LIFESTYLE By: SGMS Enal October 14, 2019 @ 1:47pm

Pengalaman Melancong Lebih Seronok Dari Sebuah Perkahwinan?

Ramai wanita dan lelaki yang bekerjaya yang tidak menitikberatkan tentang perkahwinan daripada seronok bercuti dengan rakan-rakan. Ya, mereka mampu ke sana dan ke mari untuk melancong.

Tapi ada juga sesetengah orang yang berfikir jika travel mesti perlukan pasangan yang bersama untuk bercuti. Yelah, jarang sekali jika orang bercuti seorang diri lebih-lebih di negara asing buat kali pertama.

Dalam satu kajian membuktikan bahawa travel  boleh membuatkan anda lebih bahagia daripada sebuah perkahwinan. Apa sebabnya pengkaji berkata begitu? Ikuti empat penjelasan pakar tentang hal ini.

1. Mengembara membuatkan anda mendapat bahagia segera

Responden mengesahkan bahawa beberapa perkara yang boleh berubah dengan melancong kerana ia mendatangkan kebahagiaan. Untuk pengetahuan anda, 77% manusia mengatakan bahawa mereka menempah percutian untuk meningkatkan perasaan dengan segera.

2. Melancong boleh membawa kepada kebahagiaan lebih daripada rancangan hidup yang penting

Lebih 49% responden mengatakan mereka lebih merasakan tahap kebahagiaan lebih tinggi apabila mereka merancang dan pergi bercuti daripada yang mereka lakukan pada hari perkahwinan mereka.

3. Membeli barang tidak memberikan kegembiraan

Sangat setuju! Kerana orang menghargai pengalaman yang dimiliki sangat penting. Responden berkata bahawa kepuasan melancong lebih daripada kebahgian membeli barang. Ada juga yang memberi respon bahawa menangguhkan penambahbaikan rumah semata-mata untuk melawat tempat baharu.

4. Meningkatkan kesejahteraan emosi manusia

Lebih daripada 80% responden berasa gembira apabila mereka hanya melihat peta dan memilih tempat yang mereka mahu lawati. 6 daripada 10 responden merasakan peningkatan emosi apabila mereka membawa ulasan hotel dan membayangkan perjalanan yang bakal mereka lalui.

Ada juga yang mengatakan bahawa membeli belah seperti membeli pakaian baharu dapat meningkatkan mood untuk bercuti. Jadi, betul lah kajian mengatakan pengalaman bercuti lebih indah daripada sesebuah perkahwinan.

Sumber: Brightside.me

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

LIFESTYLE Mon, 11 Feb 2019

过完年想甩肉?每天2分钟做这事必瘦

过完年想甩肉?根据美国研究,每天花2分钟轻松做这件事必瘦!

Fab Foodies! Sat, 13 Jan 2018

要买新鲜鱼?教你6个简单方法

鱼是每一家都不可缺少的食物!可是怎样才可以买到新鲜的鱼类呢?现在就由小编告诉你6个买鱼的技巧吧!

Fab Foodies! Tue, 16 Jan 2018

VALENTINE’S DAY DATE IDEA: ATTEND A BAKING CLASS TOGETHER

Valentine’s Day is just around the corner. The old box of chocolates and bouquet of roses can get pretty boring. Why not add a personal touch to your gifts this year?

LIFESTYLE Sat, 23 Nov 2019

Tabiat Merokok Antara Sebab Paru-Paru Berlubang.

Kalau anda seorang perokok mungkin dah boleh mula untuk kurangkan atau berhenti lebih baik demi kesihatan sendiri

LIFESTYLE Sat, 17 Nov 2018

6 Tips Agar Masak Nasi Lemak Tidak Lembik & Mentah

Nak kata tak ikut resepi, tak juga. ada yang dah ikut 100% pun masih tak menjadi.

Fab Foodies! Sun, 7 Oct 2018

6 Jenis Green Tea Baik Untuk Diet

Setiap green tea mempunyai kelebihannya yang tersendiri.

LIFESTYLE Wed, 15 Jan 2020

Kongsi Tips Kawal Suis Rumah Guna Suara

Ubah Sistem Elektrik Macam Rumah ‘Iron Man’, Lelaki Ini Kongsi Tips Kawal Suis Rumah Guna Suara

Fab Foodies! Thu, 21 Dec 2017

THIS STALL IN BANGSAR SELLS NASI KANDAR FOR RM3 ONLY!

Hardcore foodies everywhere, you’re welcome!

LIFESTYLE Sat, 23 Dec 2017

Tips Kulit Licin Seperti Ramona Zamzam

Dulu Macam Kertas Pasir, Tips Kulit Licin Ramona Zamzam

Fab Foodies! Tue, 27 Nov 2018

适度饥饿养长寿基因!强大修复功能促长寿

根据世界上很多国家的研究,在人类的长寿因素中,不可少的一个要素,就是适度饥饿。

| Live TV