LIFESTYLE By: SGMS Enal February 1, 2018 @ 5:00am

Kongsi Tips Gubah Hantaran RM19 Sedulang

pasangan yang ingin melangsungkan hari perkahwinan pasti akan mencari perancang perkahwinan yang boleh merealisasikan impian mereka untuk diraikan sebagai raja sehari.

Antara perkara utama yang selalu dititik beratkan adalah gubahan hantaran. Hantaran yang sudah menjadi salah satu daripada kemestian dalam majlis perkahwinan melayu, sudah tentu kedua-dua belah pihak ingin menghias hantaran mereka dengan cantik dan kemas.

Bagaikan tidak lengkap sebuah majlis perkahwinan jika keluarga tidak datang dengan dulang hantaran yang dihiasi dengan pakaian, buah-buahan dan makanan.

Seorang pengguna Facebook yang dikenali sebagai Nauf Saufan telah berkongsi beberapa tips untuk membuat gubahan hantaran dengan bermodalkan RM19 sahaja untuk sedulang.

Menurut Nauf, untuk gubahannya kali ini beliau menggunakan bunga ‘baby breath’ yang hanya boleh didapati dengan harga RM30 sejambak dan boleh digunakan untuk 2 dulang.

Selain itu, dia juga berkata menggunakan bunga kek atau spesis chrysanthemum yang hanya berharga RM1.50 sebatang dan untuk menghias 7 dulang anda hanya memerlukan 6 batang sahaja.

Beliau juga menasihatkan agar menggunakan span basah berbanding span kering. Span basah bertindak untuk mengekalkan bunga segar dalam keadaan hidup dan tidak layu.

Jom ikuti langkah penuh dari Nauf Safuan untuk mempelajari tips menggubah hantaran dengan kos yang rendah.

GUBAHAN HANTARAN BAJET RM19 SEDULANG
Untuk gubahan kali ni sangat sangat mudah dan murah. Sebab pengantin yang request nak bunga macam ni. Aku gubahkan jer.

1st aku guna bunga baby breath. 1 Jambak bunga ni RM30 boleh gubah 2 dulang hantaran kalau gubahan jenis bunga penuh. Kalau buh sikit sikit boleh buat 3-4 dulang. 
Aku beli bunga ni kat Petal Floral Puchong. Korang boleh google Petal Floral ni ada beberapa cawangan. Jadi boleh beli kat sana.


2nd aku guna bunga kekwa atau spesis chrysanthemum. 1 batang RM1.50 jer. Untuk 7 dulang aku pakai 6 batang bunga.

Untuk gubah bunga hidup ni.Aku guna span basah. Span basah berbeza dengan span kering. Span kering tak menyerap air. Span basah menyerap air. Kenapa kena guna span basah? Supaya bunga tu boleh hidup. Kalau tak layu bunga tu nanti.

Untuk 7 dulang hantaran pakai 4 span basah. 1 span RM2 jer.


Sebelum gubah. Rendam span basah tu dalam 30minit. Lepas tu sebelum gubah. untuk elak dulang basah. Atau barang hantaran basah. Elok balut atau lapik span tu dengan plastik atau aluminium foil. Lepas tu baru start gubah.

Untuk step gubah seterusnya hampa tengok video bawah na. Good luck bride to be.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Events Sat, 31 Mar 2018

Ganjaran Hebat Menanti Anda Di CJ Wow Shop!

Rangkaian membeli belah popular Malaysia, CJ Wow Shop telah mengumumkan pelancaran ‘2 Tahun, Lebih WOW!’. Sempena pencapaian ini, para pelanggan CJ WOW layak menyertai karnival membeli belah dari rumah yang turut menampilkan beberapa siri promosi selama sebulan menerusi CJ WOW SHOP

LIFESTYLE Wed, 2 May 2018

Sebelum Kematian Berlaku Persediaan Yang Perlu Ada

Persediaan sebelum menghadapi mana mana kematian ahli keluarga mahupun rakan taulan

LIFESTYLE Sat, 9 Nov 2019

Nah, Ini Dia Petanda Korang Bukanlah Pendengar Yang Baik!

Jangan lupa mesti sentiasa alert okay!

LIFESTYLE Thu, 18 Oct 2018

加油!中式英文「Add Oil」正式入驻牛津字典

要问「加油」一词的英文怎么说?很多人可能会戏称「Add Oil」大多是出于调侃中式英文的幽默,然而现在这个梗已经变成真的了,牛津英语词典正式把Add Oil加了进来!

Fab Foodies! Mon, 16 Apr 2018

Bubble Tea Toast: Has Innovation Gone Too Far or Just Right?

For the first time ever, bubble tea went viral but not in the form of a drink.

LIFESTYLE Wed, 27 Feb 2019

心情沉重压力大?研究:这样做20分钟就能「变快乐」

觉得生活压力大,心情超忧郁吗?

Fab Foodies! Sun, 29 Jul 2018

不只苹果…6水果「连皮吃更好」你敢吃奇异果的皮吗?

不只苹果,这些水果的皮最好也吞下去!

LIFESTYLE Wed, 4 Dec 2019

你在朋友群中总是扮演什么角色?

不管是新朋友或老朋友,每个人总是扮演不同的角色,让彼此的友谊紧紧的牵再一起;那你在朋友群中是扮演什么样的角色呢?

Fab Foodies! Fri, 5 Oct 2018

Kopi Ini Sangat ‘Kaww’ Sehingga Boleh Buat Anda Berjaga Selama 18 Jam

Kopi ini dikatakan sangat ‘kaw’ sehingga menyebabkan anda boleh berjaga sehingga 18 jam.Apakah jenis kopi itu dan dimana anda boleh mendapatkannya?

LIFESTYLE Mon, 1 Jan 2018

唐绮阳星座运势周报1/1-1/7:拿出行动力的好时机

唐绮阳星座运势周报:太阳进入固定度数,很多状况有逐渐稳定的趋势,近期所有行星顺行,要快马加鞭朝自己的目标往前迈进,行星逆行意味着回顾反省,此时正是拿出行动力,翻开新篇章的时刻。

| Live TV