Sertai misi di www.jomheboh.com.my dan berpeluang memenangi 5 juta koin Shopee, barangan Xiaomi dan beras ERA! Penyertaan dilanjutkan sehingga hari Jumaat 7 Mei 2021. Sertai sekarang!
LIFESTYLE By: SGMS Enal November 2, 2019 @ 10:23am

Punca Saluran Darah Di Otak Tersumbat Kerana Darah Tinggi Tak Terkawal

Apa itu darah tinggi? Tekanan yang dikenakan terhadap pembunuh arteri semasa peredaran darah yang disebabkan oleh denyutan jantung. Darah tinggi atau dikenali hipertensi merujuk kepada tahap tekanan darah yang meningkat lebih tinggi daripada tahap biasa secara kronik.

Individu yang mengalami tekanan darah melebihi bacaan 140 perlu segera mendapatkan rawatan dan rujukan pakar. Bacaan yang tinggi seperti itu boleh mendedahkan mereka kepada komplikasi kesihatan yang serius seperti saluran darah di otak tersumbat atau pecah serta strok atau angin ahmar secara mengejut.

Kadar tekanan darah tidak sama sepanjang masa. Ia sering berubah-ubah mengikut keperluan badan. Jika tekanan darah dalam bacaan yang tinggi, pemeriksaan doktor harus dibuat dengan segera bagi mengelakan perkara tersebut bertambah buruk.

Serangan mengejut dan lambat mendapatkan rawatan menyebabkan berlaku lumpuh anggota badan secara kekal. Perkara ini berlaku disebbakan berlaku penyempitan salur darah ke bahagian otak atau disebabkan salur darah pecah. Kesannya, sebahagian daripada tisu oatak mengalami kerosakan disebabkan kekurangan bekalan oksigen.

Ramai yang tidak sedar risiko untuk menghidap penyakit bahaya ini tidak mengenal usia. Jika mereka masih mengamalkan gaya hidup tidak sihat dengan pengambilan pemakanan tidak seimbang, tinggi koleri dan berlemak selain enggan bersenam, mereka berisiko untuk berhadapan dengan masalah tersebut.

Pengambilan garam berlebihan meningkatkan risiko tekanan darah tinggi, secara purata rakyat Malaysia mengambil 7.715 garam sehari. Ini jauh lebih tinggi dari saranan WHO (5 gram sehari).

Oleh itu, pengambilan garam perlu dihadkan iaitu tidak melebihi 1 sudu teh (5 gram) sehari termasuk garam tersembunyi seperti kicap, ikan masin, belacan, taucu, stok kiub, cencaluk, mayonis, sos tomato atau tiram, jeruk buah, telur masin atau makanan dalam tin.

Adakah kita memerlukan garam?

Namun begitu, penggunaan garam penting dalam badan kita kerana ia mempu memberi keseimbangan cecair badan selain memberi fungsi otot dan saraf yang sempurna serta mengekalkan tekanan darah pada tahap normal.

Oleh itu, rakyat Malaysia perlu peka dengan pengambilan makanan yang diambil setiap hari bagi mengelakkan gejala dan serangan ini berlaku. Ini kerana serangan strok atau angin ahmar merupakan punca utama kematian di Malaysia.

 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

LIFESTYLE Mon, 7 Jan 2019

Emperor Jewellery’s Launch Saw Some of the Hottest Hong Kong Stars

The shop is now open in Pavilion, Kuala Lumpur!

Fab Foodies! Sun, 9 Jun 2019

果汁较健康?研究:多喝比汽水更恐怖

纯果汁较健康?研究:多喝比汽水更恐怖,死亡风险多一倍!

LIFESTYLE Fri, 2 Nov 2018

Kenapa Selalu Sakit Tekak? Mungkin Anda DiJangkiti Virus Ini

Kenapa Selalu Sakit Tekak? Lihat Tujuh Masalah Ini Yang Mungkin Jadi Penyebab Anda Diserang Virus Ini

LIFESTYLE Fri, 26 Oct 2018

「走一走肚子就消失」减肥法! 3个月狂瘦10KG

许多人为了减肥常常饱受饥饿的苦,甚至花大钱上健身房,只为求得像偶像明星一般的纤细身材。但现在,有个方法让大家的减肥之路可以不用这么辛苦啰~

Fab Foodies! Wed, 5 Sep 2018
Fab Foodies! Mon, 14 Jan 2019

大城小镇散播幸福!茱莉蛋卷暖意送万家

Julie’s 新春巡礼1月份正式开跑!参与「把爱写出来」活动,就有机会赢取价值1000零吉的团圆饭套餐礼券。

LIFESTYLE Wed, 5 Dec 2018

Manfaat Belalang Untuk Kesihatan Manusia

Manfaat Belalang Untuk Kesihatan Manusia, Ramai Yang Tidak Tahu

LIFESTYLE Wed, 12 Sep 2018

Tolong Kuarantin Dalam Rumah,Jika Anak Dijangkiti HFMD

Jika Anak Dijangkiti HFMD, Tolong Kuarantin Dalam Rumah

LIFESTYLE Thu, 18 Jul 2019

Orang Ramai Jangan Usik Bekas Hitam Ni

Kementerian Kesihatan Ingatkan Orang Ramai Jangan Usik Bekas Hitam Ni, Untuk Kebaikan Bersama

LIFESTYLE Thu, 25 Oct 2018

75 Years of IKEA: From a Simple Idea to a Bustling Business Model

For over 75 years, IKEA is driven by the belief that furniture can be affordable without sacrificing principles of quality, design and sustainability. What started as a small post order business has grown into a […]

| Live TV