LIFESTYLE By: SGMS Enal November 4, 2019 @ 11:35am

Lebih 20 Tahun Wanita Ini ‘Struggle’ Lawan Kemurungan Sendirian

Ramai yang dalam diam tak sedar diri mereka telah diserang Major Depression Disoder (MDD) atau dalam bahasa kita mudah fahami iaitu kemurungan.

Menurut satu perkongsian daripada pesakit MDD ini sendiri, Azeeda Azleen Adnan yang masih dirawat tentang penyakit ini menceritakan detik-detik ketika beliau menghadapi penyakit ini.

Tidak ramai yang tahu penyakit ini boleh membunuh kita dalam diam. Jangan malu dapatkan rawatan jika anda merasakan diri mengalami situasi ini.

Tanda-tanda orang yang mengalami depresi atau kemurungan

  1. Berasa sedih hampir setiap hari dalam tempoh 2 minggu
  2. Hilang minat dalam perkara yang digemari
  3. Tiada selera makan atau terlebih berselera
  4. Rasa bersalah melampau
  5. Gangguan tidur sama ada kurang tidur atau terlebih tidur
  6. Hilang tumpuan dan sukar membuat keputusan
  7. Pergerakan dan pemikiran yang lambat
  8. Cepat penat
  9. Terfikir atau merancang bunuh diri

Azeeda Azleen Adnan yang berkongsi mengenai kisah dirinya yang menghidap penyakit MDD setelah sekian lama dan baru sekarang berani untuk mendapatkan rawatan supaya dapat masalah ini dapat diatasi.

Tidak mendapat sokongan daripada ahli keluarga juga merupakan satu tekanan buat dirinya kerana sering diperlekeh oleh keluarga sendiri.

Dia mula mendapatkan rawatan ketika berusia 25 tahun dan dibantu oleh kawan baiknya sendiri.

Sebenarnya aku hidap MDD ni dari kecil lagi.

Disebabkan dulu info berkaitan “mental illness” tak meluas macam sekarang.

Lebih kurang dekat 20 tahun aku hadap sorang sorang.

Satu hari aku scroll fb ada orang share cara untuk check kesihatan mental kita.

Aku pon tekan link UJIAN SARINGAN KESIHATAN MENTAL atau bahasa scientifiknya DEPRESSION ANXIETY STRESS SCALE (DASS) 

Aku bincang dengan membe baik aku.

Dan dia suggestkan aku pergi check.

Dan tak semudah itu ya untuk terus jumpa pakar.

Dia ada step by step sebelum jumpa pakar.

Kita kena refer ke klinik kesihatan dulu.

24/1 aku jumpa dengan doktor cerita dekat dia apa yang hang rasa, apa yang hang fikir.

So aku tunjuk result ujian online aku tu.

Doktor suruh aku buat lagi ujian tu.

Kali ni jawab dalam kertas pulak.

Nervous dia tuu macam nak jawab spm nuhhh.

So lagi sekali memang result sangat teruk. Doktor cakap lepas seminggu datang balik untuk buat ujian tuu lagi nak tengok ada perubahan tak. Aku angguk je.

Lepas tu doktor tanya apa yang aku rasa sekarang (time tu laa) then aku just cakap “saya nak mati”.

Doktor tu terus call bahagian pakar psikiatri untuk refer aku ke sana.

So esok tu aku p ambek appointment untuk jumpa dengan pakar.

21/2 tarikh aku jumpa pakar psikiatri. Takut tu tak payah cakap lah.

Masa tuu macam macam dalam kepala otak ni. Aku fikir yang aku ni dah gila.

Yelaa first time jumpa doktor pakar sakit jiwa kot.

Masa tuu aku fikir apa pandangan orang sekeliling terhadap aku.

Tapi disebabkan aku nak sihat punya pasal, aku beranikan diri jugak.

So haritulah aku disahkan penghidap MDD.

Dan apa yang aku lalui sepanjang aku sakit ni memang sangat sangat perit.

Banyak kali dah aku cuba untuk bunuh diri. Yes banyak kali.

Ada terfikir nak gantung diri, ada terfikir nak accident je memanjang.

Selalu yang aku buat kelar tangan aku sendiri. Itu rasa satu kepuasan untuk lepaskan tekanan.

Pernah aku makan ubat 3 papan sekaligus sebab aku nak tenangkan fikiran aku yang tengah serabut gila tu. 1 papan ada 10 biji, so means aku makan 30 biji sekaligus.

Orang selalu kata “lawan je lah, hang jangan ikut sangat perasaan tu”.

Suara tu datang daripada minda aku sendiri dan minda aku jugak nak kena lawan.

Kau rasa boleh ka? Cuba anda fikir logik.

Boleh ke minda sendiri nak lawan minda sendiri.

Jadi itulah maksud berperang dengan mental dan emosi sendiri.

Contoh suara tu selalu bisik,
“kau memang tak berguna pun kalau hidup.”
“kau selalu menyusahkan orang.”
“ramai orang tak suka kau.”
“aku rasa baik kau mati saja.”

Menurut perkongsiannya, dia pernah dimasukkan ke wad selama seminggu. Namun, ianya bukan paksaan. Sebelum dimasukkan ke wad, doktor akan minta persetujuaan dulu daripada diri kita. Jangan risau. Tidak semua yang dimasukkan ke wad gila. Jangan salah anggap.

Aku sendiri tak dapat moral support dari family sendiri.

Yang aku sedih bila family and saudara terdekat anggap aku ni gila.

Diorang selalu ambil mudah penyakit aku. Sampai diorang cakap aku ni “buat teruk” “jiwa kacau” “gila”.

Mungkin niat diorang nak bergurau tapi bagi aku itu bukan gurauan.

Sakit tao bila dengaq perkataan tu dari mulut family sendiri.

Tambah bila aku dah ada sejarah masuk wad sakit mental.

Sampai parents aku cakap “jangan nak post apa apa kat facebook ka bagitau kat orang. Kami malu.”

Allah. Masa tuu aku menangis menangis dan menangis. Sumpah sedih. 

Aku masih lagi dalam pemantauan dan menerima rawatan pakar psikiatri, pakar rehabilitasi dan pakar kaunseling.

Masih bergantung pada ubat ESCITALOPRAM setiap malam untuk kurangkan mood sedih dalam diri.

Masa awal awal doktor bagi ubat SENTRALINE tapi tak memberi kesan apa apa jadi doktor tukar kepada ubat yang dos tinggi sikit untuk membantu aku.

Boleh dikatakan fighter jugak lah.

Fight dengan mental dan emosi sendiri.

Macam mana nak bantu penghidap “mental illness”?

– Orang sekeliling perlu bagi moral support kepada penghidap mental illness. Selalu ada dengan dia. Bagi dia rasa yang sebenarnya masih ramai lagi yang sayangkan dia.

Sebab penghidap ni akan fikir dia dah takdak guna untuk hidup kat dunia ni. Semua orang tak sayang dia. Semua orang tak perlukan dia. Jadi tindakan orang sekeliling buat bagi dia rasa dia masih lagi diperlukan.

Jadi pendengar yang baik. Kalau dia nak luahkan, dengar je jangan menyampuk. Kalau dia tengah lost, jangan keep pushing dia dengan soalan macam “kenapa” “apa jadi”, jangan paksa dia cerita baru boleh awak bagi nasihat.

Penghidap ni dia cuma perlukan kata kata semangat. Sentiasa yakinkan dia yang masih ramai lagi sayangkan dia. Kalau nasihat rasanya tak valid sangat untuk penghidap ketika dia tengah lost.

Adakah patut kita bagi penghidap ni masa untuk bersendirian?

– TAK PATUT! JANGAN TINGGALKAN PENGHIDAP BERSENDIRIAN (walaupun dia cakap nak bersendirian). Lagi dia menyendiri, lagi dia rasa sunyi dan rasa sangat ‘down’.

Dan masa tuu lah negative thinking akan menyelubungi dirinya. Tak mustahil masa tu dia akan bertindak di luar jangkaan seperti nak bunuh diri atau apa saja yang boleh menyakitkan diri dia.

Adakah perkhidmatan BEFRIENDERS membantu?

– Aku tak pasti sebab aku tak pernah try. Tapi banyak aku tengok feedback dia memang membantu. Yang lagi membantu sebenarnya orang terdekat dengan pesakit macam family atau kawan2 yang dia kenal.

Sebab setengah penghidap dia susah nak cerita atau luahkan masalah dia dengan orang yang dia tak kenal. Dia lebih selesa nak luahkan perasaan dan masalah dekat orang yang dia kenal.

Sumber: Azeeda Azleen Adnan

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Events Fri, 29 Dec 2017
Fab Foodies! Sat, 14 Apr 2018

7 Hidangan Bekal Untuk Si Comel Ke Sekolah

Bekal anak-anak saya umur 7&8 tahun ke sekolah setiap pagi. Setiap hari memang habis dan saya seronok mereka pun suka tanpa berebut di kantin.

Featured Tue, 25 May 2021

Penampilan Terkini Keluarga Wardina Saffiyah Di Australia Curi Perhatian Ramai

Suatu ketika dahulu nama pelakon Wardina Saffiyah seringkali menjadi kegilaan ramai anak muda terutama peminat sitkom Spanar Jaya. Namun, sejak mendirikan rumah tangga dan berhijrah ke Australia untuk menyambung pengajiannya, Wardina sudah jarang muncul di […]

Fab Foodies! Thu, 6 Sep 2018

先吃菜还是先吃肉?原来这样吃才最健康

吃饭时是先吃菜还是先吃肉呢?吃饭太快容易吃下过量的食物而造成肥胖。

LIFESTYLE Wed, 21 Mar 2018

「融合剪纸和景物」插画家把风景变时装

Shamekh Bluwi,一位来自约旦建筑师兼时装插画家,擅长运用云朵、建筑物,以及日常生活中常见的景致,来装饰他的剪纸礼服。

LIFESTYLE Mon, 18 Jun 2018

运动衫领口的「三角形」超常见 没想到是机能设计!

卫衣,或者叫它大学衫、圆领运动衫,每个人的衣柜里都有一些,有没有发现其中很多件都在领口有像是个三角形的V字缝线?明明是不同品牌,既然有相同设计,这其中必有玄机!

Fab Foodies! Fri, 15 Jun 2018

These 5 ‘Healthy’ Foods are Actually Really Bad For You

Some of these things are stuff we consume on a daily basis.

LIFESTYLE Tue, 30 Jan 2018

ZARA IS SELLING THE SARONG FOR RM380!

How far will western fashion labels go to stealing Asian stuff as their own?

Fab Foodies! Wed, 11 Apr 2018

Lady’s Choice「Ibu Sejati」鼓励妈妈做真实的自己

当妈妈不容易,要当完美妈妈,更加不必说了。如今,当一名称职妈妈的门槛日益攀高,并且已经深刻地烙印在我们的现今文化里,尤其是现在的父母们都竭尽全力希望可以给孩子提供最好的一切。

LIFESTYLE Tue, 1 Jan 2019

Sebab- Sebab Individu Tidur Berdengkur

Berdengkur Boleh Hentikan Nafas Lebih 10 Saat, Atasinya Dengan Cara Ini

| Live TV