LIFESTYLE By: SGMS Enal January 5, 2020 @ 12:16pm

Sisi Positif Seorang “Gamers” Dalam Permainan Video

nternet kini menjadi saluran maklumat dan komunikasi yang digunakan secara meluas di merata tempat. Perkembangan ini memudahkan manusia berhubung tanpa sempadan sama ada menerusi sosial media mahupun permainan video.

Jadi pastinya kemudahan dan perkembangan ini juga telah banyak melahirkan generasi yang tidak canggung dengan penggunaan Facebook, Twitter, Whatsapps, serta permainan video. Pada umumnya kalau difikirkan semula, melalui permainan video, “gamers” dapat mengembangkan cara mereka berfikir serta fokus yang diberikan ketika dalam permainan.

 

Bila gaya permainan mereka diasah dengan cara yang betul, bermacam sisi positif yang dapat dilihat dalam diri seorang gamer. Selain daripada bertujuan untuk hiburan, permainan video juga mampu mengembangkan IQ seseorang.

  • Melatih Cara Berfikir

Dalam permainan video, gamers dapat melatih diri untuk berfikir secara logik, mengalisis masalah dan strategi bagi memenangi permainan tersebut.

  • Pengenalan Kepada Teknologi

Dengan bermain permainan video juga, secara tidak langsung gamers akan terdedah dengan bermacam pengenalan dan informasi mengenai teknologi.

  • Mempertingkatkan Kemahiran Berbahasa 

Sekarang ini, hampir kesemua permainan video dikendalikan dalam sistem Bahasa Inggeris. Secara tidak langsung dapat mendorong gamers untuk mempelajari dan mempertingkatkan kemahiran mereka dalam pertuturan yang menggunakan bahasa tersebut. Sambil bermain, sambil belajar.

  • Melatih Sikap Kerjasama

Bila permainan video dimainkan lebih daripada seorang pemain, pastinya akan ada saat di mana gamers akan cenderung kepada sikap tolong-menolong. Jadi, ini mampu melatih gamers untuk bekerja secara berkumpulan.

  • Kemahiran Memberi Tumpuan

Permainan video seperti Counter-Strikes misalnya boleh meningkatkan kemahiran tumpuan yang sangat tinggi. Jadi, secara tidak langsung ini dapat menajamkan pemikiran dan penglihatan agar tumpuan dapat diberi sepenuhnya.

  • Menimbulkan Rasa “Happy”

Kadang-kadang kita mudah stress dengan kerja yang menimbun, masalah dalaman dan sebagainya. Dengan bermain permainan video, seseorang akan dapat menyelamatkan diri dari tekanan dunia luar buat sementara waktu. Pastinya akan timbul perasaan gembira di hati apabila dapat bermain dengan rasa yang sangat seronok.

 

Sumber: Binus

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Fab Foodies! Thu, 30 May 2019

亚洲人更要喝!每天2杯咖啡多活2年

每当早晨、疲惫的时候,许多人都会来杯咖啡提提神,不过喝咖啡到底对健康有没有关联性呢?

LIFESTYLE Tue, 31 Jul 2018

LEGO推出超壮观「霍格华兹城堡」

LEGO在今年陆续推出许多哈利波特系列的乐高、人偶组,最近更发出了「LEGO 71043 霍格华兹城堡」将于9月1日全球发售的消息!城堡中的细节难计其数,会动的楼梯、消失的密室、爱哭鬼麦朵的厕所通通都有!

TECH Thu, 23 Aug 2018

「单手洗碗机」根本懒人救星!

日本研发出一款超特别的「单手洗碗机」只要把盘子放进去,按下按键,就可以轻松洗干净,完全懒人救星!

TECH Sun, 12 May 2019

Cara Menyembunyikan Aplikasi Pada Android

Kami kongsikan 2 yang boleh dicuba untuk menyembunyikan aplikasi daripada dilihat oleh pihak ketiga.

TECH Mon, 12 Aug 2019

3 Cara Membuka Kunci atau Password Untuk Iphone

Lupa kata laluan atau password cuba cara ini

TECH Wed, 6 Jun 2018

Cara Untuk Menukar Audio Kepada Teks

Tips berikut sangat sesuai untuk para pelajar ataupun kepada yang ingin menterjemah rakaman suara audio terus kepada salinan teks.

LIFESTYLE Thu, 6 Feb 2020

布城「国际热气球嘉年华」又回来啦!

布城国际热气球嘉年华回归踏入第11年,再次让您有机会在布城升空飘浮!

TECH Mon, 17 Dec 2018

Ini adalah satu siri teknologi canggih pada Snapdragon 855

Qualcomm tak mau berlama-lama untuk menceritakan lebih detail SoC mobile terbarunya, Snapdragon 855 5G. Dihadapan Droidlime dan sejumlah media lainnya di Hawaii, Qualcomm pun langsung membedah chipset unggulan terbarunya itu.

TECH Tue, 10 Jul 2018

Musim Ke-Lima Fortnite Mungkin Membawa Pemain Merentasi Masa

Epic Games akhirnya telah mengeluarkan iklan acah rasmi buat musim ke-lima permainan battle royale itu buat kali pertama. Pengumuman itu dibuat menerusi kiriman Twitter akaun rasmi Fortnite. Dalam iklan acah yang dikirim pada 9 Julai tersebut, mereka memberitahu bahawa musim terbaru itu akan

Fab Foodies! Fri, 1 Mar 2019

Get Your Shellfish Fix at Vasco’s During Limited Time Crab Chow Down Buffet

Get rid of those crabby feelings by chomping on some delicious crabs instead.

| Live TV