LIFESTYLE By: SGMS Faida November 21, 2019 @ 3:51pm

Pasangan Yang Baru Kahwin Pening Cari Rumah Pertama? Baca Perkongsian Ini!

Tengah plan nak beli rumah pertama? Takut nak ambil risiko buat pinjaman tempoh panjang?

Nah, kami kongsikan beberapa tips untuk kalian yang sedang dalam misi mencari rumah impian…

Tinggal atau pelaburan?

Tip #1 : Beli untuk duduk sendiri atau pelaburan?

Seperti pesan Tuan Harith Faisal dalam posting beliau, andai rumah pertama yang kita beli itu matlamatnya adalah untuk kita duduk, susah untuk kita melakukan pembelian yang lain.

Lagi sukar jika rumah pertama yang kita beli tu, dah ‘makan’ sebahagian besar daripada pendapatan bulanan kita.

Yalah, nanti aliran tunai (cash flow) kita akan terganggu, jadi tak cantik. Kalau aliran tunai tak cantik, macam mana nak beli rumah kan?

JANGAN Tangguh!

Siapa yang tak nak beli dan tinggal di rumah yang sebesar istana. Ada taman serta kolam, kemudian dipenuhi dengan perabot-perabot mewah dan super mahal, kan?

Tapi tenang. Tak semua mampu nak buat macam tu.

Jujur je la. Kalau gaji cuma RM3,000, berapa lama masa yang akan korang perlukan untuk kumpul duit untuk bayar wang pendahuluan rumah idaman bak Dato’ Vida tu?

10 tahun? Lepas 10 tahun, korang mungkin tak mampu nak beli apa yang ditawarkan sekarang. Jadi beli saja sekarang. Beli yang sesuai dengan kemampuan korang. Faham tak? Saiz ikut kemampuan

Tip #3 : Tak mampu yang besar, beli yang kecil sebagai permulaan

Untuk rumah pertama, korang tak perlu beli yang besar-besar terus.

Sebabnya semakin besar rumah, semakin mahal harga. Semakin mahal harga, semakin banyak wang yang perlu korang keluarkan untuk kali pertama.

Jadi ingat formula ini untuk rumah yang pertama :

“Kecil, Mudah, dan Murah”

Beli untuk pelaburan

Tip #4 : Buat untung masa membeli, bukan masa menjual

Pertama, perlu ingat yang tujuan korang untuk beli rumah ini adalah untuk pelaburan.

Bila untuk pelaburan, korang mesti kira siap-siap keuntungan minimum yang patut korang dapatkan.

Untuk itu, korang perlu ingat peraturan penting dalam melakukan transaksi pelaburan serta jual-beli ini.

Apa dia? Kita buat untung ketika membeli, bukan ketika menjual.

Jadi sebab itu carilah rumah di bawah harga pasaran. Sebaiknya, cari rumah yang 20% di bawah harga pasaran. Tak jumpa? Cari betul-betul, mesti boleh jumpa punya.

Beli ikut kemampuan!

Tip #5 : Layak beli rumah RM350,000, tapi beli rumah RM250,000?

Okay. Sekarang, kira berapa harga rumah yang korang layak untuk beli. Katakan, korang layak sangat beli rumah harga RM350,000.

Cuma, tak semestinya korang perlu beli rumah harga tu. Tapi cari la rumah yang dibawah harga itu. Mungkin RM250,000 dah memadai.

Nasihat saya, beri ruang untuk Debt Service Ratio (DSR) korang bernafas. 

Dapatkan bantuan pakar.

Tip #6 : ‘Ini’ tip mudahkan kerja anda mencari rumah

Korang kena ingat, beli rumah bukan seperti beli roti canai. Korang tak pergi beli rumah hari-hari. Kan?

Jadi maksudnya, korang perlukan bantuan seseorang yang pakar dalam hal ini.

Siapa yang pakar? Ejen hartanah adalah jawapannya. Sebab mereka berurusan setiap hari dengan urusan membeli-menjual hartanah ini.

Kawal nafsu atau…

Tip #8 : Kawal, atau dikawal nafsu?

Bila kita buat sesuatu untuk kali pertama ni, kadang-kadang kita akan teruja melampau-melampau. Nampak iklan menarik, terus rasa nak beli.

Baru mencari dalam mudah.my, ternampak offer best, terus nak beli. Lagi-lagi tau yang diri mampu beli dan dah siap duit down payment semua.

Tenangkan diri korang tu. Tak payah tergopoh. Kaji habis-habis dulu sebelum buat keputusan membeli.

Tapi untuk beli rumah impian, apa kata korang tengok projek perumahan oleh pemaju perumahan, EcoWorld. Design menarik dan yang pasti berbaloi-baloi beb!

Jangan lupa tengok program Misi Rumah Impian yang diarahkan Izuan Mokhtar akan menemui penonton setiap Rabu dan Khamis bermula 27 November ini, jam 9.50 malam di TV3.

Sumber: Gila Hartanah

 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Tue, 3 Sep 2019

Fasha Sandha Mengandung Lagi?

Betul Ke Fasha Sandha Mengandung?

Hiburan Thu, 13 Dec 2018
LIFESTYLE Sat, 3 Nov 2018

半躺沙发玩手机!诱发椎间盘突出

腰是人体最重要的部位之一,支撑身体的平衡,很多活动都需要靠腰部来支撑完成。如果我们的腰椎受到伤害,腰酸、腰痛等腰部问题会随之而来。

Hiburan Mon, 16 Dec 2019

Sertai Misi Kemanusiaan, Ardell Aryana Terbang Ke Syria

Semoga dipermudahkan urusan buat Ardell dan suami di sana nanti!

Hiburan Tue, 19 Nov 2019

Berlepas Ke Tanah Suci Pagi Tadi, Zaquan Adha Mohon Doa Peminat

Semoga semuanya berjalan lancar, Aminn.

Hiburan Thu, 19 Apr 2018

Hijrah Ke Eropah Demi Masa Depan Anak

Rancangan untuk berhijrah sudah dibincangkan dengan seluruh ahli keluarga selepas Emery yang bakal mencecah usia 10 tahun masih belum boleh bertutur dan ia dilakukan untuk membantu perkembangan anaknya itu.

Hiburan Sat, 3 Aug 2019

Khai Bahar ‘Pilih’ Pelakon Wanita?

Huwah, harap dipermudahkan bagi Khai

Hiburan Wed, 12 Jun 2019

Ezzaty Abdullah Risau Tengok Keadaan Suami

Syukur dia stabil selepas mengadu susah bernafas. Azwan memang ada masalah lelah sejak kecil namun terkawal.

Hiburan Fri, 7 Sep 2018

“Allah Adalah Sebaik-Baik Perancang”- Elfira Loy

El dijadikan sebagai tempat meminta hutang adiknya?

Fab Foodies! Tue, 22 Oct 2019

Nikmati Makan Malam Bertemakan Makanan Tradisional Cina Terbaik Di Genting Highlands!

Menarik menu di Restoran dan Bar FUHU ni. Apa lagi guys, try lah!

| Live TV