LIFESTYLE By: SGMS Enal January 15, 2020 @ 3:19pm

Kongsi Tips Kawal Suis Rumah Guna Suara

 Pernah tak suatu hari anda terfikir untuk kawal semua peralatan elektrik di rumah hanya menggunakan suara sahaja? Pernah terfikir tak untuk ubah sistem elektri rumah anda macam rumah ‘Iron Man’.

laman Facebook, Malaysia D.I.Y. Pemilik laman Facebook ini berkongsi sebuah video yang dituruti dengan kelengkapan yang diperlukan untuk mengawal televisyen, pintu pagar, suis lampu dan kipas hanya menggunakan suara sahaja.

Perkongsian sebegini sangat menarik perhatian netizen dan ramai yang mengimpikan untuk memiliki sistem semudah ini.

Menurut admin laman Facebook ini, hanya memerlukan modal sebanyak RM300 sehingga RM400 sahaja untuk menjadikan impian ini satu realiti. Pertama sekali beliau membeli Sonoff Switch dengan harga RM20++. Menurut beliau, alat ini boleh didapti secara online di laman web membeli belah online.

Kemudian, alat kedua yang perlu dibeli adalah Amazon Echo Dot (Alexa) dengan harga RM230 sehingga RM300 sahaja yang juga boleh didapti secara atas talian.

Jom ikuti perkongsian penuh daripada Malaysia D.I.Y ini bagaimana ingin mengubah rumah menjadi seperti rumah ‘Iron Man’. Semoga bermanfaat.

Hari ni ramai yg pm admin mcm mana nak diy semat home ni. ada yg tanya rega. Ada yg tanya apa nak kena beli. Ok sini admin bagi step by step. 

-update combine dgn IFTTT mcm rumah ironman dah. 
-update fire tv stik. Tv voice control.

1. Beli sonoff switch (rm20.00 ++)
Fungsinya. Sbgai suis nak control apa saja barang letrik. Suis ni kena connect wifi kita dan kita potong wayar sebelum masuk ke alatan kita letak benda ni. 
Dengan ada suis ni rumah kita dah kira smart. Boleh dah control guna apps hp (ewelink) sama ada dekat atau jauh. Benda ni tak perlukan alexa pun nak control. Cuma tak boleh voice control kalau alexa takde. 
Mana nak beli? Lazada, shopee. Cari sonoff switch.


2. Amazon echo dot (alexa). Rege (rm230-300). Beli dari lazada guna discount code. Amik code dari lalalaxx.com. Apa fugsi benda ni? Fungsinya bukan hanya voice control smart home kita mcm rumah ironman tu. Tapi terlalu banyak. Apa saja kita boleh tanya dia. Suh dia nyanyi pun boleh. Wiki ke. Ckp dengan kucing kite. 

 
Reminder. Timer. Alarm. Apa saja. Skillnya beratus2 ribu dan admin pun tak explorer habis lagi. Benda ni simple. Just plug n play. Connect wifi kita. Powernya micro usb. Nak letak mana2 pun boleh. dia special sampaikan kita bisik pun dia dengo. Jarak jauh atau bising pun dia masih dengo. Nak test mcm mana alexa ni fungsi korang download dr AppStore atau playstore “reverb”. Dah boleh sembang cuma takleh control device.

3. Lain2 aksersori tu korang boleh tambah pelan2 tunggu gaji. 1 bulan 1 device pun ok sbb tak mahal pun aksesori dia. Yg paling mahal alexa tu je.

4. Admin juga rekeman korang gunakan servis IFTTT yg semestinya percuma. Boleh set timer atau alert dari sini. Korang boleh set location dlm tu. Contohnya bila korang balik rumah lampu dan alatan sptr autogate, kipas atau ekon terbuka sendiri bila korang sampai semua dah tersedia. Begitu sebaliknya bila korang keluar kawasan rumah semua tertutup sendiri. Korang masuk rumah alexa dah ucapkan helo dan bacakan info atau berita.


5. Sekiranya bajet anda ada lebihan, boleh beli fire tv stik dari Amazon. Fungsi sama mcm android tv. Cucuk kat hdmi tv sedia ada. Tapi yg specialnya tv ni boleh dikawal juga menggunakan suara sama ada tukar chanel atau volume. Remotenya juga boleh berfungsi sebagai mic sekiranya anda berada jauh dari alexa. Rege rm200 ++

Kesimpulannya. Kos antara 3-4 rat je. Alexa ni takde pun takpe kalau takmau voice control.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

LIFESTYLE Mon, 12 Aug 2019

Guna ”Seat Belt Clip” Tipu, Akibatnya ..

Ramai Yang Dah Maut Tercampak Keluar Kenderaan

Fab Foodies! Thu, 3 Oct 2019

Kempen Kesedaran Waspada Pembelian Ubat Dalam Talian #Biarbetuliklanni!

Pengguna perlu berwaspada apabila membuat pembelian ubat dalam talian

TECH Thu, 29 Aug 2019

全球最小且方便易用的3LCD雷射投影机

爱普生推出全球最小3LCD雅致雷射投影机,势必改变家庭影院的面貌!

LIFESTYLE Wed, 21 Feb 2018

法国「最危险的公路」一天只会浮出海面2次

法国格伊斯通道(Passage du Gois)是一条被誉为「世界上最危险的公路」因为它一天里只会出现2次,剩下的时间都在海面下;全长约4.5公里,从滨海博瓦(Beauvoir-sur-Mer)链接到外岛Noirmoutier。

TECH Fri, 25 May 2018

9 Cara Untuk Tambah Storage iPhone Anda Secara Percuma

iPhone anda tu hanya ada storan 16GB saja! Macam mana nak tambah storage dengan percuma ,jom baca tips ini

Fab Foodies! Tue, 2 Oct 2018

Berbau Tapi Bagus Untuk Kesihatan, Jom Makan Petai?

Petai yang berbau tetapi diamalkan sebagai ulam kerana banyak khasiat. Antara yang dikongsikan untuk anda

Hiburan Wed, 24 Jul 2019
TECH Thu, 16 May 2019

如同哈利波特的魔法世界!会飞的台灯

如同哈利波特的魔法世界!会飞的台灯Flying Drone Lamp跟随、照亮主人的每一步~

LIFESTYLE Mon, 3 Jun 2019

Explore Langkawi Wholly with Resorts World Langkawi

There’s more to enjoy in Langkawi than we know!

Fab Foodies! Mon, 26 Nov 2018

Here are Two Places You Can Consider for Your Christmas Feast

It’ll be the perfect evening with loved ones.

| Live TV