LIFESTYLE By: SGMS Enal October 14, 2018 @ 8:27am

Lelaki Ini Kongsi Kepentingan ‘Alone Time’ Buat Suami Isteri

Pasangan yang telah berkahwin dan mempunyai cahaya mata pasti tahu betapa susahnya mencari masa untuk ‘berdating’ seperti waktu bercinta dahulu. Selain masing-masing sibuk dengan kerjaya sendiri, menguruskan rumah tangga dan mendidik anak-anak yang semakin membesar juga menjadi keutamaan kepada pasangan yang telah berkahwin.

Meskipun telah melayari bahtera perkahwinan selama bertahun-tahun, pasangan suami isteri perlu mencari waktu bagi meluangkan masa berdua-duaan kerana waktu berkualiti tersebut mampu membuatkan pasangan meredakan stress, memenuhi keinginan emosi selain menyuburkan ikatan kasih sayang antara suami dan isteri.

Walaupun sibuk dengan urusan masing-masing, carilah masa yang sesuai untuk berdua-duaan dengan pasangan anda seperti yang disarankan oleh Mohd Fhaisdi laman facebooknya tentang lima kepentingan ‘alone time’ buat suami isteri.

Mari ikuti perkongsian ini dan semoga bermanfaat.

Gambar Hiasan

Pentingnya ‘Alone Time’ Dengan Isteri

” Enjoy your marriage before it too late “

Masa mula-mula kahwin dulu ramai orang bagi pesanan macam ni, tapi tengah bahagia kita buat endah tak endah je. Dulu tak ambik port sangat pesanan ni tapi sekarang bila dah ada anak dua orang baru nak garu kepala. Dah terlambat.?

Jangan kata nak berdua-duaan dengan isteri, nak bersendirian pun belum tentu dapat. Kejap sorang ajak bermain, kejap yang kecik nak susu, nak mandi, nak tidur, nak itu nak ini sampai kita pun nak pengsan.

Bergilir-gilir pengsan dengan isteri..?

Tapi itulah cabaran parenthood ni. Kita bukan sahaja kena pengsan malah kita kena bangkit dari pengsan berkali-kali tanpa gagal kerana kalau kita gagal, anak akan 2 kali gagal dari kita.

Walaupun begitu, penting ada ‘Alone Time’ dengan isteri. Buatlah macam mana pun asalkan ada masa untuk berdua-duaan, dapat 5 minit pun cukuplah.

Pedulikan mulut-mulut bawang yang mengata sebab mereka tak akan faham keperluan kita. Bawang buat mulut berbau, nanti isteri kata mulut kita busuk pulak.

5 kepentingan ‘Alone Time’ buat Suami Isteri.

1 – Tabung Emosi

Tabung emosi ibarat simpanan kita kat bank, kalau penuh kita gembira kalau kosong kita boleh kena heart attack. Sama juga dengan tabung emosi keluarga kita, tak boleh di biarkan kosong kena refill selalu. Kalau tabung emosi kosong mula lah pelbagai dugaan datang, emosi tak dapat kawal, semua pandang tak kena.

Bila emosi bercelaru suami isteri tidak ada sefahaman, selalu bergaduh, anak pun terkesan selalu buat tantrum, rezeki susah nak datang dan rumah yang terang pun rasa kelam tak bersinar. Penting sangat refill tabung emosi ini.

Cakap “i love u” pun dah cukup mengemosikan pasangan kita. Jangan berat mulut, isteri kita sendiri tu..

Gambar Hiasan

2 – Luahan Perasaan

Masa berdua-duaan ini lah baru isteri kita nak luahkan perasaan. Kalau tak dia pendam je rasa sakit hati, luluh hati, iri hati dan pedih ulu hati sorang-sorang. Memang lumrah orang perempuan, mereka tak suka mengadu tapi bila di tanya akan di ceritakan semuanya dari A sampai Z tanpa ada skip satu babak pun.

Bayangkan cerita yang panjang macam drama sinetron beratus episod terbuku dalam hati dia, selagi tak di tanya selagi itu di pendam. Bila hati dah penuh dengan sinetron ni mulalah minda fikir yang bukan-bukan. Muka pun jadi kusam, mata bengkak dan pipi cengkung.

Lagi cepat suami jadi pendengar setia lagi cepat isteri kembali cantik menawan.

3 – Release Stres

Dah dapat luah perasaan barulah isteri tidak stres, malah suami pun dapat hilangkan stres akibat dari isteri yang tak keruan. Dua-dua tenang dan bahagia.

Lagipun setiap ‘moment’ berdua-duaan itu boleh jadi ‘pain killer’ untuk stres akan datang. Bila ada masalah dengan anak atau pasangan buat masalah, moment inilah yang akan buat kita kembali ke pangkal jalan.

Bak kata orang, cegah lebih baik dari mengubati. Sediakan payung sebelum hujan. Bukan sediakan payung emas je tahu, payung stres pun kena sediakan.

Gambar Hiasan

4 – Nafkah Batin

Ini penting! Bagaimana sibuk pun, anak dah 10 ke, nafkah batin tetap kena konsisten di batinkan. Hanya kerana kita dah tua tak bermakna keperluan batin pasangan semakin berkurangan. Ada yang semakin tua semakin menjadi-jadi. Tak mustahil janggut dengan misai dah putih pun masih nak tambah quota.

Dalam Kitab Tafsir Ibn Katsir ada menyebut :
“ Mereka adalah ketenangan bagi kalian dan kalian pun adalah ketenangan bagi mereka ”.

Bermaksud isteri adalah ketenangan bagi suami dan suami adalah ketenangan bagi isteri.

Lepas ni kalau nampak isteri tak keruan, tak tenang cepat-cepat hantar anak kat rumah mertua ya.

5 – Bunga Cinta

Bunga cinta kalau tak di siram lama-lama boleh jadi layu dan mereput. Bunga cinta ibarat perasaan cinta kita pada pasangan, ingat kembali bagaimana rasa cinta masa mula-mula kenal dulu, sepatutnya macam itu lah rasa cinta kita sampai tua. Bahkan patut lebih mekar dan besar.

Jangan jadikan anak sebagai alasan untuk biar bunga cinta jadi layu dan mereput. Anak adalah baja cinta suami isteri jika pandai membaja, dan siram selalu bunga cinta dengan pasangan. Masa berdua-duaan lah kita boleh saling siram menyirami bunga cinta, sorang-sorang siram boleh tumbuh ulat bulu kat bunga.

Tinggalkan anak dekat pengasuh atau mertua sekejap pergi tengok wayang dengan pasangan. Wayang 2-3 jam dah cukup untuk bunga mekar 2-3 tahun.

Jangan pula tinggal anak seminggu. Mertua pun nak alone time juga.

Jika anda atau pasangan ada simptom-simptom seperti ini menyampah tengok muka pasangan, tengok muka anak nak marah je, sentiasa stres, mudah kecil hati, mudah curiga dan suka mengadu masalah pada orang lain maknanya anda dan pasangan kurang luangkan masa bersama.

Tuan puan, hargailah masa bersama yang ada sekarang kerana duit boleh di cari tetapi masa yang di sia-siakan tak akan boleh di ganti kembali.

Masa itu lebih berharga dari emas 999, 916 dan emas berkarat

Sumber: Mohd Fhais

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

LIFESTYLE Sun, 2 Sep 2018

时速130公里!加拿大世界最高、最快云霄飞车有90度垂降

加拿大著名的游乐园Wonderland将在2019年初推出世界最长、最快、最高的云霄飞车,这个名为Yukon Striker;目前官方公布,速度将会到达时速130公里!

LIFESTYLE Thu, 7 Nov 2019

5 Cara Untuk Elak Dari Ketuat Tumbuh

Ramai Tak Tahu Ketuat Mudah Berjangkit

LIFESTYLE Thu, 26 Sep 2019

在游览多达十国的旅客群中!大马旅客排名前五

根据Agoda旅行者调查,近七成人口有出境游经历;而在游览多达十国的旅客群中,大马旅客排名前五。

Fab Foodies! Thu, 8 Aug 2019
Contest Wed, 27 Nov 2019
LIFESTYLE Tue, 17 Jul 2018

Elakkan Pasangan Terlalu Tua

mari kita lihat bersama sebab utama perlu elakkan perbezaan umur ketara dengan pasangan

LIFESTYLE Sat, 3 Feb 2018

Kongsi Pengalaman Dan Teknik Kesan Kutu Kucing Dirumah

“Asal Tidur Je Mesti Diserang, Kemudian Gatal Yang Amat Sangat”, Wanita Ini Kongsi Pengalaman Dan Teknik Kesan Kutu Kucing Dirumah

Fab Foodies! Fri, 21 Sep 2018

减肥不必受苦 红酒也能燃烧脂肪?

有人说「睡前喝杯红酒有助于入眠」,也有人说「喝红酒可抗老化」,所以,红酒在多数民众的观念里,是有益健康的,但真的是如此吗?

LIFESTYLE Thu, 1 Nov 2018

Hanya Kerana Pisang, Usus Adik Ini Hampir Pecah

“Usus Penuh, Padat Langsung Takde Ruang,” Hanya Kerana Pisang, Usus Adik Ini Hampir Pecah

LIFESTYLE Sat, 18 Aug 2018

Penyebab Uban Tumbuh Di Rambut

Rambut uban tidak tumbuh dengan sendirinya , Rambut hitam yang berada dikepala sebenarnya yang berubah menjadi lebih putih

| Live TV