LIFESTYLE By: SGMS Enal December 5, 2019 @ 11:02am

Perut Boroi Mungkin Boleh Menyebabkan Otak Jadi Kecil

Saintis mendapati lemak perut berlebihan menjadi tanda pengurangan jisim kelabu di dalam otak, menjurus kepada pengecutan otak.

Menurut kajian yang diterbitkan jurnal perubatan ‘Neurology’, individu yang mempunyai indeks jisim badan (BMI) dan nisbah pinggang-ke-pinggul yang tinggi memiliki isipadu otak di bawah paras normal.

Kajian ke atas 9,652 individu dengan purata umur 55 tahun itu mendapati kira-kira 1,000 peserta dengan BMI dan nisbah pinggang-ke-pinggul yang tinggi mempunyai purata jisim kelabu yang rendah di dalam otak berbanding 3,000 peserta yang mempunyai BMI dan nisbah yang sihat.

Sementara itu, kira-kira 500 peserta dengan BMI yang tinggi tetapi mempunyai nisbah pinggang-ke-pinggul yang rendah pula mempunyai purata isipadu jisim kelabu yang normal.

Jisim kelabu merupakan bahan yang membentuk sel saraf di dalam otak serta berfungsi untuk mengawal deria termasuk kawalan otot.

Walaubagaimanapun, saintis masih tidak pasti sama ada struktur otak yang tidak normal menjurus kepada obesiti atau obesiti yang menyebabkan perubahan di dalam otak.

“Kami juga menemui kaitan antara obesiti dan pengecutan bahagian spesifik di dalam otak. Ia memerlukan penyelidikan yang lebih lanjut,” kata wakil penyelidik berkenaan, menegaskan bahawa BMI dan nisbah pinggang-ke-pinggul mungkin boleh menentukan tahap kesihatan otak pada masa hadapan.

Walaubagaimanapun, kajian tersebut mungkin tidak mewakili keseluruhan populasi berikutan saiz peserta dan tahap kesihatan mereka, lapor South China Morning Post.

Sumber: South China Morning PostNeurology

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

LIFESTYLE Fri, 18 Jan 2019

This Little Tool From Face Inc Can Help Maintain Your Youthful Looks

The Face Inc Anti-Aging Micro-Therapy Kit is the latest breakthrough in Anti-Ageing technology.

LIFESTYLE Mon, 12 Aug 2019

Guna ”Seat Belt Clip” Tipu, Akibatnya ..

Ramai Yang Dah Maut Tercampak Keluar Kenderaan

Fab Foodies! Sun, 11 Mar 2018

5 Manfaat & Kebaikan Makan Buah Kurma

Kurma adalah salah satu makanan manis dan multiguna yang dapat meregulasi proses pencernaan. Kurma dapat meningkatkan energi dalam waktu 30 menit bagi yang mengkonsumsinya.Manfaat dari kurma diantaranya bebas dari masalah konstipasi, gangguan pencernaan, masalah jantung, […]

LIFESTYLE Sat, 11 Aug 2018

不想洗坏心爱的衣服?5个方法先「固色」就不怕衣服褪色

相信大家都有浅色衣服不小心被染脏了的经验,大部分的人只知道深色衣服和浅色衣服要分开洗,但是这样只能防止深浅色衣服互相沾染,而不能防止衣服渐渐褪色。

LIFESTYLE Mon, 4 Dec 2017

Tiga Benda Comel Ini Sebenarnya Bahaya Kepada Bayi,

Tidak semua barangan bayi yang comel sebenarnya sesuai kerana ada yang membahaya tanpa disedari

LIFESTYLE Fri, 8 Jun 2018

如何带最少的行李去旅行,你知道吗?

很多人旅行,都会胡乱塞一堆东西,比如可能会用上的书,可能会用上的化妆品,甚至行李数量多的让人误会你在「搬家」吗?

LIFESTYLE Wed, 20 Jun 2018

Pakai Shampoo Mahal Tapi Rambut Tetap ‘Sedih’, Apa Perlu Korang Buat?

Jangan amalkan sikap Asal Boleh! Ini tidak, anda guna saja syampu yang ada depan mata dan tak payah keringkan rambut atau menyisir kemas rambut yang dibiarkan kusut masai. Walhal itu antara penyumbang rambut mudah rosak.

Hiburan Sat, 24 Aug 2019
LIFESTYLE Tue, 5 Dec 2017

Kongsi Langkah-Langkah Elak Sistem Peranakan Wanita Diserang Penyakit

Penyakit-penyakit yang melibatkan peranakan adalah amat ditakuti oleh kaum wanita. Punca penyakit seperti kanser, cyst dan fibroid masih lagi tidak tahu apa puncanya

LIFESTYLE Wed, 25 Apr 2018

Suami Alami Electronic Screen Syndrome? Doktor Kongsi Tips ‘Ikat’ Suami

Dia akan berhias cantik macam puteri raja. Dia tahu lelaki ni akan kalah dengan visualnya sendiri. Memang dia tahu kelemahan suami adalah pada matanya jadi dia gunakan benda ni untuk mengalahkan godaan handphone tu. Haaa, para isteri di luar sana, cubalah!

| Live TV