LIFESTYLE By: SGMS Enal September 13, 2018 @ 12:50pm

Kenali Label PAO Penentu Tarikh Luput Produk Kosmetik

Seperti bungkusan makanan, tahukah anda bahawa produk kosmetik tidak kira sama ada untuk anda golongan lelaki mahupun wanita, sebenarnya turut mempunyai tarikh luput yang tertera pada bahagian label produk tersebut.

Walaupun produk-produk ini seperti minyak wangi dihasilkan bagi memastikan anda kekal harum selama 24 jam ataupun gincu yang memberikan warna merah menawan pada bibir anda sepanjang hari, pada hakikatnya, tiada apa pun yang kekal buat selama-lamanya, dan anda mungkin terpaksa membuang semua produk kosmetik sebelum ia sempat diguna sehingga habis.

Kenapa perlu dibuang? Selain ia kehilangan kualiti, minyak wangi tidak lagi wangi, bedak menjadi keras dan gincu pudar warnya, produk kosmetik yang telat tamat tempoh sukar untuk digunakan pada kulit selain ia berpotensi memberi masalah kepada kesihatan kulit anda.

Macam mana nak tahu sudah tiba masanya produk-produk kosmetik itu perlu dibuang? Mudah sahaja, lihatlah pada bahagian labelnya. Anda mungkin pernah terlihat satu simbol ini, yang menyatakan tempoh produk tersebut mampu bertahan selepas dibuka namun anda (mungkin) jarang memberikan perhatian khusus kepadanya kan?

Ikon berbentuk penutup krim dibuka tersebut dikenali sebagai PAO atau Period After Opening. Bersama-sama ikon PAO tersebut tertera maklumat mengenai tempoh berapa bulan produk tersebut boleh bertahan selepas dibuka. Pada label diatas, tertera 24 M (month) yang bermakna, ia selamat digunakan dalm tempoh 24 bulan selepas ia dibuka.

PAO mula diguna pakai dalam penglabelan produk kosmetik pada 2005. Penggunaan tersebut diwajibkan oleh Europe Commission dimana semua syarikat pengeluar produk kosmetik perlu meletakkan label PAO pada produk mereka sekiranya produk tersebut mempunyai tarikh luput di bawah 30 bulan.

Walaupun banya negara tidak menjadikan penggunaan label PAO sebagai wajib pada produk kosmertik, namun ia sejak sekian lama menajdi tanggungjawab kepada syarikat kosmetik untuk menggunakan label PAO untuk memaklumkan tarikh luput kepada pengguna-pengguna mereka.

Melalui label PAO, tarikh luput untuk setiap jenis produk-produk kosmetik adalah berbeza antara satu sama lain. Produk-produk berbentuk bedak yang digunakan pada kulit muka biasanya mempunyai ketahanan selama 24 bulan sahaja.

Manakala produk kosmetik seperti gincu pula mempunyai label PAO untuk tempoh setahun sahaja ataupun 12 bulan.

Untuk produk kosmetik seperti maskara pula, ada produk yang mampu bertahan selama 12 bulan dan ada juga hanya mampu bertahan sehingga 6 bulan sahaja.

Jadi lepas ini, anda perlu lah kerap melihat kembali label pada produk kosmetik yang ada dalam beg tangan atau dalam laci kabinet dirumah. So, takdelah anda rasa pelik kenapa minyak wangi dah tak berbau wangi ataupun penggunaan bedak pada kulit muka menyebabkan kulit anda gatal ataupun terkena jangkitan kuman.

Sumber : This Is InsiderCheck Fresh

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Mon, 11 Feb 2019

Discover Germany Freely Through a BirdsEye View

Pockets won’t get burnt, but the eyes can still get to feast on lovely views!

Fab Foodies! Mon, 22 Oct 2018

Ginseng Korea Vs Ginseng Amerika: Manakah yang Terbaik?

Apakah perbezaan antara Ginseng Amerika dan Ginseng Korea?Ketahuinya dengan lebih lanjut disini.

LIFESTYLE Wed, 10 Jan 2018

Ibu Kongsi Teknik Lekat Lencana Tahan Lama

Jenuh Lekat Lencana Sekolah Anak Setiap Minggu’, Ibu Kongsi Teknik Lekat Lencana Tahan Lama

LIFESTYLE Sat, 23 Dec 2017

Tips Kulit Licin Seperti Ramona Zamzam

Dulu Macam Kertas Pasir, Tips Kulit Licin Ramona Zamzam

Fab Foodies! Thu, 15 Feb 2018

大马各籍贯华人年菜吃什么?

华人农历新年,是一家大小大团圆的好时刻。在马来西亚,我国华人至今仍然会延续祖籍,以各籍贯传统的方式庆祝新年。不同的籍贯会吃不同年菜,也有不同的意义。你对大马不同籍贯的年菜佳肴有多认识呢?

LIFESTYLE Thu, 19 Apr 2018

Would You Buy a Pair of RM1,500 Dish-Washing Gloves from Calvin Klein?

I mean I would if I could, but I can’t so I shan’t.

LIFESTYLE Thu, 30 Nov 2017

全马最高Rawang Bypass大道正式开通!风景美到没有朋友

历时12年,耗资6亿2800万令吉的Rawang Bypass终于正式通车啦!而且这条绕道完全没设立收费站,是一条免费的绕道!

LIFESTYLE Wed, 6 Jun 2018

真正的「独角兽发型」欧美超奇葩热潮

我们都知道独角兽色的热潮,已经从欧美烧到全世界,正当你以为差不多的时候,潮流这回事就是会给你出乎意料的惊喜。

Fab Foodies! Mon, 6 Aug 2018

Nasi Lemak Ganja is the New Craze in Malaysia

There isn’t any actual drug in it, so don’t worry.

LIFESTYLE Sun, 6 Jan 2019

Perokok Ambil Inisiatif ‘Standby’ Pita Ukur Dalam Poket Demi 3 Meter

Demi ingin merokok dan melepak dengan rakan sanggup dibawa pita ukur kemana sahaja

| Live TV