LIFESTYLE By: SGMS Faida February 26, 2018 @ 7:33am

PLAN NAK BELI RUMAH TU ADA, TAPI…

A: Bro, kau boleh lah beli rumah, gaji tinggi bolehlah sembang kencang

B: Aik, bukan ke gaji kau dengan aku lebih kurang jer. Kalau aku boleh, kau pasti boleh bro!

Dengar tu! Jangan asyik nak negatif saja kalau mengimpikan sesuatu. Ini tak bermaksud urusan pembelian rumah adalah mudah namun jika dengan caranya, korang pasti boleh! Kami kongsikan beberapa tips sempoi bagi korang yang ada plan untuk mendapatkan rumah pertama. Check it out…

  • Rumah untuk tinggal sendiri atau pelaburan?

Tanya diri sendiri, adakah rumah pertama yang bakal dimiliki ini untuk kegunaan sendiri atau adakah korang nak jana duit melaluinya? Jika matlamatnya untuk duduk sendiri, maka sukar untuk korang buat pembelian rumah kedua. Cash flow mungkin sedikit terganggu, Jalan terbaik, korang boleh sewakan buat sementara bagi mengumpul dana untuk membeli rumah kedua. Pastikan harga sewa ada bahagian yang boleh disimpan.

  • Suka bertangguh

Ala, aku muda lagilah! Nanti lah beli. Hello dik. Harga rumah bukan macam harga gadget, makin lama makin mahal tau! Kalau tunggu lagi sepuluh tahun, keberangkalian harga yang ditawarkan sekarang memang korang takkan dapat dah. Jangan bertangguh lagi ok? Beli yang sesuai dengan kemampuan korang. Jangan pula gaji RM3000 tapi mohon loan untuk banglo lapan bilik pula…

  • Beli rumah kecil, mudah dan murah sebagai permulaan

Ukur baju di badan sendiri. Itu perumpamaan yang perlu korang pakai ketika proses membeli kehendak. Jangan ikut nafsu dik, kelak merana nanti. Sebagai permulaan, mulakan dengan rumah flat kos rendah. Ikut kesesuaian dengan gaji korang ok? Maklumlah, semakin besar rumah itu, semakin mahal harganya.

  • Jana keuntungan ketika membeli

Ini antara kesilapan yang sering dilakukan pembeli rumah muda. Harus diingat, tujuan membeli adalah untuk pelaburan! Keuntungan yang dijana setiap bulan hasil sewa penting untuk disimpan. Hasilnya, korang boleh beli rumah yang lebih besar dan selesa untuk rumah kedua. Keuntungan harus dibuat ketika membeli bukan ketika menjual!

  • Beli rumah lebih daripada kelayakan

Jika diikutkan gaji, korang layak beli rumah RM 500,000. Tapi korang beli rumah berharga RM 400,000. Itu tindakan yang betul. Sebab apa? Beri ruang untuk Debt Service Ratio (DSR) korang bernafas. 

  • Jangan ikut nafsu semata-mata

Bila tengok je iklan di televisyen, rumah bukan main cantik! Terus excited nak miliki rumah itu, kalau boleh esok juga nak buat loan. Jangan macam tu geng, bawa bertenang. Beli rumah bukan macam beli ikan di pasar. Kaji dulu kawasan itu strategik atau tidak, aspek keselamatan, apa kemudahan berdekatan dan minta pandangan keluarga atau rakan yang pakar dan berpengalaman dalam urusan jual beli rumah.

 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

LIFESTYLE Tue, 20 Aug 2019

Kenapa Suntikan BCG Tinggalkan Parut?

Ada sebab rupanya ia berparut, yang mementingkan kecantikan tak perlu risau lagi ya!

Hiburan Wed, 19 Dec 2018

Wow! Siti Nurhaliza Masuk Kelas Vokal Demi Konsert Jelajah

Katanya, konsert berskala besar ini tidak hanya fokus kepada dirinya sahaja tetapi…

Hiburan Tue, 28 Jan 2020
Events Mon, 15 Jan 2018

BINTANG BERSAMA BINTANG GEGAR PENTAS LAWAK 2018

Kepada yang belum menonton program realiti terbaru terbitan TV3, Bintang Bersama Bintang 2018 ini, pastikan anda meluangkan hari Ahad anda dengan lawak-lawak yang semestinya tidak kering gusi pada setiap Ahad, jam 10 malam atau boleh tonton secara langsung dengan tayangan HD menerusi tonton.com.my.

Dan, jangan lupa untuk mengundi peserta lawak kegemaran anda di portal kami xtra.com.my/bbb2018!

Hiburan Thu, 20 Sep 2018

Kumpulan Estranged Kini Jual CD?

Wow! Dah lama tak dengar khabar dari Kumpulan Estranged kan?

Hiburan Wed, 12 Dec 2018

‘ OK Kan Tengok Kat Mamak, Tak Dosa Kan?’, Tindakan Rita Rudaini Dipuji Netizen

Nama pelakon Rita Rudaini terus hangat diperkatakan di sosial media apabila sering memuatnaik gambar dan kapsyen ‘mengusik’ individu tertentu. Sebelum ini, Rita ada memaklumkan akan mempertimbangkan membawa dua anaknya Rayyan dan Arjuna ke stadium Bukit […]

Hiburan Fri, 29 Dec 2017

BEST SANGATKAH SAMPAI CECAH 1.2 JUTA VIEWERS? – HAQIEM RUSLI

Muzik ala-ala Justin Bieber ini turut mendapat pujian rata-rata peminatnya dan sudah tentu mereka yang baru sahaja mendengar lagu ini

Hiburan Sun, 14 Oct 2018

| Live TV