LIFESTYLE By: SGMS Enal June 21, 2018 @ 11:02am

Selalu Tak Bangun Tidur Dan Mata Sembab Walaupun Cukup Tidur?

Tidur dah cukup tapi bangun-bangun tidur di pagi hari, mata sembab! Sebenarnya apa yang menyebabkan mata sembab?Biasanya penyebab mata sembab kerana tindak balas cairan atau edema ringan yang masih tergolong normal dan tidak berbahaya.
 
Namun, kita juga patut tahu antara penyebab mata sembab atau bengkak ketika bangun hari ini ada kaitan dengan kesihatan badan kita.
 
1. PENGAMBILAN GARAM YANG BERLEBIHAN
Kebanyakan pengambilan garam boleh menyebabkan edema atau pembengkakan di dalam badan. Jika badan kelebihan garam dan kekurangan cairan, maka badan akan mempertahankan diri supaya terhindar dari dehidrasi. Akibatnya mata jadi sembab.
 
Makanan berpengawet dan makanan segera biasanya mengandungi sodium atau geram yang tinggi. Jika kita menyedari pengambilan garam kita agak berlebihan, cuba imbanginya dengan memperbanyakkan minum air masak.
 
2. PENGAMBILAN KARBOHIDRAT YANG BANYAK
Sekiranya bangun tidur mata sembab, cuba ingatkan kembali apakah sebelum ini kita banyak mengambil makanan berkarbohidrat? Makanan dengan kandungan karbohidrat yang tinggi boleh menyebabkan tindak balas insulin dan retensi sodium berlebihanan. Semakin banyak sodium yang ada dalam badan, semakin banyak pula pengumpulan cairan di dalamnya.
 
3. KEKURANGAN PROTEIN
Badan bengkak mungkin berpunca daripada kekurangan protein dalam darah yang boleh disebabkan oleh malnutrition, penyakit buah pinggang dan hati. Perkara ini terjadi kerana rendahnya albumin dalam darah. Sedangkan albumin adalah untuk mengatasi kelebihan cairan di dalam badan.mata sembab
 
4. FUNGSI BUAH PINGGANG TIDAK BERJALAN DENGAN BAIK
Mata sembab atau bengkak ketika bangun pagi boleh jadi tanda penyakit buah pinggang. Penyebabnya boleh jadi kerana buah pinggang tidak boleh menghilangkan kandungan garam dalam darah dengan baik. Buah pinggang yang tidak berfungsi dengan baik seperti menghilangkan albumin boleh juga menjadi penyebab pengumpulan cairan yang menyebabkan mata sembab.mata sembab
 
5. GAYA TIDUR
Tidur dengan posisi kepala yang lebih tinggi boleh menyebabkan cairan berkumpul di bahagian bawah mata. Hal ini kerana apabila anda bangkit, cairan secara tiba-tiba tertarik ke bawah mata hasil daripada kesan tarikan graviti.
Bahkan mata orang yang tidur meniarap akan lebih sembab. Begitu juga yang tidur mengiring. Mata di bahagian yang mengiring itu akan lebih sembab berbanding yang satu lagi.mata sembab
 
6. TAK CUKUP TIDUR
Mendapatkan waktu tidur yang cukup bukan sahaja membantu tubuh berfungsi dengan baik pada keesokkan harinya tetapi juga mempengaruhi tahap peradangan tubuh badan.
 
Apabila kita tidak cukup tidur, maka saluran darah di bawah mata akan membengkak sehingga dekat dengan lapisan permukaan kulit dan menghasilkan mata sembab.mata sembab
 
7. MAKAN DAN MINUM SEBELUM TIDUR
Biasanya bila tak boleh tidur, kita akan rasa resah dan mulut rasa nak mengunyah. Akhirnya kita akan menjadi penunggu di depan peti sejuk. Jika kita mengambil makanan yang mengandungi natrium atau minuman beralkohol sebelum tidur, ia mungkin mengakibatkan mata sembab ketika bangun tidur. Keadaan ini menyebabkan cairan yang berkumpul di bawah mata lebih menonjol dan nampak lebih membengkak.
 
8. MENANGIS 
 
Cairan air mata mengandungi garam yang boleh menyebabkan mata menjadi merah dan pembuluh darah di bawah kulit mata yang tipis akan membesar. Keadaan inilah yang membuat mata kelihatan sembab atau bengkak setelah menangis. Sewaktu menangis, berlakunya peningkatan aliran darah di kawasan wajah yang mencetus terjadinya pembengkakan di kulit bawah mata. Bagaimanapun hal ini tidak ada kena mengenai dengan masalah buah pinggang.mata sembab
 
Itulah bebeberapa penyebab mata sembab yang patut kita ketahui. Selain beristirahat secukupnya, cubalah atur gaya hidup sihat serta cara pemakanan kita dengan baik.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

LIFESTYLE Tue, 5 Nov 2019

Ibu Bapa Boleh Dikenakan Tindakan Jika Gagal Halang Anak Berbasikal Lajak

Halanglah kalau boleh agar tidak ada perkara yang tidak diingini berlaku

LIFESTYLE Wed, 12 Jun 2019

不必勉强自己讨好!你是烂好人吗?

烂好人这个词汇你我都很熟悉,就是那种过度善良不懂拒绝的人。那……你是不是个过度好心的人呢?

LIFESTYLE Sun, 28 Oct 2018

Tips Menjaga Muka Dengan Cara Paling Simple

Selalulah membasuh muka dan rutin yang paling ringkas

LIFESTYLE Thu, 8 Nov 2018

为何在旅店就睡得特别好? 揭5星饭店「好眠」的秘密

有发现出国时住饭店,都会睡的特别香甜吗?

LIFESTYLE Sat, 15 Dec 2018

Aplikasi SENTUH Mungkin Bakal Ubah Hidup Anda, Dah Cuba?

Kami akan ajar bermula dari A-Z sekaligus menyediakan kelas pembelajaran asas sebelum memiliki spa bergerak sendiri.

LIFESTYLE Thu, 7 Mar 2019

休假日=补眠日?这样比连续熬夜更伤肝!

不少人喜欢利用周末末或者连假补眠,但你知道这样比连续熬夜更伤肝吗?

LIFESTYLE Tue, 22 May 2018

「过度使用社群软体」可能使女性对自己身材更不满

觉得每天滑脸书、Instagram,让妳对自己的身材越看越不开心吗?

Fab Foodies! Thu, 21 Dec 2017

THIS STALL IN BANGSAR SELLS NASI KANDAR FOR RM3 ONLY!

Hardcore foodies everywhere, you’re welcome!

LIFESTYLE Fri, 30 Aug 2019

Setuju Ke Hukuman Kerja Sosial Buat Pesalah Merokok?

Setiap kali buat kesalahan, bayar denda. Sampai bila nak insaf, jadi setuju tak kalau denda hukuman kerja sosial ?

Fab Foodies! Fri, 16 Feb 2018

过年狂吃发福?避开饮食「3大高热量地雷」

农历新年就快来临,令人迫不及待的除了领红包,就期待的就是跟家人朋友团聚、吃年饼。所以一般在春节后的发胖率高达30~40%,平均体重增加大约是2公斤。这数字其实一点都不夸张,从年菜、零食和过年常见的伴手礼…等食物中,就可以找出发胖的原因了。

| Live TV