LIFESTYLE By: SGMS Enal May 12, 2019 @ 10:55am

Pengguna Vape Terdedah Dengan Kanser Mulut

Pengguna rokok eletronik atau ”vaping” menjadi kumpulan terbesar yang terdedah kepada risiko kanser mulut, sama seperti perokok biasa, menurut satu kajian yang dijalankan oleh penyelidik Universiti California di Amerika Syarikat.

Malah menurut kajian tersebut, pengguna rokok elektronik atau ”smokeless tobacco devices” dikesan mempunyai kandungan tinggi bahan kimia bersifat karsinogen di dalam badan yang diakitkan dengan kanser mulut dan kanser tekak, berbanding mereka yang menghisap rokok konvensional.

Rokok elektronik atau vape menjadi pilihan perokok-perokok ketika kerana mendakwa ia dapat membantu mengurangkan ketagihan mereka kepada rokok biasa, namun kajian yang dijalankan menunjukkan risiko penyakit tidak berbeza berbanding mereka menghisap rokok biasa walaupun mungkin ada yang berjaya mengurangkan ketagihan rokok sebelum ini.

Kesemua produk tembakau disahkan mengandungi bahan kimia nikotin, yang menyebabkan perokok mengalami rasa ketagihan dan sukar meninggalkan tabiat merokok.

Manakala di dalam sebatang rokok, kajian menunjukkan terdapat sekitar 7000 jenis bahan kimia antaranya tar, formaldehyde, dan karbon monoksida.

Walaupun bahan cecair yang digunakan dalam rokok elektronik atau vape mengandungi bahan kimia dengan jumlah yang lebih rendah, namun ia tidak menjadikannya lebih selamat. Malah kajian yang dibuat menunjukkan bahawa menghisap rokok elektronik atau vaping menunjukkan tanda-tanda sama atau lebih teruk daripada menghisap rokok biasa.

Ujian yang dibuat terhadap cecair rokok elektronik atau vape berjaya menemui kesan logam dan ia boleh dikaitkan dengan masalah kardiovaskular kepada pengamalnya.

Walaupun begitu, penyelidik masih bekerja untuk mencari bukti kukuh yang dapat mengesahkan penggunaan rokok elektronik dan vape benar-benar menjadi punca kepada beberapa penyakit kanser antaranya kanser paru-parut, mulut dan tekak.

Kajian yang dibuat oleh Universiti California itu mengambil sampel air kencing 49,000 orang rakyat Amerika yang merupakan penghisap rokok biasa, penghisap rokok elektronik dan vape serta mereka yang menghisap kedua-duanya sekali mendapati bahawa terdapat persamaan antara penghisap rokok biasa dengan penghisap rokok elektronik.

Malah, tanda TSNA (Tobacco-Specific Nitrosamines) iaitu kumpulan karsinogen dalam rokok yang ditemui dalam sampel perokok elektronik dan mereka yang menghisap kedua-dua jenis rokok didapati lebih tinggi berbanding perokok biasa.

Bagaimanapun kajian tersebut turut menemui beberapa berita baik buat pengguna rokok elektronik atau vape. Walaupun risiko kanser mulut menunjukkan tanda-tanda yang lebih tinggi, tetapi ia menunjukkan tanda-tanda yang lebih rendah untuk penyakit kanser paru-paru dan tekak.

Namun apa yang membimbangkan penyelidik ketika ini adalah fakta bahawa mereka mereka yang menjadi perokok elektronik dan vape, pada masa yang sama juga turut menjadi perokok biasa sekali gus terdedah dengan risiko lebih besar.

Sumber : Dailymail

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

LIFESTYLE Mon, 12 Feb 2018

Cara Guna Buaian Dengan Betul Untuk Perkembangan Bayi

Sejak zaman dahulu lagi, buaian bayi menggunakan kain fabrik kapas, batik yang selesa diletakkan pada spring digantungkan di alang siling atau susur tangga. Buaian zaman moden telah datang dengan rangka yang boleh dilipat dan mudah […]

Automobile Fri, 6 Dec 2019

Mahu Jimatkan Masa Guna Windows 10?

Melalui kemaskini dari semasa ke semasa , Windows 10 menjadi lebih baik dari sebelumnya. Bagi anda yang menggunakan Windows 10, disini kami senaraikan 10 tips yang mungkin anda belum tahu dan boleh menjimatkan masa. 1. […]

LIFESTYLE Sun, 19 Aug 2018

Luahan Hati Mak Nyah, ‘Tak Minta Lebih Pun, Hanya Hak Sama Rata’

Bukan nak tuntut hak macam kahwin sejenis atau sebagainya, cuma kami juga ingin hidup normal seperti orang lain.

LIFESTYLE Mon, 12 Mar 2018

世界「最长人行吊桥」离地28层楼高

你有走过距离地面85公尺高的绳索吊桥吗?在瑞士贝林佐纳经营民宿同时也是旅游作家的Ricky苏瑞铭,日前在脸书《旅游超爽的!》社团中分享世界最长的人行吊桥-欧洲吊桥Europabrücke造访经验,将近有500公尺长且距离地面有85公尺!

Automobile Tue, 7 Aug 2018

Nak Bergaya Dengan Kereta Baru? Perkongsian Ini Mungkin Buat Anda Berfikir Semula

Peganglah pada pepatah yang berbunyi ‘Ukur baju di badan sendiri’. Jangan pasang niat nak bergaya saja dengan membeli di luar kemampuan pula ya.

LIFESTYLE Thu, 25 Apr 2019

交友软体会有好桃花吗?

这年头在网路上认识对象再正常不过了,尤其是忙碌的上班族,除了同事之外,还真难认识对象!

Fab Foodies! Tue, 13 Aug 2019

无痛减肥法!研究:适量吃甜点瘦更快

无痛减肥法!吃甜点瘦更快,梦幻瘦身秘诀会呼吸就会瘦。

Fab Foodies! Thu, 11 Apr 2019

早餐只啃面包?8成癌症患者都这样吃

早餐求快只啃面包?营养师:8成癌症患者把它当早餐

LIFESTYLE Sat, 13 Oct 2018

Susutkan Bengkak Yang Mujarab Dan Berkesan

Tips berkesan untuk susutkan bengkak yang korang boleh cuba buat dekat rumah. Yang penting, tips ni memang mujarab

Fab Foodies! Tue, 5 Jun 2018

Apa Di Dapur Bersama Chef Imelda

Goreng daging dengan mix vege sehingga masak sedikit dan ketepikan, pukul telur dengan susu, serbuk parsley, paprika dan canyene pepper sehingga kembang. Nyums!

| Live TV