LIFESTYLE By: Salma Syahbuddin November 22, 2018 @ 5:47pm

Nah, 8 Makanan Ini Bakal Bantu Korang Hilangkan Period Pain!

Period Pain memang akan dihadapi oleh golongan wanita terutamanya pada awal mahupun akhir bulan kan? Bukan sahaja badan terasa sakit, lemah, cramp malah, ada sesetengah diantara kita terasa seperti mahu muntah bila menjelangnya hari datang bulan ini. Dan, banyak lagi lah perangai atau tabiat yang akan dialami oleh golongan wanita. Emosi tak stabil gitu!

Jadi, bagi sesiapa yang sering mengalami senggugut atau period pain ini, mungkin ini adalah cara terbaik yang korang boleh follow selepas ni. Manatau mujarab!

  1. Sayuran Berwarna Hijau

Sumber : Google

Ye, dengan makan sayur berwarna hijau gelap korang mampu menlawan sakit yang korang alami tu setiap bulan. Kenapa kena makan sayuran hijau? Sebabnya, ketika kehilangan banyak darah setiap bulan, maksudnya korang  juga akan kehilangan zat besidalam badan. Dan ini adalah punca kenapa setiap kali je period, badan korang akan terasa sakit dan lemah. Jadi, korang jangan malas makan sayuran hijau tau! bukan sahaja untuk kesihatan, tetapi ianya boleh melawan period pain korang tu!

     2. Buah-Buahan seperti Pisang, Kiwi dan Nanas

Benda basic adalah dengan memakan buah-buahan okay! Nak cantik pun kena makan buah, nak lawan period pain pun kena makan buah tau! 

Makanlah buah seperti pisang, nanas dan kiwi. Kerana dengan memakan buah-buahan ini korang secara tak langsung akan menambah bilangan vitamin B6, dos Potassium , Bromelain dan enzim actinidin yang terdapat dalam buah kiwi. 

Pisang – boleh mengurangkan tanda-tanda perut kembung dan cramp

Nenas – boleh melawan inflamasi

Kiwi – Melawan cramp dengan berkesan dan membantu korang hadam protein dengan lebih mudah serta boleh melancarkan sembelit

    3. Oat

Sumber : Google

Haa, oat bukan sahaja dimakan bila korang dalam proses mahu menurunkan berat badan tau, tapi makanan ini juga sangat berkhasiat dan kaya dengan kandungan serat nya. Oat juga merupakan sumber yang paling bagus untuk zink dan magnesium.

Fungsi Magnesium ini adalah untuk me-relekskan saluran darah dan selia serotonin iaitu sejenis bahan kimia dalam otak yang boleh melawan kemurungan. Wow!

   4. Dark Chocolate

Sumber : Google

Coklatttttt!!!!!!! Semestinya korang happy je kan bila tengok coklat antara makanan yang boleh melawan senggugut atau period pain korang tu. Mungkin ada alasan nak skip makan list makanan di atas. Opps!

Sebenarnya dengan memakan dark chocolate ketika period ia sekaligus dapat membekalkan magnesium dan serat kedalam tubuh badan korang. Kerana dark chocolate mengandungi koko sebanyak 85 peratus.

   5. Peanut Butter

Sumber : Google

Mungkin ada diantara korang yang menjadikan peanut butter sebagai snack korang tetapi, tahukah korang sebenarnya, peanut butter ni baik untuk magnesium juga. Selain membantu mengawal selia serotonin (sama seperti memakan oat) peanut butter juga boleh mengelakkan korang dari berasa kembung. Yasss!

   6. Telur

Sumber : Google

Telur dadar satu! Eh, bukan yang itu ye. Yang tu kat kedai mamak atau bila korang nak makan dengan tom yam je. Hee.

Pengambilan telur dalam konteks melawan period pain atau senggugut, ini adalah dengan memakan telur separuh  masak kerana ianya mengandungi vitamin B6, D dan E yang melawan sakit senggugut atau period pain korang atau tanda-tanda cramp nak datang.

Telur ni sebenarnya kaya dengan protein tau!

   7. Air

Bila senggugut atau period pain datang menjelma, korang mesti akan rasa kembung perut kan? Sebenarnya dengan meminum air, ianyan akan memudahkan anda membuang air juga. Opss! Walupun sedikit payah sebab kena ulang-alik ke toilet, tapi dengan meminum air ianyan dapat melegakan cram tau! Bukan itu je, korang juga boleh minum teh chomomile. Tapi, makesure, korang minum air yang suam okay!

  8. Halia

Sumber : Google

Khasiatnya dalam membuang angin dalam badan tidak dapat disangkal lagi. Halia juga antara makanan yang boleh melawan sakit senggugut atau period pain korang ye. Halia sangat baik diambil untuk melegakan rasa loya dan sekaligus boleh mengurangkan kembung perut ketika period. 

So, ini lah dia antara makanan yang disyorkan untuk korang ambil ketika atau sebelum period pain menjelma. Kata kunci nya adalah , jangan malas!

Checked!

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Fab Foodies! Fri, 17 Nov 2017

Anak Tak Mahu Makan Nasi? Cuba Nugget Nasi

Anak Tak Mahu Makan Nasi? ‘Kaburi’ Mata Anak Dengan Tukarkan Nasi Putih Kepada Nugget Nasi

Hiburan Mon, 25 Jun 2018

Tahniah! Comelnya #Mambonom5 Johan dan Ozlynn

Johan turut menulis caption beserta tanda pagar #mambonom5, comel betul! Tahniah daripada kami buat seluruh keluarga Johan dan Ozlynn Wati. 

Fab Foodies! Mon, 16 Apr 2018

别急着喝茶、吃水果!饭后一小时内做这7件事恐伤身

吃、喝、拉、撒、睡是每天都要做的事,但看似平常简单的举动,背后却隐藏着大大的学问,尤其是很多人习惯在吃饱饭后立刻吃水果、喝茶、抽烟等,有可能会伤身。

Hiburan Tue, 10 Sep 2019

Ehem…Siapa R Di Hati Haqiem Rusli?

Ala…sweetnya lahai!

LIFESTYLE Sun, 22 Jul 2018

Remaja Ini Kongsi Pengalaman Suka Duka Kerja Tengah Laut

Kalau ada kapal tangki lain ingin membeli minyak di tengah laut, kami akan pergi ke kapalnya, pasangkan host dan salurkan melalui bankernya. Memang mencabar tetapi seronok. Kalau kerja banyak, baju memang jadi hitam legamlah.

LIFESTYLE Sat, 13 Apr 2019

Anak Jadi Biadap Salah Satunya Kerana Tiru Sikap Mak Ayah

punca mengapa anak-anak mudah untuk jadi biadap yang perlu diketahui oleh ibu bapanya.

Hiburan Wed, 15 May 2019

Dato’ Farid Kamil Zahari Sentenced to 9 Months Imprisonment!

It’s over the use of marjuana last year.

Hiburan Thu, 2 Jan 2020
LIFESTYLE Sat, 17 Aug 2019

Waa… Sekarang Boleh Riadah Di Stadium Bukit Jalil Hujung Minggu

Untungnya siapa yang duduk berdekatan dengan Stadium Bukit Jalil

Hiburan Mon, 7 Jan 2019

Bahang Kian Terasa, Jom Dapatkan Tiket Anugerah Juara Lagu 33 Disini!

Jangan lepaskan peluang untuk dapatkan tiket AJL33 dan rasai kehangatan anugerah berprestij ini.

 

| Live TV