LIFESTYLE By: SGMS Enal December 5, 2019 @ 11:02am

Perut Boroi Mungkin Boleh Menyebabkan Otak Jadi Kecil

Saintis mendapati lemak perut berlebihan menjadi tanda pengurangan jisim kelabu di dalam otak, menjurus kepada pengecutan otak.

Menurut kajian yang diterbitkan jurnal perubatan ‘Neurology’, individu yang mempunyai indeks jisim badan (BMI) dan nisbah pinggang-ke-pinggul yang tinggi memiliki isipadu otak di bawah paras normal.

Kajian ke atas 9,652 individu dengan purata umur 55 tahun itu mendapati kira-kira 1,000 peserta dengan BMI dan nisbah pinggang-ke-pinggul yang tinggi mempunyai purata jisim kelabu yang rendah di dalam otak berbanding 3,000 peserta yang mempunyai BMI dan nisbah yang sihat.

Sementara itu, kira-kira 500 peserta dengan BMI yang tinggi tetapi mempunyai nisbah pinggang-ke-pinggul yang rendah pula mempunyai purata isipadu jisim kelabu yang normal.

Jisim kelabu merupakan bahan yang membentuk sel saraf di dalam otak serta berfungsi untuk mengawal deria termasuk kawalan otot.

Walaubagaimanapun, saintis masih tidak pasti sama ada struktur otak yang tidak normal menjurus kepada obesiti atau obesiti yang menyebabkan perubahan di dalam otak.

“Kami juga menemui kaitan antara obesiti dan pengecutan bahagian spesifik di dalam otak. Ia memerlukan penyelidikan yang lebih lanjut,” kata wakil penyelidik berkenaan, menegaskan bahawa BMI dan nisbah pinggang-ke-pinggul mungkin boleh menentukan tahap kesihatan otak pada masa hadapan.

Walaubagaimanapun, kajian tersebut mungkin tidak mewakili keseluruhan populasi berikutan saiz peserta dan tahap kesihatan mereka, lapor South China Morning Post.

Sumber: South China Morning PostNeurology

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Fab Foodies! Mon, 14 Oct 2019

Resorts World Genting Opens Up New World-Class Contemporary Chinese Food at FUHU Restaurant & Bar

FUHU Restaurant & Bar brings vibe dining to the skies with world-class food by Michelin-starred Chef Alvin Leung.

Fab Foodies! Fri, 4 May 2018

5 Khasiat Makan Bawang Besar

Bawang besar adalah salah satu bahan yang digunakan dalam masakan dan tahu tak yang makan bawang besar juga ada khasiatnya tersendiri

FESYEN Wed, 27 Dec 2017

Jualan Kasi Licin di Butik Qashmeera, Nilai

Banyaknya pilihan dari tudung, jubah, baju kurung, kurta dan sebagainya dengan harga mampu milik

Fab Foodies! Tue, 11 Sep 2018

Jangan Stress Nak Kurus, Gadis Ini Hilang 17 Kg Lepas Amal Diet Sihat!

Nasi kena makan, tak perlu menyeksa diri dengan diet yang ketat. Ini cara efektif yang dikongsinya. Boleh cuba, Insha Allah menjadi guys! Ingat, jangan terlampau strict dengan diet nanti stress pula.

LIFESTYLE Thu, 7 Jun 2018

Ruhainies成为Guerisson马来西亚首位代言人!

继去年Guerisson品牌代言人李光洙来马后,如今Y.I.T Sdn Bhd、Claire’s Korea以及合作伙伴 SaSa Malaysia再次联手,找来大马知名女演员Ruhainies成为首位马来西亚品牌代言人!

LIFESTYLE Sun, 22 Apr 2018

Ketahui Hukum Gantung Gambar Menurut Islam

Perkongsian daripada Said Saiful Fazli tentang perkara ini menambah lagi beberapa point penting mengapa kita sebagai umat islam wajib menurunkan gambar makhluk bernyawa didalam rumah bagi menghindarkan ketidak-sejahteraan keharmonian dalam rumah kerana tiada keberadaan malaikat rahmat.  Mari […]

LIFESTYLE Thu, 9 Jan 2020

Teknik Hilang Sakit Kepala Tanpa Ubat Dalam Masa 5 Minit

Pengalaman sakit kepala bukanlah merupakan sebuah pengalaman yang seronok. Lebih-lebih lagi sekiranya ia terjadi sewaktu ada berada jauh daripada akses kepada ubat-ubatan seperti Panadol dan Paracetemol untuk melegakan kesakitan tersebut. Namun, ramai yang tidak tahu […]

LIFESTYLE Fri, 6 Dec 2019

云顶冬季仙境!仿佛身在国外过圣诞

配合圣诞节,云顶世界将举办有史以来最盛大的圣诞派对,倒数迎接一年之中最美好的一天。

Events Thu, 21 Nov 2019

#xtraVlog: A Trip Up To Resorts World Genting For “Train To Busan” Horror House and The VOID’s “Avengers: Damage Control”

Watch us shot down zombies and screamed to the top of our lungs at Resorts World Genting #TheVOID #TrainToBusan

LIFESTYLE Wed, 13 Feb 2019

Here’s a Full Itinerary for a Wonderful Weekend in Johor Bahru

There are so many fun things to do in JB but people just don’t know it….yet.

| Live TV