LIFESTYLE By: SGMS Faida November 21, 2019 @ 3:51pm

Pasangan Yang Baru Kahwin Pening Cari Rumah Pertama? Baca Perkongsian Ini!

Tengah plan nak beli rumah pertama? Takut nak ambil risiko buat pinjaman tempoh panjang?

Nah, kami kongsikan beberapa tips untuk kalian yang sedang dalam misi mencari rumah impian…

Tinggal atau pelaburan?

Tip #1 : Beli untuk duduk sendiri atau pelaburan?

Seperti pesan Tuan Harith Faisal dalam posting beliau, andai rumah pertama yang kita beli itu matlamatnya adalah untuk kita duduk, susah untuk kita melakukan pembelian yang lain.

Lagi sukar jika rumah pertama yang kita beli tu, dah ‘makan’ sebahagian besar daripada pendapatan bulanan kita.

Yalah, nanti aliran tunai (cash flow) kita akan terganggu, jadi tak cantik. Kalau aliran tunai tak cantik, macam mana nak beli rumah kan?

JANGAN Tangguh!

Siapa yang tak nak beli dan tinggal di rumah yang sebesar istana. Ada taman serta kolam, kemudian dipenuhi dengan perabot-perabot mewah dan super mahal, kan?

Tapi tenang. Tak semua mampu nak buat macam tu.

Jujur je la. Kalau gaji cuma RM3,000, berapa lama masa yang akan korang perlukan untuk kumpul duit untuk bayar wang pendahuluan rumah idaman bak Dato’ Vida tu?

10 tahun? Lepas 10 tahun, korang mungkin tak mampu nak beli apa yang ditawarkan sekarang. Jadi beli saja sekarang. Beli yang sesuai dengan kemampuan korang. Faham tak? Saiz ikut kemampuan

Tip #3 : Tak mampu yang besar, beli yang kecil sebagai permulaan

Untuk rumah pertama, korang tak perlu beli yang besar-besar terus.

Sebabnya semakin besar rumah, semakin mahal harga. Semakin mahal harga, semakin banyak wang yang perlu korang keluarkan untuk kali pertama.

Jadi ingat formula ini untuk rumah yang pertama :

“Kecil, Mudah, dan Murah”

Beli untuk pelaburan

Tip #4 : Buat untung masa membeli, bukan masa menjual

Pertama, perlu ingat yang tujuan korang untuk beli rumah ini adalah untuk pelaburan.

Bila untuk pelaburan, korang mesti kira siap-siap keuntungan minimum yang patut korang dapatkan.

Untuk itu, korang perlu ingat peraturan penting dalam melakukan transaksi pelaburan serta jual-beli ini.

Apa dia? Kita buat untung ketika membeli, bukan ketika menjual.

Jadi sebab itu carilah rumah di bawah harga pasaran. Sebaiknya, cari rumah yang 20% di bawah harga pasaran. Tak jumpa? Cari betul-betul, mesti boleh jumpa punya.

Beli ikut kemampuan!

Tip #5 : Layak beli rumah RM350,000, tapi beli rumah RM250,000?

Okay. Sekarang, kira berapa harga rumah yang korang layak untuk beli. Katakan, korang layak sangat beli rumah harga RM350,000.

Cuma, tak semestinya korang perlu beli rumah harga tu. Tapi cari la rumah yang dibawah harga itu. Mungkin RM250,000 dah memadai.

Nasihat saya, beri ruang untuk Debt Service Ratio (DSR) korang bernafas. 

Dapatkan bantuan pakar.

Tip #6 : ‘Ini’ tip mudahkan kerja anda mencari rumah

Korang kena ingat, beli rumah bukan seperti beli roti canai. Korang tak pergi beli rumah hari-hari. Kan?

Jadi maksudnya, korang perlukan bantuan seseorang yang pakar dalam hal ini.

Siapa yang pakar? Ejen hartanah adalah jawapannya. Sebab mereka berurusan setiap hari dengan urusan membeli-menjual hartanah ini.

Kawal nafsu atau…

Tip #8 : Kawal, atau dikawal nafsu?

Bila kita buat sesuatu untuk kali pertama ni, kadang-kadang kita akan teruja melampau-melampau. Nampak iklan menarik, terus rasa nak beli.

Baru mencari dalam mudah.my, ternampak offer best, terus nak beli. Lagi-lagi tau yang diri mampu beli dan dah siap duit down payment semua.

Tenangkan diri korang tu. Tak payah tergopoh. Kaji habis-habis dulu sebelum buat keputusan membeli.

Tapi untuk beli rumah impian, apa kata korang tengok projek perumahan oleh pemaju perumahan, EcoWorld. Design menarik dan yang pasti berbaloi-baloi beb!

Jangan lupa tengok program Misi Rumah Impian yang diarahkan Izuan Mokhtar akan menemui penonton setiap Rabu dan Khamis bermula 27 November ini, jam 9.50 malam di TV3.

Sumber: Gila Hartanah

 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

LIFESTYLE Sat, 16 Feb 2019

Harga RON95 Dan RON97 Naik, Diesel Kekal

Harga runcit bagi petrol RON95 dan RON97 masing-masing naik sebanyak 1 sen seliter

Hiburan Sun, 28 Apr 2019
Hiburan Mon, 9 Apr 2018

LHDN Arah Datuk Vida Bayar RM 4.6 Juta!

Dalam penyataan tuntutan LHDN itu, Hasmiza atau dikenali Datuk Seri Vida dikehendaki membayar kepada LHDN mengikut Subseksyen 91(1) Akta Cukai Pendapatan 1967 bagi tahun taksiran 2011 hingga 2015 berjumlah RM4,686,435.79.

Hiburan Sat, 9 Mar 2019
LIFESTYLE Tue, 13 Mar 2018

Alamak, Tersalah Hantar Mesej… Sempat Padam Tak Ni?

Walaupun para pengguna dapat melakukan ‘padam untuk semua’ atau ‘delete for everyone’, pengguna lain masih dapat mengetahui terdapat teks yang dipadam.

Hiburan Wed, 14 Nov 2018

Bekas Suami Serina Redzuawan Bebas Tuduhan Khalwat

Akhirnya, selesai sudah kes kontroversi melibatkan Serina dan bekas suami

Fab Foodies! Wed, 25 Apr 2018

专家揭「爱喝酒9大危害」不只痴呆还会罹癌

你也是下了班喜欢和三五好友小酌几杯,抱怨疲劳工作一周所发生的事。尽管适量饮酒(女性每天一杯或男​​性一天两杯)已显示对健康有某程度的正面影响,但长时间饮酒过量不会增加额外的效益。

Hiburan Thu, 8 Feb 2018

SABAHAN IMPRESSES JUDGES WITH ANGELIC VOICE IN KOREA’S SINGING COMPETITION

The first Malaysian to compete in Korea’s top singing competition ‘I Can See Your Voice’, Bernard Kwo is giving all he has to make Malaysia proud!

Hiburan Fri, 13 Apr 2018

Faye Lahirkan Anak ‘ADAM50’ Di Kalangan Artis!

Agaknya artis mana yang akan mendahului permohanan pendaftaran secara dalam talian ini  atau memberi laluan sahaja kepada keluarga yang lebih memerlukan?

Hiburan Sun, 16 Jun 2019

Kagum Sikap Suami, Mawar Rashid Titip Ucapan Romantis!

Alhamdulillah…beruntung sungguh Mawar

| Live TV