LIFESTYLE By: SGMS Enal November 2, 2019 @ 10:23am

Punca Saluran Darah Di Otak Tersumbat Kerana Darah Tinggi Tak Terkawal

Apa itu darah tinggi? Tekanan yang dikenakan terhadap pembunuh arteri semasa peredaran darah yang disebabkan oleh denyutan jantung. Darah tinggi atau dikenali hipertensi merujuk kepada tahap tekanan darah yang meningkat lebih tinggi daripada tahap biasa secara kronik.

Individu yang mengalami tekanan darah melebihi bacaan 140 perlu segera mendapatkan rawatan dan rujukan pakar. Bacaan yang tinggi seperti itu boleh mendedahkan mereka kepada komplikasi kesihatan yang serius seperti saluran darah di otak tersumbat atau pecah serta strok atau angin ahmar secara mengejut.

Kadar tekanan darah tidak sama sepanjang masa. Ia sering berubah-ubah mengikut keperluan badan. Jika tekanan darah dalam bacaan yang tinggi, pemeriksaan doktor harus dibuat dengan segera bagi mengelakan perkara tersebut bertambah buruk.

Serangan mengejut dan lambat mendapatkan rawatan menyebabkan berlaku lumpuh anggota badan secara kekal. Perkara ini berlaku disebbakan berlaku penyempitan salur darah ke bahagian otak atau disebabkan salur darah pecah. Kesannya, sebahagian daripada tisu oatak mengalami kerosakan disebabkan kekurangan bekalan oksigen.

Ramai yang tidak sedar risiko untuk menghidap penyakit bahaya ini tidak mengenal usia. Jika mereka masih mengamalkan gaya hidup tidak sihat dengan pengambilan pemakanan tidak seimbang, tinggi koleri dan berlemak selain enggan bersenam, mereka berisiko untuk berhadapan dengan masalah tersebut.

Pengambilan garam berlebihan meningkatkan risiko tekanan darah tinggi, secara purata rakyat Malaysia mengambil 7.715 garam sehari. Ini jauh lebih tinggi dari saranan WHO (5 gram sehari).

Oleh itu, pengambilan garam perlu dihadkan iaitu tidak melebihi 1 sudu teh (5 gram) sehari termasuk garam tersembunyi seperti kicap, ikan masin, belacan, taucu, stok kiub, cencaluk, mayonis, sos tomato atau tiram, jeruk buah, telur masin atau makanan dalam tin.

Adakah kita memerlukan garam?

Namun begitu, penggunaan garam penting dalam badan kita kerana ia mempu memberi keseimbangan cecair badan selain memberi fungsi otot dan saraf yang sempurna serta mengekalkan tekanan darah pada tahap normal.

Oleh itu, rakyat Malaysia perlu peka dengan pengambilan makanan yang diambil setiap hari bagi mengelakkan gejala dan serangan ini berlaku. Ini kerana serangan strok atau angin ahmar merupakan punca utama kematian di Malaysia.

 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

LIFESTYLE Thu, 19 Apr 2018

5个坏习惯毁掉你的膝盖

知道为什么越来越多的膝盖有酸、痛、胀的小情绪吗?因为我们人类进化成直立行走后,膝盖天天承受着本不应承受之重,成了损伤“专业户”,而你却一点不爱惜它!so且行且珍“膝”吧!

LIFESTYLE Mon, 27 Nov 2017

Tanda-Tanda Awal Anak Autism Atau Tidak Usia 2-3Tahun

Mencegah lagi baik dari merawat, lebih baik ketahui sewaktu usia bayi kecil lagi agak dapat memberi rawatan dan bantuan yang sepatutnya

LIFESTYLE Fri, 16 Nov 2018

Here are 4 Great Places You Can Visit with the Family This Holiday Season

The long holidays are coming so it’s time to travel somewhere with the family.

LIFESTYLE Fri, 28 Sep 2018

Jangan Disangkal Kehebatan Lidah Buaya, tumbuhan paling banyak KHASIAT!

Walaupun aloe vera memberi banyak manfaat kepada kesihatan, namun ia juga boleh memberi kesan sampingan kepada sesetengah individu

Fab Foodies! Tue, 1 Oct 2019

吃早餐有禁忌!早上3大地雷食物最不该碰

早餐是一天里最重要的一餐,吃得好不仅能唤醒人体的新陈代谢,也能开启活力来源;然早餐不是有吃就好,若选错不仅造成肥胖,还可能搞坏肠胃!

LIFESTYLE Tue, 29 Jan 2019

四大「家居巧妙创意」迎接猪年

在这喜庆的节日,IKEA特准备了「四大家居巧妙创意」让大家不需大费周折,只需添加小点缀就能缔造焕然一新的风格。

Events Tue, 27 Aug 2019

“Yes, I Do”- WAF X Marriott Bridal Event Is Not Your Typical Wedding Scene And Here’s Why

Marriott X WAF 2019 push the boundaries of the wedding scene in Malaysia.

LIFESTYLE Sat, 31 Aug 2019

Tanda-Tanda Anak Terkena Jangkitan Pada Pernafasan

Jangan Tunggu. Kerja anda tak penting. Hidup anak anda lagi penting!

Fab Foodies! Sun, 22 Sep 2019

2款超简单清热凉茶!煮给全家降降火

天气热烟霾来袭!赶快动动手,在家煮这两款「超简单」处理的凉茶,给全家人降降火。

LIFESTYLE Tue, 23 Apr 2019

Nak Berhenti Merokok Tapi Tak Tahu Caranya?

Kepada anda yang masih mencari alternatif untuk berhenti merokok boleh layari website www.ncig.com.my/shop ataupun mengikuti di Instagram @ncigmy.

| Live TV