LIFESTYLE By: SGMS Enal December 11, 2018 @ 10:36am

Kesan Bahaya Guna Kuali ‘Non-Stick’ Rosak, Jangan Simpan Lagi

Kuali tidak lekat (non-stick pan) semakin mendapat sambutan dalam kalangan kita kerana menjadi perkakas yang memudahkan kerja-kerja memasak.

Tapi, apa yang perlu kita tahu adalah ia akan memberikan kesan bahaya jika disalah guna.

Tak dinafikan, kuali tidak lekat ini membolehkan kita mengurangkan penggunaan minyak masa semasa memasak dan memudahkan pembersihan.

Pun begitu, kuali jenis ini tidak selamat digunakan jika permukaannya bercalar.

Kenapa tak selamat?

Apabila kuali calar, beberapa lapisan tidak melekat boleh merebak ke dalam makanan yang dimasak.  Ini boleh mengeluarkan sebatian toksik.  Apa yang lebih bahaya adalah memasak menggunakan kuali tidak lekat dengan haba yang tinggi boleh mengeluarkan bahan kimia perfluorooctanoic.

Dengan penggunaan sederhana, kuali tidak lekat boleh bertahan sekitar 5 tahun dan jika kuali rosak, jangan sesekali sayang nak buang.

Untuk mengelakkan kuali dalam keadaan baik, guna senduk jenis kayu dan elakkan mengadun bahan menggunakan bahan keluli.

Sumber: JSOnline

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

LIFESTYLE Tue, 15 Oct 2019

不一样的万圣节!云顶让你处处都「遇鬼」

是否感觉到空气中开始弥漫着诡异的气息?整个10月,云顶世界将会上演一连串的惊悚活动~

Fab Foodies! Sun, 16 Sep 2018

Jeruk Kulit Limau Dari China Dikesan Ada Plumbum

Sebuah produk jeruk kulit limau yang berasal daripada China dikesan mengandungi plumbum melebihi had yang ditetapkan, menurut laporan akhbar tempatan, South China Morning Post. Produk yang terkenal di negara Tembok Besar itu turut dipasarkan kepada […]

Fab Foodies! Tue, 26 Feb 2019

Something’s Fishy Down at Hilton Kuala Lumpur’s Vasco’s

You better catch it before it goes away!

LIFESTYLE Sat, 3 Feb 2018

Kongsi Pengalaman Dan Teknik Kesan Kutu Kucing Dirumah

“Asal Tidur Je Mesti Diserang, Kemudian Gatal Yang Amat Sangat”, Wanita Ini Kongsi Pengalaman Dan Teknik Kesan Kutu Kucing Dirumah

LIFESTYLE Sat, 20 Jul 2019

4 Petua Cintai Dan Hargai Diri Sendiri

Terlalu menjaga hati orang lain, sering kita abaikan diri kite sendiri bukan . Dengan alasan menghormati orang lain kita boleh lupa pada diri juga. ; Kadang-kadang kita juga menganggap orang lain jauh lebih baik hanya […]

LIFESTYLE Mon, 12 Mar 2018

Lima Tanda Badan Penuh Toksin

Lidah berwarna kuning lazimnya berpunca daripada keadaan organ hati yang terjejas. Sebaik kulit dan bebola mata juga sudah berubah menjadi kuning, segera berjumpa doktor kerana hati dan hempedu anda mungkin sudah berada dalam keadaan kritikal.

LIFESTYLE Wed, 9 Oct 2019

未来三个月该留意什么事?

运势的起起伏伏,你是否做好准备了呢?

Fab Foodies! Mon, 22 Jul 2019

暴饮暴食纾压!英研究:收入低容易胖

「肥胖」和收入有关系吗?

LIFESTYLE Thu, 18 Jul 2019

Orang Ramai Jangan Usik Bekas Hitam Ni

Kementerian Kesihatan Ingatkan Orang Ramai Jangan Usik Bekas Hitam Ni, Untuk Kebaikan Bersama

LIFESTYLE Thu, 16 Jan 2020

在办公桌上吃午餐不利健康!

医疗服务公司BUPA数据显示,约三分之一的英国上班族习惯在办公桌上吃午饭;而另一份来自隐形眼镜商AcuVue的调查,现代人均每年有1700个小时在电脑前度过。 伦敦卡斯商学院(Cass Business School)的行为学教授斯派塞(André Spicer)说,人们一天之内的工作效率从早上开始至下午递减,一个人的注意力只能集中有限的一段时间,需要放松一会才能恢复精力。 “午餐就是有助于恢复注意力的放松时间”。 而在萨里大学(University of Surrey)2012年的一份研究显示,一边工作一边吃饭容易吃太多。 研究者之一健康心理学教授奥格登(Jane Ogden)说,吃饭时工作分散人们对吃的注意力,大脑不记得吃了什么,身体对食物的感知度也下降,到了下午很容易又感到饿,又开始吃东西。 另外,这也是一种不良的办公室文化。一些员工觉得连午餐都在工作,是卖力工作的表现;逐渐这让离开吃饭的员工感到压力,担心雇主觉得他们工作量轻,有时间吃饭休息。 其实,边工作边吃饭既没效率、又对员工健康不利。英国人把这种不健康的文化称为「假积极表现主义」(Presenteeism)。 斯派塞建议,公司、企业应该鼓励员工离开办公桌吃饭,消除假积极表现主义。公司、企业的管理者应该邀请员工一起离开吃饭,或在工作场所开创就餐环境。   原文网址:阿波罗新闻网

| Live TV