Fab Foodies! By: SGMS Enal October 2, 2018 @ 9:30am

Berbau Tapi Bagus Untuk Kesihatan, Jom Makan Petai?

Bukan tidak sukan pada petai tetapi baunya itu yang tidak boleh tahan. Bukan semua yang tidak suka ada juga yang masih makan walaupun bau sebegitu.

Tapi tahukah yang petai ini sebenarnya banyak manfaat terutama untuk kesihatan. Ada yang menjadikan sebagai ulam dalam makanan harian. Banyak khasiatnya tau!

Mencegah anemia

Petai mengandung zat besi yang cukup tinggi, yang dapat membantu dalam merangsang pembentukan hemoglobin dalam darah. Oleh kerana itu, dengan mengambil petai  dapat membantu anda dalam mencegah anemia.

Menjaga kesehatan jantung

Organisasi Kesehatan Dunia atau World Health Organization (WHO) menyatakan, bahwa mineral kalium di dalam petai dapat mendorong kesihatan kardiovaskular dan dapat membantu mengurangi tekanan darah.

Menjaga kesehatan pencernaan

Jika Anda mengalami gangguan pencernaan, cuba makan petai. Kerana petai mengandung serat yang dapat membantu anda dalam memperoleh pencernaan yang lebih baik. Selain itu membantu dalam mencegah sembelit.

Mencegah dan mengatasi depresi

 Petai mengandung triptofan, iaitu sejenis protein yang diubah tubuh menjadi sertonin. Dengan kandungan tersebut tentu anda akan lebih rileks, mood selalu baik, dan rasa bahagia setelah mengambil petai. Yang ini betul ke tak kenalah bertanya pada mereka yang gemarkan petai.

Rupanya makanan yang mempunyai aroma tidak bagus tetapi memberi manfaat pada kesihata, Patutlah orang-orang tua mengambil makanan ini sebagai ulam.

Sumber credit: Merdeka.com

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

LIFESTYLE Sat, 27 Apr 2019

5 Mei Tarikh Melihat Anak Bulan Ramadan

Pejam celik rupanya dah nak puasa ye

Events Tue, 16 Jul 2019

Noh Hujan Bersyukur Lagu Ciptaan Jadi OST Filem

Bukan senang artis nak jadikan lagu ciptaan sendiri jadi runut bunyi sebuah filem tau, kita ni tau dengar and komen je kan?!

TECH Sun, 7 Oct 2018

Gunakan iPhone Seperti Seorang Jurugambar Pro Dengan 3 Lensa Kamera Ini

Adakah anda gemar bergambar menggunakan Iphone anda dan ingin meningkatkan lagi kecantikan gambar anda?Anda boleh cuba beberapa ‘item’ tambahan yang dianjurkan dalam artikel ini.

Hiburan Wed, 28 Mar 2018

Tahniah Vivy Yusof!

Saya mengambil kira-kira 20 ujian kehamilan dan tidak ada satu pun yang positif, jadi saya menganggap kesemuanya rosak!

Fab Foodies! Thu, 12 Jul 2018

就是这样才变胖!想吃垃圾食物是因为「睡不饱」

妳有发现在晚上高热量的垃圾食物,浮现在脑海画面的机率特别高吗?

LIFESTYLE Wed, 21 Mar 2018

「融合剪纸和景物」插画家把风景变时装

Shamekh Bluwi,一位来自约旦建筑师兼时装插画家,擅长运用云朵、建筑物,以及日常生活中常见的景致,来装饰他的剪纸礼服。

LIFESTYLE Fri, 20 Dec 2019

10 Tips Untuk Newbie Nak Berjaya Jadi ‘Make Up Artist’

Harap MUA di luar sana dapat tips dari perkongsian ini

Hiburan Tue, 26 Nov 2019
Hiburan Thu, 30 Aug 2018

Tarian ‘Jeng Jeng Jeng’ Jadi Bahan Gelak, Ini Respon Penari…

Ia mungkin menjadi ‘salam perkenalan’ saya untuk melangkah masuk menjadi pelakon. Saya memang minat untuk serius dalam bidang lakonan.

LIFESTYLE Sat, 31 Aug 2019

Tanda-Tanda Anak Terkena Jangkitan Pada Pernafasan

Jangan Tunggu. Kerja anda tak penting. Hidup anak anda lagi penting!

| Live TV