LIFESTYLE By: SGMS Enal January 5, 2020 @ 12:16pm

Sisi Positif Seorang “Gamers” Dalam Permainan Video

nternet kini menjadi saluran maklumat dan komunikasi yang digunakan secara meluas di merata tempat. Perkembangan ini memudahkan manusia berhubung tanpa sempadan sama ada menerusi sosial media mahupun permainan video.

Jadi pastinya kemudahan dan perkembangan ini juga telah banyak melahirkan generasi yang tidak canggung dengan penggunaan Facebook, Twitter, Whatsapps, serta permainan video. Pada umumnya kalau difikirkan semula, melalui permainan video, “gamers” dapat mengembangkan cara mereka berfikir serta fokus yang diberikan ketika dalam permainan.

 

Bila gaya permainan mereka diasah dengan cara yang betul, bermacam sisi positif yang dapat dilihat dalam diri seorang gamer. Selain daripada bertujuan untuk hiburan, permainan video juga mampu mengembangkan IQ seseorang.

  • Melatih Cara Berfikir

Dalam permainan video, gamers dapat melatih diri untuk berfikir secara logik, mengalisis masalah dan strategi bagi memenangi permainan tersebut.

  • Pengenalan Kepada Teknologi

Dengan bermain permainan video juga, secara tidak langsung gamers akan terdedah dengan bermacam pengenalan dan informasi mengenai teknologi.

  • Mempertingkatkan Kemahiran Berbahasa 

Sekarang ini, hampir kesemua permainan video dikendalikan dalam sistem Bahasa Inggeris. Secara tidak langsung dapat mendorong gamers untuk mempelajari dan mempertingkatkan kemahiran mereka dalam pertuturan yang menggunakan bahasa tersebut. Sambil bermain, sambil belajar.

  • Melatih Sikap Kerjasama

Bila permainan video dimainkan lebih daripada seorang pemain, pastinya akan ada saat di mana gamers akan cenderung kepada sikap tolong-menolong. Jadi, ini mampu melatih gamers untuk bekerja secara berkumpulan.

  • Kemahiran Memberi Tumpuan

Permainan video seperti Counter-Strikes misalnya boleh meningkatkan kemahiran tumpuan yang sangat tinggi. Jadi, secara tidak langsung ini dapat menajamkan pemikiran dan penglihatan agar tumpuan dapat diberi sepenuhnya.

  • Menimbulkan Rasa “Happy”

Kadang-kadang kita mudah stress dengan kerja yang menimbun, masalah dalaman dan sebagainya. Dengan bermain permainan video, seseorang akan dapat menyelamatkan diri dari tekanan dunia luar buat sementara waktu. Pastinya akan timbul perasaan gembira di hati apabila dapat bermain dengan rasa yang sangat seronok.

 

Sumber: Binus

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Wed, 31 Jul 2019

谷歌不客气了!新手机可「隔空操作」

Google今年采取不同的策略,不仅承认开发下一代Pixel 4系列,并且逐步公开新机亮点;日前Google在官方部落格展示,Pixel 4具备手势操作与脸部辨识两大功能。

LIFESTYLE Fri, 27 Dec 2019

最近三个月的投资运势发展如何?

要累积财富,不能靠上班赚的死薪水;但投资有赚有赔,又觉得怕怕的不敢投资?

TECH Mon, 19 Mar 2018

Gambar Blur? Jom Baca Bagaimana Cara Memulihkan Gambar Blur

Pasti anda susah hati kalau gambar yang diambil dengan secara tak sengaja menjadi blur.

Automobile Tue, 31 Dec 2019

Lebih Banyak Laluan Khas Motosikal Perlu Dibina

Jika betul ada penambahan lorong motosikal harap dapat kurangkan kemalangan !

Automobile Sat, 10 Feb 2018

KERETA ELEKTRIK KENDERAAN MASA DEPAN?

Tan Chong Motors  menunjukkan satu daripada tiga pengguna Asia Tenggara merancang untuk membeli sebuah kereta elektrik.

LIFESTYLE Thu, 14 Nov 2019

Graduan Pilih Kerja Antara Punca 600,000 Peluang Pekerjaaan Tidak Diisi

Graduan memilih pekerjaan dan universiti menawarkan ijazah yang tidak diperlukan industri dikenalpasti antara sebab lebih 600,000 peluang pekerjaan sedia ada dalam pelbagai bidang masih tidak diisi. Timbalan Ketua Pengarah Pengajian Tinggi, Kementerian Pendidikan Prof Dr Mohd […]

TECH Tue, 17 Sep 2019

Cipta Peranti Anti Dera, Anti Strok Haba Hasil Kerja Pelajar Tingkatan 2

Tahniah buat pelajar -pelajar ini dimana rupanya banyak pencapaian cemerlang yang telah diperolehi sebelum ini

TECH Mon, 19 Nov 2018

Pengguna Telefon 16GB, Jangan Risau Jika Anda Lihat Ini

Semua telefon pintar di dunia mempunyai storan dalaman yang menempatkan kandungan seperti aplikasi, sistem, gambar, video dan sebagainya dalam satu lokasi.

TECH Wed, 23 Oct 2019

Aplikasi Ditutup Sementara…Sistem Pos Malaysia Digodam?

Pos Malaysia mengalami masalah teknikal luar jangka yang menyebabkan sistem tergendala sementara

TECH Sun, 15 Jul 2018

Setelah Sekian Lama, Notepad Terima Kemaskini

Ketika mana Windows dikemaskini serta dinaiktaraf dengan pelbagai fungsi, Microsoft seakan-akan terlupa satu aplikasi yang sudah lama wujud dalam platform berkenaan, Notepad. Digarap dari pengumuman kemaskini oleh Google Blog minggu lalu, satu naik taraf signifikan […]

| Live TV