Sertai misi di www.jomheboh.com.my dan berpeluang memenangi 5 juta koin Shopee, barangan Xiaomi dan beras ERA! Penyertaan dilanjutkan sehingga hari Jumaat 7 Mei 2021. Sertai sekarang!
Fab Foodies! By: SGMS Enal September 22, 2018 @ 1:55pm

Minyak Zaitun Dalam Makanan

Ramai yang mengatakan memasak menggunakan minyak zaitun lebih elok dan dapat menjaga kesihatan. Ada pula berkongsi tips menggunakan minyak zaitun dalam penggunaan masakan mahupun makanan. Antaranya:

Membantu Dalam Kelembapan Kek

Kita tahu minyak zaitun boleh melembabkan kulit dan rambut. Tetapi bukan itu sahaja! Dengan Vitamin E nya ia akan membuatkan bukan sahaja kek, tetapi cupcake dan muffin anda kelihatan lembap dan gebu.

Minyak zaitun juga boleh menahan kelembapan itu daripada kering dengan cepat selain menambahkan nutrien-nutrien tambahan ke dalam kek.

Kolesterol Baik

Minyak zaitun masuk ke dalam daftar makanan bukan lemak jenuh dan mampu menurunkan kadar kolesterol,  kolesterol tinggi.

Pencegahan Kanser

Dari penelitian ditemukan bahwa adanya pengaruh bagi orang yang mengambil atau menggunakan minyak zaitun untuk ini, menurunkan risiko terhadap terjadinya kanser kolorektal. Selain itu, untuk wanita yang menyukai penggunaan minyak zaitun ini, ianya dapat memberikan perurunan terhadap risiko terjadinya kanser payudara.

Pencegahan Stroke

Pada penelitian baru-baru ini menunjukkan bahawa, orang-orang yang mengamalkan minyak zaitun lebih rendah akan risiko penyakit stroke di kemudian hari, daripada yang tidak ,mengambilnya sama sekali. Meskipun penelitian ini masih bersifat observasional, tapi akan dilakukan pengembangan penelitian langsung kepada objek yang mengkonsumsi ataupun tidak.

Bak kata pepatah “mencegah lagi mudah dari merawat” jadi apa kata cuba perlahan-lahan menukarkan minyak masak kepada minyak zaitun. Lebih berkhasiat dan membantu dalam kesihatan diri

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Fab Foodies! Wed, 29 May 2019

13,000 Kotak Licin Dijual, Penangan Absolut Chocolat Bukan ‘Beshe-Beshe’

Wow, power betul penangan Kek Absolut Chocolat ni. Korang dah try ke belum?

LIFESTYLE Mon, 13 Aug 2018
LIFESTYLE Tue, 5 Feb 2019

Discover Upcoming Hotspot Chengdu in Class and Style

The Temple House announces a curated experience offering an active exploration of one of China’s most talked about emerging cities with award-winning spa treatments and vegan dishes

LIFESTYLE Wed, 5 Dec 2018

2019年十二生肖流年运程:马

马(1942 / 1954 / 1966 / 1978 / 1990) 肖马的朋友去年和太岁相合,而今年又与太岁暗合, 所以运势还是相当畅顺。 再加上今年命宫中有很多吉星守护,所以运势将大幅度彪升,不论是事业、财运、爱情或健康等都会有不错的表现。 【事业运】 今年因为有贵人相助,所以事业进展更加得心应手,大有可为,必须要把握时机奋发向上,必定可以脱颖而出,扶摇直上!不过由于命宫中还是有小人是非星在作梗,所以切勿志得意满而目中无人,以免众叛亲离而位高势危。 若能谦虚地保持低调则可减少许多是非纷争,确保胜利成果。 【财运】 财运方面以正财为主,只要多劳多得,收入自然成正比增加,只要好好把握机会,应用得当,可说是呼风唤雨的大吉年。 【爱情运】 在感情方面,今年易退难进,因此必须小心维系,否则便会情海翻波! 【健康运】 健康方面只要多作休息,致上都没有什么大毛病的出现;由于今年有化煞星的照耀,凡事都能够逢凶化吉! ✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿ 【幸运号码】 0717 、 3212 【开运颜色】 紫色、啡色、橙色 【开运贴士】 今年适合多使用有植物清新味道的香水;同时培养储蓄习惯以面对2020年的变化!   ■ 资料提供:风水达人何宜娟《猪年报喜2019己亥年开运大全》 ■ 您也可透过八度空间于2019年2月5日(年初一)中午12时观看电视版《丰衣足食己亥年》

LIFESTYLE Sat, 14 Sep 2019

Ada Risiko Kalau Hujan Musim Jerebu

Kena lebib berhati-hati ye tidak kira musim jerebu atau musim hujan

Fab Foodies! Mon, 13 Nov 2017

全马超有feel的星巴克,你打卡了没有?

每次到国外旅行,都要到当地的星巴克喝杯咖啡,拍张照片,上载到个人社交网站跟朋友炫耀一下。话说其实马来西亚也有多间超有feel的星巴克,别总是羡慕国外的月亮比较圆,这个周末不妨随着小编的介绍,拿本书到其中一家叹咖啡,扮下文青!

LIFESTYLE Mon, 14 May 2018

Garam Ganti Dengan Bahan Apa ?

Tanpa garam masakan tidak berapa enak tetapi tahukah anda yang ianya boleh ditukar dengan bahan yang lain

LIFESTYLE Tue, 18 Sep 2018

Biar Betul, Hand Sanitizer Sebenarnya Berbahaya!

Ini keburukan sebenar penggunaan hand sanitizer anda!

LIFESTYLE Sun, 18 Aug 2019

5 Masalah Sering Dialami Oleh Haiwan Peliharaan

Jangan ingat manusia saja ada masalah , haiwan peliharaan pun ada juga

| Live TV