LIFESTYLE By: SGMS Faida February 26, 2018 @ 7:33am

PLAN NAK BELI RUMAH TU ADA, TAPI…

A: Bro, kau boleh lah beli rumah, gaji tinggi bolehlah sembang kencang

B: Aik, bukan ke gaji kau dengan aku lebih kurang jer. Kalau aku boleh, kau pasti boleh bro!

Dengar tu! Jangan asyik nak negatif saja kalau mengimpikan sesuatu. Ini tak bermaksud urusan pembelian rumah adalah mudah namun jika dengan caranya, korang pasti boleh! Kami kongsikan beberapa tips sempoi bagi korang yang ada plan untuk mendapatkan rumah pertama. Check it out…

  • Rumah untuk tinggal sendiri atau pelaburan?

Tanya diri sendiri, adakah rumah pertama yang bakal dimiliki ini untuk kegunaan sendiri atau adakah korang nak jana duit melaluinya? Jika matlamatnya untuk duduk sendiri, maka sukar untuk korang buat pembelian rumah kedua. Cash flow mungkin sedikit terganggu, Jalan terbaik, korang boleh sewakan buat sementara bagi mengumpul dana untuk membeli rumah kedua. Pastikan harga sewa ada bahagian yang boleh disimpan.

  • Suka bertangguh

Ala, aku muda lagilah! Nanti lah beli. Hello dik. Harga rumah bukan macam harga gadget, makin lama makin mahal tau! Kalau tunggu lagi sepuluh tahun, keberangkalian harga yang ditawarkan sekarang memang korang takkan dapat dah. Jangan bertangguh lagi ok? Beli yang sesuai dengan kemampuan korang. Jangan pula gaji RM3000 tapi mohon loan untuk banglo lapan bilik pula…

  • Beli rumah kecil, mudah dan murah sebagai permulaan

Ukur baju di badan sendiri. Itu perumpamaan yang perlu korang pakai ketika proses membeli kehendak. Jangan ikut nafsu dik, kelak merana nanti. Sebagai permulaan, mulakan dengan rumah flat kos rendah. Ikut kesesuaian dengan gaji korang ok? Maklumlah, semakin besar rumah itu, semakin mahal harganya.

  • Jana keuntungan ketika membeli

Ini antara kesilapan yang sering dilakukan pembeli rumah muda. Harus diingat, tujuan membeli adalah untuk pelaburan! Keuntungan yang dijana setiap bulan hasil sewa penting untuk disimpan. Hasilnya, korang boleh beli rumah yang lebih besar dan selesa untuk rumah kedua. Keuntungan harus dibuat ketika membeli bukan ketika menjual!

  • Beli rumah lebih daripada kelayakan

Jika diikutkan gaji, korang layak beli rumah RM 500,000. Tapi korang beli rumah berharga RM 400,000. Itu tindakan yang betul. Sebab apa? Beri ruang untuk Debt Service Ratio (DSR) korang bernafas. 

  • Jangan ikut nafsu semata-mata

Bila tengok je iklan di televisyen, rumah bukan main cantik! Terus excited nak miliki rumah itu, kalau boleh esok juga nak buat loan. Jangan macam tu geng, bawa bertenang. Beli rumah bukan macam beli ikan di pasar. Kaji dulu kawasan itu strategik atau tidak, aspek keselamatan, apa kemudahan berdekatan dan minta pandangan keluarga atau rakan yang pakar dan berpengalaman dalam urusan jual beli rumah.

 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Fab Foodies! Thu, 8 Aug 2019
LIFESTYLE Mon, 5 Aug 2019

做错更惨!这些运动恐成「老人杀手」

要活就要动,大家都知道运动有益身心健康、缓解生活压力,但并非所有运动都适合自己,还是得要「客制化」选择,尤其是上了年纪的民众更要留心「运动误区」 ,别盲目跟着别人一窝蜂乱做,很可能会有反效果招致受伤,本末倒置。

Hiburan Thu, 1 Feb 2018

MIRA FILZAH TUKAR ANGIN?

Mira berkata dia sudah bersedia menerima segala kritikan dan kecaman netizen sepanjang dia mengendalikan program tersebut

LIFESTYLE Fri, 22 Feb 2019

目前的工作你是真心喜欢吗?值得继续努力吗?

面对目前工作,你是真心喜欢呢?还是只为了糊口饭吃呢?

Featured Fri, 8 Oct 2021

“Meeting Dengan Putera Arab Saudi, Bina Hotel 8 Bintang Bawah Laut”- Papa Megah Holding Curi Tumpuan Di TikTok

Siapa tidak mengenali sosok pelakon otai, Mustapha Kamal yang seakan sebati melakonkan watak golongan kaya atau CEO Megah Holdings dalam drama-drama rantaian Melayu di stesen televisyen. Terbaharu, aksi beliau sebagai usahawan berjaya mencuri tumpuan di TikTok. […]

Hiburan Thu, 1 Nov 2018

Oh La La…Pertama Kali Dengar Terus Jatuh Chinta!

Saya mahu lagu gamelan Melayu yang diberi nafas baru ini dibawa ke peringkat antarabangsa.

Hiburan Tue, 12 Nov 2019

Netizen OKU Cari Pasal Dengan Azhan Rani?

Gunalah media sosial untuk kebaikan dan bukan sebaliknya ok?

Hiburan Mon, 24 Jun 2019

Rumah Tangga Fizo Omar- Mawar Bergolak?

Kita doakan yang baik-baik untuk pasangan ini ok!

| Live TV