LIFESTYLE By: SGMS Enal October 16, 2018 @ 8:25am

Senaman Hanya 1 Minit Boleh Ubah Bentuk Badan

Senaman untuk menurunkan berat badan semakin dititikberatkan oleh semua masyarakat di Malaysia. Mereka sudah membuka mata dalam penjaggan berat badan dan inginkan kekal aktif supaya badan sihat sejahtera.

Salah satu senaman yang mudah dan mempunyai kesan yang lebih bagus ialah senaman plank. Kenapa plank  ini merupakan senaman yang efektif? Kerana ia hanya mengambil masa singkat dan memberi keputusan yang memberansangkan dalam jangka masa yang  pendek.

Senaman olahraga tidak dapat dipisahkan untuk seseorang ingin turunkan berat badan tetapi jika ada cara yang lebih baik untuk turunkan berat, anda tidak perlu pening kepala untuk beli pakaian set lengkap untuk berlari. Anda hanya boleh lakukan di rumah sahaja.

Jika anda melakukan setiap senaman plank ini seluruh anggota badan dan abdomen anda kekal kuat dan sihat. Dan anda tidak akan mengalami masalah sakit sendi dan tulang belakang lagi.  Planks adalah senaman ideal untuk otot abdomen kerana ia melibatkan semua kumpulan otot teras utama termasuk transverse abdominus, rectus      abdominus, otot oblique luaran, dan glutes.

Manfaat yang anda dapat semasa melakukan plank

  1. Mengurangkan risiko sakit di bahagian belakang

Melakukan plank ini akan membolehkan anda untuk menguatkan otok dan memastikan tidak terlalu banyak tekanan di bahagian tulang belakang anda. Menurut Majlis Latihan Amerika, seseorang yang melakukan senaman plank setiap hari akan menguatkan otot dan memastikan sokongan yang kuat untuk seluruh badan terutamanya dibahagian tulang belakang.

2. Meningkatkan kadar metabolisme

Plank ini adalah salah satu cara terbaik untuk melakukan setiap hari sebagai pembakar lemak sekaligus meningkatkan metabolisme. Senaman secara ini lebih berkesan daripada senaman tradisional seperti  crunches atau sit-ups.

Lemak lebih cepat membakar walaupun anda hanya melakukan senaman plan ini sahaja.

3.  Lebih fleksibel

Fleksibiliti adalah manfaat utama melakukan senaman plank secara kerap, kerana senaman ini mengembang dan menarik seluruh kumpulan otot posterior anda – bahu, tulang belikat dan tulang selangka – dan ia juga meregang otot hamstrings, kak, dan jari kaki anda. Dengan menambah senaman ‘side plank’, anda juga boleh melatih pada otot oblique anda. Ini akan meregang jari kaki anda dengan lebih panjang, yang mana ia merupakan satu gerakan yang amat penting untuk menyokong berat badan anda.

4. Kestabilan emosi

Senaman ini akan memberikan kestabilan kepada emosi kita. Ia akan menukar emosi negatif ke arah yang lebih positif.  Plank bukan sahaja boleh merawat otak anda malah ia juga salah satu senaman untuk pesakit kemurungan jika plank ini menjadi aktiviti seharian kita.

5. Anda akan memperbaiki keseimbangan seluruh badan anda

Pernahkah anda rasa apabila anda cuba berdiri di atas satu kaki, anda tidak dapat berdiri tegak selama lebih daripada beberapa saat? Tahukah anda ini adalah kerana otot abdomen anda tidak cukup kuat untuk memberikan keseimbangan yang anda perlukan. Senaman plank, ‘side planks’ dan ‘planks with extensions’ akan memperbaiki keseimbangan dan meningkatkan prestasi anda dalam semua jenis aktiviti sukan.

Berhati-hati jika anda membuat kesalahan dalam melakukan plank kerana anda akan rasa kesakitan pada bahagian belakang, pinggul dan bawah tulang belakang.

Disamping itu, anda perlu berhati-hati untuk mengelakkan kesakitan ini berlaku semasa anda bersenam. Salah satunya ialah, membenarkan pinggul, kepala, atau bahu anda jatuh, meletakkan tangan anda terlalu dekat, yang mewujudkan putaran dalaman dan ketidakstabilan di sendi bahu anda.

Selain itu, anda perlu cuba untuk praktis bernafas secara normal dan yang terakhir ialah cuba untuk memegang kedudukan terlalu lama – lebih baik untuk mengekalkan bentuk yang tepat untuk jangka waktu yang lebih pendek daripada untuk memegang bentuk yang tidak wajar untuk lebih lama.

 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

LIFESTYLE Sat, 29 Dec 2018

Anak Boleh Kena Cirit Birit Lepas Mandi Laut, Ikuti Tips Keselamatan Ini

Anak Boleh Kena Cirit Birit Lepas Mandi Laut, Ikuti Tips Keselamatan Elak Anak Jatuh Sakit

LIFESTYLE Mon, 17 Sep 2018

The Epic History of Sentul Depot at Sentul West

Rich in history and Instagram-ready spots 😉

LIFESTYLE Tue, 22 May 2018

「过度使用社群软体」可能使女性对自己身材更不满

觉得每天滑脸书、Instagram,让妳对自己的身材越看越不开心吗?

LIFESTYLE Mon, 7 Jan 2019

Emperor Jewellery’s Launch Saw Some of the Hottest Hong Kong Stars

The shop is now open in Pavilion, Kuala Lumpur!

LIFESTYLE Tue, 22 Oct 2019

Apa Gunanya Garisan Hitam Atas Jalan Raya?

Memandu atau mengunggang di atas jalan raya sememangnya menimbulkan pelbagai persoalan dalam kalangan pengguna. Apa tidaknya, pelbagai perkara atau pembinaan yang membuatkan pengguna tidak habis berfikir akan kegunaannya. Antara persoalan yang sering timbul di atas […]

LIFESTYLE Mon, 12 Feb 2018

想要长命百岁?养成9个延命习惯

现代人注重养生,希望能健康活到老,远离病痛、享受人生,而「长寿」是否有秘诀?据国外网站《Collective Evolution》报导,国家地理研究员Dan Buettner及其研究团队花多年时间探寻,结果发现,这几个地方虽然距离甚远,但居民却有9个相似生活习惯!

LIFESTYLE Sat, 7 Jul 2018

Tips Untuk Ibu Mengandung Minum Air Gula

Bukan kerana sengaja ingin ‘mendera’ tetapi ingin memastikan yang si ibu tidak menghidap penyakit kencing manis

LIFESTYLE Sat, 25 Nov 2017

Dikecualikan Syarat Potongan Gaji 60%, Kakitangan Awam Kini Layak Mohon Pinjaman Perumahan

Dikecualikan Syarat Potongan Gaji 60%, Kakitangan Awam Kini Layak Mohon Pinjaman Perumahan Walau Gaji Bersih Kurang 40%

Fab Foodies! Thu, 11 Oct 2018

Makan Papadom, Sekeping Bersamaan 857mg Garam

Bahaya Makan Papadom, Sekeping Bersamaan 857mg Garam

Events Tue, 3 Sep 2019

“Just Four Drops! It is Truly a Life Saver”, Siti Saleha Unveiled Her Secret in Keeping Radiant and Confident

Guested on the launch of L’Oréal Paris All-New Rivitalift Crystal Mirco-Essence, Siti Saleha tipped off the audience with sneak peaks of her beauty regimen on busy days.

| Live TV