LIFESTYLE By: SGMS Enal October 25, 2019 @ 12:20pm

Kenapa Waktu Tidur Badan Kerap Berpeluh, Rimasnya!!

Masalah tidur berpeluh ini berlaku bukanlah disebabkan cuaca yang panas. Namun, masalah ini berlaku daripada pelbagai punca dan boleh dielakkan sekiranya tahu mengapa berlakunya tidur berpeluh ini. Ikuti perkongsian Hello Doktor di bawah.

Pernah ‘tak’ bangun dari tidur malam dan anda rasa baju basah? Adakalanya sampai cadar pun lencun. ‘Padahal’ semalam aircond on ‘aje kot’. ‘Dah’ tua-tua ‘ni’ takkanlah terkencing atas katil lagi, bukan? Haa..kalau ‘nak’ tahu sebabnya mengapa tidur berpeluh, bacalah artikel ini.

Keadaan sebenar

Tidur berpeluh menjadi perkongsian dimana bukanlah mengenai keadaan berpeluh yang disebabkan oleh suhu bilik panas atau memakai terlalu banyak lapisan selimut. Tetapi ia adalah mengenai night sweats atau berpeluh malam yang biasanya didasari oleh beberapa masalah kesihatan.

Situasi berpeluh malam yang dialami ini sering kali terjadi secara berulang-ulang sehingga menyebabkan anda terbangun dan mungkin memerlukan anda menukar cadar. Boleh bayangkan tahap ‘kebasahan’ yang dilalui?

Beberapa keadaan berikut boleh berlaku disebabkan beberapa masalah kesihatan seperti:

  1. Tiroid 

Berpeluh secara keterlaluan dan menjadi sensitif terhadap haba adalah merupakan antara gejala hyperthyroidism. Kelenjar tiroid berfungsi untuk mengawal metabolisme badan. Namun apabila terlalu banyak hormon, menjadikan ia berlebihan di dalam badan. Keadaan ini akan menyebabkan suhu badan meningkat.

  1. Gula dalam darah

Jika anda mempunyai diabetes, ia juga boleh menjadi punca mengapa anda tidur berpeluh. Glukosa dalam darah mungkin pada tahap yang baik sewaktu anda masuk tidur. Walau bagaimanapun, ia mungkin akan menurun semasa anda tidur.

Keadaan ini mungkin disebabkan anda mempunyai hari yang sangat aktif atau melakukan aktiviti fizikal pada waktu petang. Jika anda mengambil ubatan seperti insulin atau ubat jenis sulfonylurea untuk mengawal diabetes, ia mungkin penyebab hipoglikemia pada waktu malam yang anda alami.

  1. Tidur apnea

Berpeluh malam yang dialami mungkin disebabkan tidur apnea. Keadaan ini membuatkan pernafasan anda terhenti berulang kali ketika tidur. Apabila badan tidak mendapat oksigen, ia mungkin berada dalam mod ‘fight or flight’. Ia cenderung menyebabkan berpeluh.

  1. Asid refluks

Walaupun tidak banyak kajian menyatakan masalah ini menyebabkan berpeluh malam, tetapi terdapat pakar yang mencadangakn ia mungkin ada kaitan. Keadaan ini boleh dirawat dengan menghindari perkara-perkara yang boleh mencetuskan asid refluks seperti makan dalam saiz hidangan yang kecil dan elakkan makan sebelum tidur.

  1. Kanser

Kebanyakan kanser boleh menyebabkan anda berpeluh pada waktu malam. Tetapi kanser limfoma antara penyebab paling biasa. Satu perempat individu dengan limfoma Hodgkin akan mengalami keadaan berpeluh sewaktu tidur bersama demam sederhana.

  1. Ubat-ubatan

Terdapat ubatan boleh menyebabkan tidur berpeluh antaranya seperti cetaminophen dan NSAIDs seperti aspirin dan ibuprofen. Sesetengah ubatan untuk glaukoma dan mulut kering juga boleh merangsang kelenjar peluh anda.

  1. Tuberkulosis

Hampir separuh individu dengan masalah kesihatan ini akan mengalami night sweats. Selain berpeluh anda mungkin akan alami batuk yang serius bersama darah dan kahak.

  1. Kebimbangan

Anxiety atau kebimbangan biasanya disebabkan rasa risau, tekanan dan panik dan boleh menyebabkan anda berpeluh pada waktu siang. Keadaan ini juga boleh berlaku pada waktu malam. Mimpi ngeri dan ketakutan ketika tidur boleh menyebabkan individu yang mengalaminya tidur berpeluh dan jantung berdebar.

  1. HIV

Antara gejala biasa yang dihidapi oleh individu dengan HIV adalah kelenjar limfa bengkak dan kesakitan pada sendi. Namun, seorang daripada 10 individu dengan HIV dipercayai akan mengalami keadaan berpeluh pada waktu malam.

  1. Tumor

Ketumbuhan pada prostat, buah pinggang serta ketumbuhan pada ovari atau zakar, sama ada kanser atau tidak, boleh menyebabkan anda berpeluh malam. Night sweats adalah antara simptom klasik bagi sindrom carcinoid, kesan kanser yang jarang berlaku yang terdapat dalam sistem pencernaan atau paru-paru.

Dikongsikan nanti solusinya 

Sumber: Hello Doktor

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Fab Foodies! Tue, 16 Jan 2018

VALENTINE’S DAY DATE IDEA: ATTEND A BAKING CLASS TOGETHER

Valentine’s Day is just around the corner. The old box of chocolates and bouquet of roses can get pretty boring. Why not add a personal touch to your gifts this year?

LIFESTYLE Thu, 22 Nov 2018

Nah, 8 Makanan Ini Bakal Bantu Korang Hilangkan Period Pain!

Tadaaaa… mungkin inilah jawapan bagi period pain anda selama ni

LIFESTYLE Wed, 21 Feb 2018

KENAPA MALU BERKOMUNIKASI DALAM BAHASA IBUNDA?

Kemerosotan penguasaan bahasa ibunda dalam kalangan generasi muda agak ketara. Ini disebabkan ramai ibu-bapa masa kini tdak berminat mewariskan bahasa ibunda kepada anak mereka.

LIFESTYLE Wed, 6 Jun 2018

Balik Kampung? Jom Praktik Cara Ini Ketika Pulang Beraya

Mata biar ‘meliar’ atau meninjau secara serius (serius observation). Anda bukan sahaja perlu melihat nombor plate kereta dihadapan malah anda perlu lihat trafik yang terbentuk dihadapan kereta tersebut juga. Ini dapat membantu anda melihat masalah di hadapan dengan lebih baik dan memberi peluang yang lebih untuk bertindak terhadapnya.

LIFESTYLE Mon, 15 Jul 2019

Awas! Jangan Campur Cecair Peluntur & Cecair Pencuci Lantai

Lebih berwaspada menggunakan cecair peluntur mahupun bahan pencuci lain

LIFESTYLE Wed, 13 Dec 2017

Klasik mewah taruhan ‘The Electricianz’

Bagi penggemar jam tangan, jangan lepaskan peluang untuk dapatkan The Electricianz sebagai salah satu collection item anda

LIFESTYLE Thu, 17 Oct 2019

Saran Golongan Lelaki Jalani Ujian Mamografi

Walaupun kepada individu lelaki tidak mempunyai risiko tinggi tetapi ini untuk Kesan Potensi Kanser Payu Dara

LIFESTYLE Mon, 5 Nov 2018

5 Manfaat Hebat Aloe Vera Untuk Penjagaan Kecantikan dan Kesihatan

Aloe vera memang cukup terkenal sebagai ‘miracle plant’ atau tumbuhan ajaib

Fab Foodies! Thu, 21 Dec 2017

THIS STALL IN BANGSAR SELLS NASI KANDAR FOR RM3 ONLY!

Hardcore foodies everywhere, you’re welcome!

LIFESTYLE Mon, 5 Mar 2018

Indulge Yourself Into This Relaxing Restaurant While Dining In The River

If you feel tired of city life, it’s time to escape to a small town and surround yourself with beautiful Mother Nature. This restaurant is dubbed the best place for gatherings.

| Live TV