Automobile By: SGMS Faida August 7, 2018 @ 1:56pm

Nak Bergaya Dengan Kereta Baru? Perkongsian Ini Mungkin Buat Anda Berfikir Semula

Tengok kereta mewah meluncur laju di jalan raya, mulalah kita berangan nak dapatkan kereta sama. Peganglah pada pepatah yang berbunyi ‘Ukur baju di badan sendiri’. Jangan pasang niat nak bergaya saja dengan membeli di luar kemampuan pula ya. Sedikit peringatan menarik tentang hal yang perlu anda fikirkan sebelum membeli sebuah kereta.

Hadam dengan baik yer…

Ini antara kos bagi memiliki sebuah kereta:

  1. Bayaran ansuran bulanan

Majoriti pembeli kereta akan membuat pinjaman bank. Mungkin ada yang membeli secara tunai tapi tak ramai.

Sebelum buat pinjaman, fikirkan setiap bulan wang gaji perlu diperuntukkan untuk membayar hutang tersebut. Jika diikutkan pengurusan kewangan 30:10, 30% daripada gaji boleh diperuntukkan untuk bayaran hutang. Tapi, takkanlah nak gunakan sepenuhnya 30% untuk bayaran ansuran kereta sahaja kan?

Yang paling penting, ansuran bulanan itu haruslah tidak membebankan dan mampu dibayar.

Jika bayaran ansuran bulanan tertunggak, kereta boleh ditarik balik dan nama boleh disenarai hitam.

Walaupun kereta dilelong pihak bank, mungkin hasil lelongan tidak mampu menampung baki hutang yang masih ada.

Akibatnya, baki hutang masih perlu dijelaskan, nama telah disenaraihitamkan, rekod kredit menjadi tidak elok dan ini akan menyukarkan urusan permohonan pinjaman/pembiayaan yang lain.

  1. Bayaran minyak petrol

Kereta bergerak bukan menggunakan air, tetapi minyak petrol.

Harga minyak pula bergantung kepada pasaran, ada masanya murah, ada masanya mahal.

Walaupun murah atau mahal, kos untuk minyak petrol tetap perlu dikeluarkan.

  1. Cukai jalan & perlindungan insurans/takaful

Setiap tahun, cukai jalan dan perlindungan insurans/takaful perlu diperbaharui.

Semakin tinggi nilai kereta, semakin tinggi bayaran perlindungan insurans/takaful yang perlu dikeluarkan.

  1. Kos Servis

Kereta mempunyai banyak komponen yang bergerak, jadi perlu diselenggara dengan berkala supaya dapat berfungsi dengan baik. Minima, setiap 6 bulan atau 2 kali setahun.

Semakin lasak dan kerap kereta diguna, semakin kerap penyelenggaraan yang perlu dibuat. Sudah tentu, kos pula sudah semestinya akan semakin tinggi.

Itu baru diambil kira penyelenggaraan asas seperti menukar minyak hitam, minyak gear, pencucuh api dan penapis minyak. Belum dicampur lagi kos-kos menukar barang-barang seperti bateri, tayar dansuspension. Belum juga dicampur lagi kos-kos membaiki kerosakan akibat kemalangan.

Tepuk dada tanya selera, mampukah kita? Jangan mahu hidup ‘biar papa, asal bergaya’ guys, bahana mungkin menanti di depan sana…

 

 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Mon, 15 Oct 2018

‘ Lagu Allahyarham Peneman Jiwa Saya’, Menteri Kewangan Terkesan Kehilangan Saleem

Guan Eng menulis lagu-lagu nyanyian Saleem menjadi peneman jiwanya ketika aktif sebagai pemimpin pembangkang suatu ketika dahulu.

Hiburan Fri, 5 Jul 2019

’I Don’t Watch Malay Theater’- Erma Fatima Sindir Siapa Tu?

Rasa janggal juga tengok orang Malaysia pakai bukan main lagi macam nak pergi parti, siap sut dan gaun…

LIFESTYLE Thu, 22 Mar 2018

Tidur Dah Cukup, Tapi Kenapa Cepat Mengantuk?

Anda sering memikirkan hal berkaitan dengan pejabat meskipun anda sedang bercuti di rumah. Pada waktu cuti, anda sepatutnya merehatkan minda dan badan bukannya setiap jam, check e-mel pejabat dan menyelesaikan masalah berbangkit dari rumah.

Hiburan Tue, 6 Nov 2018

Shiha Zikir Bengang Rakan Tak Bayar Hutang

Pandai pinjam, pandai lah bayar balik kan? Ish ish…

Hiburan Thu, 13 Jun 2019

‘Handal Macam Mana Pun, Tak Guna Kalau Tidak Beradab’- Anak Allahyarham A Rahman Hassan Kongsi Pesanan Terakhir

Pelakon Khir Rahman memaklumkan arwah bapanya, Datuk A Rahman Hassan merupakan seorang yang amat mementingkan adab. Sepanjang hayatnya, arwah banyak berpesan kepada anak-anaknya agar terus menjadi insan yang kaya dengan budi bahasa.  “ Setiap masa […]

Featured Sun, 8 Aug 2021

Kelonggaran Pergerakan 2 Dos Vaksin Bermula Selasa, Ini Senarai Kemudahan Penerima Vaksinasi Lengkap

Umum maklum, Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin hari ini mengumumkan beberapa kelonggaran pergerakan buat mereka yang telah menerima vaksinasi lengkap. Difahamkan, kesemua kemudahan ini akan berkuatkuasa bermula Selasa, 10 Ogos 2021 untuk negeri-negeri yang berada […]

Hiburan Fri, 24 May 2019
Hiburan Mon, 8 Apr 2019

BTS Muncul Dengan Kolaborasi Bersama Halsey Dalam ‘Boy With Luv’

Kumpulan idola K-pop terkenal, BTS sekali lagi muncul dengan kolaborasi bersama Halsey berjudul ‘Boy With Luv’, trek tersebut merupakan trek utama dalam album Map Of The Soul: Persona yang bakal dikeluarkan BTS. 

LIFESTYLE Thu, 16 Nov 2017

永远不该回来的复古时尚趋势【会被人鄙视吧!】

时尚套路深不可测,甚至你会觉得很疯狂。

| Live TV