LIFESTYLE By: SGMS Enal January 22, 2020 @ 3:12pm

Punca Awal Pagi Sudah Letih Dan Lesu?

Mungkin ada antara anda kerap merasakan letih dan lesu tiap saat. Sehinggakan pagi anda juga bersertakan wajah yang lesu. Belum sampai waktu tengah hari anda sudah mengantuk dan keletihan. Bagaimana hendak menjadi  perkerja yang produktif?

Rata-rata individu akan berkerja di bilik berhawa dingin berserta pergerakan yang kurang. Iaitu lebih banyak duduk dari berjalan. Tapi apa yang pelik badan mudah menjadi letih dan lesu.

Telah pelbagai perkara dilakukan tapi masih juga letih dan lesu. Ikuti perkongsian dari Dr Azima mengenai punca-punca anda mengalami masalah kelesuan dan keletihan sepanjang hari.

cara mengatasinya dan semoga tips ini bermanfaat untuk anda semua.

1)TIDAK CUKUP TIDUR

Setiap malam tidur yang disarankan adalah 7-8 jam sehari. Jadikan tidur sebagai keutamaan untuk mengembalikan tenaga anda.

2)TIDAK CUKUP TENAGA

Makan terlalu sedikit, diet yang keterlaluan juga akan membuatkan anda lemah. Diet yang seimbang membantu anda untuk mengekalkan tenaga dan juga paras glukosa dalam darah. Apabila paras glukosa dalam darah menjadi rendah, anda akan menjadi lemah dan boleh menyebabkan pitam.

3)TEKANAN EMOSI

Setiap orang pernah mengalami tekanan. Tekanan emosi anda mungkin melihat sekadar memberi kesan kepada emosi sahaja, tetapi ia memberi kesan kepada fizikal juga. Lemah, sakit kepala, hilang selera makan adalah simptom yang sering berlaku akibat tekanan emosi.

4)KURANG SEL DARAH MERAH

Dalam sistem badan kita akan sentiasa beroperasi 24 jam, 7minggu, 30hari, 365 hari. Bayangkan tiada rehat langsung? Sel-sel darah merah dalam perlu sentiasa diganti dengan pembentukkan sel darah yang baru. Ini salah satu gejala membuatkan kita sentiasa pening, letih dan lesu. Bagi wanita pula, kehilangan darah ketika haid menyebabkan zat besi dalam darah juga berkurang dan ini meletakkan wanita berisiko mendapat anemia. Lemah, Letih, sesak nafas adalah simptom-simptom anemia.

5)LEMAH JANTUNG

Sekiranya anda merasa cepat penat selepas aktiviti ringkas yang selalunya senang dibuat, mungkin ini masa yang baik untuk anda berjumpa dengan doktor. Keletihan selalunya bukan tanda awal sakit jantung tetapi sekiranya ia keterlaluan sifatnya selepas aktiviti ringkas dan anda dapati tiada jawapan jelas terhadap masalah tersebut, jumpalah doktor untuk pemeriksaan lanjut. Rawatan awal boleh menyelamatkan anda dari serangan jantung yang lebih serius.

Sumber – Dr Azima

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Fab Foodies! Tue, 7 May 2019
LIFESTYLE Sun, 22 Apr 2018

Ketahui Hukum Gantung Gambar Menurut Islam

Perkongsian daripada Said Saiful Fazli tentang perkara ini menambah lagi beberapa point penting mengapa kita sebagai umat islam wajib menurunkan gambar makhluk bernyawa didalam rumah bagi menghindarkan ketidak-sejahteraan keharmonian dalam rumah kerana tiada keberadaan malaikat rahmat.  Mari […]

Fab Foodies! Sat, 23 Jun 2018

Argh, Berat Naik Lepas Raya. Apa Perlu Kamu Buat?

Hindari diri daripada makan terlalu banyak pada waktu makan malam dan elakkan makanan yang berkolesterol tinggi.

LIFESTYLE Tue, 3 Sep 2019

Pernah Terfikir Macam Mana Boleh Ada Air Dalam Kelapa?

Nak tahu bagaimana, kenalah baca ya !

LIFESTYLE Wed, 17 Jul 2019

4 Khasiat Air Kelapa Untuk Ibu Mengandung

Untuk pengetahuan anda, ia meupakan satu minuman tebaik daripada pengambila air yang berkafein dan bergas dan manis

LIFESTYLE Fri, 8 Jun 2018

如何带最少的行李去旅行,你知道吗?

很多人旅行,都会胡乱塞一堆东西,比如可能会用上的书,可能会用上的化妆品,甚至行李数量多的让人误会你在「搬家」吗?

Hiburan Thu, 24 Oct 2019

GLAMPING Lost World Of Tambun: Aktiviti Luar Yang Paling Menjangkau Minda!

Xtra guarantee Glamping Lost World memang terbaik!

LIFESTYLE Mon, 18 Jun 2018

运动衫领口的「三角形」超常见 没想到是机能设计!

卫衣,或者叫它大学衫、圆领运动衫,每个人的衣柜里都有一些,有没有发现其中很多件都在领口有像是个三角形的V字缝线?明明是不同品牌,既然有相同设计,这其中必有玄机!

LIFESTYLE Sat, 31 Aug 2019

Tanda-Tanda Anak Terkena Jangkitan Pada Pernafasan

Jangan Tunggu. Kerja anda tak penting. Hidup anak anda lagi penting!

LIFESTYLE Mon, 5 Mar 2018

Kuku Dan Bahan Tradisional , Apa Rahsianya?

Bahan tradisional pun rupanya boleh bantu mencantikan kuku .. Tapi apa bahan dan caranya

| Live TV