LIFESTYLE By: tex_admin March 9, 2018 @ 6:52am

Kenali si Introvert, Bukan sombong tapi…

Tenang, pendiam, misteri…eh eh dia ni, sombongnya. Sifat introvert adalah lawan kepada extrovert. Ramai menganggap sifat ini seperti anti sosial dan enggan bercampur dengan orang lain. Harus tahu, golongan ini lebih suka berfikir dan lebih teliti dalam berkata-kata.

Ini bercanggah dengan perangai extrovert yang lebih mementingkan teman bercakap ataupun gemar berada di tempat ramai orang, si pendiam lebih berhati-hati memilih kawan dan hanya bercakap apabila perlu iaitu di hadapan rakan yang mereka selesa. Jom kenali keperibadian si Introvert…

Kredit gambar: Tribun Manado

Menikmati Waktu Bersendiri

Bila si extrovert rasa bosan duduk rumah seorang diri, si introvert pula sangat tenang dan happy. Mereka lebih habiskan masa membaca, berfikir, termenung dan adakala bermonolog sendiri. Jana idea lebih kreatif, si introvert lah heronya!

Sangat Selektif Dalam Berkawan

Mereka lebih berhati-hati dalam bersosial. Bukan main tegur semua orang. Si Introvert akan kenali watak individu yang mahu disapanya dengan lebih teliti sebelum mula rapat. Jangan salah faham, bukan anti sosial ya!

Ramai Itu Rimas

Rasa lebih selesa dalam kelompok kecil tetapi tidak selesa dalam keramaian. Lebih-lebih lagi dengan orang yang tidak dikenali. Lagilah awkward! Si Introvert tidak sabar untuk pulang semata-mata mengelakkan diri daripada bergaul dengan kelompok manusia yang bercakap tentang perkara yang tidak penting, apatah lagi anda langsung tidak tahu-menahu.

Good Listener

Kalau korang ada masalah, carilah individu introvert sebagai pendengar. Mereka mendengar dan lebih memahami. Mereka akan bertindak-balas jika korang yang sendiri meminta respon. Mereka bukan jenis mudah berikan tindak balas tanpa ‘kajian’ dahulu ya!

Berfikir Sebelum Bercakap

Introvert adalah golongan yang sangat berhati-hati dalam bercakap. Selalunya mereka akan berfikir dan mengelak menyampaikan sesuatu yang sia-sia. Mereka akan berfikir dan langsung tidak mengeluarkan idea merepek yang bukan-bukan.

Tidak Suka Perhatian

Tidak mahu berada di tempat orang ramai, kurang bercakap, si introvert juga akan nervous bila jadi tumpuan! Jika dalam majlis keramaian, si introvert lebih selesa berdiri di hujung atau duduk di tempat terhujung sekali, jauh dari pandangan orang. Pendek kata, pemalu orangnya. Tapi tak apa, as long you guys happy, introvert atau extrovert, bukanlah satu masalah pun, betul tak? 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Sun, 30 Dec 2018

Jutawan Alha Alfa Selamat Bertunang

Sama cantik sama padan… Tahniah Datuk Alha Alfa & pasangan!

Hiburan Sat, 26 Jan 2019

Tak Mahu Dibayangi Drama Nur, Amylea Sedia Tunjuk Taring di AJL-33

Amylea memberitahu tiada sebarang gimik akan dilakukan di pentas AJL 33 nanti.

Hiburan Fri, 4 Oct 2019
Trending Hari Ini Wed, 3 Jun 2020
Hiburan Sat, 30 Nov 2019

“Boleh Bermain Emosi Melalui Raut Wajah, Tak Perlu Pegang-Pegang,” – Jalil Hamid

Ayam bermacam Ayam! Siapa ingat lagi Ayam nyanyian Jalil Hamid?

Hiburan Tue, 13 Mar 2018

Siti Sarah Berhijab Diejek Netizen?

Gambar yang menunjukkan Siti Sarah memakai hijab sambil memangku anaknya itu rata-rata mengundang pelbagai komen dari netizen dan followers Shuib yang menegur bahawa dahi Siti Sarah kelihatan agak luas apabila memakai hijab

Fab Foodies! Sat, 13 Jan 2018

金马仑珍珠玉米和山寨玉米 你有买对吗?

金马伦竟然有三寨玉米?而且还跟珍珠玉米很像。虽然有很多不肯定,不用担心!小编会慢慢为你们解释,只要跟着这片文章,你你就会学到如何分辨出真的珍珠玉米!

Events Fri, 3 Jan 2020

Masya & Jeryl Proved There Is No Language Barrier In Music As They Sung 7 Languages At The Start Of New Year

When two vocal powerhouses unite in one stage, it signifies the great start of a new year!

Contest Fri, 29 Mar 2019

#xtraGiveaway: Here are the Winners for Disney On Ice!

Congratulations to all the winners!

| Live TV