Events By: SGMS Faida October 5, 2018 @ 1:00pm

Kenali Muzik Warisan, UTP Anjur Festival Simfoni Gamelan

MERIAH! Universiti Teknologi Petronas telah menganjurkan Festival Simfoni Gamelan dengan kerjasama Kolej Islam Sultan Alam Shah (KISAS) dan Akademi Seni Budaya Warisan Kebangsaan (ASWARA), baru-baru ini.

Berlangsung di KISAS, festival itu menampilkan persembahan hebat daripada Sekolah Menengah Kebangsaan Taman Tun Dr Ismail Kuala Lumpur, SMK Sultan Abdul Halim Kedah, SMK Sultan Alam Shah Putrajaya, Soutul Mujahideen KISAS, Gema Gamelan Waqafan (GEMAWAN) KISAS, Alumni Kolej Sultan Alam Shah (ALKIS) dan UTP Sanggar Kirana.

Majlis turut diserikan dengan kehadiran Pengerusi Jawatankuasa Tetap Kebudayaan dan Pelancongan, Peradaban Melayu dan Warisan (Selangor), Datuk Abdul Rashid Asari.

Pihak UTP dalam satu kenyataan memaklumkan objektif festival ini diadakan adalah salah satu usaha menggalakkan orang ramai khususnya generasi muda untuk menghargai muzik gamelan.

Selain itu, festival gamelan ini turut menyasarkan penghasilan graduan yang cemerlang dalam bidang seni dan budaya disamping kecemerlangan akademik.

“ Pihak universiti menyokong penyertaan pelajar dalam seni dan budaya, kerana ia dapat membangun dan memperkayakan pengalaman pembelajaran pelajar. Ia menanam kerja berpasukan, kemahiran berkomunikasi dan kecekapan sosial di kalangan pelajar,” kata UTP dalam satu kenyataan hari ini.

Difahamkan seramai 25 pelajar UTP terlibat di dalam usaha menjayakan program gemilang ini di mana Ahmad Aizat Wan Azhari sebagai pengurus majlis dan dibantu oleh Muhammad Ariff Ramli sebagai pembantu pengurus. Syabas semua!

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

LIFESTYLE Mon, 18 Nov 2019

Kerap Tonton Kartun Melalui Telefon Pintar, Budak 3 Tahun Alami..

Mencegah lebih baik dari merawat. Baru umur 3 tahun tetapi dah alami penyakit ini

Hiburan Sat, 7 Jul 2018

Tahniah! Rody Kristal Bakal Jadi Papa Tak Lama Lagi

Aku tak pernah terfikir semua ini akan terjadi dalam hidupku, di usia 32 tahun aku telah dikurniakan isteri dan seorang anak. Tahniah Rody!

Hiburan Tue, 9 Apr 2019

Cukup-Cukuplah Kontroversi, Raja Azmi Tak Mahu Lagi…

Seiring dengan peningkatan usia bakal menjengah 60 tahun pada Jun ini, penerbit Raja Azmi Raja Sulaiman tidak mahu lagi dikaitkan dengan isu kontroversi. “Pada usia ini saya mahu hidup tenang dan fokus pada dunia seni […]

LIFESTYLE Tue, 10 Sep 2019

Kes Bunuh Diri Berlaku Sekali Setiap 40 Saat

WHO berkongsi data tekanan hidup antara puncanya

Hiburan Thu, 2 May 2019

‘Tak Tahu Nak Bayang Macam Mana…’- Neelofa Pertama Kali Sambut Raya Tanpa Abah

Setiap kali saya balik ke Pasir Mas, Kelantan, ketiadaan abah amat dirasai.

Events Thu, 16 May 2019

Ahmed Ahmed to Terrorise Malaysians with Stomach Crunching Laughter

He’ll be bringing great humour to our shores soon in his world tour.

LIFESTYLE Thu, 7 Mar 2019

休假日=补眠日?这样比连续熬夜更伤肝!

不少人喜欢利用周末末或者连假补眠,但你知道这样比连续熬夜更伤肝吗?

FESYEN Wed, 11 Sep 2019
Hiburan Tue, 7 Aug 2018

Marah Dengan Bekas Suami, Lihat Apa Yang Angelina Jolie Buat…

Memiliki enam orang anak iaitu  Maddox, Pax, Zahara, Shiloh, dan kembar Knox and Vivienne, perbalahan pasangan Brad Pitt dan Angelina Jolie terus mendapat liputan media antarabangsa sehingga kini.

Hiburan Sat, 31 Mar 2018

Artis Bawa Grab, Kenapa Nak Malu?

“Tiada apa yang hendak dimalukan kerana saya hanya mencari rezeki. Selagi rajin berusaha, Insya-Allah dipermudahkan. Kerjaya seni saya juga masih hijau dan belum ada jaminan,” katanya.

| Live TV