LIFESTYLE By: SGMS Faida February 26, 2018 @ 7:33am

PLAN NAK BELI RUMAH TU ADA, TAPI…

A: Bro, kau boleh lah beli rumah, gaji tinggi bolehlah sembang kencang

B: Aik, bukan ke gaji kau dengan aku lebih kurang jer. Kalau aku boleh, kau pasti boleh bro!

Dengar tu! Jangan asyik nak negatif saja kalau mengimpikan sesuatu. Ini tak bermaksud urusan pembelian rumah adalah mudah namun jika dengan caranya, korang pasti boleh! Kami kongsikan beberapa tips sempoi bagi korang yang ada plan untuk mendapatkan rumah pertama. Check it out…

  • Rumah untuk tinggal sendiri atau pelaburan?

Tanya diri sendiri, adakah rumah pertama yang bakal dimiliki ini untuk kegunaan sendiri atau adakah korang nak jana duit melaluinya? Jika matlamatnya untuk duduk sendiri, maka sukar untuk korang buat pembelian rumah kedua. Cash flow mungkin sedikit terganggu, Jalan terbaik, korang boleh sewakan buat sementara bagi mengumpul dana untuk membeli rumah kedua. Pastikan harga sewa ada bahagian yang boleh disimpan.

  • Suka bertangguh

Ala, aku muda lagilah! Nanti lah beli. Hello dik. Harga rumah bukan macam harga gadget, makin lama makin mahal tau! Kalau tunggu lagi sepuluh tahun, keberangkalian harga yang ditawarkan sekarang memang korang takkan dapat dah. Jangan bertangguh lagi ok? Beli yang sesuai dengan kemampuan korang. Jangan pula gaji RM3000 tapi mohon loan untuk banglo lapan bilik pula…

  • Beli rumah kecil, mudah dan murah sebagai permulaan

Ukur baju di badan sendiri. Itu perumpamaan yang perlu korang pakai ketika proses membeli kehendak. Jangan ikut nafsu dik, kelak merana nanti. Sebagai permulaan, mulakan dengan rumah flat kos rendah. Ikut kesesuaian dengan gaji korang ok? Maklumlah, semakin besar rumah itu, semakin mahal harganya.

  • Jana keuntungan ketika membeli

Ini antara kesilapan yang sering dilakukan pembeli rumah muda. Harus diingat, tujuan membeli adalah untuk pelaburan! Keuntungan yang dijana setiap bulan hasil sewa penting untuk disimpan. Hasilnya, korang boleh beli rumah yang lebih besar dan selesa untuk rumah kedua. Keuntungan harus dibuat ketika membeli bukan ketika menjual!

  • Beli rumah lebih daripada kelayakan

Jika diikutkan gaji, korang layak beli rumah RM 500,000. Tapi korang beli rumah berharga RM 400,000. Itu tindakan yang betul. Sebab apa? Beri ruang untuk Debt Service Ratio (DSR) korang bernafas. 

  • Jangan ikut nafsu semata-mata

Bila tengok je iklan di televisyen, rumah bukan main cantik! Terus excited nak miliki rumah itu, kalau boleh esok juga nak buat loan. Jangan macam tu geng, bawa bertenang. Beli rumah bukan macam beli ikan di pasar. Kaji dulu kawasan itu strategik atau tidak, aspek keselamatan, apa kemudahan berdekatan dan minta pandangan keluarga atau rakan yang pakar dan berpengalaman dalam urusan jual beli rumah.

 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Sun, 30 Dec 2018

Tahniah! Zaaim Juara Mentor 7

Alhamdulillah… Tahniah Zaaim!

LIFESTYLE Thu, 28 Mar 2019

The Capella Hotels & Resorts: A 5-Star Effort in Attaining Excellent Sustainability

The Capella Hotels & Resorts are committed to caring for the environment.

Hiburan Wed, 4 Dec 2019

Da’i Farhan Ceraikan Isteri Pertama

Laporan polis telah dibuat oleh ahli keluarga.

Hiburan Sat, 15 Dec 2018
Hiburan Thu, 16 Aug 2018

Perli Siapa Tu? Faiz Roslan Muat Naik Video Masuk Tandas OKU

Faiz dilihat membuka pintu tandas OKU dan memberitahu bahawa tandas itu hanya digunakan untuk golongan LGBT sahaja

Hiburan Thu, 28 Dec 2017

SIAPA MR J DALAM HATI JOY REVFA?

Mr J hadiahkan apa tu kat Joy Revfa?

Hiburan Mon, 29 Jul 2019

Fathia Latiff Pilih Jadi Pengkid?

Kalau ada tawaran Fathia sedia terima!

Hiburan Fri, 13 Jul 2018

Jodoh Syaitan Ibarat ‘Jump Start’ Untuk Sofi Jikan

Di sebalik apa yang telah terjadi, mereka beri saya peluang, mereka adalah hero sebenar bagi saya. Alhamdulillah…

Hiburan Mon, 30 Apr 2018

Kalau Tak Tahu Cerita, Lebih Baik Diam!

Cuba letak diri anda di tempat saya. Apa yang anda rasa? Lagi pula, suami saya mengaku bersalah atas nasihat peguam, kata Salma.

| Live TV