LIFESTYLE By: tex_admin March 9, 2018 @ 6:52am

Kenali si Introvert, Bukan sombong tapi…

Tenang, pendiam, misteri…eh eh dia ni, sombongnya. Sifat introvert adalah lawan kepada extrovert. Ramai menganggap sifat ini seperti anti sosial dan enggan bercampur dengan orang lain. Harus tahu, golongan ini lebih suka berfikir dan lebih teliti dalam berkata-kata.

Ini bercanggah dengan perangai extrovert yang lebih mementingkan teman bercakap ataupun gemar berada di tempat ramai orang, si pendiam lebih berhati-hati memilih kawan dan hanya bercakap apabila perlu iaitu di hadapan rakan yang mereka selesa. Jom kenali keperibadian si Introvert…

Kredit gambar: Tribun Manado

Menikmati Waktu Bersendiri

Bila si extrovert rasa bosan duduk rumah seorang diri, si introvert pula sangat tenang dan happy. Mereka lebih habiskan masa membaca, berfikir, termenung dan adakala bermonolog sendiri. Jana idea lebih kreatif, si introvert lah heronya!

Sangat Selektif Dalam Berkawan

Mereka lebih berhati-hati dalam bersosial. Bukan main tegur semua orang. Si Introvert akan kenali watak individu yang mahu disapanya dengan lebih teliti sebelum mula rapat. Jangan salah faham, bukan anti sosial ya!

Ramai Itu Rimas

Rasa lebih selesa dalam kelompok kecil tetapi tidak selesa dalam keramaian. Lebih-lebih lagi dengan orang yang tidak dikenali. Lagilah awkward! Si Introvert tidak sabar untuk pulang semata-mata mengelakkan diri daripada bergaul dengan kelompok manusia yang bercakap tentang perkara yang tidak penting, apatah lagi anda langsung tidak tahu-menahu.

Good Listener

Kalau korang ada masalah, carilah individu introvert sebagai pendengar. Mereka mendengar dan lebih memahami. Mereka akan bertindak-balas jika korang yang sendiri meminta respon. Mereka bukan jenis mudah berikan tindak balas tanpa ‘kajian’ dahulu ya!

Berfikir Sebelum Bercakap

Introvert adalah golongan yang sangat berhati-hati dalam bercakap. Selalunya mereka akan berfikir dan mengelak menyampaikan sesuatu yang sia-sia. Mereka akan berfikir dan langsung tidak mengeluarkan idea merepek yang bukan-bukan.

Tidak Suka Perhatian

Tidak mahu berada di tempat orang ramai, kurang bercakap, si introvert juga akan nervous bila jadi tumpuan! Jika dalam majlis keramaian, si introvert lebih selesa berdiri di hujung atau duduk di tempat terhujung sekali, jauh dari pandangan orang. Pendek kata, pemalu orangnya. Tapi tak apa, as long you guys happy, introvert atau extrovert, bukanlah satu masalah pun, betul tak? 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Mon, 3 Jun 2019

Josiah Hogan ‘Berkira’ Terima Tawaran?

Kenapa Josiah berkira nak ambil job baru?

Featured Wed, 17 Nov 2021

Bapa Tinggalkan Anak Tanpa Pengawasan, Budak 4 Tahun Maut Terjatuh Dari Tingkat 29

Seorang kanak-kanak perempuan berusia empat tahun ditemui mati terjatuh dari tingkat 29 akibat kecuaian seorang bapa meninggalkan kanak-kanak itu tanpa pengawasan di rumah di sebuah kondominium dekat Jalan Ipoh, pada Selasa. Polis menerima laporan kejadian

Hiburan Mon, 24 Feb 2020
Featured Tue, 27 Sep 2022

[VIDEO] Bawa Watak Suami Baran & Kaki Curang, Netizen Hampir Pecahkan TV Akibat Geram Dengan Karakter Zamarul Hisham

Min geram sangat tengok Adam, laju je nak angkat tangan eh 🥵 Jangan lupa tonton Aku Tanpa Cintamu episode 7 jam 10 malam ini di TV3!

LIFESTYLE Thu, 7 Jun 2018

Ruhainies成为Guerisson马来西亚首位代言人!

继去年Guerisson品牌代言人李光洙来马后,如今Y.I.T Sdn Bhd、Claire’s Korea以及合作伙伴 SaSa Malaysia再次联手,找来大马知名女演员Ruhainies成为首位马来西亚品牌代言人!

Hiburan Tue, 2 Oct 2018

3.6 Juta Penonton Da’i Musim Keenam

Alhamdulillah…Da’i Pendakwah Nusantara musim ke-6 terus kukuh sebagai program realiti No.1 Malaysia, apabila berjaya meraih rating terkumpul sebanyak 10 juta penonton selama 11 minggu bersiaran.

Hiburan Sun, 10 Jun 2018

Saya Betul-Betul Minta Maaf…

Episod berkenaan, yang ditayangkan pada 1 Jun lalu, mencetuskan kemarahan di India dengan ramai peminat menggunakan media sosial untuk memalukan pelakon berkenaan dan menggelar beliau ‘pengkhianat’.

Hiburan Sun, 19 May 2019

Selamat Lahirkan Anak Lelaki, Tahniah Dynas Mokhtar!

Pelakon Dynas Mokhtar selamat melahirkan anak lelaki pada Jumaat lalu. Berita gembira ini dikongsi oleh pelakon drama KL Gangster: Underworld menerusi laman Instagramnya sebentar tadi. ” Ketentuan Illahi. Alhamdulillah. MasyAllah anak lelaki untuk kami. Kami

Featured Wed, 17 Aug 2022

Telan 12 Kapsul Ketum Dua Kali Sehari, Seorang Lelaki Masuk ICU

Bahaya ya penggunaan ketum ni.. Semoga diberikan kesembuhan buatnya.

| Live TV