LIFESTYLE By: SGMS Enal January 22, 2020 @ 3:12pm

Punca Awal Pagi Sudah Letih Dan Lesu?

Mungkin ada antara anda kerap merasakan letih dan lesu tiap saat. Sehinggakan pagi anda juga bersertakan wajah yang lesu. Belum sampai waktu tengah hari anda sudah mengantuk dan keletihan. Bagaimana hendak menjadi  perkerja yang produktif?

Rata-rata individu akan berkerja di bilik berhawa dingin berserta pergerakan yang kurang. Iaitu lebih banyak duduk dari berjalan. Tapi apa yang pelik badan mudah menjadi letih dan lesu.

Telah pelbagai perkara dilakukan tapi masih juga letih dan lesu. Ikuti perkongsian dari Dr Azima mengenai punca-punca anda mengalami masalah kelesuan dan keletihan sepanjang hari.

cara mengatasinya dan semoga tips ini bermanfaat untuk anda semua.

1)TIDAK CUKUP TIDUR

Setiap malam tidur yang disarankan adalah 7-8 jam sehari. Jadikan tidur sebagai keutamaan untuk mengembalikan tenaga anda.

2)TIDAK CUKUP TENAGA

Makan terlalu sedikit, diet yang keterlaluan juga akan membuatkan anda lemah. Diet yang seimbang membantu anda untuk mengekalkan tenaga dan juga paras glukosa dalam darah. Apabila paras glukosa dalam darah menjadi rendah, anda akan menjadi lemah dan boleh menyebabkan pitam.

3)TEKANAN EMOSI

Setiap orang pernah mengalami tekanan. Tekanan emosi anda mungkin melihat sekadar memberi kesan kepada emosi sahaja, tetapi ia memberi kesan kepada fizikal juga. Lemah, sakit kepala, hilang selera makan adalah simptom yang sering berlaku akibat tekanan emosi.

4)KURANG SEL DARAH MERAH

Dalam sistem badan kita akan sentiasa beroperasi 24 jam, 7minggu, 30hari, 365 hari. Bayangkan tiada rehat langsung? Sel-sel darah merah dalam perlu sentiasa diganti dengan pembentukkan sel darah yang baru. Ini salah satu gejala membuatkan kita sentiasa pening, letih dan lesu. Bagi wanita pula, kehilangan darah ketika haid menyebabkan zat besi dalam darah juga berkurang dan ini meletakkan wanita berisiko mendapat anemia. Lemah, Letih, sesak nafas adalah simptom-simptom anemia.

5)LEMAH JANTUNG

Sekiranya anda merasa cepat penat selepas aktiviti ringkas yang selalunya senang dibuat, mungkin ini masa yang baik untuk anda berjumpa dengan doktor. Keletihan selalunya bukan tanda awal sakit jantung tetapi sekiranya ia keterlaluan sifatnya selepas aktiviti ringkas dan anda dapati tiada jawapan jelas terhadap masalah tersebut, jumpalah doktor untuk pemeriksaan lanjut. Rawatan awal boleh menyelamatkan anda dari serangan jantung yang lebih serius.

Sumber – Dr Azima

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

LIFESTYLE Thu, 16 Nov 2017

Malaysia Tersenarai Dalam 20 Buah Negara ‘Paling Malas’ Di Dunia

Malaysia Tersenarai Dalam 20 Buah Negara ‘Paling Malas’ Di Dunia Kerana Makan

Fab Foodies! Thu, 1 Mar 2018

情侣都曾吵过的小事「Hangry」饿到怒

大概人人都有过「饿到怒」的经验,但肚子极为饥饿的时,情绪自然而然就不好,耐心下降、说话口气差,而这样的情形在2018年终于有个精准的英文单字来表达,它就是「Hangry」,是饥饿「Hungry」结合生气「Angry」的意思,Hangry被牛津字典列入2018新单字之一。

Fab Foodies! Mon, 25 Feb 2019

「3种食物」舍不得丢?当心省出「癌症」来

预防胜于治疗,专家提醒「3种食物」千万不能舍不得丢掉,否则可能省出「癌症」来!

LIFESTYLE Mon, 11 Jun 2018

Nak Kekal Sihat? Ikut Cara Tun M Cergas Di Usia 92 tahun

Otak pun sama juga, jika anda tidak gunakan otak, tidak berfikir, tidak menyelesaikan masalah, tidak membaca, tidak menulis, otak akan merosot dan anda menjadi nyanyuk. Jadi, mesti sentiasa cergas!

Fab Foodies! Fri, 1 Mar 2019

Get Your Shellfish Fix at Vasco’s During Limited Time Crab Chow Down Buffet

Get rid of those crabby feelings by chomping on some delicious crabs instead.

LIFESTYLE Wed, 15 Jan 2020

全马最大米奇与米妮旋转雕像迎新春!达20尺高

你到吉隆坡柏威年广场打卡了吗?20尺高的「马来西亚最大米奇与米妮旋转雕像」等着你~

Featured Tue, 25 May 2021

Penampilan Terkini Keluarga Wardina Saffiyah Di Australia Curi Perhatian Ramai

Suatu ketika dahulu nama pelakon Wardina Saffiyah seringkali menjadi kegilaan ramai anak muda terutama peminat sitkom Spanar Jaya. Namun, sejak mendirikan rumah tangga dan berhijrah ke Australia untuk menyambung pengajiannya, Wardina sudah jarang muncul di […]

LIFESTYLE Tue, 1 Oct 2019

6 Fakta Tentang Serangga Bernama Lipas

Korang Takut Lipas? Baca ini

LIFESTYLE Wed, 18 Jul 2018

羡慕朋友狂吃不运动还是瘦?「吃不胖体质」9成身体都有问题

许多人生活周遭都会出现一种人,就是跟朋友聚餐狂吃夜夜笙歌,却怎样都还吃不胖;但其实真相却可能没这么简单,「吃都吃不胖」的人未必把好处占尽,专家解释可能会……

LIFESTYLE Mon, 26 Aug 2019

7时刻别戴隐形眼镜!洗澡没拔小心「它」爬满

近视但却又爱美,不想戴着厚重的眼镜上班、上课,许多人选择戴隐形眼镜,甚至变色瞳片。虽然戴隐形眼镜的好处相当多,但对于眼睛的健康更需留意……

| Live TV