LIFESTYLE By: SGMS Enal December 22, 2017 @ 1:56am

Sebab Elakkan Makanan Warna-Warni Untuk Kucing

ungkin ramai dari kita terutamanya buat pencinta haiwan seperti kucing pernah membeli makanan kucing yang bewarna warni kan? Yalah, selain warnanya yang menarik, mungkin ada yang fikir ia mampu menarik minat cik meow untuk makan, faktor harganya yang murah juga mungkin diambil kira oleh tuannya. Tambah-tambah kalau kucing yang dibela lebih dari seekor, setiap sen yang dibelanja pasti diambil kira.

Tapi ramai tak tahu bahawa makanan kucing yang bewarna warni ini mengandungi banyak garam yang boleh menyebabkan kucing anda menghidap penyakit batu karang, seperti yang di dakwa oleh sebuah page yang dikenali sebagai, Klinik Haiwan Masjid Tanah ini. Untuk mengetahui lebih lanjut perkongsian tersebut, kami bawakan untuk anda dibawah.

Salam semua

Please be aware dengan apa yang you alls bagi your cats makan.

Please dont give coloured food ya, sebab makanan berwarna ni contain lebih banyak garam dari makanan yang 1 colour sahaja. If kita sayang kan kucing kita why not bagi mkanan yang ok sikit.

If tak dapat premium pun (contoh : Royal canin, Blackwood, Brit, Sanabelle) kita boleh try bagi bawah sikit dari premium macam Love Cat, Green macam-macam lagi la asalkan tak berwarna.

Kita tak nak kucing semua sakit batu karang yang boleh menyebabkan kematian if kita tak monitor / bawa ke vet.

Tanda-tanda kucing alami batu karang :

1)  Kencing tidak lawas, berulang kali masuk toilet and meneran tapi tak keluar apa-apa.

2)  Kencing berdarah.

3)  Kencing di tempat yang paling jarang dia kencing contoh atas bantal, sofa atau kertas.

4)  Lemah, tiada selera makan atau murung.

Selalunya yang akan kena ialah kucing jantan sebab saluran kencing yang sangat panjang dan batu / pasir senang berkumpul.

Sumber : Klinik Haiwan Masjid Tanah

 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Fab Foodies! Thu, 3 Jan 2019

Craving for a Delicious Big Slab of Gorgeously Grilled Steak? Go to DoubleTree JB!

It’s a beautiful marbled meat grilled to perfection.

Fab Foodies! Wed, 29 Aug 2018

Raj’s Banana Leaf Now Rebranded to RBL, But Will Hygiene Improve?

Will RBL be able to pick up the hype which Raj’s Banana Leaf had or will it be a complete flop?

Events Tue, 20 Nov 2018

Keputusan UPSR, PPSR Keluar 29 November

Dup dap dup dap…Tinggal sembilan hari saja lagi, keputusan PPSR & UPSR akan diumumkan. Pasti nervous kan?

Events Tue, 15 Jan 2019

Musim Perayaan Ini Lebih ONG Dengan CJ WOW Shop!

Wow kan rumah anda dengan WOW Your Home!

FESYEN Wed, 31 Jul 2019

Actress Farah Nabilah Gives E! News on Tips to Looking Flawless in the Perfect Fit

Malaysian actress Farah Nabilah shares with us to her secret tips on giving the blush to her perfect fit! Finding the perfect shade to your skin tone has always been a struggle for literally anyone […]

LIFESTYLE Thu, 13 Sep 2018

Kenali Label PAO Penentu Tarikh Luput Produk Kosmetik

Kenali Label PAO Penentu Tarikh Luput Produk Kosmetik, Jadi Tak Perlu Pelik Jika Perfume Dah Tak Wangi Lepas Ini

Events Sun, 1 Jul 2018

Tolong Hentikan Perkahwinan Bawah Umur, Tiada Tempat Di Sini!

Selaras dengan manifesto kerajaan, beliau berkata, Pakatan Harapan akan menggubal undang-undang untuk menetapkan umur 18 tahun sebagai had umur minimum perkahwinan.

LIFESTYLE Thu, 7 Mar 2019

休假日=补眠日?这样比连续熬夜更伤肝!

不少人喜欢利用周末末或者连假补眠,但你知道这样比连续熬夜更伤肝吗?

Fab Foodies! Sat, 23 Jun 2018

Argh, Berat Naik Lepas Raya. Apa Perlu Kamu Buat?

Hindari diri daripada makan terlalu banyak pada waktu makan malam dan elakkan makanan yang berkolesterol tinggi.

| Live TV