LIFESTYLE By: SGMS Enal September 8, 2019 @ 12:55pm

Jika Guna Jeriji Ini Mungkin Dapat Selamatkan Nyawa Dalam Kebakaran

Bagi kebanyakan isi rumah, memasang jeriji besi pada tetingkap merupakan salah satu langkah keselamatan bagi mengelakkan kes-kes jenayah seperti rompakan. Walaupun ianya memang ternyata dapat mengurangkan kes jenayah, namun anda perlu sedar bahawa terdapat jenis jeriji besi yang boleh memberi kesan buruk kepada anda sekiranya berlaku sebarang kecemasan seperti kebakaran.

Kebiasaan yang kita lihat, pihak Bomba akan memotong terus jeriji besi pada tingkap ketika dalam usaha untuk menyelamatkan mangsa kebakaran. Namun begitu, keperluan untuk memotong jeriji juga merupakan satu perkara rumit yang terpaksa dilakukan. Tambahan lagi, tindakan tersebut juga boleh melengahkan masa pihak Bomba untuk menjalankan usaha menyelamat.

Disebabkan kesukaran tersebut, pihak Bomba menyarankan agar orang ramai untuk memasang jeriji besi yang dapat memudahkan  penghuni sekiranya berlaku kecemasan.

Menerusi video berkenaan, orang ramai disyorkan untuk menggunakan jerisi besi yang mempunyai kunci pada bahagian bawah tingkap. Jeriji besi itu akan menjadi lebih mudah untuk dibuka dengan hanya membuka kuncinya pada bahagian bawah.

Tambahan lagi, kebanyakan kes kematian yang berlaku adalah disebabkan jeriji besi kekal yang tidak boleh dibuka sehingga menyukarkan anggota penyelamat untuk bertindak. Oleh itu, penggunaan jeriji besi seperti yang disarankan akan dapat mengurangkan jumlah kematian disebabkan terperangkap di dalam ruangan kebakaran.

Sumber: friendsofbombamalaysia

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

LIFESTYLE Fri, 29 Jun 2018

Sila Buang Air Mineral Yang Tertinggal Dalam Kereta

Tahukah anda, air yang terkandung dalam botol yang terdedah dengan panas yang melampau dan sinaran matahari itu akan mendorong terjadinya barah?

LIFESTYLE Wed, 31 Jul 2019

Apa Yang Menarik Tentang Proton Saga 2019

Proton Saga 2019 versi facelift akan diperkenalkan. yang pastinya banyak perkara baru membuatkan anda berpuas hati! Ramai yang bertanyakan tentang Proton Saga 2019 ini. Bahkan ada yang tidak sabar dengan kemunculannya, sebelum keluar mari kita […]

Fab Foodies! Sat, 23 Jun 2018

Argh, Berat Naik Lepas Raya. Apa Perlu Kamu Buat?

Hindari diri daripada makan terlalu banyak pada waktu makan malam dan elakkan makanan yang berkolesterol tinggi.

FESYEN Wed, 31 Jul 2019

Actress Farah Nabilah Gives E! News on Tips to Looking Flawless in the Perfect Fit

Malaysian actress Farah Nabilah shares with us to her secret tips on giving the blush to her perfect fit! Finding the perfect shade to your skin tone has always been a struggle for literally anyone […]

Fab Foodies! Wed, 8 May 2019

Serius Ke? Sajian Buffet Ramadhan Serendah RM 88 Di Dorsett Kuala Lumpur!

Wah, buffet Ramadhan RM 88 per person di Dorsett Kuala Lumpur! Jom try!

LIFESTYLE Fri, 25 Jan 2019

爱睡才不是逃避现实!研究显示:适当睡眠能帮助解忧

你知道吗?当你充满坏情绪时,或许是因为睡不够!

LIFESTYLE Sat, 13 Oct 2018

Susutkan Bengkak Yang Mujarab Dan Berkesan

Tips berkesan untuk susutkan bengkak yang korang boleh cuba buat dekat rumah. Yang penting, tips ni memang mujarab

Fab Foodies! Sat, 12 Oct 2019

Gula Sebenarnya Penyebab Gout Juga!

Ramai Ingat Daging Je, Ramai Yang Tak Tahu Gula Pun Ya !

LIFESTYLE Sun, 17 Nov 2019

Ada Ibu Bapa Tak Setuju, Wajibkan ‘Car Seat’ Bulan Januari 2020

Bukan tidak bersetuju tetapi sudah membeli kerusi keselamatan kanak-kanak namun tiada surat kelulusan komponen (CTA) belum lagi yang punya anak ramai

LIFESTYLE Thu, 7 Dec 2017

POTTERHEADS, HAVE YOU CHECKED OUT THIS AFFORDABLE BAG COLLECTION?!

Growing up reading and watching Harry Potter, one definitely should NOT miss out on owning this super-affordable and cute bag!

| Live TV