LIFESTYLE By: SGMS Enal October 12, 2019 @ 10:24am

Luqman Hakim Diiktiraf Antara 60 Bakat Muda Terbaik Dalam Dunia Bola Sepak

Beberapa bulan yang lalu, arena sukan bola sepak Malaysia dihidangkan dengan aksi menarik yang dipamerkan oleh skuad Bawah 18 Tahun (B-18) negara. Aksi cemerlang para pemain yang komited sering mendapat pujian rata-rata masyarakat Malaysia malah sehingga boleh menewaskan pasukan Australia ketika Kejohanan Persekutuan Bola Sepak ASEAN B-18 2019.

Namun begitu, apa yang menarik perhatian ramai adalah aksi lincah yang dipamerkan oleh seorang penyerang sensasi negara. Luqman Hakim Shamsuddin dilihat sebagai bintang bola sepak negara telah menjadi bualan hebat rata-rata peminat sukan bola sepak malah turut diintai oleh jurulatih di luar negara. Perkara ini susulan daripada pengesahan bahawa penyerang muda ini akan menjalani latihan bersama Cardiff City sebelum beraksi bersama kelab Liga Divisyen Satu Belgium, KV Kortijk.

Terkini, penyerang skuad bawah 18 negara itu sekali lagi mengharumkan nama negara apabila tersenarai dalam 60 pemain muda paling berbakat di dunia yang dikeluarkan The Guardian. Luqman merupakan antara empat pemain Asia yang tersenarai dalam kesemua 60 pemain yang disenaraikan.

Menurut The Guardian, Luqman Hakim dilihat sebagai bakat muda yang bakal menggantikan era kegemilangan yang pernah diraih oleh lagenda bola sepak negara, Mokhtar Dahari.

Bakat terpendam anak kelahiran Kota Bharu, Kelantan itu telah digilap melalui Program Pembangunan Bola Sepak Negara (NFDP). Antara pencapaian terbaiknya adalah pernah membantu skuad B-13 NFDP bergelar juara bagi kejohanan Piala Iber Costa del Sol di Sepanyol pada tahun 2015. Malah, ketika itu Luqman Hakum diiktiraf sebagai penjaring terbanyak kejohanan tersebut. Luqman juga merupakan penerima kasut emas Kejuaraan Konfederasi Bola Sepak Asia (AFC) Bawah 16 Tahun pada 2018.

Walau bagaimanapun, kelibat Luqman Hakim dalam senarai pemain muda berbakat dunia membuktikan bahawa pemain ini mempunyai kelas yang tersendiri dan masa depan yang cerah dalam arena sukan bola sepak.

Sumber: The Guardian

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Events Thu, 10 Oct 2019
LIFESTYLE Thu, 2 Aug 2018

意想不到的「热水10大妙用」拯救松垮毛衣、鲜花保存更久

水是我们每日的必需品,而热水其实也可以为我们的生活解决很多事情,你应该多数都不知道,一起来看看热水拥有哪些妙用?

Fab Foodies! Thu, 24 May 2018

Apa Di Dapur Bersama Chef Imelda Harris

Ikan Salmon antara hidangan terbaik memandangkan ia datang dengan sumber protein berkualiti tinggi. Harganya mungkin sedikit mahal berbanding ikan lain, perlu tahu…ikan Salmon kaya dengan asid lemak omega-3 (baik untuk kesihatan kulit dan rambut)

Hiburan Mon, 11 Mar 2019

Pantene Encourages Women to Keep Active in Sports through #WANITABESI

Because women are capable of really anything!

LIFESTYLE Thu, 1 Aug 2019
LIFESTYLE Mon, 7 Jan 2019

5 Kelebihan Bunga Kenanga Yang Berbau Wangi

mempunyai bau yang sangat wangi dan berbentuk seperti tapak sulaiman ada khasiat dan kebaikannya tersendiri

LIFESTYLE Wed, 24 Jan 2018

「全球七个血拼天堂」购物者绝不能错过的景点

全世界有非常多经典的购物商场,在那里,旅客可以轻松地一次购足计画已久入荷的名牌。这些世界知名的购物点,不只是商店林立,通常也是重要的历史购物中心,就算不想买东西,到此走走、感受一下全世界的消费力,也是满有趣的体验!

LIFESTYLE Wed, 21 Aug 2019

面对前任的回头你是否犹豫了?到底该不该重新接受呢?

面对前任的回头你是否犹豫了,会不会又重蹈覆辙呢?

LIFESTYLE Thu, 5 Jul 2018

Berita Baik Untuk Rakyat Terengganu, Wad Kelas Tiga Bakal Percuma!

Semua golongan tidak kira kaya dan miskin akan dapat menikmati insiatif ini di semua hospital kerajaan seluruh negeri.

LIFESTYLE Tue, 12 Jun 2018

Raya Macam VIP Di tonton Sehingga 30 Jun

Pengarah tonton, Pelesenan & Pembarangan, Rangkaian Televisyen, Media Prima Berhad, Airin Zainul memaklumkan usaha ini merupakan transformasi baharu yang terbaik tahun ini dari Tonton.

| Live TV