LIFESTYLE By: SGMS Enal August 26, 2018 @ 2:08pm

Selalu Terjaga Dari Tidur Di Waktu Tengah Malam

endapat orang bahawa tak bagus kalau terjaga tengah malam ni, takut ada gangguan dalam badan. Keliru  juga nak percaya atau tak. Jadi, kalau nak tahu apa makna bagi anda yang selalu terjaga tengah malam ni, ini maksudnya!

 tidur yang berkualiti itu amat penting supaya badan sentiasa sihat dan bertenaga untuk menghadapi hari seterusnya. Tetapi, kenapa secara tiba-tiba kita selalu terjaga ketika tidur ya?

MASALAH UNTUK TIDUR ANTARA PUKUL 9 KE 11 MALAM

Kalau nak kekal cantik kena tidur sebelum pukul 11 malam. Jadi, kalau anda mengalami masalah untuk tidur pada waktu ini, ini adalah tanda bahawa anda sedang mengalami stress. Kalau terlampau sibuk dan terlalu memikirkan soal kerja, memang agak susah untuk anda mendapatkan tidur yang awal. Salah satu cara tidur pada waktu ini adalah meditasi sebelum tidur.

SELALU TERJAGA ANTARA PUKUL 11 MALAM KE 1 PAGI

Ini mungkin waktu yang diamalkan oleh rakyat Malaysia untuk tidur. Tetapi kalau dalam jangka masa ini dimana anda sudah nyenyak tidur, dan kemudian asyik terjaga, ini menunjukkan tanda anda mengalami masalah emosi. Untuk mengelakkan asyik terjaga pada waktu ini, sebelum tidur tu janganlah selalu bersedih.

SELALU TERJAGA ANTARA PUKUL 1 PAGI KE 3 PAGI

Selalu kalau terjaga pada waktu ni mesti takut kan? Sebabnya, waktu-waktu sebegini seringkali dikaitkan dengan perkara-perkara mistik juga. Tetapi, sebenarnya kalau anda selalu terjaga pada jam 1 ke 3 pagi ini, mungkin menandakan kemarahan. Cuba ingat balik, pada waktu siang tu ada asyik marah-marah tak? K

SELALU TERJAGA ANTARA PUKUL 3 PAGI KE 5 PAGI

Waktu ini juga selalu dikaitkan dengan perkara mistik dimana ramai yang menyatakan kalau selalu terjaga dari tidur pada waktu ini, bermakna ada ‘sesuatu’ yang ingin menganggu anda.  Selain itu, ada juga kepercayaan bahawa jika anda selalu terjaga pada waktu ini, ia merupakan tanda-tanda spiritual. Jadi, untuk umat Islam, tak salah kalau anda terjaga pada waktu ini untuk mengerjakan Solat Sunat Tahajjud ya. Dapat pahala tau!

SELALU TERJAGA ANTARA PUKUL 5 PAGI KE 7 PAGI

Jam 5 ke 7 pagi adalah waktu dimana usus besar mula ‘bekerja’. Perasan tak kalau waktu ni saja, mesti rasa nak ke tandas untuk membuang air besar kan? Seperti hati, usus besar juga melakukan proses untuk mencuci segala sisa-sisa yang tidak diperlukan oleh tubuh badan pada waktu sebegini. Selain itu, menurut psikologi pula, jika anda selalu terjaga pada jam ini, gangguan emosi mungkin adalah penyebabnya.2

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

LIFESTYLE Sun, 26 May 2019

Padah ‘Microsleep’, Hati-Hati Pulang Ke Kampung Raya Ini

Yang nak pulang ke kampung halaman tu, berhati-hati di jalan raya okay!

LIFESTYLE Thu, 19 Jul 2018

SAH, Kasut Sekolah Hitam Bermula Tahun Depan!

Baiklah, mulai tahun depan, murid-murid akan memakai kasut hitam, bukan kasut putih lagi. No more kapur kasut lepas ni okay, adik-adik!

LIFESTYLE Sat, 20 Jul 2019

4 Petua Cintai Dan Hargai Diri Sendiri

Terlalu menjaga hati orang lain, sering kita abaikan diri kite sendiri bukan . Dengan alasan menghormati orang lain kita boleh lupa pada diri juga. ; Kadang-kadang kita juga menganggap orang lain jauh lebih baik hanya […]

LIFESTYLE Mon, 23 Apr 2018

12星座谁的厨艺最烂?牡羊只会煮泡面……

民以食为天!懂吃的人不少,懂做菜的却不多呢,那么在12星座中,哪位有潜力成为厨神,谁又是天生地狱厨神呢,一起来看看吧!

FESYEN Mon, 18 Nov 2019
Events Thu, 14 Mar 2019

Tosca at Double Tree by Hilton Melaka Brings You a Reversal 5-Course Meal

Enjoy a delicacy of Italian dishes served backwards!

Fab Foodies! Fri, 16 Feb 2018

过年狂吃发福?避开饮食「3大高热量地雷」

农历新年就快来临,令人迫不及待的除了领红包,就期待的就是跟家人朋友团聚、吃年饼。所以一般在春节后的发胖率高达30~40%,平均体重增加大约是2公斤。这数字其实一点都不夸张,从年菜、零食和过年常见的伴手礼…等食物中,就可以找出发胖的原因了。

LIFESTYLE Mon, 29 Jul 2019

Bahaya Makan Makanan Pedas Boleh Hilang Ingatan

Nak makan pedas boleh tetapi kena berpada-pada ya!

Fab Foodies! Sun, 19 May 2019

Grand Bazar Ramadan Raya 2019 Himpun 300 Gerai, Meriah Beb!

Jom ajak keluarga & kawan-kawan ke Grand Bazar Ramadan Raya 2019, macam-macam ada tau!

LIFESTYLE Tue, 6 Mar 2018

10 Malaysian Island Resorts Comparable to Foreign Islands

If you can’t afford to travel aboard, why not check out some of the hidden gems within our own country!

| Live TV