Fab Foodies! By: SGMS Enal September 11, 2018 @ 3:34pm

Khasiat Kopi Arabika untuk Kesihatan

Kopi arabika minuman kopi yang memiliki rasa khas dan nikmati. Kopi diantaraminuman yang paling banyak disukai yang boleh dinikmati tidak kira masa. Selain memiliki aroma yang nikmati kopi ini juga memiliki banyak manfaat dan khasiat bagi kesihatan tubuh.

Jika anda ingin memiliki tubuh yang sihat, anda boleh amalkan minum kopi ini. Tetapi apakah manfaat dan khasiat kopi arabika ? Berikut inilah manfaatnya.

Mencegah kanser

Ia dapat membantu anda di dalam mencegah kanser. Kopi merupakan minuman yang memiliki kandungan antioksidan yang tinggi dan bisa membantu menekan risiko gejala kanser di tubuh.

Menjaga kesihatan mulut

Kopi telah memiliki sifat yang anti bakteri terhadap kebersihan mulut anda. Tentu, hal ini dapat membantu anda di dalam menyembuhkan gigi berlubang, infeksi gusi dan juga plak. Jadi, risiko terkena kanser mulut dapat dicegah seawal yang boleh.

Meningkatkan stamina

Minuman kopi dipercayai memiliki kandungan kafein yang sangat tinggi. Kandungan kafein yang tinggi ini dapat membantu anda di dalam meningkatkan stamina di dalam tubuh anda supaya  terjaga dan juga membuat anda menjadi lebih segar.

Mencegah parkinson

Parkinson merupakan sebuah penyakit yang sangatlah populer dimana telah disebabkan akibat dari fungsi saraf yang ada di tubuh manusia. Dengan mengambil kopi secara rutin nantinya dapat membantu anda di dalam meningkatkan perlindungan tubuh terhadap penyakit seperti parkinson.

Risiko alzheimer

Alzheimer merupakan penyakit dimana biasanya menyerang seseorang yang sudah berusia tua seperti 65 tahun keatas. Kopi telah dipercaya memiliki kandungan yang dapat melindungi anda dari penyakit yang berhubungan dengan degradasi di dalam fungsi saraf.

 

Mengatasi stress

Stress akibat pekerjaan atau aktiviti seharian merupakan salah satu hal yang biasa dialami oleh semua. Untuk mengatasi hal ini, minum kopi merupakan salah satu hal yang baik untuk menenangkan fikiran anda supaya menjadi lebih rileks dan santai. Dimana secara tak langsung dapat mengurangi ataupun mengatasi stress.

 

 

Menarik juga dengan meminum kopi dari Arabika banyak khasiatnya

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Fab Foodies! Wed, 5 Feb 2020

2月14日来个「Pork Free」约会!盘点雪隆区5家浪漫餐厅

身在多元种族的我们,相信有部分「异族恋」又或不吃猪肉的朋友,还在为选餐厅而头痛着……

LIFESTYLE Wed, 28 Nov 2018

IKEA召回GLIVARP餐桌!避免扩展餐台脱落

IKEA敦促已购买白色磨砂GLIVARP可扩展餐桌的所有顾客停止使用,并将其产品退回获取全额退款。

LIFESTYLE Sat, 28 Dec 2019

Sendi Boleh Terseliuh Jika Selalu Letupkan Jari Dan Tulang Belakang

cara salah dan keterlaluan yang boleh mendatangkan kesan di lain hari

LIFESTYLE Tue, 2 Jan 2018

「西装教科书」洛基成2017年最帅型男

若要回想2017 “最有型”的男星,你脑海中第一个会浮现谁的名字呢?美国《GQ》交由200万网友投票,英国男星「洛基」汤姆希德斯顿(Tom Hiddleston)击败贝克汉、哈利斯泰尔斯、赞恩等,夺下最有型男人封号。

LIFESTYLE Tue, 27 Feb 2018

12星座「最讨厌的事」

身边总是有些人时不时的踩你的底线,又或者是一个小举动就可能让你断了理智线?只能说每个人讨厌的事情不一样,而你又是什么呢?

LIFESTYLE Tue, 15 Jan 2019

6 Kebaikan Jika Makan Rambutan Untuk Kesihatan

Rambutan Mempunyai Khasiat Penting Untuk Kecantikkan Luaran Dan Dalaman Anda

Fab Foodies! Wed, 14 Mar 2018

Epal Merah VS Hijau, Mana Lebih Baik?

Satu cawan epal hijau mengandungi 14 gram kabohidrat manakala epal merah, 15 gram kabohidrat. Tidak banyak beza dan pakar diet mengesyorkan untuk kamu mengambil 45% kalori daripada kabohidrat.

LIFESTYLE Sun, 6 Oct 2019

Pneumokokal Boleh Ragut Nyawa Bayi?

Ramai Tak Sedar Kepentingan Suntikan Vaksin Pneumokokal

LIFESTYLE Wed, 5 Dec 2018
LIFESTYLE Wed, 7 Mar 2018

Kalau Anak Degil, Adakah Rotan Habuannya?

Anak suka memberontak? Tak mahu dengar kata? Memang buntu dibuatnya… Semua masalah ada penyelesaiannya, jom amalkan 5 C ini!

| Live TV