LIFESTYLE By: SGMS Enal December 22, 2017 @ 1:56am

Sebab Elakkan Makanan Warna-Warni Untuk Kucing

ungkin ramai dari kita terutamanya buat pencinta haiwan seperti kucing pernah membeli makanan kucing yang bewarna warni kan? Yalah, selain warnanya yang menarik, mungkin ada yang fikir ia mampu menarik minat cik meow untuk makan, faktor harganya yang murah juga mungkin diambil kira oleh tuannya. Tambah-tambah kalau kucing yang dibela lebih dari seekor, setiap sen yang dibelanja pasti diambil kira.

Tapi ramai tak tahu bahawa makanan kucing yang bewarna warni ini mengandungi banyak garam yang boleh menyebabkan kucing anda menghidap penyakit batu karang, seperti yang di dakwa oleh sebuah page yang dikenali sebagai, Klinik Haiwan Masjid Tanah ini. Untuk mengetahui lebih lanjut perkongsian tersebut, kami bawakan untuk anda dibawah.

Salam semua

Please be aware dengan apa yang you alls bagi your cats makan.

Please dont give coloured food ya, sebab makanan berwarna ni contain lebih banyak garam dari makanan yang 1 colour sahaja. If kita sayang kan kucing kita why not bagi mkanan yang ok sikit.

If tak dapat premium pun (contoh : Royal canin, Blackwood, Brit, Sanabelle) kita boleh try bagi bawah sikit dari premium macam Love Cat, Green macam-macam lagi la asalkan tak berwarna.

Kita tak nak kucing semua sakit batu karang yang boleh menyebabkan kematian if kita tak monitor / bawa ke vet.

Tanda-tanda kucing alami batu karang :

1)  Kencing tidak lawas, berulang kali masuk toilet and meneran tapi tak keluar apa-apa.

2)  Kencing berdarah.

3)  Kencing di tempat yang paling jarang dia kencing contoh atas bantal, sofa atau kertas.

4)  Lemah, tiada selera makan atau murung.

Selalunya yang akan kena ialah kucing jantan sebab saluran kencing yang sangat panjang dan batu / pasir senang berkumpul.

Sumber : Klinik Haiwan Masjid Tanah

 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

LIFESTYLE Wed, 21 Aug 2019

面对前任的回头你是否犹豫了?到底该不该重新接受呢?

面对前任的回头你是否犹豫了,会不会又重蹈覆辙呢?

LIFESTYLE Mon, 26 Aug 2019

7时刻别戴隐形眼镜!洗澡没拔小心「它」爬满

近视但却又爱美,不想戴着厚重的眼镜上班、上课,许多人选择戴隐形眼镜,甚至变色瞳片。虽然戴隐形眼镜的好处相当多,但对于眼睛的健康更需留意……

LIFESTYLE Sun, 13 Jan 2019

5 Dokumen Ni Tak Payah Bawak Pun Masa Interview

5 Dokumen Ni Tak Payah Bawak Pun Masa Interview, Majikan Tak Hadap Langsung

LIFESTYLE Sun, 30 Sep 2018

别因自我要求太高而逼死自己!测测看你现在的压力有多大?

人活着就会有压力存在,端看我们如何调适与解决?来测测目前的压力指数有多高吧!

LIFESTYLE Tue, 15 Jan 2019

6 Kebaikan Jika Makan Rambutan Untuk Kesihatan

Rambutan Mempunyai Khasiat Penting Untuk Kecantikkan Luaran Dan Dalaman Anda

LIFESTYLE Sun, 26 Aug 2018

Selalu Terjaga Dari Tidur Di Waktu Tengah Malam

Amat penting untuk dapatkan tidur yang lena untuk kesihatan tubuh badan. Kurangkan stress dan amalkan gaya hidup yang sihat ya!

LIFESTYLE Thu, 9 May 2019

This Hotel Offers Special Exercise Courses & Spa Treatments for Overall Wellbeing

Bringing a new type of health and wellness in a getaway.

Events Sat, 2 Nov 2019

SYOKSYOK RIUH Invites You to Appreciate Arts and Cultures This Weekend!

Celebrate life with friends, family and food with plenty of festive flavours.

FESYEN Sat, 14 Jul 2018

Tips Gayakan Fesyen Untuk Anda Betis Besar

Betis besar atau bahasa pasarnya “drumstick” boleh kelihatan tampil yakin jika anda cuba tips yang dikongsikan . Selamat mencuba

LIFESTYLE Mon, 5 Feb 2018

‘BANGKIT’ LEPAS JATUH, WANITA INI NEKAD KEMBALI KE DAPUR

Sudah jatuh ditimpa tangga, itulah perumpamaan sesuai untuk wanita berasal dari Singapura ini. Ujian demi ujian dilalui apabila bisnes pengurusan konferens yang diusahakan bersama rakan niaganya ‘lingkup’ di tengah jalan. Lebih perit, beliau dibebani dengan […]

| Live TV