LIFESTYLE By: SGMS Enal February 1, 2018 @ 5:00am

Kongsi Tips Gubah Hantaran RM19 Sedulang

pasangan yang ingin melangsungkan hari perkahwinan pasti akan mencari perancang perkahwinan yang boleh merealisasikan impian mereka untuk diraikan sebagai raja sehari.

Antara perkara utama yang selalu dititik beratkan adalah gubahan hantaran. Hantaran yang sudah menjadi salah satu daripada kemestian dalam majlis perkahwinan melayu, sudah tentu kedua-dua belah pihak ingin menghias hantaran mereka dengan cantik dan kemas.

Bagaikan tidak lengkap sebuah majlis perkahwinan jika keluarga tidak datang dengan dulang hantaran yang dihiasi dengan pakaian, buah-buahan dan makanan.

Seorang pengguna Facebook yang dikenali sebagai Nauf Saufan telah berkongsi beberapa tips untuk membuat gubahan hantaran dengan bermodalkan RM19 sahaja untuk sedulang.

Menurut Nauf, untuk gubahannya kali ini beliau menggunakan bunga ‘baby breath’ yang hanya boleh didapati dengan harga RM30 sejambak dan boleh digunakan untuk 2 dulang.

Selain itu, dia juga berkata menggunakan bunga kek atau spesis chrysanthemum yang hanya berharga RM1.50 sebatang dan untuk menghias 7 dulang anda hanya memerlukan 6 batang sahaja.

Beliau juga menasihatkan agar menggunakan span basah berbanding span kering. Span basah bertindak untuk mengekalkan bunga segar dalam keadaan hidup dan tidak layu.

Jom ikuti langkah penuh dari Nauf Safuan untuk mempelajari tips menggubah hantaran dengan kos yang rendah.

GUBAHAN HANTARAN BAJET RM19 SEDULANG
Untuk gubahan kali ni sangat sangat mudah dan murah. Sebab pengantin yang request nak bunga macam ni. Aku gubahkan jer.

1st aku guna bunga baby breath. 1 Jambak bunga ni RM30 boleh gubah 2 dulang hantaran kalau gubahan jenis bunga penuh. Kalau buh sikit sikit boleh buat 3-4 dulang. 
Aku beli bunga ni kat Petal Floral Puchong. Korang boleh google Petal Floral ni ada beberapa cawangan. Jadi boleh beli kat sana.


2nd aku guna bunga kekwa atau spesis chrysanthemum. 1 batang RM1.50 jer. Untuk 7 dulang aku pakai 6 batang bunga.

Untuk gubah bunga hidup ni.Aku guna span basah. Span basah berbeza dengan span kering. Span kering tak menyerap air. Span basah menyerap air. Kenapa kena guna span basah? Supaya bunga tu boleh hidup. Kalau tak layu bunga tu nanti.

Untuk 7 dulang hantaran pakai 4 span basah. 1 span RM2 jer.


Sebelum gubah. Rendam span basah tu dalam 30minit. Lepas tu sebelum gubah. untuk elak dulang basah. Atau barang hantaran basah. Elok balut atau lapik span tu dengan plastik atau aluminium foil. Lepas tu baru start gubah.

Untuk step gubah seterusnya hampa tengok video bawah na. Good luck bride to be.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

LIFESTYLE Sun, 11 Mar 2018

每天1颗蛋竟会延长「眼睛寿命」?

超级跌破眼镜! 3C产品已如病毒般肆虐着每个地球人,且大马人平均每天花费大约9小时用桌面和移动屏幕上,如此可怕的数据让民众急于借饮食补充叶黄素和玉米黄素,不过专家首推的「护眼食材」竟然不是菠菜或玉米,这到底是怎么一回事呢?

LIFESTYLE Wed, 5 Dec 2018

2019年十二生肖流年运程:鼠

鼠(1948 / 1960 / 1972 / 1984 / 1996) 肖鼠的朋友去年度过了一个中规中矩的年份后,今年因为有贵人星的出现,运程会有渐渐好转的迹象。 【事业运】 今年在事业上特别容易得到男性贵人扶助,令今年事业得心应手,扶摇直上。 事业运虽然有望提升,但还是存有变数,事业发展往往节外生枝,若不小心全力以赴,很可能功败垂成,特别要小心是非和权力被夺,避免惹上意想不到的麻烦! 【财运】 财运方面平平,再加上外来的诱惑相当大,必须要小心谨慎地用钱,同时也切忌借钱给朋友或做担保人,以免受骗,最终导致经济陷入困境。 【感情运】 今年由于人缘运相当不错,因此社交频繁,感情生活特别多姿多彩,不过却必须要小心堕入桃色问题而产生纠纷。此外,言行必须检点,以免惹起不少是非。 【健康运】 今年健康良好,身心康泰,但需防酒色伤身,切勿沉迷酒色,否则难以自拔! ✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿ 【幸运号码】 3212、2334 【开运颜色】 蓝色、 白色、 银色 【开运贴士】 多出席男性聚会场合,容易认识贵人;同时也要多储蓄以防万一!   ■ 资料提供:风水达人何宜娟《猪年报喜2019己亥年开运大全》 ■ 您也可透过八度空间于2019年2月5日(年初一)中午12时观看电视版《丰衣足食己亥年》

LIFESTYLE Fri, 5 Jan 2018

Kongsi Teknik Turun Berat Dengan ‘Fully Breastfeeding’

“Nasi Berpinggan-pinggan Sampai ‘Overweight’ “, Wanita Ini Kongsi Teknik Turun Berat Dengan ‘Fully Breastfeeding’

LIFESTYLE Sat, 30 Nov 2019

Kenapa Wujud Tanda Lahir ‘Port Wine Stain’ Pada Tubuh Anak?

Ini Fakta ‘Port Wine Stain’ Yang Perlu Ibu Bapa Tahu Jika Ada Anak Anda Mengalaminya!

Fab Foodies! Tue, 2 Jan 2018

喝水「3个最佳时间点」等到口渴时代表已来不及

多喝水重要,但喝对时机更重要!一般人体每天所需水分约1450至2800毫升,而且保持良好喝水习惯可以帮助排便,亦有养颜美容功效,不过许多民众都喝错时机点,快听听看专家建议吧!

LIFESTYLE Wed, 13 Nov 2019
LIFESTYLE Mon, 1 Apr 2019

6种食物「越冰越毒」你放了几样?

冰箱对一般人而言,是保存新鲜食物的好地方,但是这种做法却未必适用所有食物……

LIFESTYLE Sun, 14 Jan 2018

各年龄「黄金睡眠时间」大公开!每天睡足8小时了?

你一天都睡多久呢?相信许多人都曾听过每天最好睡满8小时比较健康的说法,但其实8小时只是一个平均值,并非都适合每一个人。各年龄层都有不同的「黄金睡眠时间」,所以你每天都有睡足吗?

LIFESTYLE Wed, 5 Dec 2018

2019年十二生肖流年运程:兔

兔(1951 / 1963 / 1975 / 1987 / 1999) 肖兔的朋友今年因为与太岁三合,人缘佳,所以特别容易得到贵人的扶助。 【事业运】 虽然工作上会有小人暗中破坏,不过由于今年命宫中有多颗重分量的吉星相助,最后还是能化险为夷。今年不论在权力和地位方面都有提升的机会,从商者可以名气大增,而打工者则有晋升机会,只要加倍努力,事业在今年容易有发展及突破的机会。 【财运】 今年财运方面也相当顺畅,除了正财有不错的进帐之外,偏财运也相当不错,可以进行一些小投资! 【感情运】 至于感情方面,今年由于社交活动的增加,特别容易在工作上结交到异性朋友,要好好把握机会。 【健康运】 健康方面今年容易有手脚损伤, 不过大致上都属于健康良好。 ✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿ 【幸运号码】 0043 、 8771 【开运颜色】 蓝色、绿色、粉红色 【开运贴士】 多去公园有助于提升运气。此外,也可以参与一些投资课程班提升本身财运!   ■ 资料提供:风水达人何宜娟《猪年报喜2019己亥年开运大全》 ■ 您也可透过八度空间于2019年2月5日(年初一)中午12时观看电视版《丰衣足食己亥年》

Hiburan Fri, 5 Jan 2018

Rahsia Kekal Langsing Dan Miliki Kulit Cantik

Ozlynn tetap langsing dan wajahnya tiada pernah ada masalah kulit.

| Live TV