LIFESTYLE By: SGMS Enal September 10, 2019 @ 8:52am

Kongsi Kajian Saintis Gambar Scan Paru-Paru Akibat Hisap Vape

Penggunaan vape atau rokok elektronik pada masa kini dilihat menjadi trend dan semakin berleluasa. Kebanyakan pengguna produk vape ini menggunakannya kerana ingin berhenti daripada menghisap rokok. Produk ini juga senang didapati di pasaran kerana permintaannya agak tinggi buat masa ini. Tidak dinafikan bahawa industri bagi produk ini juga semakin berkembang maju.

Terdapat pelbagai kes yang menyebabkan masalah kesihatan yang melibatkan produk ini telah dilaporkan di seluruh dunia. Sungguhpun begitu, kesan-kesan negatif yang terdapat pada produk ini masih lagi tidak boleh dibuktikan kerana ujian-ujian makmal berkenaan dengan produk ini masih lagi giat dijalankan.

Sebagai pengguna, kita seharusnya mengetahui akan kandungan di dalam sesuatu produk itu agar ianya tidak mendatangkan masalah pada diri kita di masa hadapan. Oleh sebab itu, seorang pengguna Twitter yang bernama Aush Abdul ini ada berkongsi tentang penemuan patologi berkenaan dengan penggunaan vape ini terhadap kesihatan. Untuk mengetahui dengan lebih lanjut, ikuti perkongsiannya seperti berikut:

2 hari yang lepas, the New England Journal of Medicine ada keluarkan article berkaitan dengan “Imaging of Vaping-Associated Lung Disease” di mana keempat-empat gambar ini merujuk kepada penemuan patologi yang adalah disebabkan oleh penggunaan vape.

Gambar: @aushabdul_

Antaranya:

 1. Eosinophilic pneumonia

  Gambar: Radiopaedia
 2. Diffuse alveolar damage

  Gambar hiasan
 3. Organizing pneumonia

  Gambar: ResearchGate
 4. Lipoid pneumonia

  Gambar: LearningRadiology

Apa yang perlu dirisaukan adalah kandungan didalam cecair vape itu sendiri. Kerana setiap dari cecair tersebut adalah dari pengeluar yang berbeza.

Nicotine adalah bahan toxic yang boleh meningkatkan tekanan darah, adrenaline, heart rate dan menyumbang kepada penyakit jantung.

Yang dikhuatiri adalah anak-anak muda yang tidak pernah merokok, dan mula untuk berjinak-jinak dengan e-cigarette ataupun vape.

Sumber: Aush Abdul

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

LIFESTYLE Wed, 15 Nov 2017

IS HE MR RIGHT OR WRONG? HERE ARE 6 SIGNS THAT HE MAY BE THE ONE FOR YOU

How does one know if he’s really the one? And how do we know that he’s not?

LIFESTYLE Mon, 13 May 2019

越南胡志明市最猎奇的宠物咖啡厅!入内脱鞋还要小心地板水中的鱼儿

市面上的宠物咖啡厅很多,有养猫咪、狗狗,在这些可爱小动物的陪伴下喝杯咖啡、享受一顿下午茶,该是多么惬意的事。不过,大家有听过养鱼的吗?

LIFESTYLE Mon, 16 Apr 2018

Cara Memperkenalkan Diri Sewaktu Temuduga

Jawab dengan jujur semasa menjawab soalan. Jangan terlalu gementar. Soalan ini antara tujuannya adalah untuk membantu anda menghilangkan rasa gementar.

LIFESTYLE Fri, 24 Aug 2018

Tips Pilih Ketam Segar

Ketam kalau salah pilih boleh berbau hanyir dan apabila di masak rasa pahit. Macam mana nak tahu ketam segar ke tak ? Jom baca

Hiburan Fri, 5 Jan 2018

Rahsia Kulit Bersih dan Tampil Cantik

Neelofa tetap tampil cantik. Kulit wajahnya juga bersih dan tiada masalah cela mahupun jerawat. Apa rahsia kulit cantik Neelofa dan kekal langsing. Minum banyak air kosong Tip paling mudah ialah minum air kosong dengan banyak. Neelofa […]

LIFESTYLE Sat, 22 Dec 2018

Festival Takanakuy, Penduduk Dibenarkan Bertumbuk, Menggigit Satu Sama Lain

Festival Takanakuy, Penduduk Dibenarkan Bertumbuk, Menggigit Satu Sama Lain Untuk Lepas Geram Setiap 25 Disember

LIFESTYLE Mon, 22 Oct 2018

老人快走150 分钟!有助降慢性病风险

澳大利亚一项研究显示,与日常不运动的老年人相比,热爱运动的老人罹患慢性病的风险较低,有助健康长寿。

LIFESTYLE Thu, 30 Aug 2018

6 Jenis Meroyan Yang Perlu Anda Tahu

Membebel, cakap sendiri, tiba-tiba menangis…adakah si ibu sedang melewati fasa meroyan? Tapi perlu tahu, ada banyak jenis meroyan tau!

LIFESTYLE Wed, 5 Dec 2018

2019年十二生肖流年运程:虎

虎(1950 / 1962 / 1974 / 1986 / 1998) 肖虎朋友今年的流年运程可说是吉凶参半,因为肖虎朋友今年与太岁刑合,也就是说今年为肖虎的太岁六合年,合则人缘好,特别是对从事经常与陌生人接触行业的肖虎朋友最为有利。不过今年同时也是与太岁相破,带有轻微犯太岁的意思,直接影响人际关系。 【事业运】 工作方面将会面对不少困阻,而且还要应付不少人事纷争,稍一不慎便功败垂成。虽然今年命宫中有贵人星的照耀,特别容易得到女性贵人的帮助,但是在人际关系方面还是要多加注意,处事待人必须以和为贵,千万不要因为锋芒太露,而招人妒嫉。此外,今年也必须提高警惕,慎防身旁怀有不轨野心的人,以免被其吞噬而落得一无所有! 【财运】 财运方面今年财运亨通,不但正财收入丰厚,而且横财也颇畅旺,投资及赌博均会有利可图,但切勿过贪,以免因贪变贫。 【感情运】 感情方面今年容易和情侣闹意见,争吵和冷战的问题陆续发生。 【健康运】 健康方面今年并不理想,特别容易有小毛病的出现,必须小心保养。此外,今年可能还会有血光之灾,出门在外必须注意安全第一! ✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿ 【幸运号码】 2348 、 1343 【开运颜色】 米白色、绿色、金色 【开运贴士】 今年要小心照顾个人重要物品,同时也不妨多参与女性聚集的活动认识贵人!   ■ 资料提供:风水达人何宜娟《猪年报喜2019己亥年开运大全》 ■ 您也可透过八度空间于2019年2月5日(年初一)中午12时观看电视版《丰衣足食己亥年》

Fab Foodies! Fri, 15 Mar 2019

| Live TV