Fab Foodies! By: SGMS Enal October 2, 2018 @ 9:30am

Berbau Tapi Bagus Untuk Kesihatan, Jom Makan Petai?

Bukan tidak sukan pada petai tetapi baunya itu yang tidak boleh tahan. Bukan semua yang tidak suka ada juga yang masih makan walaupun bau sebegitu.

Tapi tahukah yang petai ini sebenarnya banyak manfaat terutama untuk kesihatan. Ada yang menjadikan sebagai ulam dalam makanan harian. Banyak khasiatnya tau!

Mencegah anemia

Petai mengandung zat besi yang cukup tinggi, yang dapat membantu dalam merangsang pembentukan hemoglobin dalam darah. Oleh kerana itu, dengan mengambil petai  dapat membantu anda dalam mencegah anemia.

Menjaga kesehatan jantung

Organisasi Kesehatan Dunia atau World Health Organization (WHO) menyatakan, bahwa mineral kalium di dalam petai dapat mendorong kesihatan kardiovaskular dan dapat membantu mengurangi tekanan darah.

Menjaga kesehatan pencernaan

Jika Anda mengalami gangguan pencernaan, cuba makan petai. Kerana petai mengandung serat yang dapat membantu anda dalam memperoleh pencernaan yang lebih baik. Selain itu membantu dalam mencegah sembelit.

Mencegah dan mengatasi depresi

 Petai mengandung triptofan, iaitu sejenis protein yang diubah tubuh menjadi sertonin. Dengan kandungan tersebut tentu anda akan lebih rileks, mood selalu baik, dan rasa bahagia setelah mengambil petai. Yang ini betul ke tak kenalah bertanya pada mereka yang gemarkan petai.

Rupanya makanan yang mempunyai aroma tidak bagus tetapi memberi manfaat pada kesihata, Patutlah orang-orang tua mengambil makanan ini sebagai ulam.

Sumber credit: Merdeka.com

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

LIFESTYLE Mon, 15 Oct 2018

Lemak DiPerlukan Dalam Aturan Diet Seharian

Tidak percaya tetapi ini hakikatnya , Lemak DiPerlukan Dalam Aturan Diet Seharian

Hiburan Wed, 24 Jul 2019
Hiburan Fri, 17 Aug 2018

Netizen Naik Angin Dengan Vivy Yusuf?

Wanita cantik ini sekali lagi menjadi bualan netizen apabila memuat naik sedutan filem Crazy Rich Asian menerusi Insta Stories.

Hiburan Mon, 18 Nov 2019
Hiburan Sun, 29 Dec 2019
Hiburan Tue, 19 Nov 2019
Hiburan Sun, 11 Nov 2018

Nina Iskandar Belum Jemu Bawa Karakter Air Mata

Asyik bawa watak yang kena menangis, Nina Iskandar tak jemu ke?

Contest Fri, 16 Nov 2018
Hiburan Fri, 24 Jan 2020

Lisa Manoban Peluk Kucing Untuk Lepas Tekanan

Tak tau mana lagi comel…kucing ke tuan dia?

| Live TV