LIFESTYLE By: SGMS Enal November 4, 2019 @ 11:35am

Lebih 20 Tahun Wanita Ini ‘Struggle’ Lawan Kemurungan Sendirian

Ramai yang dalam diam tak sedar diri mereka telah diserang Major Depression Disoder (MDD) atau dalam bahasa kita mudah fahami iaitu kemurungan.

Menurut satu perkongsian daripada pesakit MDD ini sendiri, Azeeda Azleen Adnan yang masih dirawat tentang penyakit ini menceritakan detik-detik ketika beliau menghadapi penyakit ini.

Tidak ramai yang tahu penyakit ini boleh membunuh kita dalam diam. Jangan malu dapatkan rawatan jika anda merasakan diri mengalami situasi ini.

Tanda-tanda orang yang mengalami depresi atau kemurungan

  1. Berasa sedih hampir setiap hari dalam tempoh 2 minggu
  2. Hilang minat dalam perkara yang digemari
  3. Tiada selera makan atau terlebih berselera
  4. Rasa bersalah melampau
  5. Gangguan tidur sama ada kurang tidur atau terlebih tidur
  6. Hilang tumpuan dan sukar membuat keputusan
  7. Pergerakan dan pemikiran yang lambat
  8. Cepat penat
  9. Terfikir atau merancang bunuh diri

Azeeda Azleen Adnan yang berkongsi mengenai kisah dirinya yang menghidap penyakit MDD setelah sekian lama dan baru sekarang berani untuk mendapatkan rawatan supaya dapat masalah ini dapat diatasi.

Tidak mendapat sokongan daripada ahli keluarga juga merupakan satu tekanan buat dirinya kerana sering diperlekeh oleh keluarga sendiri.

Dia mula mendapatkan rawatan ketika berusia 25 tahun dan dibantu oleh kawan baiknya sendiri.

Sebenarnya aku hidap MDD ni dari kecil lagi.

Disebabkan dulu info berkaitan “mental illness” tak meluas macam sekarang.

Lebih kurang dekat 20 tahun aku hadap sorang sorang.

Satu hari aku scroll fb ada orang share cara untuk check kesihatan mental kita.

Aku pon tekan link UJIAN SARINGAN KESIHATAN MENTAL atau bahasa scientifiknya DEPRESSION ANXIETY STRESS SCALE (DASS) 

Aku bincang dengan membe baik aku.

Dan dia suggestkan aku pergi check.

Dan tak semudah itu ya untuk terus jumpa pakar.

Dia ada step by step sebelum jumpa pakar.

Kita kena refer ke klinik kesihatan dulu.

24/1 aku jumpa dengan doktor cerita dekat dia apa yang hang rasa, apa yang hang fikir.

So aku tunjuk result ujian online aku tu.

Doktor suruh aku buat lagi ujian tu.

Kali ni jawab dalam kertas pulak.

Nervous dia tuu macam nak jawab spm nuhhh.

So lagi sekali memang result sangat teruk. Doktor cakap lepas seminggu datang balik untuk buat ujian tuu lagi nak tengok ada perubahan tak. Aku angguk je.

Lepas tu doktor tanya apa yang aku rasa sekarang (time tu laa) then aku just cakap “saya nak mati”.

Doktor tu terus call bahagian pakar psikiatri untuk refer aku ke sana.

So esok tu aku p ambek appointment untuk jumpa dengan pakar.

21/2 tarikh aku jumpa pakar psikiatri. Takut tu tak payah cakap lah.

Masa tuu macam macam dalam kepala otak ni. Aku fikir yang aku ni dah gila.

Yelaa first time jumpa doktor pakar sakit jiwa kot.

Masa tuu aku fikir apa pandangan orang sekeliling terhadap aku.

Tapi disebabkan aku nak sihat punya pasal, aku beranikan diri jugak.

So haritulah aku disahkan penghidap MDD.

Dan apa yang aku lalui sepanjang aku sakit ni memang sangat sangat perit.

Banyak kali dah aku cuba untuk bunuh diri. Yes banyak kali.

Ada terfikir nak gantung diri, ada terfikir nak accident je memanjang.

Selalu yang aku buat kelar tangan aku sendiri. Itu rasa satu kepuasan untuk lepaskan tekanan.

Pernah aku makan ubat 3 papan sekaligus sebab aku nak tenangkan fikiran aku yang tengah serabut gila tu. 1 papan ada 10 biji, so means aku makan 30 biji sekaligus.

Orang selalu kata “lawan je lah, hang jangan ikut sangat perasaan tu”.

Suara tu datang daripada minda aku sendiri dan minda aku jugak nak kena lawan.

Kau rasa boleh ka? Cuba anda fikir logik.

Boleh ke minda sendiri nak lawan minda sendiri.

Jadi itulah maksud berperang dengan mental dan emosi sendiri.

Contoh suara tu selalu bisik,
“kau memang tak berguna pun kalau hidup.”
“kau selalu menyusahkan orang.”
“ramai orang tak suka kau.”
“aku rasa baik kau mati saja.”

Menurut perkongsiannya, dia pernah dimasukkan ke wad selama seminggu. Namun, ianya bukan paksaan. Sebelum dimasukkan ke wad, doktor akan minta persetujuaan dulu daripada diri kita. Jangan risau. Tidak semua yang dimasukkan ke wad gila. Jangan salah anggap.

Aku sendiri tak dapat moral support dari family sendiri.

Yang aku sedih bila family and saudara terdekat anggap aku ni gila.

Diorang selalu ambil mudah penyakit aku. Sampai diorang cakap aku ni “buat teruk” “jiwa kacau” “gila”.

Mungkin niat diorang nak bergurau tapi bagi aku itu bukan gurauan.

Sakit tao bila dengaq perkataan tu dari mulut family sendiri.

Tambah bila aku dah ada sejarah masuk wad sakit mental.

Sampai parents aku cakap “jangan nak post apa apa kat facebook ka bagitau kat orang. Kami malu.”

Allah. Masa tuu aku menangis menangis dan menangis. Sumpah sedih. 

Aku masih lagi dalam pemantauan dan menerima rawatan pakar psikiatri, pakar rehabilitasi dan pakar kaunseling.

Masih bergantung pada ubat ESCITALOPRAM setiap malam untuk kurangkan mood sedih dalam diri.

Masa awal awal doktor bagi ubat SENTRALINE tapi tak memberi kesan apa apa jadi doktor tukar kepada ubat yang dos tinggi sikit untuk membantu aku.

Boleh dikatakan fighter jugak lah.

Fight dengan mental dan emosi sendiri.

Macam mana nak bantu penghidap “mental illness”?

– Orang sekeliling perlu bagi moral support kepada penghidap mental illness. Selalu ada dengan dia. Bagi dia rasa yang sebenarnya masih ramai lagi yang sayangkan dia.

Sebab penghidap ni akan fikir dia dah takdak guna untuk hidup kat dunia ni. Semua orang tak sayang dia. Semua orang tak perlukan dia. Jadi tindakan orang sekeliling buat bagi dia rasa dia masih lagi diperlukan.

Jadi pendengar yang baik. Kalau dia nak luahkan, dengar je jangan menyampuk. Kalau dia tengah lost, jangan keep pushing dia dengan soalan macam “kenapa” “apa jadi”, jangan paksa dia cerita baru boleh awak bagi nasihat.

Penghidap ni dia cuma perlukan kata kata semangat. Sentiasa yakinkan dia yang masih ramai lagi sayangkan dia. Kalau nasihat rasanya tak valid sangat untuk penghidap ketika dia tengah lost.

Adakah patut kita bagi penghidap ni masa untuk bersendirian?

– TAK PATUT! JANGAN TINGGALKAN PENGHIDAP BERSENDIRIAN (walaupun dia cakap nak bersendirian). Lagi dia menyendiri, lagi dia rasa sunyi dan rasa sangat ‘down’.

Dan masa tuu lah negative thinking akan menyelubungi dirinya. Tak mustahil masa tu dia akan bertindak di luar jangkaan seperti nak bunuh diri atau apa saja yang boleh menyakitkan diri dia.

Adakah perkhidmatan BEFRIENDERS membantu?

– Aku tak pasti sebab aku tak pernah try. Tapi banyak aku tengok feedback dia memang membantu. Yang lagi membantu sebenarnya orang terdekat dengan pesakit macam family atau kawan2 yang dia kenal.

Sebab setengah penghidap dia susah nak cerita atau luahkan masalah dia dengan orang yang dia tak kenal. Dia lebih selesa nak luahkan perasaan dan masalah dekat orang yang dia kenal.

Sumber: Azeeda Azleen Adnan

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

LIFESTYLE Tue, 12 Dec 2017

Kesalahan Etika Pemakaian Ketika Hadiri Temuduga

Pakai Macam Ni, 90 Peratus Permohonan Kamu Ditolak”, Lelaki Ini Senaraikan Kesalahan Etika Pemakaian Ketika Hadiri Temuduga

FESYEN Mon, 22 Jul 2019

Lebih Hebat…Selepas Kejayaan Naelofar, LofaBrand Pula Menyusul!

Neelofa memasarkan koleksi pengenalan merchandise premium di bawah jenama LofaBrand.

LIFESTYLE Mon, 5 Mar 2018

吃饱后别急做「9件短命事」真的好伤身!

「吃、喝、拉、撒、睡」是每个人每天的例行公事,然而看似平常简单的举动,背后却隐藏着大大的学问。尤其是很多人习惯在吃饱饭后立刻吃水果、抽烟或是解开皮带,这些事情「急着做」其实会伤身。

Fab Foodies! Wed, 4 Jul 2018

Tips Hilangkan Bau Tangan Pijar Dan Bau Hanyir?

Pernah tak masa tengah siang ikan/bersihkan ayam, tangan masih tetap berbau hanyir

LIFESTYLE Sat, 20 Apr 2019

Kadar Bayaran Zakat Fitrah 2019 Untuk Seluruh Negeri Di Malaysia

Kadar Bayaran Zakat Fitrah 2019 Untuk Seluruh Negeri Di Malaysia Dan Waktu Afdal Keluarkan Zakat Fitrah

LIFESTYLE Sun, 29 Jul 2018

Tips Elak Wanita Jadi Curang

Tak salah untuk mengelak atau menghindar perkara yang boleh membuat anda curang pada pasangan anda. Sayangi dan hargai mereka seperti mana anda hargai diri anda

FESYEN Mon, 17 Jun 2019
LIFESTYLE Thu, 19 Sep 2019

Now You Can Celebrate Malaysia Even After ‘Malaysia Day’ with Just RM1! Airbnb Has the Treat For You!

Still in the spirit of Malaysia Day, Airbnb invites you to four cultural activities for the most authentic Malaysian experience ever!

LIFESTYLE Mon, 21 May 2018

「睡与醒的跷跷板」睡醒协调才好眠

最近有不少人问了睡眠管理职人相同的问题,为什么有时候到了晚上感觉很累,但还没到睡觉时间,撑着不睡,之后就清醒过来,要睡又睡不着了。你是不是也有过这样的经验?

LIFESTYLE Sat, 11 Aug 2018

Tips Elak Kulit Kering Sewaktu Melancong Musim Sejuk

Tahukah yang kulit muka lebih cepat kering dan menjadi tidak selesa sewaktu musim ini.

| Live TV