LIFESTYLE By: SGMS Enal October 9, 2018 @ 8:43am

Senarai Lima ‘Benda’ Yang Mudah Hilang Di Rumah

Rumah merupakan tempat di mana kita akan menyimpan semua barangan yang  ada kerana ia adalah tempat tinggal yang kita diami bersama keluarga atau sebagainya.

Tetapi, pasti setiap dari kita pernah melalui situasi di mana kita kehilangan barang di dalam rumah. Tidak pasti sama ada barang tersebut digunakan oleh orang lain atau kita yang salah meletaknya.

Mencari barang hilang yang amat diperlukan merupakan perkara yang membuat kita stress dan gelisah. Bagaimanapun, minda dan hati perlu lah berada dalam keadaan tenang untuk memudahkan proses pencarian.

Entri kali ini akan berkongsi lima jenis ‘benda’ yang nampak remeh tetapi sekiranya hilang tetapi impaknya sangat besar kepada kita dan keluarga. Oleh itu, jagalah ia dengan sebaiknya.

Perkongsian ini diambil dari penulisan Mohd Fhais di laman facebooknya. Selamat membaca dan semoga bermanfaat.

5 Benda Yang Mudah Hilang Di Rumah

Nampak remeh tapi 5 perkara ini kalau hilang boleh buat hidup satu keluarga sengsara. Beringatlah sebelum ia hilang.

1 – Sudu
Tak kira sudu plastik atau besi makin lama kita duduk rumah tu makin banyak sudu hilang. Bila nak guna mesti tak cukup, ntah hilang ke mana.

2 – Pakaian
Ini betul, semakin lama semakin banyak baju baru kita beli. Baju lama kalau tak jadi kain buruk mesti duduk di baris paling bawah sekali dalam almari. Sampai satu masa kita cari semula dah tak jumpa. Kena makan tikus ke?

3 – Kepercayaan
Semakin lama duduk serumah semakin banyak cabaran dan liku kehidupan yang akan di lalui. Begitu juga kepercayaan, kalau dulu kuat dan utuh di sanubari tapi lama kelamaan ia beransur hilang. Ada juga yang masih kekal utuh tapi sangat jarang..

4 – Budi Bahasa
Rumah tempat bebas peraturan, bebas kekangan jadi kita bebas buat apa sahaja. Termasuklah mulut bebas berkata tanpa peduli. Perkataan seperti hoi, bangang, kejadah, aku, kau dan juga kata-kata negatif lain. Semakin lama semakin hilang budi bahasa, dan semakin bahasa kesat ini melekat pada anak-anak.

5 – Kesabaran
Ya, orang yang sabar pasti mudah hilang bila duduk di rumah terlalu lama. Sebagai contoh surirumah, sehari 24 jam di rumah bekerja, melayan kerenah anak-anak, melayan suami, memasak, mengemas rumah dan ada juga yang buat bisnes dari rumah kerana ingin membantu suami. Bila suami sendiri tidak percaya atau buat-buat tak percaya bila isteri cakap dia penat nak berehat, semakin hilang kesabaran isteri.

Rumah kita syurga kita,

Benda yang hilang kita masih boleh perbaiki dan ganti tapi jangan sesekali kita hilangkan keyakinan kita pada Allah yang satu.

Hilangnya keyakinan ini maka hilang dan sia-sia hidup kita di dunia.

Sumber: Mohd Fhais

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

LIFESTYLE Fri, 27 Apr 2018

手表戴左手还右手?「5个戴表小秘诀」避免伤腕、表带发臭

你有戴表的习惯吗?在现代手表不只用来看时间,更是一个人品味及守时的象征,到底怎么配戴手表才显得体面又干净?

LIFESTYLE Wed, 5 Dec 2018

2019年十二生肖流年运程:兔

兔(1951 / 1963 / 1975 / 1987 / 1999) 肖兔的朋友今年因为与太岁三合,人缘佳,所以特别容易得到贵人的扶助。 【事业运】 虽然工作上会有小人暗中破坏,不过由于今年命宫中有多颗重分量的吉星相助,最后还是能化险为夷。今年不论在权力和地位方面都有提升的机会,从商者可以名气大增,而打工者则有晋升机会,只要加倍努力,事业在今年容易有发展及突破的机会。 【财运】 今年财运方面也相当顺畅,除了正财有不错的进帐之外,偏财运也相当不错,可以进行一些小投资! 【感情运】 至于感情方面,今年由于社交活动的增加,特别容易在工作上结交到异性朋友,要好好把握机会。 【健康运】 健康方面今年容易有手脚损伤, 不过大致上都属于健康良好。 ✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿ 【幸运号码】 0043 、 8771 【开运颜色】 蓝色、绿色、粉红色 【开运贴士】 多去公园有助于提升运气。此外,也可以参与一些投资课程班提升本身财运!   ■ 资料提供:风水达人何宜娟《猪年报喜2019己亥年开运大全》 ■ 您也可透过八度空间于2019年2月5日(年初一)中午12时观看电视版《丰衣足食己亥年》

Fab Foodies! Wed, 12 Dec 2018

小时喝汽水…老年就骨折!专家爆:成年补钙也回不去了

碳酸饮料独特的气泡口感,不分男女老少都爱,常常越喝越喝顺口就一杯接一杯喝,可是你知道吗?每喝一杯碳酸饮料,都是在加速身体中的钙质流失……

Fab Foodies! Wed, 31 Oct 2018

Khasiat Kunyit Kepada Kesihatan, Bukan Untuk Masakan Sahaja

Anda tiada alasan untuk tidak mengamalkan pemakanan kunyit ini kerana senang diperolehi

LIFESTYLE Tue, 6 Feb 2018

Tip Hilangkan ‘Kerak Kepala’ Pada Bayi

Manfaat Menyikat Rambut Dan Tip Hilangkan ‘Kerak Kepala’ Pada Bayi

Fab Foodies! Tue, 23 Oct 2018

蛋白质吃不够的7个迹象!

有些莫名其妙的体态改变、身体不适,其实是因为你蛋白质吃不够。 7个迹象,自我检视是否蛋白质摄取不足!

LIFESTYLE Mon, 10 Sep 2018

Gastrik Ketika Hamil Merungsingkan Ibu

Gastrik ketika hamil dan pedih ulu hati adalah suatu perkara yang normal dan dialami oleh 45%-80% wanita. Ia turut dikaitkan sebagai gastroesophageal reflux disease(GERD), di mana ia melibatkan ketidakselesaan pada bahagian sekitar perut dan ulu hati, terutamanya pada […]

LIFESTYLE Tue, 21 Nov 2017

5 REASONS WHY YOU SHOULD READ FASHION VALET’S “THE RISE OF MALAYSIAN DESIGNERS”

There are many more designers out there that we have yet to know their story and it’s gonna be amazing to know about them all.

LIFESTYLE Sun, 17 Mar 2019

Blue Hole’ Muncul Dekat Pulau Sipadan

Satu-Satunya Dan Pertama Di Malaysia, ‘Blue Hole’ Muncul Dekat Pulau Sipadan

| Live TV