Events By: SGMS Faida October 5, 2018 @ 1:00pm

Kenali Muzik Warisan, UTP Anjur Festival Simfoni Gamelan

MERIAH! Universiti Teknologi Petronas telah menganjurkan Festival Simfoni Gamelan dengan kerjasama Kolej Islam Sultan Alam Shah (KISAS) dan Akademi Seni Budaya Warisan Kebangsaan (ASWARA), baru-baru ini.

Berlangsung di KISAS, festival itu menampilkan persembahan hebat daripada Sekolah Menengah Kebangsaan Taman Tun Dr Ismail Kuala Lumpur, SMK Sultan Abdul Halim Kedah, SMK Sultan Alam Shah Putrajaya, Soutul Mujahideen KISAS, Gema Gamelan Waqafan (GEMAWAN) KISAS, Alumni Kolej Sultan Alam Shah (ALKIS) dan UTP Sanggar Kirana.

Majlis turut diserikan dengan kehadiran Pengerusi Jawatankuasa Tetap Kebudayaan dan Pelancongan, Peradaban Melayu dan Warisan (Selangor), Datuk Abdul Rashid Asari.

Pihak UTP dalam satu kenyataan memaklumkan objektif festival ini diadakan adalah salah satu usaha menggalakkan orang ramai khususnya generasi muda untuk menghargai muzik gamelan.

Selain itu, festival gamelan ini turut menyasarkan penghasilan graduan yang cemerlang dalam bidang seni dan budaya disamping kecemerlangan akademik.

“ Pihak universiti menyokong penyertaan pelajar dalam seni dan budaya, kerana ia dapat membangun dan memperkayakan pengalaman pembelajaran pelajar. Ia menanam kerja berpasukan, kemahiran berkomunikasi dan kecekapan sosial di kalangan pelajar,” kata UTP dalam satu kenyataan hari ini.

Difahamkan seramai 25 pelajar UTP terlibat di dalam usaha menjayakan program gemilang ini di mana Ahmad Aizat Wan Azhari sebagai pengurus majlis dan dibantu oleh Muhammad Ariff Ramli sebagai pembantu pengurus. Syabas semua!

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Thu, 31 Jan 2019

Jom Throwback Senarai Juara Lagu 2010-2014!

Jom kami kasi throwback sikit…

Hiburan Sat, 12 May 2018

Kendall Jenner Dikecam?

Kendall turut berkongsikan gambarnya itu di laman Instagram beserta kapsyen, ‘Opps’ kepada lebih 90 juta pengikutnya.

Hiburan Wed, 28 Feb 2018

Gara-Gara Akaun Instagram, @boss_ned Warning Netizen?

Nedim memaklumkan bahawa, baby Ney Ney tidak akan ada akaun sendiri melainkan bila Ney Ney sudah besar dan boleh memilih sendiri sama ada mahu menjadi public figure ataupun hidup in a private life

Hiburan Fri, 27 Jul 2018

Syarat Wajib Kalau Mahu Memperisterikan Rita Rudaini…

Ibu kepada dua orang cahaya mata, Rita Rudaini akui masih belum bersedia untuk menempuh semula alam rumah tangga. Mana tahu kan satu hari nanti Rita berjumpa dengan lelaki yang dapat bertanggungjawab ke atas anak-anaknya?

Hiburan Mon, 16 Jul 2018

Sufian Suhaimi Akui Beliau Kini Tidak Lagi Mengejar Cinta

“Tidak mengejar cinta, hidup menjadi lebih tenang.” Jelas Sufian Suhaimi…..

Hiburan Tue, 10 Dec 2019
Hiburan Tue, 24 Apr 2018

Serina Bakal Berdepan Hukuman Penjara?

Serina telah melanggar perintah persetujuan apabila membenarkan anak mereka, Tristan Tareef O’luanaigh, 7 tahun dan Isabella Safiyya O’luanaigh, 6 tahun bermalam sebilik dengan Chef Wan di kediaman bekas bapa mertuanya itu pada 3 Disember lalu.

Hiburan Mon, 4 Nov 2019
Hiburan Wed, 3 Jul 2019

Dynas terkejut membaca komen Netizen

Bawak banyak bersabar Dynas

| Live TV