LIFESTYLE By: SGMS Enal May 12, 2019 @ 10:55am

Pengguna Vape Terdedah Dengan Kanser Mulut

Pengguna rokok eletronik atau ”vaping” menjadi kumpulan terbesar yang terdedah kepada risiko kanser mulut, sama seperti perokok biasa, menurut satu kajian yang dijalankan oleh penyelidik Universiti California di Amerika Syarikat.

Malah menurut kajian tersebut, pengguna rokok elektronik atau ”smokeless tobacco devices” dikesan mempunyai kandungan tinggi bahan kimia bersifat karsinogen di dalam badan yang diakitkan dengan kanser mulut dan kanser tekak, berbanding mereka yang menghisap rokok konvensional.

Rokok elektronik atau vape menjadi pilihan perokok-perokok ketika kerana mendakwa ia dapat membantu mengurangkan ketagihan mereka kepada rokok biasa, namun kajian yang dijalankan menunjukkan risiko penyakit tidak berbeza berbanding mereka menghisap rokok biasa walaupun mungkin ada yang berjaya mengurangkan ketagihan rokok sebelum ini.

Kesemua produk tembakau disahkan mengandungi bahan kimia nikotin, yang menyebabkan perokok mengalami rasa ketagihan dan sukar meninggalkan tabiat merokok.

Manakala di dalam sebatang rokok, kajian menunjukkan terdapat sekitar 7000 jenis bahan kimia antaranya tar, formaldehyde, dan karbon monoksida.

Walaupun bahan cecair yang digunakan dalam rokok elektronik atau vape mengandungi bahan kimia dengan jumlah yang lebih rendah, namun ia tidak menjadikannya lebih selamat. Malah kajian yang dibuat menunjukkan bahawa menghisap rokok elektronik atau vaping menunjukkan tanda-tanda sama atau lebih teruk daripada menghisap rokok biasa.

Ujian yang dibuat terhadap cecair rokok elektronik atau vape berjaya menemui kesan logam dan ia boleh dikaitkan dengan masalah kardiovaskular kepada pengamalnya.

Walaupun begitu, penyelidik masih bekerja untuk mencari bukti kukuh yang dapat mengesahkan penggunaan rokok elektronik dan vape benar-benar menjadi punca kepada beberapa penyakit kanser antaranya kanser paru-parut, mulut dan tekak.

Kajian yang dibuat oleh Universiti California itu mengambil sampel air kencing 49,000 orang rakyat Amerika yang merupakan penghisap rokok biasa, penghisap rokok elektronik dan vape serta mereka yang menghisap kedua-duanya sekali mendapati bahawa terdapat persamaan antara penghisap rokok biasa dengan penghisap rokok elektronik.

Malah, tanda TSNA (Tobacco-Specific Nitrosamines) iaitu kumpulan karsinogen dalam rokok yang ditemui dalam sampel perokok elektronik dan mereka yang menghisap kedua-dua jenis rokok didapati lebih tinggi berbanding perokok biasa.

Bagaimanapun kajian tersebut turut menemui beberapa berita baik buat pengguna rokok elektronik atau vape. Walaupun risiko kanser mulut menunjukkan tanda-tanda yang lebih tinggi, tetapi ia menunjukkan tanda-tanda yang lebih rendah untuk penyakit kanser paru-paru dan tekak.

Namun apa yang membimbangkan penyelidik ketika ini adalah fakta bahawa mereka mereka yang menjadi perokok elektronik dan vape, pada masa yang sama juga turut menjadi perokok biasa sekali gus terdedah dengan risiko lebih besar.

Sumber : Dailymail

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

LIFESTYLE Wed, 18 Dec 2019
Hiburan Wed, 24 Jul 2019
Automobile Thu, 29 Aug 2019

Join THIS Airport Contest And Stand A Chance To Win Your Dream Car, Only On E!News

Stand a chance to win your DREAM CAR at the Malaysia Airport, join the contest now!

LIFESTYLE Sun, 11 Nov 2018

登机安全须知!托运与随身哪些物品不能带?

现在出国越来越频繁,打包行李时到底哪些需要放在随身?哪些需要放托运?

LIFESTYLE Tue, 18 Sep 2018

运动听音乐、结束后冥想超重要! 4大秘诀让健身更有效

明明在健身房努力操肌、挥汗如雨,但事后却没啥明显效果?那你应该需要做点改善!

LIFESTYLE Mon, 21 Oct 2019

Wanpaku Sandwich Menu “Clean Diet” Betul Ke?

Nutritionist Ini Jelaskan Realiti Sebenar Yang Mengejutkan

LIFESTYLE Fri, 5 Oct 2018

Melenggang Perut: Antara Budaya, Khurafat Dan Fakta Sains?

Melenggang Perut: Antara Budaya, Khurafat Dan Fakta Sains?

LIFESTYLE Thu, 3 May 2018

近期反复有4个异常,是免疫力“亮红灯”了!

人体之所以会患病跟免疫力高低有着紧密联系,免疫力高,疾病就无法胡作非为,免疫力低下就无法抵抗疾病入侵,那么到底免疫力下降有什么征兆呢?

LIFESTYLE Wed, 4 Sep 2019

”Toilet Newspaper/Handphone Syndrom” Punca Buasir Terhasil?

Syndrom apakah ini ? ”Toilet Newspaper/Handphone Syndrom” 

LIFESTYLE Tue, 16 Apr 2019

Go on a Wild Adventure at These 5 Wonders of Nature

What is life without some adventurous fun?

| Live TV