LIFESTYLE By: SGMS Enal October 14, 2018 @ 8:27am

Lelaki Ini Kongsi Kepentingan ‘Alone Time’ Buat Suami Isteri

Pasangan yang telah berkahwin dan mempunyai cahaya mata pasti tahu betapa susahnya mencari masa untuk ‘berdating’ seperti waktu bercinta dahulu. Selain masing-masing sibuk dengan kerjaya sendiri, menguruskan rumah tangga dan mendidik anak-anak yang semakin membesar juga menjadi keutamaan kepada pasangan yang telah berkahwin.

Meskipun telah melayari bahtera perkahwinan selama bertahun-tahun, pasangan suami isteri perlu mencari waktu bagi meluangkan masa berdua-duaan kerana waktu berkualiti tersebut mampu membuatkan pasangan meredakan stress, memenuhi keinginan emosi selain menyuburkan ikatan kasih sayang antara suami dan isteri.

Walaupun sibuk dengan urusan masing-masing, carilah masa yang sesuai untuk berdua-duaan dengan pasangan anda seperti yang disarankan oleh Mohd Fhaisdi laman facebooknya tentang lima kepentingan ‘alone time’ buat suami isteri.

Mari ikuti perkongsian ini dan semoga bermanfaat.

Gambar Hiasan

Pentingnya ‘Alone Time’ Dengan Isteri

” Enjoy your marriage before it too late “

Masa mula-mula kahwin dulu ramai orang bagi pesanan macam ni, tapi tengah bahagia kita buat endah tak endah je. Dulu tak ambik port sangat pesanan ni tapi sekarang bila dah ada anak dua orang baru nak garu kepala. Dah terlambat.?

Jangan kata nak berdua-duaan dengan isteri, nak bersendirian pun belum tentu dapat. Kejap sorang ajak bermain, kejap yang kecik nak susu, nak mandi, nak tidur, nak itu nak ini sampai kita pun nak pengsan.

Bergilir-gilir pengsan dengan isteri..?

Tapi itulah cabaran parenthood ni. Kita bukan sahaja kena pengsan malah kita kena bangkit dari pengsan berkali-kali tanpa gagal kerana kalau kita gagal, anak akan 2 kali gagal dari kita.

Walaupun begitu, penting ada ‘Alone Time’ dengan isteri. Buatlah macam mana pun asalkan ada masa untuk berdua-duaan, dapat 5 minit pun cukuplah.

Pedulikan mulut-mulut bawang yang mengata sebab mereka tak akan faham keperluan kita. Bawang buat mulut berbau, nanti isteri kata mulut kita busuk pulak.

5 kepentingan ‘Alone Time’ buat Suami Isteri.

1 – Tabung Emosi

Tabung emosi ibarat simpanan kita kat bank, kalau penuh kita gembira kalau kosong kita boleh kena heart attack. Sama juga dengan tabung emosi keluarga kita, tak boleh di biarkan kosong kena refill selalu. Kalau tabung emosi kosong mula lah pelbagai dugaan datang, emosi tak dapat kawal, semua pandang tak kena.

Bila emosi bercelaru suami isteri tidak ada sefahaman, selalu bergaduh, anak pun terkesan selalu buat tantrum, rezeki susah nak datang dan rumah yang terang pun rasa kelam tak bersinar. Penting sangat refill tabung emosi ini.

Cakap “i love u” pun dah cukup mengemosikan pasangan kita. Jangan berat mulut, isteri kita sendiri tu..

Gambar Hiasan

2 – Luahan Perasaan

Masa berdua-duaan ini lah baru isteri kita nak luahkan perasaan. Kalau tak dia pendam je rasa sakit hati, luluh hati, iri hati dan pedih ulu hati sorang-sorang. Memang lumrah orang perempuan, mereka tak suka mengadu tapi bila di tanya akan di ceritakan semuanya dari A sampai Z tanpa ada skip satu babak pun.

Bayangkan cerita yang panjang macam drama sinetron beratus episod terbuku dalam hati dia, selagi tak di tanya selagi itu di pendam. Bila hati dah penuh dengan sinetron ni mulalah minda fikir yang bukan-bukan. Muka pun jadi kusam, mata bengkak dan pipi cengkung.

Lagi cepat suami jadi pendengar setia lagi cepat isteri kembali cantik menawan.

3 – Release Stres

Dah dapat luah perasaan barulah isteri tidak stres, malah suami pun dapat hilangkan stres akibat dari isteri yang tak keruan. Dua-dua tenang dan bahagia.

Lagipun setiap ‘moment’ berdua-duaan itu boleh jadi ‘pain killer’ untuk stres akan datang. Bila ada masalah dengan anak atau pasangan buat masalah, moment inilah yang akan buat kita kembali ke pangkal jalan.

Bak kata orang, cegah lebih baik dari mengubati. Sediakan payung sebelum hujan. Bukan sediakan payung emas je tahu, payung stres pun kena sediakan.

Gambar Hiasan

4 – Nafkah Batin

Ini penting! Bagaimana sibuk pun, anak dah 10 ke, nafkah batin tetap kena konsisten di batinkan. Hanya kerana kita dah tua tak bermakna keperluan batin pasangan semakin berkurangan. Ada yang semakin tua semakin menjadi-jadi. Tak mustahil janggut dengan misai dah putih pun masih nak tambah quota.

Dalam Kitab Tafsir Ibn Katsir ada menyebut :
“ Mereka adalah ketenangan bagi kalian dan kalian pun adalah ketenangan bagi mereka ”.

Bermaksud isteri adalah ketenangan bagi suami dan suami adalah ketenangan bagi isteri.

Lepas ni kalau nampak isteri tak keruan, tak tenang cepat-cepat hantar anak kat rumah mertua ya.

5 – Bunga Cinta

Bunga cinta kalau tak di siram lama-lama boleh jadi layu dan mereput. Bunga cinta ibarat perasaan cinta kita pada pasangan, ingat kembali bagaimana rasa cinta masa mula-mula kenal dulu, sepatutnya macam itu lah rasa cinta kita sampai tua. Bahkan patut lebih mekar dan besar.

Jangan jadikan anak sebagai alasan untuk biar bunga cinta jadi layu dan mereput. Anak adalah baja cinta suami isteri jika pandai membaja, dan siram selalu bunga cinta dengan pasangan. Masa berdua-duaan lah kita boleh saling siram menyirami bunga cinta, sorang-sorang siram boleh tumbuh ulat bulu kat bunga.

Tinggalkan anak dekat pengasuh atau mertua sekejap pergi tengok wayang dengan pasangan. Wayang 2-3 jam dah cukup untuk bunga mekar 2-3 tahun.

Jangan pula tinggal anak seminggu. Mertua pun nak alone time juga.

Jika anda atau pasangan ada simptom-simptom seperti ini menyampah tengok muka pasangan, tengok muka anak nak marah je, sentiasa stres, mudah kecil hati, mudah curiga dan suka mengadu masalah pada orang lain maknanya anda dan pasangan kurang luangkan masa bersama.

Tuan puan, hargailah masa bersama yang ada sekarang kerana duit boleh di cari tetapi masa yang di sia-siakan tak akan boleh di ganti kembali.

Masa itu lebih berharga dari emas 999, 916 dan emas berkarat

Sumber: Mohd Fhais

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

LIFESTYLE Mon, 14 May 2018

Garam Ganti Dengan Bahan Apa ?

Tanpa garam masakan tidak berapa enak tetapi tahukah anda yang ianya boleh ditukar dengan bahan yang lain

LIFESTYLE Tue, 7 Aug 2018

Cool! The Golden Bridge Mungkin Tempat Percutian Pilihan Anda Lepas Ni

Tahukah anda bahawa The Golden Bridge yang terletak di pinggiran Da Nang, Vietnam mempunyai panjang 150 meter dan terletak pada paras 1400 meter dari dasar laut

LIFESTYLE Sat, 30 Nov 2019

Kenapa Wujud Tanda Lahir ‘Port Wine Stain’ Pada Tubuh Anak?

Ini Fakta ‘Port Wine Stain’ Yang Perlu Ibu Bapa Tahu Jika Ada Anak Anda Mengalaminya!

Contest Fri, 18 Oct 2019

Stand A Chance To Be Up Close and Personal with KARD now!

ASICS combining with KARD to bring front bolder and more striking colourways for GEL-BND™ sneakers.

LIFESTYLE Mon, 15 Jul 2019

Awas! Jangan Campur Cecair Peluntur & Cecair Pencuci Lantai

Lebih berwaspada menggunakan cecair peluntur mahupun bahan pencuci lain

LIFESTYLE Wed, 26 Jun 2019

每周动10分钟!助降死亡风险18%

连汗都不用流!每周只动10分钟,有助降18%死亡风险。

Fab Foodies! Thu, 28 Jun 2018

Jangan Bazir Makanan, Alam Flora Kutip 22,000 Tan Sisa Makanan!

Tabiat pembaziran semasa menghadiri majlis rumah terbuka dapat dielakkan sekiranya masyarakat mengamalkan konsep 5R iaitu Refuse (menolak), Reduce (mengurangkan), Reuse (guna semula), Recycle (kitar semula) dan Recovery (pemulihan/diperbaharui).

LIFESTYLE Sat, 8 Sep 2018

不是太空人也能穿!美国太空总署联手服装品牌推出日常穿着系列

美国太空总署NASA今年成立60周年,最近与服装品牌Heron Preston合作推出联名系列服装!这系列服装包含:夹克,帽衫,T恤, 背包和帽子,服装上的NASA字样来自NASA于1976年至1992年的标准字。

LIFESTYLE Tue, 27 Mar 2018

Elak Lupa Anak Dalam Kereta? Cuba Cara Ini!

Dalam masa sama, kanak-kanak wajib dipakaikan tali pinggang keledar dengan kemas selain tidak boleh diletakkan di tempat duduk belakang khususnya di belakang kerusi pemandu kerana ia merupakan titik buta.

LIFESTYLE Tue, 17 Jul 2018

Elakkan Pasangan Terlalu Tua

mari kita lihat bersama sebab utama perlu elakkan perbezaan umur ketara dengan pasangan

| Live TV