LIFESTYLE By: SGMS Enal October 16, 2018 @ 8:25am

Senaman Hanya 1 Minit Boleh Ubah Bentuk Badan

Senaman untuk menurunkan berat badan semakin dititikberatkan oleh semua masyarakat di Malaysia. Mereka sudah membuka mata dalam penjaggan berat badan dan inginkan kekal aktif supaya badan sihat sejahtera.

Salah satu senaman yang mudah dan mempunyai kesan yang lebih bagus ialah senaman plank. Kenapa plank  ini merupakan senaman yang efektif? Kerana ia hanya mengambil masa singkat dan memberi keputusan yang memberansangkan dalam jangka masa yang  pendek.

Senaman olahraga tidak dapat dipisahkan untuk seseorang ingin turunkan berat badan tetapi jika ada cara yang lebih baik untuk turunkan berat, anda tidak perlu pening kepala untuk beli pakaian set lengkap untuk berlari. Anda hanya boleh lakukan di rumah sahaja.

Jika anda melakukan setiap senaman plank ini seluruh anggota badan dan abdomen anda kekal kuat dan sihat. Dan anda tidak akan mengalami masalah sakit sendi dan tulang belakang lagi.  Planks adalah senaman ideal untuk otot abdomen kerana ia melibatkan semua kumpulan otot teras utama termasuk transverse abdominus, rectus      abdominus, otot oblique luaran, dan glutes.

Manfaat yang anda dapat semasa melakukan plank

  1. Mengurangkan risiko sakit di bahagian belakang

Melakukan plank ini akan membolehkan anda untuk menguatkan otok dan memastikan tidak terlalu banyak tekanan di bahagian tulang belakang anda. Menurut Majlis Latihan Amerika, seseorang yang melakukan senaman plank setiap hari akan menguatkan otot dan memastikan sokongan yang kuat untuk seluruh badan terutamanya dibahagian tulang belakang.

2. Meningkatkan kadar metabolisme

Plank ini adalah salah satu cara terbaik untuk melakukan setiap hari sebagai pembakar lemak sekaligus meningkatkan metabolisme. Senaman secara ini lebih berkesan daripada senaman tradisional seperti  crunches atau sit-ups.

Lemak lebih cepat membakar walaupun anda hanya melakukan senaman plan ini sahaja.

3.  Lebih fleksibel

Fleksibiliti adalah manfaat utama melakukan senaman plank secara kerap, kerana senaman ini mengembang dan menarik seluruh kumpulan otot posterior anda – bahu, tulang belikat dan tulang selangka – dan ia juga meregang otot hamstrings, kak, dan jari kaki anda. Dengan menambah senaman ‘side plank’, anda juga boleh melatih pada otot oblique anda. Ini akan meregang jari kaki anda dengan lebih panjang, yang mana ia merupakan satu gerakan yang amat penting untuk menyokong berat badan anda.

4. Kestabilan emosi

Senaman ini akan memberikan kestabilan kepada emosi kita. Ia akan menukar emosi negatif ke arah yang lebih positif.  Plank bukan sahaja boleh merawat otak anda malah ia juga salah satu senaman untuk pesakit kemurungan jika plank ini menjadi aktiviti seharian kita.

5. Anda akan memperbaiki keseimbangan seluruh badan anda

Pernahkah anda rasa apabila anda cuba berdiri di atas satu kaki, anda tidak dapat berdiri tegak selama lebih daripada beberapa saat? Tahukah anda ini adalah kerana otot abdomen anda tidak cukup kuat untuk memberikan keseimbangan yang anda perlukan. Senaman plank, ‘side planks’ dan ‘planks with extensions’ akan memperbaiki keseimbangan dan meningkatkan prestasi anda dalam semua jenis aktiviti sukan.

Berhati-hati jika anda membuat kesalahan dalam melakukan plank kerana anda akan rasa kesakitan pada bahagian belakang, pinggul dan bawah tulang belakang.

Disamping itu, anda perlu berhati-hati untuk mengelakkan kesakitan ini berlaku semasa anda bersenam. Salah satunya ialah, membenarkan pinggul, kepala, atau bahu anda jatuh, meletakkan tangan anda terlalu dekat, yang mewujudkan putaran dalaman dan ketidakstabilan di sendi bahu anda.

Selain itu, anda perlu cuba untuk praktis bernafas secara normal dan yang terakhir ialah cuba untuk memegang kedudukan terlalu lama – lebih baik untuk mengekalkan bentuk yang tepat untuk jangka waktu yang lebih pendek daripada untuk memegang bentuk yang tidak wajar untuk lebih lama.

 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Fab Foodies! Sat, 9 Jun 2018

Penangan Drama Nur, Sup Bunjut Mula Popular

Lepasni jangan pula korang keliru pula bila nampak sup bunjut dalam masakan, jangan ingat ‘barang’ untuk menyihir pula ya…

Fab Foodies! Wed, 29 May 2019

13,000 Kotak Licin Dijual, Penangan Absolut Chocolat Bukan ‘Beshe-Beshe’

Wow, power betul penangan Kek Absolut Chocolat ni. Korang dah try ke belum?

Fab Foodies! Mon, 4 Nov 2019

饭后「3件」长寿事!你一定要坚持

以前我们说到养生和长寿的话题,总觉得那是上了年纪的人才会去讨论的,但是现在从报纸新闻和网路上面,我们都可以很直观的看到现在年轻人也越来越注重养生了……

LIFESTYLE Thu, 18 Jan 2018

5 Idea Bento Box Yang Super Mudah Untuk Anak-Anak Anda

Artikel kali ini berkongsi idea bento box atau lunch box menarik, mudah dah berkhasiat daripada Puan Yohana Sabri untuk anak-anak anda ke sekolah! Pencipta dan juga pengasas ‘Littlecupcakes’ ini telah berjinak-jinak dalam penyediaan bento box untuk anak-anaknya sejak dari tahun 2014 lagi.  […]

Hiburan Tue, 27 Aug 2019

Nelissa Nezam langgar pantang?

Tapi kalau macam ni punya ‘hot’ lah, terus berkobar-kobar rasa nak ke gim. 

LIFESTYLE Wed, 9 Jan 2019

Berita Baik Untuk Semua, CJ WOW Shop Kini Boleh Di Tonton Sepanjang Hari!

Beli belah anda di rumah lebih mudah dengan CJ WOW SHOP hanya disaluran ntv7 dan TV9!

LIFESTYLE Fri, 1 Mar 2019

Tontoni Variasi Dokumentari Menarik Di Saluran Al-Jazeera Bulan Mac Ini

Antara dokumentari menarik yang disajikan pada bulan ini adalah Battlefield Washington, Myanmar: Unholly Alliance, Head to Head dan slot WITNESS: The Husband School, False Confession dan The Belarus Dilemma.

LIFESTYLE Tue, 12 Feb 2019

睡觉时有这「3症状」请即刻就医

每个人的心愿都是睡顿好觉,不过每10个人就有一人为失眠问题所苦;医师提醒您,要是在睡觉时出现三个状况,那就该找医师咨询了!

LIFESTYLE Mon, 26 Feb 2018

PLAN NAK BELI RUMAH TU ADA, TAPI…

Jangan asyik nak negatif saja kalau mengimpikan sesuatu. Ini tak bermaksud urusan pembelian rumah adalah mudah tetapi jika dengan caranya, korang pasti boleh!

Fab Foodies! Mon, 24 Dec 2018

Omega-3 Dalam Salmon Mengurang Risiko Alzheimer

Kandungan Omega-3 Dalam Salmon Membantu Mengekalkan Kecergasan Otot dan Mengurang Risiko Alzheimer

| Live TV