LIFESTYLE By: SGMS Enal April 21, 2018 @ 7:57am

Petanda Awal Masalah Mental atau “Hoarding Disorder”

”Jangan buang elok lagi nie walaupun dah tak boleh guna, simpanlah sebab sayang”. Mungkin kita pernah mendengar ayat ini. Sikap yang suka mengumpul barangan lama walaupun sudah tidak boleh digunakan atau lebih teruk dipanggil “sampah” kerana alasan sayang mungkin sudah tidak boleh digunakan lagi.
 
Ada di antara kita tanpa sedar sebenarnya mempunyai “habit” yang disebutkan ini. Semua benda sayang dan tak boleh dibuang kerana dirasakan mempunyai nilai sentimental. Namun, sekiranya rumah sudah bersepah dengan barangan yang terlalu banyak, masih relevankan untuk terus menyimpan?

Menurut sumber, apa yang lebih membimbangkan perbuatan ini merupakan tanda anda mengalami penyakit mental atau ‘hoarding disorder’, seperti yang dilaporkan oleh Psychology Today. Berikut merupakan lima kesan buruk bagi anda yang terlalu suka menyimpan barang-barang lama.

 
1. Menyebabkan tekanan
 

Kredit: houselogic.com

Ramai anatara kita yang suka membeli barang berlebihan dengan alasan tidak perlu susah-susah keluar lagi untuk membeli apa-apa serta lebih mudah kerana semua yang diperlukan sudah tersedia.

Tetapi hakikatnya adakalanya kita sebenarnya tidak memerlukan barangan tersebut dan akhirnya ianya hanya akan disimpan tanpa digunakan selama bertahun-tahun.

Perkara ini akan membuatkan kediaman kita menjadi sempit dan sesak dengan barangan yang tidak diperlukan. Ia secara tidak langsung akan membuatkan hidup tidak selesa dan boleh mengganggu rutin harian kita.

 

2. Menyebabkan makan berlebihan
 

Kredit: hdfootagestock.com

Kajian membuktikan bahawa menyimpan barang berlebihan merupakan salah satu punca yang boleh menyebabkan kita makan berlebihan.

Bagi yang pernah menonton rancangan realiti TV ‘Hoarders’, pasti perasan bahawa kebanyakan mereka yang suka mengumpul barang adalah terdiri daripada mereka yang bersaiz besar.

Bagi yang tertanya-tanya bagaimana semua itu boleh berlaku, sebenarnya suasana berselerak boleh membuatkan seseorang berasa tertekan dan tekanan yang dialami boleh menyebabkan seseorang makan berlebihan dan apa yang lebih membimbangkan mereka lebih cenderung untuk makan makanan yang tidak berkhasiat.

 
3. Kurang produktif
 

Kredit: smh.com.au

Barang yang bertimbun bukan sahaja menyakitkan mata malah turut menyesakkan kepala. Keadaan ini boleh membuatkan seseorang mudah hilang fokus terhadap kerja. Jadi, bagi anda yang mempunyai ruang kerja yang bersepah atau bertimbun dengan barang-barang yang tidak dipakai kenapa tidak anda buangkannya atau mengalihkanya ke tempat lain supaya tidak mengganggu kerja-kerja anda?

 
4. Mudah Nyanyuk
 

Kredit: indiatoday.com

Sedarkah anda bahawa minda yang serabut tidak dapat menapis maklumat yang ada di dalam otak sama ada maklumat tersebut berguna atau sebaliknya. Maklumat ini dinamakan ‘mental clutter’ dari sudut psikologi dan ia adalah salah satu punca utama kepada masalah nyanyuk pada usia tua.

Ia bermula dengan pemikiran yang tidak tenang yang akhirnya akan mengakibatkan otak tidak dapat memproses maklumat dengan efisyen. Otak terpaksa bekerja lebih akibat daripada persekitaran yang tidak teratur.

 
5. Pengasingan Sosial
 

Kredit: people.com

Orang yang suka sangat kumpul barang yang tidak digunakan bukan sahaja memberi kesan negatif kepada diri sendiri malah turut memberi kesan kepada ahli keluarga yang lain. Mereka turut akan berasa sesak dan lemas dengan barangan yang bertimbun.

Apa yang lebih membimbangkan, mereka yang suka menyimpan barang-barang lama ini dikatakan lebih sukar membaca riak wajah orang lain terutama keluarga mereka. Kesannya, mereka semakin kurang mengambil berat tentang perasaan ahli keluarga kerana emosi yang kelihatan sama setiap hari malah mereka semakin obses dengan barang-barang mereka saban hari.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Fab Foodies! Wed, 16 May 2018

吃苹果总爱削皮?专家曝:80%营养都在这

吃苹果皮会伤身体?这误会可大了!民众普遍存在「吃皮=吃蜡」迷思,因此在吃苹果前会先进行削皮的动作,这在专家的眼理是相当NG的行为,因为最珍贵的营养价值都在皮里,不吃的人才是最笨的!

Hiburan Mon, 26 Aug 2019
LIFESTYLE Sun, 23 Jun 2019

“Masuk ICU, Baru Tahu Ada Jangkitan Kuman (ANEC)”

Seorang pengguna Facebook, Siti Hajjar Hassan mengimbau kembali memori bersama anaknya, Nur Ain Aqilah, 3,  yang meninggal dunia akibat jangkitan kuman pada Ramadhan tahun lalu. Subuh pada 5 Ramadhan 1439H kakak terjaga dari tidur dengan muka ketakutan […]

LIFESTYLE Wed, 18 Sep 2019

Topeng N95 Yang DiGuna Waktu Jerebu Ada Kelemahannya !

La, ingatkan topeng nie boleh ada juga keburukan.. Tak mengapa lebih baik mencegah dari merawat

Fab Foodies! Sat, 22 Sep 2018

Minyak Zaitun Dalam Makanan

Berkongsi tips menggunakan minyak zaitun dalam penggunaan masakan mahupun makanan

Fab Foodies! Wed, 12 Dec 2018

小时喝汽水…老年就骨折!专家爆:成年补钙也回不去了

碳酸饮料独特的气泡口感,不分男女老少都爱,常常越喝越喝顺口就一杯接一杯喝,可是你知道吗?每喝一杯碳酸饮料,都是在加速身体中的钙质流失……

Fab Foodies! Mon, 5 Feb 2018

SEDAP TAK TERTAHAN DENGAN KFC GOLDEN EGG CRUNCH

Gong Xi Fa Cai! Bersempena Tahun Baharu Cina yang bakal tiba tak lama lagi, restoran makanan segera, Kentucky Fried Chicken (KFC) membawakan menu terbaru bermula 25 Januari 2018. Berbeza dengan hidangan sebelum ini, ‘KFC Golden […]

Fab Foodies! Mon, 6 Aug 2018

Nasi Lemak Ganja is the New Craze in Malaysia

There isn’t any actual drug in it, so don’t worry.

LIFESTYLE Wed, 17 Apr 2019

「生活总是不顺心」最近感到无力的原因是?

生活总是有些不顺心的事情?最近老觉得挺无力的,来试着了解最近的无力感是从何而来吧!

Fab Foodies! Sun, 21 Oct 2018

Air Paip Perlu Dimasak Sebelum Diminum

Dr Lee berkata adalah lebih baik orang ramai tidak meminum air secara terus daripada paip tetapi perlu memasaknya terlebih dahulu.

| Live TV