LIFESTYLE By: SGMS Enal January 20, 2018 @ 5:17pm

Nasihat Penting Buat ‘Kaki Travel’ Ketika Di Lapangan Terbang

Isu travel agent yang di tuduh cuba seludup duit melalui client dia tu patut di jadikan pengajaran buat traveller-traveller yang selalu singgah di airport. Issue ini berat. Bukan isu kecil. Nasib baik duit kalau dadah?

Ade beberapa isu di airport yang pernah berlaku untuk kita jadikan pengajaran di masa depan. Nampak remeh tapi bila kena batang hidung dan nampak tali gantung nak senyum pon tak lalu bang.

 

1. Jangan terima kiriman dari orang lain yang tak pasti hujung pangkalnya…apa lagi yang sudah siap di bungkus.. kalau barang2 baru yang di beli sebaiknya anda bungkus sendiri…supaya tidak ada benda-benda terlarang di bawa bersama melintasi border control..

2. Jangan combine bag dengan travel buddies yang baru kenal kat group2 travel.. biar la check in asing2 dan bayar lebih.. kita tak tau apa yang ade dalam bag kawan tu… kecuali travel buddies anda jenis boleh share spenda ngan anda ok la…

3. Jangan pernah biarkan begpack anda tidak berbalut/ tanpa raincover.. boleh membuatkan anda kehilangan nyawa… kerana ada sindiket yang akan menyelitkan barang2 terlarang di beg anda… kalau anda lepas beg anda akan di curi.. kalau anda xlepas anda mungkin akan ke dalam dan mungkin akan jadi banduan akhir…

4. Jangan berbaik hati offer anda punya space luggage untuk orang2 yang overweight luggage yang berada di depan or di sebelah anda… kalau nak tolong die beri duit lebih baik untuk keselamatan anda dari beri space luggage anda… even telebih 1 2kilo jgn la bagi depa checkin beg bawah nama anda… kalau 1 2kilo tu semua ganja tak pasal2 masuk bawah akta 39B = mati

5. Jangan pernah pegang barang orang lain semasa di airport… kalau ade orang mintak tolong suruh je dia letak dekat pondok polis,kaunter information atau mana la yang selamat untuk bag dia, yang penting bukan di tangan anda… walau yang mintak tolong tu maria ozawa sekali pon tolong la jangan pegang kan.

6. Kalau anda berada di surau dan kasut anda hilang, jangan pakai kasut yang di tinggalkan di surau tersebut, mungkin kasut itu dah di selitkan dadah dan cuba menjadikan anda keldai untuk melepasi border control.. kalau anda lepas akan ada orang yang pulangkan kasut anda dengan alasan tertukar semasa di surau…

7.jangan pernah tinggalkan beg anda tanpa pengawasan, bawak saja kemana anda pergi walau ke toilet sekali pon takut di masukkan benda2 terlarang oleh sindiket2 tertentu…

Ada kisah benar, pasal seorang pemuda yang mana beliau sudah arwah di tali gantung.. semasa di airport berhampiran tandas seorang lelaki tergesa2 hendak masuk ke tandas (macam org cirit)dan meminta dia pegang briefcase dan terus berlari masuk ke toilet, kurang dari 5minit pemuda itu telah di kepung dan ternyata di dalam briefcase itu adalah dadah. Lelaki yang lari ke tandas tu dah hilang entah kemana
n

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

LIFESTYLE Fri, 15 Nov 2019

Bezakan Antara Stress, Depresi Dan Depresi Klinikal

Kenali apa itu stress, depresi dan depresi klinikal dikongsikan oleh saudara Najmi Nawawi:

LIFESTYLE Tue, 28 Nov 2017

Tips Mudah Untuk Anda Semak Kemana Gaji Anda

”Tak Sampai Hujung Bulan Gaji Dah Habis”, Tips Mudah Untuk Anda Semak Kemana Gaji Anda

Fab Foodies! Wed, 28 Aug 2019

减肥好朋友?研究:低糖饮料越喝越胖

无热量?喝低糖是「自我感觉良好」!研究:喝越多吃得越胖~

LIFESTYLE Sun, 21 Apr 2019

Doktor Ini Kongsi ‘Pantang Larang’ Jika Melawat Bayi Baru Lahir

serba sedikit akan ‘pantang larang’ ketika ziarah bayi, dan ibu,

LIFESTYLE Fri, 10 Jan 2020

Pengering Tangan Dalam Tandas Ada Bakteria?

Tidak salah menggunakannya tetapi awas ada bakteria juga di pengering yang ada dalam tandas!

LIFESTYLE Mon, 9 Apr 2018

16张「1秒震撼你心」的创意平面广告

一张成功的平面广告往往看一眼就会震撼你的心,让你印象深刻,设计者必须有巧思的将想要表达的想法,藉由一张画面里的元素去呈现,一起来看看精选的16张创意十足的平面广告吧!

LIFESTYLE Wed, 19 Jun 2019

Persembahan Artis Popular, Aktiviti Menarik Di The Culture 2019

Antara yang bakal menjadi tarikan juga adalah ‘Vintage Town’ yang akan mempamerkan 60 vendor yang menarik minat komuniti pasar karat Jalan Raja Bot, Ipoh dan Johor Bahru serta memberi peluang peniaga-peniaga atas talian merasai pengalaman serta menambah kenalan dan pengetahuan bersama komuniti sub-budaya ini.

LIFESTYLE Fri, 13 Dec 2019

Cara Elak & Bantu Mangsa Disambar Petir

Dikongsikan cara-cara elak dan bantu mereka yang disambar petir

LIFESTYLE Fri, 2 Mar 2018

Dr, Kulit Berjerawat Boleh Sapu Foundation Ke?

Beliau faham penggunaan kosmetik memang penting untuk penampilan namun biarlah yang bersesuaian dengan jenis kulit wajah! Pilihan kosmetik mineral tanpa bahan pengawet, pewangi, pewarna tiruan dan bahan kimia adalah yang terbaik.

LIFESTYLE Mon, 17 Dec 2018

5 Tips Hilangkan Stress Di Tempat Kerja

Sebab itu, bila masuk di ofis ‘buang’ semua masalah peribadi di luar.

| Live TV