LIFESTYLE By: tex_admin March 9, 2018 @ 6:52am

Kenali si Introvert, Bukan sombong tapi…

Tenang, pendiam, misteri…eh eh dia ni, sombongnya. Sifat introvert adalah lawan kepada extrovert. Ramai menganggap sifat ini seperti anti sosial dan enggan bercampur dengan orang lain. Harus tahu, golongan ini lebih suka berfikir dan lebih teliti dalam berkata-kata.

Ini bercanggah dengan perangai extrovert yang lebih mementingkan teman bercakap ataupun gemar berada di tempat ramai orang, si pendiam lebih berhati-hati memilih kawan dan hanya bercakap apabila perlu iaitu di hadapan rakan yang mereka selesa. Jom kenali keperibadian si Introvert…

Kredit gambar: Tribun Manado

Menikmati Waktu Bersendiri

Bila si extrovert rasa bosan duduk rumah seorang diri, si introvert pula sangat tenang dan happy. Mereka lebih habiskan masa membaca, berfikir, termenung dan adakala bermonolog sendiri. Jana idea lebih kreatif, si introvert lah heronya!

Sangat Selektif Dalam Berkawan

Mereka lebih berhati-hati dalam bersosial. Bukan main tegur semua orang. Si Introvert akan kenali watak individu yang mahu disapanya dengan lebih teliti sebelum mula rapat. Jangan salah faham, bukan anti sosial ya!

Ramai Itu Rimas

Rasa lebih selesa dalam kelompok kecil tetapi tidak selesa dalam keramaian. Lebih-lebih lagi dengan orang yang tidak dikenali. Lagilah awkward! Si Introvert tidak sabar untuk pulang semata-mata mengelakkan diri daripada bergaul dengan kelompok manusia yang bercakap tentang perkara yang tidak penting, apatah lagi anda langsung tidak tahu-menahu.

Good Listener

Kalau korang ada masalah, carilah individu introvert sebagai pendengar. Mereka mendengar dan lebih memahami. Mereka akan bertindak-balas jika korang yang sendiri meminta respon. Mereka bukan jenis mudah berikan tindak balas tanpa ‘kajian’ dahulu ya!

Berfikir Sebelum Bercakap

Introvert adalah golongan yang sangat berhati-hati dalam bercakap. Selalunya mereka akan berfikir dan mengelak menyampaikan sesuatu yang sia-sia. Mereka akan berfikir dan langsung tidak mengeluarkan idea merepek yang bukan-bukan.

Tidak Suka Perhatian

Tidak mahu berada di tempat orang ramai, kurang bercakap, si introvert juga akan nervous bila jadi tumpuan! Jika dalam majlis keramaian, si introvert lebih selesa berdiri di hujung atau duduk di tempat terhujung sekali, jauh dari pandangan orang. Pendek kata, pemalu orangnya. Tapi tak apa, as long you guys happy, introvert atau extrovert, bukanlah satu masalah pun, betul tak? 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Wed, 27 Nov 2019
Hiburan Thu, 8 Mar 2018

Tolong henti buat andaian sendiri, jumlah hantaran bukan puncanya!

Tolong berhenti membuat kesimpulan sendiri dan hormatilah keluarga saya serta Elfira…

Events Mon, 16 Dec 2019

Joey Yung To Serenade Malaysian Fans With Love In Genting On March 2020

Get ready to celebrate the spectrum of love in this March 2020

Fab Foodies! Sat, 6 Oct 2018

早餐第一口吃什么最养胃?

一般早餐店所提供的食品,为迎合大家的口味,大多具有高脂、高蛋白、高热量、高糖的特性,若常以这类食品当早餐,不仅导致营养失衡,甚至潜藏致病因子。

Hiburan Fri, 25 Oct 2019

Nabila Razali Jadi Mangsa Dendam Siapa Tu?

Ikuti lakonan Nabila Razali bermula malam ini

Hiburan Sat, 16 Mar 2019

Batal Perkahwinan, Awi Rafael Cipta Lagu Untuk Atikah Suhaime?

Lagu ‘Rahasiaku’ dilancarkan pada hari ulangtahun kelahiran Atikah ke-28 iaitu pada hari Jumaat, 15 Mac 2019 (semalam).

Hiburan Thu, 25 Apr 2019

Kenapa Nikita Mirzani Batal Hasrat Bersalin Di Singapura?

Tinggal dua hari sahaja lagi Nikita akan masuk hospital!

Hiburan Wed, 20 Nov 2019

Kes Curi Aliff Ditangguhkan Kerana Tuduhan Ketiga

Jangan disia-siakan bakat yang ada ye dik?

Hiburan Wed, 29 May 2019

Hadiah Untuk Mak…

Terbaiklah Mark!

| Live TV