LIFESTYLE By: SGMS Enal January 29, 2018 @ 12:00pm

Kongsi 3 Cara Memerahkan Bibir Hitam

Bibir yang merah merona menjadi daya tarik tersendiri bagi seorang wanita. Dengan warna bibir yang merah membuat wanita lebih tampil cantik maksimal, dan menjadi perhatian bagi banyak orang. Banyak sekali cara untuk membuat bibir Anda menjadi merah merona. Salah satunya yaitu dengan cara memerahkan bibir secara alami. Pemerah bibir seperti lipstik hanya dapat memerahkan bibir untuk beberapa saat saja

Berikut ini adalah beberapa beberapa bahan semulajadi yang dapat Anda gunakan untuk memerahkan bibir  supaya tampak merah, cerah dan tampak lebih sehat.

Cara Memerahkan Bibir Hitam 

1. Dengan Jeruk Nipis

Selain menjadi ramuan untuk perawatan wajah dan jerawat, jeruk nipis juga dapat digunakan sebagai bahan utama untuk memerahkan bibir. Caranya yaitu sebagai berikut:

  1. Siapkan perasan air jeruk nipis 2 – 3 sendok makan
  2. Kemudian campurkan sedikit air hangat kedalamnya.
  3. Lalu oleskan pada bibir Anda secara menyeluruh dan diamkan kurang lebih 17 menit.
  4. setelah itu bilas menggunakan air hangat, lakukan cara ini sehari 1 sampai 3 kali untuk mendapatkan hasil yang maksimal.

2. Dengan Mentega

Cara membersihkan bibir  dengan menggunakan mentega. Margarin atau yang biasa disebut mentega juga banyak mengandung minyak alami yang dapat melembabkan bibir dan membantu mengembalikan warna bibir menjadi merah alami. Caranya juga cukup mudah, yaitu dengan mengoleskan mentega pada bibir secara merata setiap pagi, dan malam hari sebelum beranjak tidur supaya mendapatkan hasil yang maksimal.

3. Dengan Madu

Madu merupakan bahan alami yang mempunyai banyak sekali manfaat, salah satunya untuk menghilangkan jerawat batu pada hidung. bukan hanya itu saja, madu juga bisa digunakan untuk membuat bibir hitam menjadi merah merekah secara alami. Anda dapat memanfaatkannya dengan cara mengambil sedikit madu murni, kemudian mengoleskannya pada bibir secara merata. Cara ini akan terasa efektif jika menggunakan sebelum tidur di malam hari. Anda bisa melakukan cara ini 2-3 kali dalam sehari supaya mendapatkan hasil yang maksimal.

Tak salah mencuba bukan untuk kecantikan asli

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

LIFESTYLE Thu, 18 Jan 2018

5 Idea Bento Box Yang Super Mudah Untuk Anak-Anak Anda

Artikel kali ini berkongsi idea bento box atau lunch box menarik, mudah dah berkhasiat daripada Puan Yohana Sabri untuk anak-anak anda ke sekolah! Pencipta dan juga pengasas ‘Littlecupcakes’ ini telah berjinak-jinak dalam penyediaan bento box untuk anak-anaknya sejak dari tahun 2014 lagi.  […]

Hiburan Tue, 28 Jan 2020
LIFESTYLE Wed, 19 Sep 2018

Heads Up Malaysians, There’s a New Immigration Rule When Travelling to Europe

It will be implemented in 2020 but we need to know the processes first.

Fab Foodies! Sat, 18 May 2019

You Can Now Use Your Touch ‘n Go eWallet to Pay at KFC

TNG Digital Sdn Bhd announced a strategic partnership with the country’s biggest quick service restaurant chain, KFC Malaysia. Customers can now make QR-payments across all KFC restaurants nationwide using Touch ‘n Go eWallet. Syahrunizam Samsudin, […]

LIFESTYLE Mon, 28 Jan 2019
Fab Foodies! Thu, 18 Jul 2019

7 Grams-Worthy Dessert Cafes in JB!

All my fellow JB sweet tooth-ers out there, we are here to make your prayers come true!

LIFESTYLE Sun, 3 Dec 2017

5 Tips Untuk Gadis Petite Kelihatan Tinggi

Adakah anda tergolong dalam gadis petite? Pastinya anda ingin kelihatan seperti model runaway dimana cantik dan kelihatan tinggi. Anda mungkin tidak menggemari memakai kasut tumit tinggi tetapi masih ingin kelihatan cantik, ini ada 5 tips untuk anda pratikkan. 

LIFESTYLE Sat, 13 Apr 2019

Anak Jadi Biadap Salah Satunya Kerana Tiru Sikap Mak Ayah

punca mengapa anak-anak mudah untuk jadi biadap yang perlu diketahui oleh ibu bapanya.

LIFESTYLE Mon, 25 Jun 2018

Bantal Lebih Keras, Lebih Bagus?

Masyarakat di zaman itu dahulu lebih gemar menggunakan bantal yang diperbuat daripada bahan keras seperti rotan, buluh atau kaca porselin. Pelik tapi kenapa agaknya ya?

LIFESTYLE Wed, 19 Jun 2019

Persembahan Artis Popular, Aktiviti Menarik Di The Culture 2019

Antara yang bakal menjadi tarikan juga adalah ‘Vintage Town’ yang akan mempamerkan 60 vendor yang menarik minat komuniti pasar karat Jalan Raja Bot, Ipoh dan Johor Bahru serta memberi peluang peniaga-peniaga atas talian merasai pengalaman serta menambah kenalan dan pengetahuan bersama komuniti sub-budaya ini.

| Live TV