LIFESTYLE By: SGMS Enal September 13, 2019 @ 3:20pm

Lobster Dua Ton Warna Yang Sangat ‘Rare’

Tuah ayam nampak di kaki, tuan manusia siapa yang tahu kan. Inilah nasib seorang daripada 50 juta nelayan yang bertuah menangkap beberapa ekor lobster yang memilik dua ton warna berbeza yang sangat jarang ditemui di Pantai Maine.

Lobster yang ditangkap itu kemudiannya diberi kepada Pusat Penjagaan Wharf di Jabatan Perikanan Maine untuk kongsi sentuhan dengan tiga ekor lobster yang jarang ditemui seperti lobster calico dan  lobster biru.

Menurut Ahli Biologi Perikanan, Mike Thalhauser, berkemungkinan empat jenis lobster ‘rare’ ini memakan ikan kecil yang ada dalam tangki tersebut dan paling ganjil adalah dimana mereka akan berkongsi makanan ada satu dari 90 octillion.

Katanya lagi, ramai orang yang teruja melihat keanehan lobster yang ‘rare’ ini di media sosial serta mendidik diri masyarakat untuk lebih peka dengan kehidupan lautan.

Sumber: FOX10 Phoenix

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Sat, 24 Aug 2019
LIFESTYLE Thu, 27 Sep 2018

Ingin Lebih Produktiviti Dalam Kerja Seharian, Jom Amalkan

7 tip cara berkesan untuk bangun awal dan tingkatkan produktiviti kerja setiap hari

Fab Foodies! Wed, 23 Jan 2019

一样都不能少!四大传统年饼食谱

说到过年,撇开团聚、红包和送礼外,脑子是不是也闪过「减肥」的念头呢?琳瑯滿目的年饼总是让人停不了口……

Fab Foodies! Thu, 14 Jun 2018

Apa Di Dapur Bersama Chef Imelda; Kari Ikan Yogurt

Masukkan yogurt dicampur dengan air dan bendi, Reneh sehingga 15-20 minit & pastikan di atas api yang perlahan. Jangan lupa kacau untuk mengelakannya ia melekat.

LIFESTYLE Thu, 8 Feb 2018

如何熬夜不伤身?养成「6生活习惯」成为聪明夜猫族!

晚睡=伤身?早睡早起身体好!但每个人生理时钟其实大不相同,有些人可能因为工作或生理因素等问题,必须日夜颠倒,该如何当一个生活有品质的健康夜猫族呢?

LIFESTYLE Sun, 29 Dec 2019

Makanan Pedas Boleh Kurangkan Risiko Sakit Jantung & Berat Badan

Makan makanan pedas tidak asing lagi bagi rakyat Malaysia. Lambakan kedai yang menjual pelbagai makanan viral berasaskan sensasi rasa pedas pasti diserbu tak kiralah dimana ia dibuka. Tak kira siapa pun anda, keinginan untuk menjamah […]

LIFESTYLE Mon, 29 Jan 2018

Kongsi 3 Cara Memerahkan Bibir Hitam

Bibir yang merah merona menjadi daya tarik tersendiri bagi seorang wanita. Dengan warna bibir yang merah membuat wanita lebih tampil cantik maksimal, dan menjadi perhatian bagi banyak orang. Banyak sekali cara untuk membuat bibir Anda menjadi […]

LIFESTYLE Tue, 26 Jun 2018

3秒测出你给人「第一印象中的缺点」第一眼看到什么?

虽然说勿以貌取人,但藉由初次见面的谈吐塑造的第一印象都会影响接下来对某人的想法和观感。

LIFESTYLE Thu, 21 Nov 2019
LIFESTYLE Thu, 9 Jan 2020

Teknik Hilang Sakit Kepala Tanpa Ubat Dalam Masa 5 Minit

Pengalaman sakit kepala bukanlah merupakan sebuah pengalaman yang seronok. Lebih-lebih lagi sekiranya ia terjadi sewaktu ada berada jauh daripada akses kepada ubat-ubatan seperti Panadol dan Paracetemol untuk melegakan kesakitan tersebut. Namun, ramai yang tidak tahu […]

| Live TV