Sertai misi di www.jomheboh.com.my dan berpeluang memenangi 5 juta koin Shopee, barangan Xiaomi dan beras ERA! Penyertaan dilanjutkan sehingga hari Jumaat 7 Mei 2021. Sertai sekarang!
LIFESTYLE By: SGMS Enal December 20, 2018 @ 10:36am

Jangkitan Penyakit Di Kolam Renang, Ibu Bapa Perlu Waspada

Susah untuk kita mengenal pasti kebersihan air kolam samada tercemar ataupun tidak.  Selagi airnya jernih, ia sudah cukup selamat bagi kita.

Perkongsian Tuan Taufiq Razif menjelaskan mengapa kanak-kanak sering jatuh sakit setiap kali balik daripada mandi-manda di kolam

Saya paling risau kalau anak anak jadi sakit bila balik dari mandi kolam!

Tak kisah la jadi demam biasa ke, batuk batuk ke ataupun cirit birit ke sebab jatuh sakit lepas balik daripada mandi kolam ni adalah sejenis Recreational Water Illness ( RWI )

Kuman dalam air kolam tu ada bermacam jenis.. Ada E. Coli, ada juga parasit contohnya Cryptosporidium yang memang susah nak mati walaupun air kolam tu dah diletakkan klorin.

Sekali kuman kuman ni semua masuk ke dalam saluran penghadaman, boleh kena cirit birit anak kita tu.

Kalau masuk ke telinga dan mata boleh jadi jangkitan. Mata pun mula la jadi pedih dan merah menyala.

Kalau anak kita ada luka kat badan mereka lagi la bahaya. Terus kuman kuman tu boleh masuk ke pembuluh darah anak kita.

Tu la kenapa kalau anak jatuh sakit bila balik daripada mandi kolam, cepat cepat bawa anak jumpa doktor ye!

Sumber: Taufiq Razif

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Thu, 27 Sep 2018

WOW… Deepika Padukone Bakal Jadi Isteri November Depan?

Yang pasti perkahwinan dua nama besar dalam industri lakonan Bollywood ini ditunggu ramai. Mesti vassss kan!

Hiburan Wed, 24 Jul 2019

Cipta Sejarah…Exists Gegar Stadium Malawati 28 September Depan!

Nantikan kemunculan Exists Disember ini di Stadium Melawati

Fab Foodies! Thu, 3 Jan 2019

Craving for a Delicious Big Slab of Gorgeously Grilled Steak? Go to DoubleTree JB!

It’s a beautiful marbled meat grilled to perfection.

Hiburan Wed, 15 Aug 2018

Alahai…Selena Gomez Masih Belum Move On?

Menurut portal berkenaan, penyanyi lagu Wolves ini berharap perkahwinan itu tidak akan menjadi kenyataan.

Hiburan Fri, 18 Oct 2019

Apa status perkahwinan saya? Ini pengakuan Hunny Madu

‘Tonton video pengakuan” kata Hunny Madu.

Hiburan Thu, 7 Jun 2018

Belajar Giling Cili Demi ‘This Is Pilah’

This Is Pilah yang diterbitkan Madness Films juga dibintangi oleh Juzzthin, Iesna Mohd Raus, Kazar, Joey Daud beserta penampilan khas Waris, Ito Blues Gang, Ustaz Syamsul Debat dan bekas ahli parlimen Kuala Pilah, Datuk Seri Hassan Malek.

LIFESTYLE Wed, 12 Sep 2018

Tolong Kuarantin Dalam Rumah,Jika Anak Dijangkiti HFMD

Jika Anak Dijangkiti HFMD, Tolong Kuarantin Dalam Rumah

Hiburan Fri, 8 Mar 2019

Elfira Loy Sudah Hamil?

Dalam pada itu, Elfira turut memuat naik story yang menunjukkan beliau seakan mengidam asam jeruk. Selalunya ibu-ibu mengandung memang macam ni. Dah bagi hint ke tu?

Trending Hari Ini Wed, 8 Jul 2020

Bank Negara Kurangkan Lagi Kadar Faedah Kepada 1.75 Peratus

Semoga ekonomi kita cepat pulih semula..

| Live TV