Fab Foodies! By: SGMS Enal September 22, 2018 @ 1:55pm

Minyak Zaitun Dalam Makanan

Ramai yang mengatakan memasak menggunakan minyak zaitun lebih elok dan dapat menjaga kesihatan. Ada pula berkongsi tips menggunakan minyak zaitun dalam penggunaan masakan mahupun makanan. Antaranya:

Membantu Dalam Kelembapan Kek

Kita tahu minyak zaitun boleh melembabkan kulit dan rambut. Tetapi bukan itu sahaja! Dengan Vitamin E nya ia akan membuatkan bukan sahaja kek, tetapi cupcake dan muffin anda kelihatan lembap dan gebu.

Minyak zaitun juga boleh menahan kelembapan itu daripada kering dengan cepat selain menambahkan nutrien-nutrien tambahan ke dalam kek.

Kolesterol Baik

Minyak zaitun masuk ke dalam daftar makanan bukan lemak jenuh dan mampu menurunkan kadar kolesterol,  kolesterol tinggi.

Pencegahan Kanser

Dari penelitian ditemukan bahwa adanya pengaruh bagi orang yang mengambil atau menggunakan minyak zaitun untuk ini, menurunkan risiko terhadap terjadinya kanser kolorektal. Selain itu, untuk wanita yang menyukai penggunaan minyak zaitun ini, ianya dapat memberikan perurunan terhadap risiko terjadinya kanser payudara.

Pencegahan Stroke

Pada penelitian baru-baru ini menunjukkan bahawa, orang-orang yang mengamalkan minyak zaitun lebih rendah akan risiko penyakit stroke di kemudian hari, daripada yang tidak ,mengambilnya sama sekali. Meskipun penelitian ini masih bersifat observasional, tapi akan dilakukan pengembangan penelitian langsung kepada objek yang mengkonsumsi ataupun tidak.

Bak kata pepatah “mencegah lagi mudah dari merawat” jadi apa kata cuba perlahan-lahan menukarkan minyak masak kepada minyak zaitun. Lebih berkhasiat dan membantu dalam kesihatan diri

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

LIFESTYLE Thu, 5 Jul 2018

你有注意过你手腕上有几条线吗?而哪一条又最清晰呢?

你有没有注意过你手腕上有几条线呢?一条、两条、三条还是四条?而哪一条又是较为清晰呢?

FESYEN Wed, 31 Jul 2019

Actress Farah Nabilah Gives E! News on Tips to Looking Flawless in the Perfect Fit

Malaysian actress Farah Nabilah shares with us to her secret tips on giving the blush to her perfect fit! Finding the perfect shade to your skin tone has always been a struggle for literally anyone […]

Fab Foodies! Wed, 18 Sep 2019

做错「这些事」你吃的鸡蛋都浪费了!

别再落入误区!做错这4件事,你吃的鸡蛋根本浪费了。

Fab Foodies! Fri, 15 Jun 2018

Bagaimana Nak Elak Cirit Birit Di Musim Perayaan? Ikuti Tips Ini!

Bila juadah raya terhidang depan mata, habis korang ‘balun’ tanpa rasa bersalah kan? Maklumlah, dah sebulan menahan lapar dan dahaga, waktu berayalah korang balas-dendam makan sampai kenyang kan! Bila dah makan macam-macam makanan dari macam-macam […]

Fab Foodies! Thu, 11 Apr 2019

早餐只啃面包?8成癌症患者都这样吃

早餐求快只啃面包?营养师:8成癌症患者把它当早餐

Fab Foodies! Sat, 11 May 2019

轻熟男注意「这五类饮食」让你更快变秃子

掉发危机是现代人面临的问题之一,随着年纪增长,很多男性因为遗传因素,发线愈来愈高,加上生活压力加速劣化,最终「失守」变成秃头……

LIFESTYLE Tue, 10 Dec 2019

这个周末你不容错过的大促销!好天气好心情疯狂的购物

年终有好康!云顶年终大促销将于本周13日至15日引爆,让你在好天气和心情下,疯狂的购物。

Events Fri, 27 Apr 2018

Kahwin 19 Mei, Putera Harry ‘Lamar’ Abang Jadi Pengapit

The Duke of Cambridge berbesar hati untuk memenuhi hasrat dan sangat teruja untuk memberi sokongan kepada adiknya di Gereja St George, Windsor pada 19 Mei depan.

LIFESTYLE Tue, 19 Jun 2018

日本惊现「超巨大观音」降世!

最近日本一系列「巨大观音现世」照片在网路上疯传,从图片可以看到,观音大到非常惊人,让人有种奇怪的违和感,这到底是发生了什么事啊?

Contest Wed, 27 Nov 2019

| Live TV