LIFESTYLE By: SGMS Enal September 8, 2019 @ 12:55pm

Jika Guna Jeriji Ini Mungkin Dapat Selamatkan Nyawa Dalam Kebakaran

Bagi kebanyakan isi rumah, memasang jeriji besi pada tetingkap merupakan salah satu langkah keselamatan bagi mengelakkan kes-kes jenayah seperti rompakan. Walaupun ianya memang ternyata dapat mengurangkan kes jenayah, namun anda perlu sedar bahawa terdapat jenis jeriji besi yang boleh memberi kesan buruk kepada anda sekiranya berlaku sebarang kecemasan seperti kebakaran.

Kebiasaan yang kita lihat, pihak Bomba akan memotong terus jeriji besi pada tingkap ketika dalam usaha untuk menyelamatkan mangsa kebakaran. Namun begitu, keperluan untuk memotong jeriji juga merupakan satu perkara rumit yang terpaksa dilakukan. Tambahan lagi, tindakan tersebut juga boleh melengahkan masa pihak Bomba untuk menjalankan usaha menyelamat.

Disebabkan kesukaran tersebut, pihak Bomba menyarankan agar orang ramai untuk memasang jeriji besi yang dapat memudahkan  penghuni sekiranya berlaku kecemasan.

Menerusi video berkenaan, orang ramai disyorkan untuk menggunakan jerisi besi yang mempunyai kunci pada bahagian bawah tingkap. Jeriji besi itu akan menjadi lebih mudah untuk dibuka dengan hanya membuka kuncinya pada bahagian bawah.

Tambahan lagi, kebanyakan kes kematian yang berlaku adalah disebabkan jeriji besi kekal yang tidak boleh dibuka sehingga menyukarkan anggota penyelamat untuk bertindak. Oleh itu, penggunaan jeriji besi seperti yang disarankan akan dapat mengurangkan jumlah kematian disebabkan terperangkap di dalam ruangan kebakaran.

Sumber: friendsofbombamalaysia

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

LIFESTYLE Sun, 22 Dec 2019

虚拟实境全新体验!云顶世界Sky VR最新颖游乐设施

虚拟实境之所以令人着迷,其原因在于它能让体验者仿佛瞬间置身于一个超现实的全新世界。

LIFESTYLE Thu, 3 May 2018

近期反复有4个异常,是免疫力“亮红灯”了!

人体之所以会患病跟免疫力高低有着紧密联系,免疫力高,疾病就无法胡作非为,免疫力低下就无法抵抗疾病入侵,那么到底免疫力下降有什么征兆呢?

LIFESTYLE Fri, 29 Nov 2019

Tak Sangka Berjalan Laju Boleh Panjang Umur

Pada siapa yang nak panjang umur, boleh mula dengan jalan lebih laju ya!

LIFESTYLE Wed, 26 Jun 2019

最近的投资运势如何?

上班只能赚到死薪水,要累积财富就要靠投资;但投资有赚有赔,有时又觉得怕怕的不敢乱来。

Events Thu, 21 Mar 2019

Dari Online Ke Kedai, Segalanya Ada Di GoHalal Mart!

Dengan harga mampu milik dan kedai mesra kanak-kanak, GoHalal Mart & Cafe juga menyediakan pelbagai minuman penghilang dahaga. You name it, kopi panas? Espresso? Latte? Semuanya ada di sini!

LIFESTYLE Thu, 8 Nov 2018

Tanda-Tanda anda Mengalami Gout

Gout adalah sejenis arthritis yang biasa yang menyebabkan kesakitan, bengkak, dan kekejangan dalam sendi. Ia biasanya menjejaskan sendi di kaki besar.

LIFESTYLE Thu, 26 Apr 2018

日本疯传「巨大长尾夹」竟是手提包

你是文具控吗?是的话,日本近期在推特疯传的「巨大长尾夹」,一定会引起你尖叫,因为它其实不是个文具,反而是咖手提包!

LIFESTYLE Wed, 13 Dec 2017

Klasik mewah taruhan ‘The Electricianz’

Bagi penggemar jam tangan, jangan lepaskan peluang untuk dapatkan The Electricianz sebagai salah satu collection item anda

FESYEN Tue, 20 Aug 2019
LIFESTYLE Sun, 14 Jan 2018

各年龄「黄金睡眠时间」大公开!每天睡足8小时了?

你一天都睡多久呢?相信许多人都曾听过每天最好睡满8小时比较健康的说法,但其实8小时只是一个平均值,并非都适合每一个人。各年龄层都有不同的「黄金睡眠时间」,所以你每天都有睡足吗?

| Live TV