LIFESTYLE By: SGMS Enal January 15, 2020 @ 3:19pm

Kongsi Tips Kawal Suis Rumah Guna Suara

 Pernah tak suatu hari anda terfikir untuk kawal semua peralatan elektrik di rumah hanya menggunakan suara sahaja? Pernah terfikir tak untuk ubah sistem elektri rumah anda macam rumah ‘Iron Man’.

laman Facebook, Malaysia D.I.Y. Pemilik laman Facebook ini berkongsi sebuah video yang dituruti dengan kelengkapan yang diperlukan untuk mengawal televisyen, pintu pagar, suis lampu dan kipas hanya menggunakan suara sahaja.

Perkongsian sebegini sangat menarik perhatian netizen dan ramai yang mengimpikan untuk memiliki sistem semudah ini.

Menurut admin laman Facebook ini, hanya memerlukan modal sebanyak RM300 sehingga RM400 sahaja untuk menjadikan impian ini satu realiti. Pertama sekali beliau membeli Sonoff Switch dengan harga RM20++. Menurut beliau, alat ini boleh didapti secara online di laman web membeli belah online.

Kemudian, alat kedua yang perlu dibeli adalah Amazon Echo Dot (Alexa) dengan harga RM230 sehingga RM300 sahaja yang juga boleh didapti secara atas talian.

Jom ikuti perkongsian penuh daripada Malaysia D.I.Y ini bagaimana ingin mengubah rumah menjadi seperti rumah ‘Iron Man’. Semoga bermanfaat.

Hari ni ramai yg pm admin mcm mana nak diy semat home ni. ada yg tanya rega. Ada yg tanya apa nak kena beli. Ok sini admin bagi step by step. 

-update combine dgn IFTTT mcm rumah ironman dah. 
-update fire tv stik. Tv voice control.

1. Beli sonoff switch (rm20.00 ++)
Fungsinya. Sbgai suis nak control apa saja barang letrik. Suis ni kena connect wifi kita dan kita potong wayar sebelum masuk ke alatan kita letak benda ni. 
Dengan ada suis ni rumah kita dah kira smart. Boleh dah control guna apps hp (ewelink) sama ada dekat atau jauh. Benda ni tak perlukan alexa pun nak control. Cuma tak boleh voice control kalau alexa takde. 
Mana nak beli? Lazada, shopee. Cari sonoff switch.


2. Amazon echo dot (alexa). Rege (rm230-300). Beli dari lazada guna discount code. Amik code dari lalalaxx.com. Apa fugsi benda ni? Fungsinya bukan hanya voice control smart home kita mcm rumah ironman tu. Tapi terlalu banyak. Apa saja kita boleh tanya dia. Suh dia nyanyi pun boleh. Wiki ke. Ckp dengan kucing kite. 

 
Reminder. Timer. Alarm. Apa saja. Skillnya beratus2 ribu dan admin pun tak explorer habis lagi. Benda ni simple. Just plug n play. Connect wifi kita. Powernya micro usb. Nak letak mana2 pun boleh. dia special sampaikan kita bisik pun dia dengo. Jarak jauh atau bising pun dia masih dengo. Nak test mcm mana alexa ni fungsi korang download dr AppStore atau playstore “reverb”. Dah boleh sembang cuma takleh control device.

3. Lain2 aksersori tu korang boleh tambah pelan2 tunggu gaji. 1 bulan 1 device pun ok sbb tak mahal pun aksesori dia. Yg paling mahal alexa tu je.

4. Admin juga rekeman korang gunakan servis IFTTT yg semestinya percuma. Boleh set timer atau alert dari sini. Korang boleh set location dlm tu. Contohnya bila korang balik rumah lampu dan alatan sptr autogate, kipas atau ekon terbuka sendiri bila korang sampai semua dah tersedia. Begitu sebaliknya bila korang keluar kawasan rumah semua tertutup sendiri. Korang masuk rumah alexa dah ucapkan helo dan bacakan info atau berita.


5. Sekiranya bajet anda ada lebihan, boleh beli fire tv stik dari Amazon. Fungsi sama mcm android tv. Cucuk kat hdmi tv sedia ada. Tapi yg specialnya tv ni boleh dikawal juga menggunakan suara sama ada tukar chanel atau volume. Remotenya juga boleh berfungsi sebagai mic sekiranya anda berada jauh dari alexa. Rege rm200 ++

Kesimpulannya. Kos antara 3-4 rat je. Alexa ni takde pun takpe kalau takmau voice control.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Tue, 2 Jan 2018

Khai Bahar Pegang Mikrofon Terbalik, Aksi Spontan Nabil Menggeletek

Khai Bahar yang malu dengan kesilapan tersebut. Aksi itu telah berjaya menggeletek hati penonton disitu dan menjadi perbualan peminat program itu.

Automobile Sat, 16 Mar 2019

「亚洲GT赛车节」观赛指南

出战亚洲赛车殿堂!「亚洲GT赛车节」观赛指南~

Events Mon, 10 Dec 2018
Automobile Wed, 6 Nov 2019

Malaysia Bakal Lancarkan Gojek dan Dego Ride Bermula Januari 2020

Malaysia bakal melancarkan teksi motosikal seperti Gojek dan Dego Ride bermula Januari 2020, kata Menteri Pengangkutan, YB Anthony Loke. Gojek dan Dego Ride akan mula beroperasi bermula tahun hadapan dan tempoh ujian selama lebih 6 […]

Fab Foodies! Sat, 9 Dec 2017

Cara Membuat Ikan Tenggiri Jeruk Di Rumah

Cara Membuat Ikan Tenggiri Jeruk Di Rumah, Terbukti Lebih Jimat Dan Kebersihan Terjamin

LIFESTYLE Sat, 28 Jul 2018

Tidur-Tidur Ayam Maksudnya

Persoalan kali ini adalah, berapa lama anda sepatutnya tidur?

TECH Thu, 12 Jul 2018

Unifi Basic 30Mbps Dengan Harga Langganan RM 79 Sebulan

Lanjutan dari pengumuman yang dibuat oleh TM tempoh hari, satu pelan berkelajuan 30Mbps dengan kadar langganan bulanan sebanyak RM79 telah diperkenalkan secara rasmi hari ini. Dikenali sebagai Unifi Basic ia hadir sebagai pelan permulaan yang menyasarkan kepada […]

Fab Foodies! Sat, 14 Apr 2018

Being a Mother is Super Tough! So, Lady’s Choice Made Things Easier For Mums

Mothers are some of the strongest people in the world who also work the hardest.

LIFESTYLE Wed, 2 Jan 2019

“Kalau berhenti merokok, nanti badan naik”

Jadi bagaimana adakah anda percaya dengan mitos ini? Tepuk dada tanya hati ye

LIFESTYLE Mon, 12 Feb 2018

Cara Guna Buaian Dengan Betul Untuk Perkembangan Bayi

Sejak zaman dahulu lagi, buaian bayi menggunakan kain fabrik kapas, batik yang selesa diletakkan pada spring digantungkan di alang siling atau susur tangga. Buaian zaman moden telah datang dengan rangka yang boleh dilipat dan mudah […]

| Live TV