LIFESTYLE By: SGMS Enal October 12, 2019 @ 10:24am

Luqman Hakim Diiktiraf Antara 60 Bakat Muda Terbaik Dalam Dunia Bola Sepak

Beberapa bulan yang lalu, arena sukan bola sepak Malaysia dihidangkan dengan aksi menarik yang dipamerkan oleh skuad Bawah 18 Tahun (B-18) negara. Aksi cemerlang para pemain yang komited sering mendapat pujian rata-rata masyarakat Malaysia malah sehingga boleh menewaskan pasukan Australia ketika Kejohanan Persekutuan Bola Sepak ASEAN B-18 2019.

Namun begitu, apa yang menarik perhatian ramai adalah aksi lincah yang dipamerkan oleh seorang penyerang sensasi negara. Luqman Hakim Shamsuddin dilihat sebagai bintang bola sepak negara telah menjadi bualan hebat rata-rata peminat sukan bola sepak malah turut diintai oleh jurulatih di luar negara. Perkara ini susulan daripada pengesahan bahawa penyerang muda ini akan menjalani latihan bersama Cardiff City sebelum beraksi bersama kelab Liga Divisyen Satu Belgium, KV Kortijk.

Terkini, penyerang skuad bawah 18 negara itu sekali lagi mengharumkan nama negara apabila tersenarai dalam 60 pemain muda paling berbakat di dunia yang dikeluarkan The Guardian. Luqman merupakan antara empat pemain Asia yang tersenarai dalam kesemua 60 pemain yang disenaraikan.

Menurut The Guardian, Luqman Hakim dilihat sebagai bakat muda yang bakal menggantikan era kegemilangan yang pernah diraih oleh lagenda bola sepak negara, Mokhtar Dahari.

Bakat terpendam anak kelahiran Kota Bharu, Kelantan itu telah digilap melalui Program Pembangunan Bola Sepak Negara (NFDP). Antara pencapaian terbaiknya adalah pernah membantu skuad B-13 NFDP bergelar juara bagi kejohanan Piala Iber Costa del Sol di Sepanyol pada tahun 2015. Malah, ketika itu Luqman Hakum diiktiraf sebagai penjaring terbanyak kejohanan tersebut. Luqman juga merupakan penerima kasut emas Kejuaraan Konfederasi Bola Sepak Asia (AFC) Bawah 16 Tahun pada 2018.

Walau bagaimanapun, kelibat Luqman Hakim dalam senarai pemain muda berbakat dunia membuktikan bahawa pemain ini mempunyai kelas yang tersendiri dan masa depan yang cerah dalam arena sukan bola sepak.

Sumber: The Guardian

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Fab Foodies! Thu, 18 Apr 2019

Celebrate Mother’s Day with Mummy Dearest at Toh Yuen’s Dim Sum Brunch Special

Mother’s Day is fast approaching so don’t forget to make necessary arrangements.

LIFESTYLE Tue, 12 Dec 2017

Kesalahan Etika Pemakaian Ketika Hadiri Temuduga

Pakai Macam Ni, 90 Peratus Permohonan Kamu Ditolak”, Lelaki Ini Senaraikan Kesalahan Etika Pemakaian Ketika Hadiri Temuduga

LIFESTYLE Fri, 3 May 2019

睡前NG行为揪出来!让身体好好关机

根本虐惨!睡前NG行为帮你揪出来,让身体好好关机。

LIFESTYLE Thu, 16 Jan 2020

Cara- Cara Untuk Kempiskan Perut

Boroi atau buncit !!! Ini adalah yang paling dielakkan tidak kira perempuan mahupun lelaki. Mulalah kita menjaga makanan dan juga membuat senaman tetapi masih dalam keadaan yang sama. Apa kata jom cuba cara ini manalah […]

LIFESTYLE Thu, 2 Jan 2020

厕所门应该常开着还是关上?很多人都做错了

卫生间这些事你每天都在做,也往往容易忽略,做错了可能会影响你的健康!

Fab Foodies! Fri, 26 Jan 2018

麦当劳推出素食汉堡!网友「不用只吃薯条了」

麦当劳(McDonald’s)推出素食汉堡McVeggie,真的吗?小编记得最后一次吃到麦当劳的素食汉堡应该是十多年前的事了。根据网友Eunice Wong脸书日前的分享,在白沙罗万达镇已可买到这份全新的素食汉堡!

LIFESTYLE Tue, 31 Dec 2019
Fab Foodies! Mon, 6 May 2019

没事多喝水?小心这样喝恐酿水中毒

没事多喝水?专家提醒「这样喝」恐酿水中毒,下场很惨痛。

FESYEN Wed, 8 May 2019

Jom Shopping Raya! Adira Suhaimi Tampil Dengan Koleksi Tudung Adira X Hermanas

Koleksi ini boleh didapati dengan harga RM69 sehelai. Murahnya!

LIFESTYLE Wed, 2 Jan 2019

Taiping Just Got a Wonderful Record in World’s 100 Sustainable Cities

It’s the only Malaysian city to make it into the list.

| Live TV