LIFESTYLE By: SGMS Enal September 13, 2018 @ 12:50pm

Kenali Label PAO Penentu Tarikh Luput Produk Kosmetik

Seperti bungkusan makanan, tahukah anda bahawa produk kosmetik tidak kira sama ada untuk anda golongan lelaki mahupun wanita, sebenarnya turut mempunyai tarikh luput yang tertera pada bahagian label produk tersebut.

Walaupun produk-produk ini seperti minyak wangi dihasilkan bagi memastikan anda kekal harum selama 24 jam ataupun gincu yang memberikan warna merah menawan pada bibir anda sepanjang hari, pada hakikatnya, tiada apa pun yang kekal buat selama-lamanya, dan anda mungkin terpaksa membuang semua produk kosmetik sebelum ia sempat diguna sehingga habis.

Kenapa perlu dibuang? Selain ia kehilangan kualiti, minyak wangi tidak lagi wangi, bedak menjadi keras dan gincu pudar warnya, produk kosmetik yang telat tamat tempoh sukar untuk digunakan pada kulit selain ia berpotensi memberi masalah kepada kesihatan kulit anda.

Macam mana nak tahu sudah tiba masanya produk-produk kosmetik itu perlu dibuang? Mudah sahaja, lihatlah pada bahagian labelnya. Anda mungkin pernah terlihat satu simbol ini, yang menyatakan tempoh produk tersebut mampu bertahan selepas dibuka namun anda (mungkin) jarang memberikan perhatian khusus kepadanya kan?

Ikon berbentuk penutup krim dibuka tersebut dikenali sebagai PAO atau Period After Opening. Bersama-sama ikon PAO tersebut tertera maklumat mengenai tempoh berapa bulan produk tersebut boleh bertahan selepas dibuka. Pada label diatas, tertera 24 M (month) yang bermakna, ia selamat digunakan dalm tempoh 24 bulan selepas ia dibuka.

PAO mula diguna pakai dalam penglabelan produk kosmetik pada 2005. Penggunaan tersebut diwajibkan oleh Europe Commission dimana semua syarikat pengeluar produk kosmetik perlu meletakkan label PAO pada produk mereka sekiranya produk tersebut mempunyai tarikh luput di bawah 30 bulan.

Walaupun banya negara tidak menjadikan penggunaan label PAO sebagai wajib pada produk kosmertik, namun ia sejak sekian lama menajdi tanggungjawab kepada syarikat kosmetik untuk menggunakan label PAO untuk memaklumkan tarikh luput kepada pengguna-pengguna mereka.

Melalui label PAO, tarikh luput untuk setiap jenis produk-produk kosmetik adalah berbeza antara satu sama lain. Produk-produk berbentuk bedak yang digunakan pada kulit muka biasanya mempunyai ketahanan selama 24 bulan sahaja.

Manakala produk kosmetik seperti gincu pula mempunyai label PAO untuk tempoh setahun sahaja ataupun 12 bulan.

Untuk produk kosmetik seperti maskara pula, ada produk yang mampu bertahan selama 12 bulan dan ada juga hanya mampu bertahan sehingga 6 bulan sahaja.

Jadi lepas ini, anda perlu lah kerap melihat kembali label pada produk kosmetik yang ada dalam beg tangan atau dalam laci kabinet dirumah. So, takdelah anda rasa pelik kenapa minyak wangi dah tak berbau wangi ataupun penggunaan bedak pada kulit muka menyebabkan kulit anda gatal ataupun terkena jangkitan kuman.

Sumber : This Is InsiderCheck Fresh

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

LIFESTYLE Sat, 22 Sep 2018

新墨西哥白沙丘宛如梦境!日摄影师拍出绝美的纯白世界

近期新墨西哥州的「白沙国家公园」因为日本摄影师Yoshihiro Makino举办的艺术展再次受到瞩目!

Fab Foodies! Fri, 14 Sep 2018

吃2块披萨要跑步34分钟!看懂5食物「等价运动消耗表」

美食当前,到底怎么样才能够防止嘴馋?

LIFESTYLE Wed, 3 Oct 2018

No More White Card Going into Singapore

No need to fill up the card anymore, it seems.

LIFESTYLE Mon, 23 Apr 2018

Are You Crazy About Travelling? It’s in Your Genes!

Science has proven that we’re wanderlusts because of our genetics.

LIFESTYLE Thu, 29 Nov 2018

The Perahu Bangau Costume; When Traditional Culture Mixes with Fashion

This is the story behind Miss Universe Malaysia’s unique Perahu Bangau costume

Fab Foodies! Sat, 6 Oct 2018

早餐第一口吃什么最养胃?

一般早餐店所提供的食品,为迎合大家的口味,大多具有高脂、高蛋白、高热量、高糖的特性,若常以这类食品当早餐,不仅导致营养失衡,甚至潜藏致病因子。

Fab Foodies! Wed, 8 Jan 2020

「食在欢喜」送福又送爱!推出限量版添财添喜新春碗筷组

茱莉蛋卷今年以「食在欢喜」为主题,用蛋卷作为人与人之间的桥梁,传递欢喜、幸福,发放正能量,同时配合活动送出限定的添财添喜的新春碗筷组。

LIFESTYLE Sat, 10 Mar 2018

Henti Pakai Burqa Atau…

Universiti Islam Negeri (UIN) di Jogjakarta berkata, 41 pelajarnya yang memakai burqa akan diberi kaunseling dan diminta berhenti menggunakannya jika mahu menerima ijazah.

LIFESTYLE Fri, 14 Dec 2018

3 Tips Cantik Sebelum Tidur

Nak cantik sebelum tidur ikuti tips ini

LIFESTYLE Wed, 11 Sep 2019

| Live TV