LIFESTYLE By: SGMS Enal January 20, 2018 @ 5:17pm

Nasihat Penting Buat ‘Kaki Travel’ Ketika Di Lapangan Terbang

Isu travel agent yang di tuduh cuba seludup duit melalui client dia tu patut di jadikan pengajaran buat traveller-traveller yang selalu singgah di airport. Issue ini berat. Bukan isu kecil. Nasib baik duit kalau dadah?

Ade beberapa isu di airport yang pernah berlaku untuk kita jadikan pengajaran di masa depan. Nampak remeh tapi bila kena batang hidung dan nampak tali gantung nak senyum pon tak lalu bang.

 

1. Jangan terima kiriman dari orang lain yang tak pasti hujung pangkalnya…apa lagi yang sudah siap di bungkus.. kalau barang2 baru yang di beli sebaiknya anda bungkus sendiri…supaya tidak ada benda-benda terlarang di bawa bersama melintasi border control..

2. Jangan combine bag dengan travel buddies yang baru kenal kat group2 travel.. biar la check in asing2 dan bayar lebih.. kita tak tau apa yang ade dalam bag kawan tu… kecuali travel buddies anda jenis boleh share spenda ngan anda ok la…

3. Jangan pernah biarkan begpack anda tidak berbalut/ tanpa raincover.. boleh membuatkan anda kehilangan nyawa… kerana ada sindiket yang akan menyelitkan barang2 terlarang di beg anda… kalau anda lepas beg anda akan di curi.. kalau anda xlepas anda mungkin akan ke dalam dan mungkin akan jadi banduan akhir…

4. Jangan berbaik hati offer anda punya space luggage untuk orang2 yang overweight luggage yang berada di depan or di sebelah anda… kalau nak tolong die beri duit lebih baik untuk keselamatan anda dari beri space luggage anda… even telebih 1 2kilo jgn la bagi depa checkin beg bawah nama anda… kalau 1 2kilo tu semua ganja tak pasal2 masuk bawah akta 39B = mati

5. Jangan pernah pegang barang orang lain semasa di airport… kalau ade orang mintak tolong suruh je dia letak dekat pondok polis,kaunter information atau mana la yang selamat untuk bag dia, yang penting bukan di tangan anda… walau yang mintak tolong tu maria ozawa sekali pon tolong la jangan pegang kan.

6. Kalau anda berada di surau dan kasut anda hilang, jangan pakai kasut yang di tinggalkan di surau tersebut, mungkin kasut itu dah di selitkan dadah dan cuba menjadikan anda keldai untuk melepasi border control.. kalau anda lepas akan ada orang yang pulangkan kasut anda dengan alasan tertukar semasa di surau…

7.jangan pernah tinggalkan beg anda tanpa pengawasan, bawak saja kemana anda pergi walau ke toilet sekali pon takut di masukkan benda2 terlarang oleh sindiket2 tertentu…

Ada kisah benar, pasal seorang pemuda yang mana beliau sudah arwah di tali gantung.. semasa di airport berhampiran tandas seorang lelaki tergesa2 hendak masuk ke tandas (macam org cirit)dan meminta dia pegang briefcase dan terus berlari masuk ke toilet, kurang dari 5minit pemuda itu telah di kepung dan ternyata di dalam briefcase itu adalah dadah. Lelaki yang lari ke tandas tu dah hilang entah kemana
n

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Fab Foodies! Sat, 27 Oct 2018

Tips Dan Cara Terbaik Untuk Tambah Berat Badan

Berat badan yang ideal menjadi pujaan ramai. Tetapi bila nak berat badan naik bagaimana pula? Ikuti perkongsian ini

LIFESTYLE Thu, 1 Aug 2019

我最应该调整的坏习惯是?

十全十美的人不存在,但我们可以努力让自己越来越好,那你知道你最应该调整的是什么吗?

LIFESTYLE Sun, 12 May 2019

Pengguna Vape Terdedah Dengan Kanser Mulut

Dikesan mempunyai kandungan tinggi bahan kimia bersifat karsinogen di dalam badan yang diakitkan dengan kanser mulut dan kanser tekak

LIFESTYLE Fri, 19 Oct 2018

Elak Bila Puting Jatuh di Hospital, Masukkan Balik Dalam Mulut Anak

“Puting Jatuh, Masukkan Balik Dalam Mulut Anak,” Nampak Bersih Lantai Hospital, Tapi Ianya Bekas Nanah, Darah, Lendir Dan Urin

Fab Foodies! Wed, 6 Feb 2019
Fab Foodies! Fri, 24 Aug 2018

All You Have to Do is Dunk & Dip the Latest KFC Crispy Chicken Tenders!

Here’s a new way to enjoy the deliciously crunchy KFC Crispy Tenders.

LIFESTYLE Tue, 20 Feb 2018

AWAS, KENALI SIMPTOM KEMURUNGAN ‘RINGAN’

Ia mungkin dikategorikan sebagai penyakit yang kurang ‘serius’ jika dibandingkan dengan kemurungan klinikal yang jauh lebih berbahaya, namun tetap berbahaya!

LIFESTYLE Sun, 10 Feb 2019

Terdedah Kepada Risiko Kanser Usus Jika Duduk Lama Menonton TV

Kajian Terbaru Dakwa Duduk Tonton Televisyen Tempoh Yang Lama Boleh Tingkatkan Risiko Kanser Usus

Fab Foodies! Thu, 26 Sep 2019

Ada Yang Kata Boba Boleh Keras Dalam Perut?

Peminat boba .. Ingat, segala yang berlebihan membawa mudarat

Fab Foodies! Mon, 3 Dec 2018

别再随便吃!研究:饮食不良比空污更伤身

最新全球营养报告指出,饮食不良是影响全球民众健康的主因之一,每5人死亡中就有近一人因此丧命。

| Live TV