LIFESTYLE By: SGMS Enal April 21, 2018 @ 7:57am

Petanda Awal Masalah Mental atau “Hoarding Disorder”

”Jangan buang elok lagi nie walaupun dah tak boleh guna, simpanlah sebab sayang”. Mungkin kita pernah mendengar ayat ini. Sikap yang suka mengumpul barangan lama walaupun sudah tidak boleh digunakan atau lebih teruk dipanggil “sampah” kerana alasan sayang mungkin sudah tidak boleh digunakan lagi.
 
Ada di antara kita tanpa sedar sebenarnya mempunyai “habit” yang disebutkan ini. Semua benda sayang dan tak boleh dibuang kerana dirasakan mempunyai nilai sentimental. Namun, sekiranya rumah sudah bersepah dengan barangan yang terlalu banyak, masih relevankan untuk terus menyimpan?

Menurut sumber, apa yang lebih membimbangkan perbuatan ini merupakan tanda anda mengalami penyakit mental atau ‘hoarding disorder’, seperti yang dilaporkan oleh Psychology Today. Berikut merupakan lima kesan buruk bagi anda yang terlalu suka menyimpan barang-barang lama.

 
1. Menyebabkan tekanan
 

Kredit: houselogic.com

Ramai anatara kita yang suka membeli barang berlebihan dengan alasan tidak perlu susah-susah keluar lagi untuk membeli apa-apa serta lebih mudah kerana semua yang diperlukan sudah tersedia.

Tetapi hakikatnya adakalanya kita sebenarnya tidak memerlukan barangan tersebut dan akhirnya ianya hanya akan disimpan tanpa digunakan selama bertahun-tahun.

Perkara ini akan membuatkan kediaman kita menjadi sempit dan sesak dengan barangan yang tidak diperlukan. Ia secara tidak langsung akan membuatkan hidup tidak selesa dan boleh mengganggu rutin harian kita.

 

2. Menyebabkan makan berlebihan
 

Kredit: hdfootagestock.com

Kajian membuktikan bahawa menyimpan barang berlebihan merupakan salah satu punca yang boleh menyebabkan kita makan berlebihan.

Bagi yang pernah menonton rancangan realiti TV ‘Hoarders’, pasti perasan bahawa kebanyakan mereka yang suka mengumpul barang adalah terdiri daripada mereka yang bersaiz besar.

Bagi yang tertanya-tanya bagaimana semua itu boleh berlaku, sebenarnya suasana berselerak boleh membuatkan seseorang berasa tertekan dan tekanan yang dialami boleh menyebabkan seseorang makan berlebihan dan apa yang lebih membimbangkan mereka lebih cenderung untuk makan makanan yang tidak berkhasiat.

 
3. Kurang produktif
 

Kredit: smh.com.au

Barang yang bertimbun bukan sahaja menyakitkan mata malah turut menyesakkan kepala. Keadaan ini boleh membuatkan seseorang mudah hilang fokus terhadap kerja. Jadi, bagi anda yang mempunyai ruang kerja yang bersepah atau bertimbun dengan barang-barang yang tidak dipakai kenapa tidak anda buangkannya atau mengalihkanya ke tempat lain supaya tidak mengganggu kerja-kerja anda?

 
4. Mudah Nyanyuk
 

Kredit: indiatoday.com

Sedarkah anda bahawa minda yang serabut tidak dapat menapis maklumat yang ada di dalam otak sama ada maklumat tersebut berguna atau sebaliknya. Maklumat ini dinamakan ‘mental clutter’ dari sudut psikologi dan ia adalah salah satu punca utama kepada masalah nyanyuk pada usia tua.

Ia bermula dengan pemikiran yang tidak tenang yang akhirnya akan mengakibatkan otak tidak dapat memproses maklumat dengan efisyen. Otak terpaksa bekerja lebih akibat daripada persekitaran yang tidak teratur.

 
5. Pengasingan Sosial
 

Kredit: people.com

Orang yang suka sangat kumpul barang yang tidak digunakan bukan sahaja memberi kesan negatif kepada diri sendiri malah turut memberi kesan kepada ahli keluarga yang lain. Mereka turut akan berasa sesak dan lemas dengan barangan yang bertimbun.

Apa yang lebih membimbangkan, mereka yang suka menyimpan barang-barang lama ini dikatakan lebih sukar membaca riak wajah orang lain terutama keluarga mereka. Kesannya, mereka semakin kurang mengambil berat tentang perasaan ahli keluarga kerana emosi yang kelihatan sama setiap hari malah mereka semakin obses dengan barang-barang mereka saban hari.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

FESYEN Thu, 19 Sep 2019

Pharell Williams Supports Women Empowerment With Adidas Originals Campaign “Now Is Her Time”

Dear Pharell, we love you, sincerely, women from all over the world.

LIFESTYLE Wed, 31 Oct 2018

睡眠过长也会引发健康问题?

英国基尔大学的科学家研究发现,睡眠时间超过8 小时可能不仅会损害心理健康,还会使因中风和心血管疾病死亡的几率提高一倍。

Fab Foodies! Tue, 14 Nov 2017

WHAT KIND OF NASI LEMAK PERSON ARE YOU?

There are all type of nasi lemak lovers our there and even haters (haters gonna hate). Some people love theirs in a certain way. Here, we have listed down 5 different types of nasi lemak person you are. Tell us which one are you!

LIFESTYLE Fri, 5 Oct 2018

「恐怖之夜」全马最大型的万圣节庆典!

由马来西亚双威主题乐园举办的「恐怖之夜」又回来啦!迈入第六个年头的全马最大型万圣节庆典,恐怖将升级,势必让人感受到一种前所未有的恐惧。

Fab Foodies! Sun, 11 Mar 2018

5 Manfaat & Kebaikan Makan Buah Kurma

Kurma adalah salah satu makanan manis dan multiguna yang dapat meregulasi proses pencernaan. Kurma dapat meningkatkan energi dalam waktu 30 menit bagi yang mengkonsumsinya.Manfaat dari kurma diantaranya bebas dari masalah konstipasi, gangguan pencernaan, masalah jantung, […]

LIFESTYLE Mon, 7 Jan 2019

Bila Anak Meragam Takut Ke Sekolah, Apa Perlu Kamu Buat?

Bila anak menangis depan pintu pagar tadika, jangan buntu ya puan-puan…ada caranya tau!

Fab Foodies! Thu, 7 Nov 2019

A Talk About Cereal: A Sugar Bomb Camouflaged as Healthy Food?

Cereal has always been advertised as a better alternative to a healthier lifestyle, but the question is, is it really?

LIFESTYLE Sun, 14 Apr 2019

6 Sebab Mengapa Gagal Dalam Proses Berdiet

Dedikasi serta disiplin yang tinggi merupakan salah satu daripada kunci kejayaan bagi mendapatkan bentuk badan yang diimpikan. Ianya juga disusuli dengan pengambilan makanan yang seimbang serta jadual senaman yang konsisten. Diet yang betul juga turut […]

LIFESTYLE Sat, 13 Jan 2018

Kongsi Langkah Kurangkan ‘Morning Sickness’

Tips Untuk Ibu Hamil , Doktor Kongsi Langkah Kurangkan ‘Morning Sickness’

LIFESTYLE Sat, 3 Feb 2018

Kongsi Pengalaman Dan Teknik Kesan Kutu Kucing Dirumah

“Asal Tidur Je Mesti Diserang, Kemudian Gatal Yang Amat Sangat”, Wanita Ini Kongsi Pengalaman Dan Teknik Kesan Kutu Kucing Dirumah

| Live TV