LIFESTYLE By: SGMS Enal February 1, 2018 @ 5:00am

Kongsi Tips Gubah Hantaran RM19 Sedulang

pasangan yang ingin melangsungkan hari perkahwinan pasti akan mencari perancang perkahwinan yang boleh merealisasikan impian mereka untuk diraikan sebagai raja sehari.

Antara perkara utama yang selalu dititik beratkan adalah gubahan hantaran. Hantaran yang sudah menjadi salah satu daripada kemestian dalam majlis perkahwinan melayu, sudah tentu kedua-dua belah pihak ingin menghias hantaran mereka dengan cantik dan kemas.

Bagaikan tidak lengkap sebuah majlis perkahwinan jika keluarga tidak datang dengan dulang hantaran yang dihiasi dengan pakaian, buah-buahan dan makanan.

Seorang pengguna Facebook yang dikenali sebagai Nauf Saufan telah berkongsi beberapa tips untuk membuat gubahan hantaran dengan bermodalkan RM19 sahaja untuk sedulang.

Menurut Nauf, untuk gubahannya kali ini beliau menggunakan bunga ‘baby breath’ yang hanya boleh didapati dengan harga RM30 sejambak dan boleh digunakan untuk 2 dulang.

Selain itu, dia juga berkata menggunakan bunga kek atau spesis chrysanthemum yang hanya berharga RM1.50 sebatang dan untuk menghias 7 dulang anda hanya memerlukan 6 batang sahaja.

Beliau juga menasihatkan agar menggunakan span basah berbanding span kering. Span basah bertindak untuk mengekalkan bunga segar dalam keadaan hidup dan tidak layu.

Jom ikuti langkah penuh dari Nauf Safuan untuk mempelajari tips menggubah hantaran dengan kos yang rendah.

GUBAHAN HANTARAN BAJET RM19 SEDULANG
Untuk gubahan kali ni sangat sangat mudah dan murah. Sebab pengantin yang request nak bunga macam ni. Aku gubahkan jer.

1st aku guna bunga baby breath. 1 Jambak bunga ni RM30 boleh gubah 2 dulang hantaran kalau gubahan jenis bunga penuh. Kalau buh sikit sikit boleh buat 3-4 dulang. 
Aku beli bunga ni kat Petal Floral Puchong. Korang boleh google Petal Floral ni ada beberapa cawangan. Jadi boleh beli kat sana.


2nd aku guna bunga kekwa atau spesis chrysanthemum. 1 batang RM1.50 jer. Untuk 7 dulang aku pakai 6 batang bunga.

Untuk gubah bunga hidup ni.Aku guna span basah. Span basah berbeza dengan span kering. Span kering tak menyerap air. Span basah menyerap air. Kenapa kena guna span basah? Supaya bunga tu boleh hidup. Kalau tak layu bunga tu nanti.

Untuk 7 dulang hantaran pakai 4 span basah. 1 span RM2 jer.


Sebelum gubah. Rendam span basah tu dalam 30minit. Lepas tu sebelum gubah. untuk elak dulang basah. Atau barang hantaran basah. Elok balut atau lapik span tu dengan plastik atau aluminium foil. Lepas tu baru start gubah.

Untuk step gubah seterusnya hampa tengok video bawah na. Good luck bride to be.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

LIFESTYLE Fri, 19 Oct 2018

Penting Kenal Ubat Kalau Tidak Mahu Kena Kesan Alahan Teruk

Penting Kenal Ubat Kalau Tidak Mahu Kena Kesan Alahan Teruk Pada Badan

LIFESTYLE Wed, 27 Feb 2019

心情沉重压力大?研究:这样做20分钟就能「变快乐」

觉得生活压力大,心情超忧郁吗?

LIFESTYLE Mon, 26 Mar 2018

Song Hye Kyo Leaves Laneige for Sulwhasoo

The famous actress is no longer the brand ambassador for Laneige!

LIFESTYLE Tue, 18 Sep 2018

5 Local Drugstore Foundation Dupes for Oily Skin

Keep shine at bay, all day every day with these ringgit-friendly alternatives!

LIFESTYLE Thu, 2 May 2019

Jangan Takut BEKAM, Ar-Rayyan Sedia Ruang Berkonsep Spa

Untuk anda yang sering mengalami migrain, jerawat, resdung, stress dan banyak lagi, amalam Bekam adalah amat disarankan. Jangan takut kerana ia tidak sakit.

Hiburan Tue, 26 Mar 2019

Hot FM Big Jam 2019 Lebih Gempak, Lebih Hangat!

Hot FM Big Jam kembali lagi selepas 7 tahun!

Fab Foodies! Fri, 5 Oct 2018

Kopi Ini Sangat ‘Kaww’ Sehingga Boleh Buat Anda Berjaga Selama 18 Jam

Kopi ini dikatakan sangat ‘kaw’ sehingga menyebabkan anda boleh berjaga sehingga 18 jam.Apakah jenis kopi itu dan dimana anda boleh mendapatkannya?

LIFESTYLE Wed, 16 May 2018

5 Tanda Kucing Menghidap Kanser Atau Sebaliknya

Jangan ingat manusia sahaja yang mengidap kanser haiwan peliharaan pun boleh juga

LIFESTYLE Wed, 13 Mar 2019
Fab Foodies! Sat, 24 Aug 2019

传统精髓及全新口感!为顾客带来舌尖上的非凡体验

9月13日是今年的中秋节,为了迎接这个最受欢迎的传统农历节日之一,云顶世界特推出一系列不同种类的招牌月饼,为顾客带来舌尖上的非凡体验。

| Live TV