue, 9 Oct 2018

Senarai Lima ‘Benda’ Yang Mudah Hilang Di Rumah

Nampak Remeh Tapi Perkara Ini Memang Sering Terjadi, Lihat Senarai Lima ‘Benda’ Yang Mudah Hilang Di Rumah

LIFESTYLE Sun, 22 Dec 2019

虚拟实境全新体验!云顶世界Sky VR最新颖游乐设施

虚拟实境之所以令人着迷,其原因在于它能让体验者仿佛瞬间置身于一个超现实的全新世界。

| Live TV