LIFESTYLE By: SGMS Enal December 22, 2017 @ 1:56am

Sebab Elakkan Makanan Warna-Warni Untuk Kucing

ungkin ramai dari kita terutamanya buat pencinta haiwan seperti kucing pernah membeli makanan kucing yang bewarna warni kan? Yalah, selain warnanya yang menarik, mungkin ada yang fikir ia mampu menarik minat cik meow untuk makan, faktor harganya yang murah juga mungkin diambil kira oleh tuannya. Tambah-tambah kalau kucing yang dibela lebih dari seekor, setiap sen yang dibelanja pasti diambil kira.

Tapi ramai tak tahu bahawa makanan kucing yang bewarna warni ini mengandungi banyak garam yang boleh menyebabkan kucing anda menghidap penyakit batu karang, seperti yang di dakwa oleh sebuah page yang dikenali sebagai, Klinik Haiwan Masjid Tanah ini. Untuk mengetahui lebih lanjut perkongsian tersebut, kami bawakan untuk anda dibawah.

Salam semua

Please be aware dengan apa yang you alls bagi your cats makan.

Please dont give coloured food ya, sebab makanan berwarna ni contain lebih banyak garam dari makanan yang 1 colour sahaja. If kita sayang kan kucing kita why not bagi mkanan yang ok sikit.

If tak dapat premium pun (contoh : Royal canin, Blackwood, Brit, Sanabelle) kita boleh try bagi bawah sikit dari premium macam Love Cat, Green macam-macam lagi la asalkan tak berwarna.

Kita tak nak kucing semua sakit batu karang yang boleh menyebabkan kematian if kita tak monitor / bawa ke vet.

Tanda-tanda kucing alami batu karang :

1)  Kencing tidak lawas, berulang kali masuk toilet and meneran tapi tak keluar apa-apa.

2)  Kencing berdarah.

3)  Kencing di tempat yang paling jarang dia kencing contoh atas bantal, sofa atau kertas.

4)  Lemah, tiada selera makan atau murung.

Selalunya yang akan kena ialah kucing jantan sebab saluran kencing yang sangat panjang dan batu / pasir senang berkumpul.

Sumber : Klinik Haiwan Masjid Tanah

 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

LIFESTYLE Sat, 29 Dec 2018

Anak Boleh Kena Cirit Birit Lepas Mandi Laut, Ikuti Tips Keselamatan Ini

Anak Boleh Kena Cirit Birit Lepas Mandi Laut, Ikuti Tips Keselamatan Elak Anak Jatuh Sakit

Fab Foodies! Thu, 18 Apr 2019

Celebrate this Egg-static Easter Sunday with Some Good Food at DoubleTree by Hilton JB

There are even fun activities like colouring, egg painting and egg hunting for the kids!

Fab Foodies! Mon, 2 Apr 2018

Petua Kempis Perut Untuk Anda Yang Bersalin Ceaser

Bagaimana ingin menurunkan berat badan atau pun perut menjadi kempis. Ini kami kongsikan untuk anda dimana dalam 2 minggu sudah nampak kesannya. Pecahkan lemak degil yang ada dalam badan 

LIFESTYLE Sat, 7 Jul 2018

Tips Untuk Ibu Mengandung Minum Air Gula

Bukan kerana sengaja ingin ‘mendera’ tetapi ingin memastikan yang si ibu tidak menghidap penyakit kencing manis

LIFESTYLE Wed, 14 Aug 2019

Petua Mudah Lembutkan Daging Merah

Daging adalah salah satu bahan mentah yang banyak digunakan dalam masyarakat kita. Kerana sifatny yang mudah dikendalikan selain versatil, daging boleh diolah menjadi menu apa pun, yang pastinya sentiasa kena dengan tekak.Masak sedap-sedap pun tapi […]

LIFESTYLE Wed, 21 Nov 2018

Here are 3 Travel Destinations You Can Visit for New Year’s Eve

Not sure where to go yet for New Year’s Eve? You could find some inspiration here.

Fab Foodies! Fri, 1 Jun 2018

Apa Di Dapur Bersama Chef Imelda

Perap ayam dengan kesemua bahan, tambah sedikit garam dan lada. Biarkan selama 30 minit & bakar pada suhu 180 selama 20 minit sehingga masak. Siap!

Events Wed, 12 Sep 2018

CJ WOW SHOP Raih 1 Juta Pelanggannya Dengan WOW In A Million

Berita baik buat semua pembeli CJ WOW SHOP!pihak mereka akan memberikan ganjaran bernilai RM 20 untuk pembelian seterusnya melalui platform e-dagang CJ WOW SHOP bermula 1 hingga 30 September 2018

Fab Foodies! Mon, 1 Apr 2019

Eat More Local Fruits and a Bunch of Delicious Malaysian Dishes at Paya Serai

A special themed Ramdan buffet is what you need to buka puasa to.

LIFESTYLE Wed, 30 Jan 2019

2019 Wedding Dress Trends: From Classic Looks to Bold and Modern Ones

Make your 2019 wedding memorable by following these Wedding Dress Trends.

| Live TV