LIFESTYLE By: SGMS Enal November 2, 2019 @ 10:23am

Punca Saluran Darah Di Otak Tersumbat Kerana Darah Tinggi Tak Terkawal

Apa itu darah tinggi? Tekanan yang dikenakan terhadap pembunuh arteri semasa peredaran darah yang disebabkan oleh denyutan jantung. Darah tinggi atau dikenali hipertensi merujuk kepada tahap tekanan darah yang meningkat lebih tinggi daripada tahap biasa secara kronik.

Individu yang mengalami tekanan darah melebihi bacaan 140 perlu segera mendapatkan rawatan dan rujukan pakar. Bacaan yang tinggi seperti itu boleh mendedahkan mereka kepada komplikasi kesihatan yang serius seperti saluran darah di otak tersumbat atau pecah serta strok atau angin ahmar secara mengejut.

Kadar tekanan darah tidak sama sepanjang masa. Ia sering berubah-ubah mengikut keperluan badan. Jika tekanan darah dalam bacaan yang tinggi, pemeriksaan doktor harus dibuat dengan segera bagi mengelakan perkara tersebut bertambah buruk.

Serangan mengejut dan lambat mendapatkan rawatan menyebabkan berlaku lumpuh anggota badan secara kekal. Perkara ini berlaku disebbakan berlaku penyempitan salur darah ke bahagian otak atau disebabkan salur darah pecah. Kesannya, sebahagian daripada tisu oatak mengalami kerosakan disebabkan kekurangan bekalan oksigen.

Ramai yang tidak sedar risiko untuk menghidap penyakit bahaya ini tidak mengenal usia. Jika mereka masih mengamalkan gaya hidup tidak sihat dengan pengambilan pemakanan tidak seimbang, tinggi koleri dan berlemak selain enggan bersenam, mereka berisiko untuk berhadapan dengan masalah tersebut.

Pengambilan garam berlebihan meningkatkan risiko tekanan darah tinggi, secara purata rakyat Malaysia mengambil 7.715 garam sehari. Ini jauh lebih tinggi dari saranan WHO (5 gram sehari).

Oleh itu, pengambilan garam perlu dihadkan iaitu tidak melebihi 1 sudu teh (5 gram) sehari termasuk garam tersembunyi seperti kicap, ikan masin, belacan, taucu, stok kiub, cencaluk, mayonis, sos tomato atau tiram, jeruk buah, telur masin atau makanan dalam tin.

Adakah kita memerlukan garam?

Namun begitu, penggunaan garam penting dalam badan kita kerana ia mempu memberi keseimbangan cecair badan selain memberi fungsi otot dan saraf yang sempurna serta mengekalkan tekanan darah pada tahap normal.

Oleh itu, rakyat Malaysia perlu peka dengan pengambilan makanan yang diambil setiap hari bagi mengelakkan gejala dan serangan ini berlaku. Ini kerana serangan strok atau angin ahmar merupakan punca utama kematian di Malaysia.

 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Fab Foodies! Tue, 27 Feb 2018

Kelebihan Limau Kasturi Untuk Diri

Limau kasturi walaupun kecil tetapi banyak kebaikan dan khasiatnya. Boleh diamalkan untuk merawat dan memulih untuk sakit yang tidak serius seperti demam, batuk, kurus pun boleh

Fab Foodies! Wed, 6 Mar 2019

Buat Foodie Lovers, Kenali 5 Chef Instafemes Ini

Kalau korang nak tahu, akaun Instagram ini merupakan antara akaun Instagram masakan yang paling best, ini terbukti dengan para pengikut mencecah 1 juta. Jom, kita layan!

Events Wed, 12 Sep 2018

CJ WOW SHOP Raih 1 Juta Pelanggannya Dengan WOW In A Million

Berita baik buat semua pembeli CJ WOW SHOP!pihak mereka akan memberikan ganjaran bernilai RM 20 untuk pembelian seterusnya melalui platform e-dagang CJ WOW SHOP bermula 1 hingga 30 September 2018

LIFESTYLE Thu, 10 Oct 2019

抽电子烟无害?纽约大学研究首证实:2成实验鼠罹肺腺癌

抽烟危害健康,导致越来越多人改抽电子烟,电子烟,近年兴起的新形态烟品,据说抽电子烟有比较健康吗?

Events Tue, 22 May 2018

Air Mata Jatuh Disebabkan Skandal 1MDB

Niat saya bukan untuk balas dendam tetapi demi negara dan memulangkan wang rakyat mengikut lunas undang-undang…

LIFESTYLE Thu, 21 Mar 2019

是念旧还是伤太深?为何总放不下过去的感情

想回头,但感情已经结束;想往前,但心中却有些疙瘩。面对这样的感情窘境,你也感到厌烦了吗?

LIFESTYLE Tue, 23 Jul 2019

Pepper Spray Jangan Lupa Bawa Kalau Korang Tak Nak Kena Macam Wanita Ini…Seram!

Ladies, sentiasa hati-hati apabila berseorangan di luar dan waspada dengan keadaan sekeliling!

LIFESTYLE Thu, 2 Aug 2018

意想不到的「热水10大妙用」拯救松垮毛衣、鲜花保存更久

水是我们每日的必需品,而热水其实也可以为我们的生活解决很多事情,你应该多数都不知道,一起来看看热水拥有哪些妙用?

LIFESTYLE Sun, 10 Mar 2019

Jalan Kaki Seminggu Sekali Bantu Mengurangkan Risiko Kematian

kematian dapat dikurangkan dengan berjalan kaki sekali atau dua minggu sekali untuk mengurangkan risiko kematian akibat serangan jantung, strok dan kanser

| Live TV