LIFESTYLE By: tex_admin March 9, 2018 @ 6:52am

Kenali si Introvert, Bukan sombong tapi…

Tenang, pendiam, misteri…eh eh dia ni, sombongnya. Sifat introvert adalah lawan kepada extrovert. Ramai menganggap sifat ini seperti anti sosial dan enggan bercampur dengan orang lain. Harus tahu, golongan ini lebih suka berfikir dan lebih teliti dalam berkata-kata.

Ini bercanggah dengan perangai extrovert yang lebih mementingkan teman bercakap ataupun gemar berada di tempat ramai orang, si pendiam lebih berhati-hati memilih kawan dan hanya bercakap apabila perlu iaitu di hadapan rakan yang mereka selesa. Jom kenali keperibadian si Introvert…

Kredit gambar: Tribun Manado

Menikmati Waktu Bersendiri

Bila si extrovert rasa bosan duduk rumah seorang diri, si introvert pula sangat tenang dan happy. Mereka lebih habiskan masa membaca, berfikir, termenung dan adakala bermonolog sendiri. Jana idea lebih kreatif, si introvert lah heronya!

Sangat Selektif Dalam Berkawan

Mereka lebih berhati-hati dalam bersosial. Bukan main tegur semua orang. Si Introvert akan kenali watak individu yang mahu disapanya dengan lebih teliti sebelum mula rapat. Jangan salah faham, bukan anti sosial ya!

Ramai Itu Rimas

Rasa lebih selesa dalam kelompok kecil tetapi tidak selesa dalam keramaian. Lebih-lebih lagi dengan orang yang tidak dikenali. Lagilah awkward! Si Introvert tidak sabar untuk pulang semata-mata mengelakkan diri daripada bergaul dengan kelompok manusia yang bercakap tentang perkara yang tidak penting, apatah lagi anda langsung tidak tahu-menahu.

Good Listener

Kalau korang ada masalah, carilah individu introvert sebagai pendengar. Mereka mendengar dan lebih memahami. Mereka akan bertindak-balas jika korang yang sendiri meminta respon. Mereka bukan jenis mudah berikan tindak balas tanpa ‘kajian’ dahulu ya!

Berfikir Sebelum Bercakap

Introvert adalah golongan yang sangat berhati-hati dalam bercakap. Selalunya mereka akan berfikir dan mengelak menyampaikan sesuatu yang sia-sia. Mereka akan berfikir dan langsung tidak mengeluarkan idea merepek yang bukan-bukan.

Tidak Suka Perhatian

Tidak mahu berada di tempat orang ramai, kurang bercakap, si introvert juga akan nervous bila jadi tumpuan! Jika dalam majlis keramaian, si introvert lebih selesa berdiri di hujung atau duduk di tempat terhujung sekali, jauh dari pandangan orang. Pendek kata, pemalu orangnya. Tapi tak apa, as long you guys happy, introvert atau extrovert, bukanlah satu masalah pun, betul tak? 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Sat, 28 Jul 2018

Justin Bieber Simpati Keadaan Demi Lovato

Justin sama sekali tidak menyangka dia boleh kembali mengambil dadah tetapi saya doakan dia dan keluarganya dalam keadaan baik.

Hiburan Sun, 30 Jun 2019

‘Papa Selamat Ditemui, Terima Kasih Orang Gerik!’- Zahid Baharuddin

Terima kasih saudara mara di Teluk Intan yang bertungkus lumus mencari papa sehingga jumpa. Terima kasih juga pihak PDRM yang membantu. Semoga Allah SWT membalas jasa kalian semua. Syukur ya Allah…

Hiburan Wed, 27 Mar 2019

Aina Abdul Kongsi Pengalaman Depresi Dalam ‘Sumpah’

Aina percaya rezeki akan datang kepada sesiapa yang tidak berhenti berusaha!

Hiburan Wed, 27 Nov 2019
Events Fri, 29 Nov 2019

‘Tidak Adil Membuat Tuduhan’ – Neelofa

“Sebagai seorang adik, sudah tentu saya akan sokong berada di samping dia,” demikian kata pengacara terkenal, Neelofa berhubung kemelut rumah tangga kakaknya, Noor Nabila. Neelofa memberitahu tidak adil sekiranya orang luar menuduh dirinya campur tangan […]

Hiburan Thu, 21 Nov 2019
Fab Foodies! Wed, 31 Oct 2018

Khasiat Kunyit Kepada Kesihatan, Bukan Untuk Masakan Sahaja

Anda tiada alasan untuk tidak mengamalkan pemakanan kunyit ini kerana senang diperolehi

Events Thu, 12 Jul 2018

Dai Penyambung Legasi Dakwah Membuka Tirainya Untuk Musim Ke 6

Para Dai bagi musim kali ini akan dinilai berdasarkan juri tetap sebanyak 80% yang merangkumi pengisian Al-Quran dan Hadis (30%), gaya dan susunan isi (30%), kreativiti persembahan (20%), dan murabbi sebanyak 20%.

Hiburan Tue, 3 Dec 2019
LIFESTYLE Sun, 24 Dec 2017

10 ‘Jangan’ Yang Anda Perlu Ikut Untuk Persediaan Ketika Gawat

Kebelakangan ini ramai yang berkongsi tips-tips pengurusan kewangan dan cara-cara untuk menabung bagi persediaan kegawatan ekonomi yang mungkin terjadi bila-bila masa sahaja.  Akibat kenaikan harga barangan yang semakin tak masuk akal, orang ramai mula bertindak […]

| Live TV