LIFESTYLE By: SGMS Enal April 21, 2018 @ 7:57am

Petanda Awal Masalah Mental atau “Hoarding Disorder”

”Jangan buang elok lagi nie walaupun dah tak boleh guna, simpanlah sebab sayang”. Mungkin kita pernah mendengar ayat ini. Sikap yang suka mengumpul barangan lama walaupun sudah tidak boleh digunakan atau lebih teruk dipanggil “sampah” kerana alasan sayang mungkin sudah tidak boleh digunakan lagi.
 
Ada di antara kita tanpa sedar sebenarnya mempunyai “habit” yang disebutkan ini. Semua benda sayang dan tak boleh dibuang kerana dirasakan mempunyai nilai sentimental. Namun, sekiranya rumah sudah bersepah dengan barangan yang terlalu banyak, masih relevankan untuk terus menyimpan?

Menurut sumber, apa yang lebih membimbangkan perbuatan ini merupakan tanda anda mengalami penyakit mental atau ‘hoarding disorder’, seperti yang dilaporkan oleh Psychology Today. Berikut merupakan lima kesan buruk bagi anda yang terlalu suka menyimpan barang-barang lama.

 
1. Menyebabkan tekanan
 

Kredit: houselogic.com

Ramai anatara kita yang suka membeli barang berlebihan dengan alasan tidak perlu susah-susah keluar lagi untuk membeli apa-apa serta lebih mudah kerana semua yang diperlukan sudah tersedia.

Tetapi hakikatnya adakalanya kita sebenarnya tidak memerlukan barangan tersebut dan akhirnya ianya hanya akan disimpan tanpa digunakan selama bertahun-tahun.

Perkara ini akan membuatkan kediaman kita menjadi sempit dan sesak dengan barangan yang tidak diperlukan. Ia secara tidak langsung akan membuatkan hidup tidak selesa dan boleh mengganggu rutin harian kita.

 

2. Menyebabkan makan berlebihan
 

Kredit: hdfootagestock.com

Kajian membuktikan bahawa menyimpan barang berlebihan merupakan salah satu punca yang boleh menyebabkan kita makan berlebihan.

Bagi yang pernah menonton rancangan realiti TV ‘Hoarders’, pasti perasan bahawa kebanyakan mereka yang suka mengumpul barang adalah terdiri daripada mereka yang bersaiz besar.

Bagi yang tertanya-tanya bagaimana semua itu boleh berlaku, sebenarnya suasana berselerak boleh membuatkan seseorang berasa tertekan dan tekanan yang dialami boleh menyebabkan seseorang makan berlebihan dan apa yang lebih membimbangkan mereka lebih cenderung untuk makan makanan yang tidak berkhasiat.

 
3. Kurang produktif
 

Kredit: smh.com.au

Barang yang bertimbun bukan sahaja menyakitkan mata malah turut menyesakkan kepala. Keadaan ini boleh membuatkan seseorang mudah hilang fokus terhadap kerja. Jadi, bagi anda yang mempunyai ruang kerja yang bersepah atau bertimbun dengan barang-barang yang tidak dipakai kenapa tidak anda buangkannya atau mengalihkanya ke tempat lain supaya tidak mengganggu kerja-kerja anda?

 
4. Mudah Nyanyuk
 

Kredit: indiatoday.com

Sedarkah anda bahawa minda yang serabut tidak dapat menapis maklumat yang ada di dalam otak sama ada maklumat tersebut berguna atau sebaliknya. Maklumat ini dinamakan ‘mental clutter’ dari sudut psikologi dan ia adalah salah satu punca utama kepada masalah nyanyuk pada usia tua.

Ia bermula dengan pemikiran yang tidak tenang yang akhirnya akan mengakibatkan otak tidak dapat memproses maklumat dengan efisyen. Otak terpaksa bekerja lebih akibat daripada persekitaran yang tidak teratur.

 
5. Pengasingan Sosial
 

Kredit: people.com

Orang yang suka sangat kumpul barang yang tidak digunakan bukan sahaja memberi kesan negatif kepada diri sendiri malah turut memberi kesan kepada ahli keluarga yang lain. Mereka turut akan berasa sesak dan lemas dengan barangan yang bertimbun.

Apa yang lebih membimbangkan, mereka yang suka menyimpan barang-barang lama ini dikatakan lebih sukar membaca riak wajah orang lain terutama keluarga mereka. Kesannya, mereka semakin kurang mengambil berat tentang perasaan ahli keluarga kerana emosi yang kelihatan sama setiap hari malah mereka semakin obses dengan barang-barang mereka saban hari.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

LIFESTYLE Thu, 21 Jun 2018

看起来好好吃!被做成包包的食物都超时髦~

每换一季,许多品牌都会推出新款式的包包,但是除名牌外,你知道现在最流行的食物包吗?

LIFESTYLE Mon, 24 Sep 2018

彩妆大师小凯101携全新彩妆品牌来马

相信大马人对小凯老师并不陌生,但这次他带着亲自研发的全新彩妆品牌来马,于10月1日进行唯一的一场见面会。

LIFESTYLE Sat, 20 Oct 2018

Lelaki Dinasihati Jalani Pemeriksaan Kanser Payudara Sebelum Terlambat

Jangan ingat wanita sahaja boleh mengidap kanser payudara, anda lelaki pun boleh terkena

Fab Foodies! Fri, 21 Sep 2018

减肥不必受苦 红酒也能燃烧脂肪?

有人说「睡前喝杯红酒有助于入眠」,也有人说「喝红酒可抗老化」,所以,红酒在多数民众的观念里,是有益健康的,但真的是如此吗?

Events Wed, 14 Aug 2019

Kuala Lumpur Fashion Week 2019 Suits Up for Ready to Wear Runway in August

Showcasing over 80 homegrown labels in 5-day, KUALA LUMPUR FASHION WEEK is set for its 7th and ready to show!

LIFESTYLE Sun, 29 Sep 2019

Siapa Sangka Dalam Satu Sekolah Ini Ada 34 Kaum

Pasti seronok mempelajari lebih mendalam setiap kaum yang ada .

Fab Foodies! Thu, 3 Oct 2019

Kempen Kesedaran Waspada Pembelian Ubat Dalam Talian #Biarbetuliklanni!

Pengguna perlu berwaspada apabila membuat pembelian ubat dalam talian

LIFESTYLE Wed, 14 Aug 2019

Petua Mudah Lembutkan Daging Merah

Daging adalah salah satu bahan mentah yang banyak digunakan dalam masyarakat kita. Kerana sifatny yang mudah dikendalikan selain versatil, daging boleh diolah menjadi menu apa pun, yang pastinya sentiasa kena dengan tekak.Masak sedap-sedap pun tapi […]

LIFESTYLE Sun, 19 Aug 2018

Luahan Hati Mak Nyah, ‘Tak Minta Lebih Pun, Hanya Hak Sama Rata’

Bukan nak tuntut hak macam kahwin sejenis atau sebagainya, cuma kami juga ingin hidup normal seperti orang lain.

LIFESTYLE Sun, 26 May 2019

Padah ‘Microsleep’, Hati-Hati Pulang Ke Kampung Raya Ini

Yang nak pulang ke kampung halaman tu, berhati-hati di jalan raya okay!

| Live TV