LIFESTYLE By: SGMS Enal January 5, 2020 @ 12:16pm

Sisi Positif Seorang “Gamers” Dalam Permainan Video

nternet kini menjadi saluran maklumat dan komunikasi yang digunakan secara meluas di merata tempat. Perkembangan ini memudahkan manusia berhubung tanpa sempadan sama ada menerusi sosial media mahupun permainan video.

Jadi pastinya kemudahan dan perkembangan ini juga telah banyak melahirkan generasi yang tidak canggung dengan penggunaan Facebook, Twitter, Whatsapps, serta permainan video. Pada umumnya kalau difikirkan semula, melalui permainan video, “gamers” dapat mengembangkan cara mereka berfikir serta fokus yang diberikan ketika dalam permainan.

 

Bila gaya permainan mereka diasah dengan cara yang betul, bermacam sisi positif yang dapat dilihat dalam diri seorang gamer. Selain daripada bertujuan untuk hiburan, permainan video juga mampu mengembangkan IQ seseorang.

  • Melatih Cara Berfikir

Dalam permainan video, gamers dapat melatih diri untuk berfikir secara logik, mengalisis masalah dan strategi bagi memenangi permainan tersebut.

  • Pengenalan Kepada Teknologi

Dengan bermain permainan video juga, secara tidak langsung gamers akan terdedah dengan bermacam pengenalan dan informasi mengenai teknologi.

  • Mempertingkatkan Kemahiran Berbahasa 

Sekarang ini, hampir kesemua permainan video dikendalikan dalam sistem Bahasa Inggeris. Secara tidak langsung dapat mendorong gamers untuk mempelajari dan mempertingkatkan kemahiran mereka dalam pertuturan yang menggunakan bahasa tersebut. Sambil bermain, sambil belajar.

  • Melatih Sikap Kerjasama

Bila permainan video dimainkan lebih daripada seorang pemain, pastinya akan ada saat di mana gamers akan cenderung kepada sikap tolong-menolong. Jadi, ini mampu melatih gamers untuk bekerja secara berkumpulan.

  • Kemahiran Memberi Tumpuan

Permainan video seperti Counter-Strikes misalnya boleh meningkatkan kemahiran tumpuan yang sangat tinggi. Jadi, secara tidak langsung ini dapat menajamkan pemikiran dan penglihatan agar tumpuan dapat diberi sepenuhnya.

  • Menimbulkan Rasa “Happy”

Kadang-kadang kita mudah stress dengan kerja yang menimbun, masalah dalaman dan sebagainya. Dengan bermain permainan video, seseorang akan dapat menyelamatkan diri dari tekanan dunia luar buat sementara waktu. Pastinya akan timbul perasaan gembira di hati apabila dapat bermain dengan rasa yang sangat seronok.

 

Sumber: Binus

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

LIFESTYLE Tue, 21 Nov 2017

4 Tanda Kenal Pasti Sama Ada Si Dia Jujur Atau Tidak

Jujur ke tidak dalam perhubungan boleh di nilai dari antara tips yang dikongsikan

TECH Sun, 22 Jul 2018

Facebook Bangunkan Satelit Yang Boleh Pancarkan Internet Berkelajuan Tinggi

Pelbagai usaha dilakukan oleh Facebook dalam memberi peluang kepada pengguna untuk mendapatkan sambungan internet secara menyeluruh. Terdahulu, mereka hadir dengan idea sambungan internet menggunakan dron menerusi Projek Aquila tetapi setelah 4 tahun, projek tersebut dibatalkan. […]

Hiburan Sat, 21 Jul 2018

Ini Tips Berjaya Versi Vivy Yusof !

Rata-rata followers dan yang menjadikan wanita ini sebagai inspirasi bersetuju terhadap kenyataan yang dibuat oleh Vivy

TECH Sun, 29 Sep 2019

Berkongsi Instagram Stories Dengan Close Friends Sahaja

Rupanya IG stories pun ada closed friends

TECH Wed, 7 Nov 2018
Fab Foodies! Fri, 17 May 2019

Get Your Senses Tingled with Amazing Food and Drinks at The Wonderarium

The first of The Wonderarium events kicks off on 14 and 15 June at Babe, features a menu highlighting new ways to experience Umami & Smoke flavours.

TECH Mon, 1 Jan 2018

Tips Berkongsi Fail Daripada Android Ke PC Dengan Mudah

Tips kali ini kami akan berkongsi bagaimana anda boleh menghubung peranti Android terus ke PC secara “Wireless”.

TECH Sun, 20 Oct 2019

Lubnan Kenalkan Caj Panggilan Guna Internet

Kerajaan Lubnan pada Khamis meluluskan bayaran perkhidmatan sebanyak US$ 0.20 sehari bagi panggilan menerusi aplikasi WhatsApp dan Internet lain, lapor agensi berita Xinhua. “Keputusan itu dibuat oleh Kabinet bukan Kementerian Telekomunikasi,” kata menterinya Mohammad Choucair […]

LIFESTYLE Wed, 2 Jan 2019

乐高推出2019春节限定组!年夜饭完来舞龙

乐高为中国的农历新年,推出两组猪年春节限定组:齐聚围炉庆团圆的「年夜饭」和传统祈福闹新春的「舞龙」,内装细节丰富精致,诚意满满!

Fab Foodies! Sat, 11 May 2019

轻熟男注意「这五类饮食」让你更快变秃子

掉发危机是现代人面临的问题之一,随着年纪增长,很多男性因为遗传因素,发线愈来愈高,加上生活压力加速劣化,最终「失守」变成秃头……

| Live TV