LIFESTYLE By: SGMS Enal December 5, 2018 @ 4:20pm

Manfaat Belalang Untuk Kesihatan Manusia

Rakyat di Malaysia, kita mempunyai banyak makanan sihat yang lain selain serangga yang bernama belalang ini. Jadi, tiada isu untuk pertikaikan kesahihannya. Namun, lain pula di negara-negara kurang sumber makanan, altenatif untuk sara hidup adalah memakan belalakng ini.

Bagi negara timur seperti Afrika Selatan dan Kenya menjadi sumber makanan harian mereka kerana di situ menjadi tempat pembiakan serangga lebih dari 1900 spesies termasuklah belalang, ulat, kumbang dan semut.

manfaat yang boleh dikongsikan kepada anda semua.

1 . Sumber alternatif makanan tambahan

Secara sihatnya serangga boleh menjadi sumber alternatif protein dan nutrien secara berkekalan dalam jangka yang lama. Ia juga kaya dengan asid aminodan protein yang penting badan manusia. Sebagai contoh, belalang menghasilkan kandungan protein yang tertinggi.

2. Lebih baik untuk alam sekitar

Pertanian dan ternakan adalah sumber utama pengeluran gas rumah hijau. Tidak seperti serangga seperti belelang ini hanya mengeluarkan gas rumah hijau yang jauh lebih sedikit dari yang lain.

3. Sumber kewangan

Bagi usahawan yang berfikir luar kotak, mereka akan menggunakan serangga ini sebagai sumber pendapatan. Di Afrika sudah berjuta-juta orang memakan serangga seperti ini, jadi apa yang anda tunggu lagi, perniagaan baru boleh dibangunkan. Tidak hanya di Afrika, sebelah Asia juga ada segelintir individu atau kaum yang memakannya seperti di Indonesia dan Papua New Guinea.  Serangga ini mungkin boleh diproses dan menjafi serbuk untuk protein makanan tambahan.

4. Sumber makan

Sebahagian besar masyarakat di Malaysia mungkin tidak pernah merasainya, namun berbeza dengan rakyat di negara lain yang kurang sumber makanan harian dan terpaksa untuk memakan serangga ini sebagai sumber makanan ruji.  Pada masa kini tidak ada undang-undang yang mengawal hal ini.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

LIFESTYLE Thu, 7 Mar 2019

休假日=补眠日?这样比连续熬夜更伤肝!

不少人喜欢利用周末末或者连假补眠,但你知道这样比连续熬夜更伤肝吗?

Fab Foodies! Fri, 9 Feb 2018

MAKAN BESAR DENGAN AYAMAS ‘GOLDEN SESAME ROASTER’

Ayamas menampilkan resepi yang cukup istimewa.

LIFESTYLE Tue, 5 Jun 2018

Lebih Ramai Pasangan Bercerai Disebabkan Alasan Tak Masuk Akal!

Hanya kerana si isteri tertinggal barang yang dibeli di pasar berlaku pertengkaran ketika dalam perjalanan pulang dengan menaiki motosikal sehingga suami melafazkan talak kepada isterinya.

Hiburan Mon, 29 Jan 2018

Kongsi Pengalaman Perkahwinan Barakah Tanpa Modal Puluh Ribu

Kami Nikah Sempoi Je, Modal Semua RM3K, Beli Tripod, Gambar Edit Sendiri”, Wanita Kongsi Pengalaman Perkahwinan Barakah Tanpa Modal Puluh Ribu

Events Sat, 2 Nov 2019

SYOKSYOK RIUH Invites You to Appreciate Arts and Cultures This Weekend!

Celebrate life with friends, family and food with plenty of festive flavours.

LIFESTYLE Mon, 3 Jun 2019

Explore Langkawi Wholly with Resorts World Langkawi

There’s more to enjoy in Langkawi than we know!

Events Mon, 5 Aug 2019

MMSpot Launches an e-Vouchers Apps that ‘Shop More, Save More and Earn More’

An innovative and never-seen-before shopping mobile apps that utilizes e-vouchers for a definite and unreal shopping experience!

LIFESTYLE Tue, 7 Aug 2018

There are 10,000 Cats in this Temple but None of Them are Alive

They’re figurines, of course. But very lucky ones.

Fab Foodies! Mon, 2 Apr 2018

Petua Kempis Perut Untuk Anda Yang Bersalin Ceaser

Bagaimana ingin menurunkan berat badan atau pun perut menjadi kempis. Ini kami kongsikan untuk anda dimana dalam 2 minggu sudah nampak kesannya. Pecahkan lemak degil yang ada dalam badan 

LIFESTYLE Sat, 16 Feb 2019

Harga RON95 Dan RON97 Naik, Diesel Kekal

Harga runcit bagi petrol RON95 dan RON97 masing-masing naik sebanyak 1 sen seliter

| Live TV